Unos kućnih životinja u RH

| More

S obzirom na učestale upite oko unosa kućnih životinja u RH, poglavito dolaskom na godišnji odmor, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja daje informaciju o uvjetima unosa kućnih životinja u RH.

Dozvoljen je unos kućnih životinja do pet komada i to pasa, mačaka, životinja iz porodice kuna, beskralježnjaka (osim pčela i rakova), ukrasnih tropskih ribica, vodozemaca, reptila, ptica svih vrsta (osim peradi koja se uvozi u komercijalne svrhe, za zoološke vrtove i zoo trgovine), sisavaca: glodavaca i kunića, ukoliko ih za vrijeme kretanja prati njihov skrbnik ili druga odgovorna osoba ovlaštena od skrbnika, a nisu namijenjene za prodaju ili predaju drugom skrbniku pod uvjetom da:

  1. životinje prati propisana međunarodna putovnica ili svjedodžba o zdravlju (veterinarski certifikat), u kojoj ovlašteni veterinar države izvoznice potvrđuje da su životinje zdrave i ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti, koje se moraju prijavljivati i ne potječu iz područja u kojima postoji zarazna bolest koja se tom vrstom životinja može prenijeti;
  2. su psi, mačke i životinje iz porodice kuna:
    – označene jasno vidljivom tetovažom ili elektronskim sustavom identificiranja (transponder);
    – praćene međunarodnom putovnicom izdanom od ovlaštenog veterinara kojom potvrđuje vakcinaciju protiv bjesnoće, ili revakcinaciju u skladu s preporukama proizvođačkog laboratorija, provedenoj na toj vrsti životinja s inaktiviranom vakcinom s najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (WHO standard) prije ne manje od 30 dana u slučaju prvog, primarnog cijepljenja;
    – mlađe od 3 mjeseca, a nisu cijepljene protiv bjesnoće, od rođenja boravile na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama što na međunarodnoj putovnici potvrđuje ovlašteni veterinar ili se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

Od 01. srpnja 2008. stupa na snagu Pravilnik o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca ('Narodne novine' 72/07) kojim bi kućne životinje prešle u nadležnost carine te bi carina radila dokumentacijski i identifikacijski pregled kućnih životinja.

Pri kretanju kućnih životinja vrsta pasa, mačaka, životinja iz porodice kuna (Mustelidae) i vrsta afrički tvor (Mustela putorius), s područja:

Države članice EU

IE – Irska
MT – Malta
SE – Švedska
UK – Ujedinjeno Kraljevstvo
DK – Danska, uključujući GL – Grenland i FO – Farske otoke
ES – Španjolska, uključujući, Balearske otoke, Kanarske otoke, Ceuta i Melilla
FR – Francuska, uključujući GF – Francusku Gijana, GP – Gvadalupa, MQ – Martinik i RE – Réunion
GI – Gibraltar
PT – Portugal, uključujući područje Azorskih otoka i Madeira otoke
AD – Andora
CH – Švicarska
IS – Island
LI – Lihtenštajn
MC – Monako
NO – Norveška
SM – San Marino
VA – Vatikan

Kućne životinje moraju biti:

  1. označene mikročipom
  2. praćene putovnicom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela, kojom se potvrđuje važeće cijepljnje protiv bjesnoće, ili ponovno cijepljenje, ukoliko je primjenjivo, u skladu sa preporukama proizvođačkog laboratorija, provedeno na odnosnoj životinji s inaktiviranim cjepivom s najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (WHO standard).

Dozvolit će se kretanje životinjskih gore navedenih vrsta, koje su mlađe od tri mjeseca i necijepljene, ukoliko ih prati putovnica, i ako su od rođenja boravile na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji, ili se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

Uvjeti koji se odnose na unošenje kućnih životinja podrijetlom iz zemalja koje nisu članice Europske unije na područje Republike Hrvatske

Pri kretanju kućnih ljubimca vrsta pasa, mačaka, životinja iz porodice kuna (Mustelidae) i vrsta afrički tvor (Mustela putorius), s područja:

AC – Uskršnji otoci
AE – Ujedinjeni Arapski Emirati
AG – Antigva i Barbuda
AN – Nizozemski Antili
AR – Argentina
AU – Australija
AW – Aruba
BA – Bosna i Hercegovina
BB – Barbados
BH – Bahrein
BM – Bermuda
BY – Bjelorusija
CA – Kanada
CL – Čile
FJ – Fidži
FK – Falklandski otoci
HK – Hong Kong
JM – Jamajka
JP – Japan
KN – Sveti Kristofor i Nevis
KY – Kajmanski otoci
MS – Montserrat
MU – Mauricijus
MX – Meksiko
MY – Malezija
NC – Nova Kaledonija
NZ – Novi Zeland
PF – Francuska Polinezija
PM – Saint Pierre i Miquelon
RU – Ruska federacija
SG – Singapur
SH – Sveta Helena
TT – Trinidad i Tobago
TW – Tajvan
US – SAD (Uključujući GU – Guam)
VC – Sveti Vincent i Grenadini
VG – Britanski Djevičanski Otoci
VU – Vanuatu
WF – Wallis i Futuna
YT – Mayotte

Kućne životinje moraju biti:

  1. označene mikročipom
  2. praćene putovnicom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela, kojom se potvrđuje važeće cijepljenje protiv bjesnoće, ili ponovno cijepljenje, ukoliko je primjenjivo, u skladu sa preporukama proizvođačkog laboratorija, provedeno na odnosnoj životinji s inaktiviranim cjepivom s najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (WHO standard).

Pri kretanju kućnih životinja vrsta pasa, mačaka, životinja iz porodice kuna (Mustelidae) i vrsta afrički tvor (Mustela putorius), s područja ili zemalja koje nisu ovdje navedene moraju biti:

  1. označeni mikročipom
  2. praćeni putovnicom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela, kojom se potvrđuje važeće cijepljnje protiv bjesnoće, ili ponovno cijepljenje, ukoliko je primjenjivo, u skladu sa preporukama proizvođačkog laboratorija, provedeno na odnosnoj životinji s inaktiviranim cjepivom s najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (WHO standard), i
  3. neutralizaciji protutijela titracije barem jednake 0,5 IJ/ml na uzorku uzetom od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije premještanja, tako da:
    – titraciju protutijela ne treba ponavljati na kućnim životinjama koje su bili nadocjepljene.
    – propisano razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se na ponovni ulaz kućnih životinja na područje Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je titracija protutijela sa pozitivnim rezultatom provedena prije nego je životinja napustila navedeno područje.

Kućne životinje mora pratiti veterinarski certifikat izdan od službenog veterinara ili, pri ponovnom ulasku, putovnica koja potvrđuje da su ispunjeni gore navedeni uvjeti.

Necijepljene životinje mlađe od tri mjeseca može biti odobreno nakon utvrđene situacije s bjesnoćom u određenoj zemlji.

Za vrijeme svakog kretanja životinja, skrbnik ili posjednik odgovoran za kućne životinje mora biti u mogućnosti predočiti osobi odgovornoj za kontrolu, putovnicu i/ili veterinarski certifikat.

Kada mikročip ne udovoljavanja ISO Standardu 17784 ili Dodatku A ISO Standarda 17785, skrbnik ili posjednik odgovoran za kućnu životinju mora osigurati sredstvo potrebno za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa u vrijeme bilo kojeg pregleda.

Pri kretanju životinja vrsta

Beskralježnjaka (izuzev pčela i rakova);
Ukrasnih tropskih ribica;
Vodozemaca;
Gmazova;
Ptica: svih vrsta (izuzev peradi);
Sisavaca: glodavaca i domaćih kunića.

ne moraju biti ispunjeni uvjeti u odnosu na bjesnoću. Ukoliko je potrebno, posebni uvjeti uključujući moguće ograničenje broja životinja i model veterinarskog certifikata koji prati odnosne životinje, mogu biti propisani u odnosu na druge bolesti.

Ako su psi označeni mikročipom koji nije u skladu s kriterijima određenim hrvatskim propisima, tj. propisima EU, posjednik mora osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.

Psi koji su uvezeni na područje Hrvatske u svrhu trajnog boravka, a nisu označeni mikročipom, moraju biti označeni mikročipom u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Zabranjen je uvoz i privremeni boravak na području Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.

U gradu Zagrebu (a slični uvijeti i način držanja pasa doneseni su i drugdje u Hrvatskoj) je određeno da se na ulici, javnoj površini, parkovima, te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.

Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki stafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na javnim površinama voditi na uzici, obavezno s brnjicom.

Iznimno, bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na javnoj površini, na uzici, ali bez brnjice.

Sve informacije na engleskom jeziku mogu se naći ovdje.

Vezane teme

Sijamska mačka [ 67.33 Kb ]Psi u igri [ 71.88 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting