Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.03.2012. Građevinski radnici odali počast otrovanom psu!

U srpskom gradu Valjevu prekjučer je netko otrovao smrtonosnim pesticidom psa mješanca Žuću, koji je bio poznat po životu s građevinskim radnicima. Kao štene, Žuća se 2006. pojavio na jednom gradilištu, a majstori su ga prihvatili i hranili te mu pružili veterinarsku skrb. Pratio ih je na svaku novu lokaciju, tako da mu je ukupno osam gradilišta bilo dom, a građevinari su mu bili obitelj. Danju bi bio uz majstore, a noću je ostajao uz čuvara. Na mjestu gde je proveo posljednju noć života građevinski radnici ostavili su Žućinu fotografiju i upaljene sveće. (alo.rs)

30.03.2012. Uzgoj pasa i udomljavanje napuštenih 'čistokrvnih' pasa!

Masovni uzgoj pasa i napuštanje 'čistokrvnih' pasa tema je akcije 'Udomljavanje je fora', kojoj se pridružuje i udruga Prijatelji životinja, pozivajući na udomljavanje napuštenih životinja. Akciju organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a održat će se u subotu, 31. ožujka 2012., od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Građani će moći upoznati napuštene 'čistokrvne' pse, koji su smješteni u Skloništu i traže dom, jer se psi iz uzgoja jednako napuštaju kao i drugi neželjeni psi. Na info štandovima moći će dobiti korisne informacije vezane uz udomljavanje napuštenih životinja i problem uzgoja pasa, a svim građanima Hrvatske želi se odaslati poruka da se psi ne bi smjeli 'izrađivati po mjeri' i prodavati.

29.03.2012. Cyndi Lauper poziva na udomljavanje napuštenih životinja!

Pjevačica Cyndi Lauper postala je glasnogovornica kampanje za udomljavanje životinja 'Tour For Life' organizacije North Shore Animal League America. Kampanja 'Tour For Life' će ovaj mjesec i u travnju koristiti tri jedinice za mobilno spašavanje i udomljavanje na turneji SAD-om, promovirajući udomljavanje životinja. Lauper poziva ljude koji vole životinje da udome neku od životinja iz skloništa, čime spašavaju život i pokazuju da imaju suosjećajno srce. (ecorazzi.com)

28.03.2012. Alec Baldwin poziva na bojkot cirkusa sa životinjama!

Poznati glumac Alec Baldwin pridružio se zvijezdama kao što su Jada Pinkett Smith i Ashley Judd, koje su već zatražile od javnosti da ne podupire mučenje slonova i cirkus Ringling Bros., koji je prošle godine morao platiti 270.000 dolara zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja. Baldwin je snimio video za organizaciju PETA o okrutnosti prema životinjama u cirkusu, gdje traži bojkot cirkusa Ringling Bros., kao i drugih cirkusa koji koriste životinje u predstavama. Izjavio je: 'Nakon rada s glumcima dugi niz godina, teško je vjerovati da bi nekoga trebalo uvući u svijet show businessa udaranjem i vrištanjem. No, slonovima u cirkusu Ringling Bros., kao i u drugim cirkusima, događa se upravo to.' (contactmusic.com)

27.03.2012. Kunići prisiljeni udisati rashladni plin iz automobila!

ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), koju vodi organizacija BUAV, uputila je zakonske i znanstvene argumente Žalbenom vijeću Europske agencije za kemikalije u prvom slučaju žalbe zbog pokusa na životinjama Agenciji. U rujnu 2011. kemijska kompanija Honeywell Belgium N.V. žalila se na zahtjev Agencije za provođenje okrutnog testa na kunićima, u kojemu bi 120 kunića bilo prisiljeno 90 dana udisati rashladni plin koji se koristi u zaštićenom sustavu klimatizacije automobila, nakon čega bi ih ubili. Raniji sličan test uzrokovao je smrt brojnih kunića, a Agencija želi ponoviti test kako bi dobila više infomacija. U obraćanju Agenciji ECEAE navodi da takvi pokusi uzrokuju jaku patnju kunića i predlaže istragu zašto su kunići u ranijem istraživanju umrli te korištenje metoda temeljenih na kulturama stanica. (buav.org)

26.03.2012. 'Pseće priče oko logorske vatre' u azilu!

Prošle subote u osječkom Azilu za napuštene pse udruge Pobjede održana je radionica 'Pseće priče oko logorske vatre', u kojoj su sudjelovali volonteri Azila, članovi Udruge, djeca i roditelji. Cilj radionice je priprema za dramski mini-projekt pod nazivom 'Pseći monolozi', a zadaci su: stvoriti prirodnu i duhovnu atmosferu potrebnu za pričanje priča, istražiti teren od Azila do obale Drave, prikupiti drva i napraviti logorsku vatru, vježbati opuštanje i disanje, osloboditi tijelo i glas za aktivno pripovijedanje. Na radionici se također govorilo o tome kako osjetiti povezanost sa svijetom u kojem živimo, otkriti način odgovornog ponašanja, otvoriti se za razumijevanje i suosjećanje prema drugima te stvarati bolji svijet. (glas-slavonije.hr)

25.03.2012. Panama zabranila borbe s bikovima i borbe pasa!

Srednjoamerička država Panama prošli tjedan donijela je zakon za sprječavanje okrutnosti prema životinjama kojim se zabranjuju borbe s bikovima i borbe pasa. Zakon predviđa novčane kazne do 1000 dolara za one koji ozlijede ili usmrte kućnu životinju, uz dodatnih 500 dolara kazne za one koji ne pruže životinji veterinarsku pomoć ili joj uskrate hranu i vodu. Ne zabranjuje borbe pijetlova niti konjske utrke, a cirkusima se mogu zabraniti nastupi zbog okrutnosti prema životinjama. (ecodiario.eleconomista.es)

24.03.2012. Televizijski voditelj donirao 880.000 dolara za prijevoz slonova!

88-godišnji Bob Parker, umirovljeni TV voditelj s Novog Zelanda i aktivist za životinje, financirat će avionski let kojim će tri slona iz zoološkog vrta u Torontu biti prebačena u utočište u Kaliforniji. Parker je ponudio da će platiti 880.000 dolara za let nakon što je saznao da jedan od slonova zbog ozbiljnih problema s nogom ne bi podnio dugačak put u kamionu. Navodi kako su slonovi dosad puno patili i sada imaju priliku da ostatak života prožive na mjestu koje opisuju kao 'raj za slonove' te da ga je dirnula mogućnost da jedan od slonova ne preživi put u kamionu. Barker je uvijek završavao emisije podsjećajući gledatelje da kastriraju životinje o kojima skrbe, a donirao je i milijune dolara raznim organizacijama za životinje i lobirao da se zakonom zabrane nastupi slonova u cirkusu. (thestar.com)

23.03.2012. Udruga 'Spas' prikuplja donacije za napuštene životinje!

Udruga za zaštitu životinja 'Spas' u subotu, 24.3.2012. od 9 do 12 sati ispred robne kuće Varteks na Korzu u Varaždinu, organizira humanitarnu akciju sakupljanja donacija za kupnju hrane za napuštene pse u skloništu. Donacije se skupljaju zbog smanjene količine donirane hrane koja je potrebna kako bi napuštene životinje mogle preživjeti. Aktivisti koji brinu o napuštenim životinjama u skloništu svakom donatoru darovat će uskrsnu čestitku, a na samom štandu oni najmlađi, ali i stariji, moći će se poigrati štencima iz Udruge. Donacije udruzi Spas mogu se uplatiti na žiro račun: 2360000-1101737026 (Zagrebačka banka). (evarazdin.hr)

22.03.2012. E. coli iz piletine uzrokuje urinarne infekcije!

Znanstvenici sa Sveučilišta McGill u Montrealu utvrdili su da infekcije poput onih urinarnog trakta, uzrokovane bakterijom Escherichia coli, dolaze od piletine. Navode da infekcija dolazi izravno od ptica, a ne od ljudske kontaminacije tijekom obrade hrane. Ističu i kako metode modernih farmi samo pogoršavaju situaciju, s obzirom na prekomjerno korištenje antibiotika u masovnom farmskom uzgoju životinja. Tijekom posljednjih desetljeća pojava rezistentne E. coli drastično je porasla, zbog čega je, nekad jednostavno, liječenje infekcija urinarnog trakta postalo složeno, rizici za neuspješno liječenje su veći, a troškovi u porastu. (net.hr)

21.03.2012. Modni dizajner Zoran Mrvoš promovira udomljavanje!

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i modni dizajner Zoran Mrvoš promicat će udomljavanje napuštenih životinja na ovogodišnjem Cro A Porteru, koji se održava od 22. do 24. ožujka 2012. u Westgate Shopping City-u Zagrebu. Iz zajedničke suradnje proizašle su atraktivne majice, broševi i platnene torbe karakterističnog Mrvoševog dizajna, osmišljene i izrađene isključivo u svrhu promoviranja udomljavanja. Sve dizajnerske predmete ukrašava lik stilizirane pudlice, kako bi se skrenula pozornost na masovni uzgoj čistokrvnih pasa bez ikakve kontrole i njihovo često napuštanje. U skloništu se nalazi mnogo čistokrvnih pasa, jer pse napuštaju neovisno o njihovoj veličini, podrijetlu i karakteru, pa i čistokrvni psi u skloništu dijele identičnu sudbinu ostalih neželjenih kućnih životinja. (azilzagreb.com)

20.03.2012. Pritisak aktivista smanjuje uvoz životinja za pokuse!

Nakon što su sve britanske trajektne kompanije i sve zrakoplovne tvrtke, osim dvije, prestale uvoziti životinje namijenjene 'istraživačkim' laboratorijima, neki britanski znanstvenici tvrde da će to usporiti napredak znanosti i onemogućiti laboratorijima u Ujedinjenome Kraljevstvu konkurentnost s ostatkom Europe. No, organizacija PETA navodi kako se 90% lijekova koji su prošli ispitivanja na životinjama pokazalo ili nesigurnim ili neučinkovitim za ljude te da znanstvenici trebaju intenzivnije raditi na razvoju alternativa pokusima na životinjama. Svake godine oko 15.000 životinja, najviše miševa, šalje se iz inozemstva za britanske laboratorije. Aktivisti za prava životinja uspjeli su pisanjem pisama i internetskim kampanjama stvoriti loš ugled prijevozničkim tvrtkama, što je rezultiralo njihovim prestankom prijevoza životinja. (bbc.co.uk)

19.03.2012. Dokumentarac koji potiče poznate osobe na veganstvo!

Holivudska glumica Kristen Bell i njezin suprug, glumac Dax Shepard, prešli su na vegansku prehranu nakon gledanja dokumentarca 'Forks Over Knives'. Prije prelaska na veganstvo u siječnju ove godine, Kristen je bila vegetarijanka od svoje jedanaeste godine, a Dax je jeo meso. Kristen navodi da su je na promjenu prehrane potaknuli zdravstveni razlozi, ali i činjenica da voli životinje i da se osjeća bolje zato što ih ne jede. 'Forks Over Knives' govori o potrebi odbacivanja industrijski prerađene hrane i hrane životinjskog podrijetla radi poboljšanja zdravlja i prevencije bolesti, a dosad je potaknuo i britanskog glumca Russella Branda i rokera Ozzya Osbournea da postanu vegani. (forksoverknives.com)

18.03.2012. Sve vrste i količine crvenog mesa vode preranoj smrti!

Dugoročno istraživanje znanstvenika s bostonske Harvard School of Public Health, koje je ispitivalo prehrambene navike i zdravlje više od 110.000 odraslih osoba preko 20 godina, otkriva kako jedenje bilo koje količine i bilo koje vrste crvenog mesa značajno povećava rizik od prerane smrti. Već je mala količina neobrađenog crvenog mesa u dnevnom obroku bila povezana s 13% većom šansom za smrt tijekom trajanja istraživanja, dok je taj rizik bio 20% veći ako se tijekom dana jelo obrađeno meso, poput hot doga ili dvije kriške slanine. Prethodna istraživanja povezala su jedenje crvenog mesa s dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila i rakom. Smatra se da je crveno meso opasno zbog željeza i zasićenih masnoća u govedini, svinjetini i janjetini, nitratima koji se koriste za konzerviranje i kemikalijama koje nastaju kuhanjem na visokim temperaturama. (latimes.com)

17.03.2012. Irska odlučuje je li proganjanje zečeva okrutan sport!

Nacrt Zakona o dobrobiti životinja irske Vlade izuzima proganjanje zečeva iz zakona koji zabranjuju okrutnost prema životinjama. Organizacija The Campaign for the Abolition of Cruel Sports (CACS) pozvala je ministre na izmjenu zakona, ukazujući kako se sadašnjim nacrtom dopušta nanošenje 'strašne okrutnosti' zečevima. Vlada odgovara kako nema dokaza da proganjanje zečeva, koje je zabranjeno u Ujedinjenome Kraljevstvu, značajno utječe na njihovu populaciju. Proganjanje zečeva je u Irskoj sport u kojemu se zec pušta u ograđeni prostor i onda ga ganjaju hrtovi, prije nego ga puste u divljinu. Psi imaju brnjice, ali CACS kaže da ipak mogu udariti i ozlijediti prestravljene zečeve. Portal thejournal.ie objavio je anketu u kojoj se može glasati za zabranu proganjanja zečeva. (thejournal.ie)

16.03.2012. Potrošači jedu piletinu punu klorida i otpadnih tvari!

Joel Salatin, poljoprivrednik iz SAD-a i autor niza knjiga, u knjizi 'Pastured Poultry Profit$' opisao je način klasične obrade 'piletine'. Riječ je o pilićima koji cijeli život provedu u skučenim kavezima, a hranjeni su koncentratom u kojem je obilje antibiotika, često i hormona rasta, jer tako pilići brže dobivaju na težini. Pri strojnoj obradi pilićima se često zareže probavni trakt te se sav sadržaj razlijeva po mesu, zbog čega se tijekom prerade 'piletina' dezinficira tako što se namače u otopinama klorida. Obrađeno meso potom se baca u spremnike s vodom, u kojima se s vremenom stvara sloj ostataka krvi i izmeta. Do potrošača tako dolazi meso prepuno antibiotika, hormona, klorida i otpadnih tvari, piše Salatin. (net.hr)

15.03.2012. Dramska serija ukinuta zbog smrti tri konja na snimanju!

Dramska serija 'Luck' televizijske kuće HBO ukinuta je nakon što im je na setu umro treći konj. Tema serije su konjičke utrke, a glavne zvijezde su Dustin Hoffman i Nick Nolte. Producenti serije dobili su žestoke kritike raznih udruga za zaštitu prava životinja. Upozoravali su ih da konje koje koriste u seriji drže u neprimjerenim uvjetima te da su životinje bez odgovarajućeg nadzora i brige. Isprva su planirali samo privremeno zaustaviti snimanje do završetka istrage o umiranju konja, no na kraju su ipak u potpunosti odustali od snimanja, navodeći u priopćenju kako ne mogu garantirati da se nesreće neće događati i ubuduće. (24sata.hr)

14.03.2012. Saznajte zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave!

Dr. Melanie Joy, profesorica psihologije i sociologije na Sveučilištu Massachusetts u Bostonu, predstavit će hrvatsko izdanje svoje iznimne knjige 'Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam', u izdanju nakladnika Dvostruka duga i udruge Prijatelji životinja. Melanie će hrvatskoj publici pojasniti novi pojam koji uvodi u knjizi kroz svoje popularno predavanje 'Jesmo li karnisti?', koje je poslušalo na tisuće studenata i građana diljem Amerike, na promociji knjige u Zagrebu, 15. ožujka 2012., u 18 sati u KIC-u (Preradovićeva 5) i u Osijeku, 16. ožujka 2012. u 18 sati u Studijskoj čitaonici, gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku (Europska avenija 24). Također, održat će radionicu za aktiviste, na kojoj će vegetarijance i vegane uputiti kako senzibilizirati ljude za temu karnizma. 

13.03.2012. Srdele love dinamitom, a hobotnice deterdžentom!

Život u Jadranu sustavno se uništava zbog grabežljivosti ribara i intenzivne eksploatacije mora. Pola hrvatske flote plivarica u ribolovu koristi dinamit jer time tjera jata srdela i inćuna iz morskih dubina prema mreži plivarici. U podmorju gdje se koristi dinamit dugo nakon eksplozije nema nikakva života, kao što je slučaj s morskom udolinom Tara, udaljenom šest nautičkih milja od Biševa, koja je danas beživotno područje opustošeno uporabom dinamita. Hobotnice se nerijetko love tako da se u rupu ubrizga deterdžent, što ih istjera van pa postaju lak plijen, zbog čega u Podvelebitskom kanalu više nema hobotnica. Hrvatski ribari posljednjih nekoliko godina love i više od 50.000 tona riba godišnje. (danas.net.hr)

12.03.2012. Primati mučeni na Harvardu umiru od dehidracije!

Već je drugi majmun u posljednja tri mjeseca umro od dehidracije na Harvard Medical School (HMS) jer u njegovom kavezu nije bilo vode, neoprostiv propust koji je naveo sveučilište da obustavi pokuse na New England Primate Research Center (NEPRC). Organizacija PETA pozvala je National Institutes of Health da prestane financirati HMS i NEPRC i traži povrat novca potrošenog na aktivnosti kojima su prekršeni federalni zakoni o zaštiti životinja. Američko ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je kako su HMS i NEPRC počinili preko 20 povreda Zakona o dobrobiti životinja, uključujući ozbiljne ozljede i smrt životinja od dehidracije, prekomjernih doza anestetika, vrućih mehaničkih uređaja za pranje kaveza i tijekom eksperimentiranja na njima. HMS i NEPRC drže u kavezima 2300 primata i provode na njima monstruozne pokuse, kao što su bušenje rupa u njihovim lubanjama i podvrgavanje ovisnosti o kokainu. (peta.org)

11.03.2012. Ted Turner donirao milijun dolara za spas ugroženih gorila!

Medijski mogul i milijarder Ted Turner donirao je milijun dolara organizaciji Dian Fossey Gorilla Fund International kako bi podržao novu inicijativu za spašavanje ugroženih istočnih nizinskih gorila, podvrste koja živi u Demokratskoj Republici Kongo, a čija je procijenjena populacija između 4000 i 27000 životinja. Najveća donacija koju je fondacija Dian Fossey ikada primila koristit će se za izgradnju postaja s kojih će čuvari moći zaštititi gorile od naoružanih skupina koje se bore nad prirodnim bogatstvima u ratom razorenoj naciji. Fondacija će također zaposliti Kongoance koji će skupljati podake i pratiti životinje. Turner je izjavio da ako ljudi mogu naučiti prestati ubijati velike majmune, možda nauče prestati ubijati jedni druge. (scientificamerican.com)

10.03.2012. Mačka otkrila da skrbnica ima rak i spasila je!

Britanku Wendy Humphreys, majku dvoje djece, iznenadilo je kad je njezina desetomjesečna mačka počela skakati po njenim grudima i nastavila to činiti tjednima. Posjetila je liječnika i otkrila da ima maligni tumor u grudima veličine graška koji je mogao metastazirati da nije otkriven na vrijeme. Wendy za svoj život i početak pravovremenog liječenja zahvaljuje mački. Istraživanja su pokazala da psi također mogu otkriti bolesti detektirajući akutne promjene u mirisu ljudi. U studiji iz 2011. istraživači iz Japana objavili su kako je pas s 98-postotnom točnošću otkrivao ljude s rakom debeloga crijeva. (huffingtonpost.com)

09.03.2012. dm potiče kupce na odbacivanje plastičnih vrećica!

Trgovački lanac dm prešao je od 1.3. na prodaju velikih recikliranih vrećica, s ciljem smanjenja broja jednokratnih vrećica odbačenih u okoliš. Inicijativa je dio dm green city projecta u sklopu kojega dm organizira niz događaja sa snažnom ekološkom porukom. Kupci više ne dobivaju besplatne plastične vrećice nego ih mogu kupiti ili izabrati trajne vrećice ili povratne pamučne torbe, čime ih dm potiče na odbacivanje jednokratnih vrećica i nagrađuje ih bodovima na dm kartici. Kupnjom dm pamučne torbe u ožujku i travnju podržava se akcija Zeleni korak u kojoj dm prihod od prodaje torbi donira školama koje skupe najviše starog papira i vrećica. (dm-drogeriemarkt.hr)

08.03.2012. Jada Pinkett Smith traži zaštitu slonova u cirkusu!

Glumica Jada Pinkett Smith obratila se prekjučer pismom Stephanie Rawlings-Blake, gradonačelnici američkoga grada Baltimorea, tražeći zaštitu za slonove u cirkusu Ringling Bros., koji će uskoro nastupiti u gradu. Napisala je da, za razliku od nje i drugih glumaca, slonovi nisu izabrali da nastupaju. Traži u svoje ime i u ime organizacije PETA da gradonačelnica osigura zaštitu slonova od treninga pri kojima se koriste oštre nazubljene šipke, s obzirom da je zakonom grada Baltimorea zabranjeno korištenje naprava koje mogu uzrokovati ozljede i patnju. Naglasila je i da neki slonovi, koji će nastupiti u Baltimoreu, boluju od artritisa, a i dalje su prisiljeni nastupati 'svake večeri pod stalnim strahom od kazne'. (whnt.com)

07.03.2012. Studenti rade životinjama amputacije bez anestezije!

Aleksej Sokolov, voditelj vivarija Medicinskog sveučilišta u ukrajinskome gradu Donjecku, izvijestio je medije kako Sveučilište provodi barbarske pokuse na psima i drugim životinjama i drži ih u užasnim uvjetima. Naveo je kako studenti Medicinskog fakulteta u svrhu edukacije izvode amputacije udova i kirurške zahvate na unutarnjim organima životinja, bez prethodne anestezije. Svaki pas mora podnijeti nekoliko kirurških zahvata prije nego ga odbace, a životinje pate u strašnim uvjetima. Nakon objave priče u medijima, pse su zbrinuli aktivisti za zaštitu životinja. Nepoznat broj pasa i drugih životinja drži se u sličnim uvjetima na sveučilištima diljem države. Ukrajinske organizacije za zaštitu životinja i građani pokrenuli su peticiju kojom od predsjednika Viktora Janukoviča traže da zatvori sve vivarije i zaustavi zastarjele pokuse na životinjama. (occupyforanimals.org)

06.03.2012. Baka mladolikog izgleda na sirovoj veganskoj prehrani!

Annette Larkins (70) s Floride postala je veganka prije 27 godina, a njena prehrana sastoji se od sirovog voća, orašastih plodova, povrća i sjemenki. Sve što jede uzgaja u svojemu vrtu i sama radi sokove od voća i povrća. Dok je Annette živahna, puna energije i ne koristi nikakve lijekove, njezin suprug, s kojim je u braku 54 godine, žali što nije krenuo njezinim stopama. Osim što izgleda znatno starije od nje, bori se s dijabetesom i visokim tlakom te svakodnevno uzima lijekove. Iako ima 70 godina, Annette navodi da svoj mladoliki izgled duguje sirovoj veganskoj prehrani, a ljudi često misle da je suprugu kći. (24sata.hr)

05.03.2012. Hong Kong Airlines više neće prevoziti dupine!

Kompanija Hong Kong Airlines složila se kako više neće prevoziti žive dupine nakon što je više od 6500 ljudi potpisalo online peticiju zahtijevajući zabranu. U svojem priopćenju prijevoznik je objavio da će odmah zabraniti ovakve isporuke, s obzirom da se smatra kako prijevoz ove vrste može dovesti do ugrožavanja divljih životinja drugdje. Prijevoznik je doživio pritisak nakon što je u javnost procurio interni dopis u kojemu se navodi kako je 16. siječnja prevozio pet živih dupina iz Japana u Vijetnam, na čemu je zaradio 110.000 američkih dolara. Uskoro je pokrenuta online peticija na change.org, kako bi Hong Kong Airlines prestao prevoziti žive dupine kao teret. U samo tri dana peticiju je potpisalo oko 5000 ljudi. (cnngo.com)

04.03.2012. Zaposlenicima Ministarstva sviđa se bezmesni dan!

Ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, na prijedlog udruge Prijatelji životinja, u restoran svojega ministarstva uvela je 'Zeleni ponedjeljak', jelovnik s kojega djelatnici Ministarstva ponedjeljkom mogu izabrati isključivo bezmesnu hranu. Time se pridružila inicijativi u svijetu koja postoji u upravi i školama nekih gradova u Belgiji, na sveučilištima poput onog u Oxfordu, Columbiji i drugima, dok se kampanji pridružuju i mnoge škole, bolnice te restorani. Unatrag dva ponedjeljka, u Ministarstvu su posluženi popečci od povrća, punjeni šampinjoni, raznovrsno povrće, sojini nadomjesci za meso. Zaposlenicima se inicijativa sviđa, pa je prošlog ponedjeljka na ručku bilo dvostruko više ljudi nego inače, a neki zaposlenici navode da bi im bezmesni mogao biti svaki dan. (Novi list)

03.03.2012. U Ujedinjenome Kraljevstvu zabranjeni baterijski kavezi!

Prošle godine Europska unija zabranila je upotrebu uskih baterijskih kaveza za tzv. kokoši nesilice, tražeći da ih države članice zamijene tzv. obogaćenim kavezima. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedna od 14 zemalja Unije koja nije bila usklađena s tom zabranom, do sada. U baterijskim kavezima svaka kokoš ima manje prostora od površine A4 papira, a od 18 tjedana starosti ostaje u kavezu godinu dana, tijekom koje joj uzmu oko 300 jaja. U svakom trenutku u Ujedinjenome Kraljevstvu drži se više od 24 milijuna tzv. kokoši nesilica, kojima se rutinski daju lijekovi u hranu kako bi preživjele užasne uvjete držanja u kavezima, koji onemogućavaju mahanje krilima, gradnju gnijezda, stajanje na prečki ili bilo kakvo drugo normalno ponašanje. 'Obogaćeni' kavezi i dalje su iznimno mali i nude tek nekoliko dodataka za kokoši iskorištavane za proizvodnju jaja. (care2.com)

02.03.2012. PETA proglasila Morrisseya Osobom 2011. godine!

Organizacija PETA proglasila je, zbog otvorenog progovaranja o industriji mesa i suosjećajnosti prema životinjama, Morrisseya, 'jednog od najutjecajnijih umjetnika u povijesti', Osobom 2011. godine. Dugogodišnji prvak prava životinja i vegetarijanstva opet je iskoristio svoj utjecaj da skrene pozornost na strašne patnje životinja na industrijskim farmama i u klaonicama. Tijekom svoje europske turneje, Morrissey je imao info štandove s literaturom o pravima životinja, na kojima je podijeljeno nekoliko tisuća vege priručnika za početnike. Također je, kao i članovi njegova benda, nosio majice s porukama za prava životinja i puštao video 'Meet Your Meat'. PETA-ina marka s njegovim likom kao vegetarijanske ikone prodana je u više od 20.000 primjeraka u manje od dva tjedna. (peta.org)

01.03.2012. Pogledajte 'Ispovijedi ekoterorista' na ZagrebDoxu!

U sklopu međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, danas u 22h u u Zagrebu (Movieplex, Centar Kaptol) bit će prikazan dokumentarni film iz 2011. 'Ispovijedi ekoterorista' redatelja Petera Jaya Browna. Film otkriva 30-godišnju odiseju najtraženijeg zagovornika očuvanja prirode danas, kapetana Paula Watsona, kultnog heroja cijenjene emisije 'Whale Wars' na Animal Planetu. Iako ga je osnovao, Watson je bio izbačen iz Greenpeacea zbog svoje beskompromisne strasti za zaštitom planeta i nekonvencionalne metodologije. Oslobođen birokracije i politike, Watson je osnovao vlastitu flotu, The Sea Shepherd Society, organizaciju zaduženu za zaštitu morskog života na planetu. (zagrebdox.net)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2012 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting