Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 18.

30.09.2005. Svjetski dan vegetarijanstva!

U subotu, 1. 10., Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan vegetarijanstva štandom na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića, gdje će prolaznicima uz edukativne materijale biti ponuđene veganske poslastice, a od 11 sati i netom pečene veganske palačinke. U 21 sat, u Boogaloo klubu održat će se veliki besplatni koncert na kojem će nastupiti Flyer, Brain Holidays, Hakoona Matata, Stillness, Antenat, Scroll i Fraktura mozga.

29.09.2005. Pokusi na životinjama u Osijeku!

U ponedjeljak je na osječkome Medicinskom fakultetu otvoren novi vivarij, u kojem će se u okviru 'znanstveno-istraživačkog' i 'nastavnog' rada provoditi pokusi na životinjama. Životinje planiraju kupiti od riječkoga Medicinskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković ili Plive. Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik najavila je povećanje kapaciteta vivarija tijekom godina, a pokuse planiraju od miševa, štakora i kunića proširiti i na druge vrste životinja.

28.09.2005. Talijani u krivolovu na prepelice!

Četvorica krivolovaca, od kojih su trojica Talijani, uhvaćeni su u ponedjeljak u nezakonitom lovu i odstrjelu prepelica u Brckovljanima kraj Dugog Sela, a u policiji sumnjaju da im je lov organizirao radnik Hrvatskih šuma. Dvojica Talijana nezakonito su odstrijelili 80 ptica, a koristili su se lovačkim puškama i zakonom zabranjenim elektronskim vabilicama. Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene 283 vrste ptica, među kojima i prepelice.

26.09.2005. Lovac odstrijelio kolegu lovca!

Tijekom jučerašnjeg lova u općini Cerovlje poginuo je Vladimir Lušetić (46) iz Cerovlja, kojeg je propucao kolega lovac Serđo S. (40) iz Trviža kod Pazina. Prema podacima istarske policije propucavanje se zbilo kada je lovac Serđo S. iz svoje puške zapucao prema grmlju odakle je čuo šum, i tom prigodom pogodio lovca Lušetića, koji je od zadobivenih rana na mjestu preminuo. U lovu je na području Kosovije u trenutku nesreće bilo 12 lovaca.

24.09.2005. Predavanje o pokusima za udomitelje beagleova!

Prijatelji životinja održat će u nedjelju, 25.09.2005. u 18 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18, predavanje o pokusima na životinjama udomiteljima pokusnih beagleova s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Uz projekciju kraćih filmova, govorit će se o specifičnim potrebama životinja na kojima su vršeni pokusi, a udomitelji će razmijeniti iskustva i informirati se kako pomoći psima da se uspješno oporave i socijaliziraju.

23.09.2005. 8000 laboratorijskih životinja umrlo nakon uragana!

Tisuće laboratorijskih životinja - mnoge od njih genetičkim inženjeringom zaražene ljudskim bolestima kao što je rak - nestale su zajedno s vitalnim uzorcima tkiva u napuštenim laboratorijima New Orleansa nakon uragana Katrina. Louisiana State University je ostao bez svih svojih 8000 laboratorijskih životinja, uključujući miševe, štakore, pse i majmune. Mnogi od njih su se utopili. Drugi su umrli jer nisu imali hrane niti vode, dok su ostali eutanazirani.

21.09.2005. Matthew McConaughey spašava životinje!

Glumac Matthew McConaughey sudjelovao je u spašavanju 70 kućnih životinja koje su ostale napuštene u Slidellu, Louisiana, nakon što ga je poharao uragan Katrina. Zvijezda filma Sahara odletio je u zonu razaranja oko bolnice u kojoj je jedan usamljeni liječnik ostao u razorenom području kako bi se brinuo za životinje. Glumac je pomogao da se 50 pasa, 18 mačaka i 2 hrčka otpreme na sigurno čamcima za spašavanje, priznajući da je ostao zadivljen hrabrošću i odlučnošću liječnika.

19.09.2005. Ovce iz Stada udomljene!

Iako su Prijatelji životinja osigurali i ponudili umjetniku udomljenje svih sedam ovaca iz projekta Stado ukoliko on sam ne uspije za njih pronaći prikladno udomljenje, umjetnik Siniša Labrović je, kao što je na sastanku s Udrugom i Veterinarskom inspekcijom i obećao, zbrinuo ovce na doživotnu skrb, na čemu mu je Udruga izrazila zahvalnost te se nada da u budućnosti više neće koristiti životinje u svojim projektima. Također se očekuju fotografije udomljenih ovaca iz njihovog novog doma.

18.09.2005. PETA prekida kampanju protiv Benettona!

Nakon PETA-ine kampanje kako bi nagovorili Benetton da prestane koristiti vunu australskih ovaca, osuđenih na okrutan postupak mutilacije, i užasne uvjete transporta, Benetton je objavio da podržava dogovor između Australskog udruženja uzgajivača vune i PETA-e, koji je doveo do nove vrste vune. Benetton će kupovati novu vrstu vune, od farmera koji neće ovce podvrgavati 'mulesingu' i transportu te je zatražio od 'cijele australske industrije vune' da prihvati sporazum kojim će se okončati okrutnost u uzgoju ovaca.

16.09.2005. Frida stigla kod udomitelja!

Svinjica Frida je nakon intenzivne vetrinarske njege stigla u dom skrbnika i bit će pod stalnim nadzorom udruge Prijatelji životinja, veterinara kao i zainteresiranih medija, koji će pratiti njezino prilagođavanje, odrastanje i život u novoj sredini. Prijatelji životinja zahvaljuju na suradnji RTL-u što je svinjicu Fridu ustupio Udruzi na udomljavanje i daljnju skrb kod njezinih udomitelja te time pokazao odgovornost i senzibilnost za njezinu dobrobit.

14.09.2005. Inspekcija zabranila nanošenja boli ovcama!

Nakon prijave Veterinarskoj inspekciji i sastanka s nadležnom inspektoricom vezanom za projekt Stado, izdana je naredba od strane Veterinarske inspekcije da se zabranjuje nanošenje boli životinjama u tijeku projekta te da se pojača briga o zdravstvenom stanju životinja. Iako svijest građana raste ovakvi slučajevi, kao i slučajevi poput nedavnog pokušaja dovođenja svinje na Dinamov stadion u dresu Hajduka kako bi tamo bila zaklana pokazuju da Zakon o dobrobiti životinja mora biti stroži i učinkovitiji.

12.09.2005. Iskorištavanje ovaca u reality show-u!

Prijatelji životinja prijavili su Veterinarskoj inspekciji odgovorne za iskorištavanje sedam ovaca u reality show-u Stado, koji se održava u okviru 'kulturne manifestacije' Operacija:grad, koja traje od 08. do 17. rujna 2005. Ovce se drže u ruševnoj zgradi stare tvornice Badel, a površina na kojoj borave pokrivena je s odlomljenim komadićima zidova i sa zanemarivo malo slame. Dopremljene iz Sinja u Zagreb, najmanje dvije ovce su bolesne od zarazne šepavosti.

10.09.2005. Praščić Frida iz Big Brothera u životnoj opasnosti!

U Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta već je četvrti dan na intenzivnoj njezi praščić Frida, nabavljen za Big Brother show, koji je još u životnoj opasnosti. Nakon pregovora Prijatelja životinja i RTL-a izgladnjela, poremećena ponašanja i nesposobna da stoji na vlastitim nogama, Frida će ipak ostati na intenzivnoj njezi. Iako se RTL nada njezinu brzom povratku, Prijatelji životinja zbog zaštite njezina zdravlja zahtijevaju hitno udomljenje za koje već traže prikladnog udomitelja.

09.09.2005. Vegetarijanski piknik odgođen zbog kiše!

Udruga Glas životinja, kao organizator, odgađa Vegetarijanski piknik, koji je bio najavljen za 10. rujna 2005. godine na RŠC - Jarun (Otok hrvatske mladeži), zbog kiše, a na kojem su trebali sudjelovati i Prijatelji životinja izlaganjem, informativnim štandom i degustacijama. Novi datum odvijanja piknika još je nepoznat.

07.09.2005. Ponovni prosvjed protiv cirkusa u Sisku!

Nakon što je cirkus Gärtner tri tjedna, na opće zgražanje javnosti, proveo na otoku Viru koji nema vodovoda svoju turneju nastavlja povratkom u Sisak. Iako vjeruju da su sada mnogi građani Siska svjesniji okrutnosti cirkusa sa životinjskim točkama, Prijatelji životinja najavljuju prosvjed i pozivaju građane na savjesnost i suosjećanje. Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na parkiralištu Idisa, Obrtnička 10, u Sisku, u četvrtak, 08.09.2005., s početkom u 16:30 sati, a prosvjed će se ponoviti i u 19:30.

05.09.2005. Kravlje ludilo u Austriji!

Krajem kolovoza potvrđeno je da je u Grazu otkriven treći slučaj kravljeg ludila (BSE). Zaražena krava, stara pet godina, stigla je iz Slovenije i bila je namijenjena klanju, a u Austriju je stigla s još pet krava. Farma s koje potječu bit će stavljena u karantenu. U Sloveniji je proteklih godina zabilježeno pet slučajeva kravljeg ludila. Iako je bolest smrtonosna, austrijsko ministarstvo zdravstva tvrdi da nema opasnosti za potrošače u Austriji.

03.09.2005. Do 6.000 trovanja salmonelom godišnje u Hrvatskoj!

U Hrvatskoj se prosječno zabilježi između 4.000 i 6.000 trovanja salmonelom na godinu. Salmonele ima tijekom cijele godine u svim dijelovima Hrvatske podjednako. Prema statističkim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najodgovorniji za epidemiju uzrokovanu salmonelom su meso, jaja i mlijeko te hrana pripremljena od njih. Bakterija salmonele prisutna je najviše zbog masovne proizvodnje i društvene prehrane. (Vjesnik)

01.09.2005. Kaptol centar ponudio ribice prodavačicama!

Iako su djelatnici Kaptol centra nakon prijave Prijatelja životinja o nehumanom držanju zlatnih ribica u okruglim posudama u njihovim trgovinama tvrdili kako se o ribicama redovito brinu, prema izjavama prodavačica, iako im je obećano da će stručna osoba dolaziti brinuti o ribicama, tjednima nije bilo nikoga pa su se snalazile same. Nakon prijave, iako nemaju znanja o držanju ribica, ponuđeno im je da ih mogu odnijeti kući ako žele. Još čekamo rezultate inspekcije.

Broj pronađenih vijesti: 18.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting