Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 11.

22.09.2017. Zakon o zaštiti životinja prošao drugo čitanje!

Drugo čitanje Prijedloga Zakona o zaštiti životinja 21. rujna 2017. pokazalo je da ovaj zakon svojim naprednim odredbama nakon 10 godina donosi dugoočekivane promjene u zaštiti životinja u Hrvatskoj! Najveću pozornost dobila je odredba o prestanku ubijanja životinja u skloništima, što je s najvećim oduševljenjem dočekala i velika većina javnosti. Saborski zastupnici uime svojih klubova jednoglasno su pohvalili i podržali Prijedlog Zakona te iskoristili drugo čitanje za predaju amandmana za njegovo poboljšanje. Smatraju da zbog različitih financijskih mogućnosti lokalnih zajednica županije također moraju sudjelovati u pokrivanju troškova osnivanja i rada skloništa. Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ukazao je na novost da sredstva od kazni koje naplate komunalni redari idu u proračun jedinica lokalne samouprave te da će se dostatna financijska sredstva osigurati ako će svi raditi na provedbi Zakona. Saborski zastupnici očekuju prihvaćanje amandmana Prijedlogu Zakona, dok Prijatelji životinja, druge udruge i građani s nestrpljenjem očekuju njegovo izglasavanje.

21.09.2017. Novi vizualni identitet Trgovina bez krzna povodom 750. članice

Otkako je udruga Prijatelji životinja prije pet godina počela raditi na programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer) pa sve do danas, svjedočimo sve većem broju modnih trgovina i dizajnera koji se odlučuju na prestanak korištenja životinjskoga krzna, a tu odluku cijene i sami kupci. Neka od domaćih imena koja su to prepoznala i priključila se Trgovinama bez krzna su: Image Haddad, Hippy Garden, I-GLE, Budoir, Mana moda i Ivanka Moda. Program Trgovine bez krzna pozdravlja sada 750. tvrtku s asortimanom odjeće koja se pridružila programu od njegova osnutka 2002. godine. Trgovine bez krzna su program koji provodi u više od 20 zemalja svijeta međunarodna koalicija organizacija za zaštitu životinja Fur Free Alliance (FFA), čija su članica i Prijatelji životinja. Program teži povezivanju modnih imena koja ne koriste životinjsko krzno, kao što su Giorgio Armani, HUGO BOSS, H&M i Inditex, s potrošačima koji traže etičke proizvode. Kako bi proslavio ovu prekretnicu, program će predstaviti novi vizualni identitet brenda i web-stranicu www.furfreeretailer.com.

20.09.2017. Vozač Formule 1 Lewis Hamilton objavio da postaje vegan

Slavni vozač Formule 1 Lewis Hamilton, trostruki svjetski prvak i trenutni vodeći u poretku prvenstva, izjavio je da namjerava početi živjeti veganskim životnim stilom. Kaže da ga je inspirirao dokumentarac o mesnoj industriji i utjecaju koji ona ima na okoliš, dobrobit životinja i ljudsko zdravlje. „Crveno meso nisam jeo dvije godine, većinu ove godine jeo sam ribu, a sad sam i nju izbacio. Ono što kao ljudska vrsta radimo svijetu, zagađenje koje nastaje zbog krava koje se uzgajaju, nevjerojatno je”, rekao je Hamilton dodajući: „Kažu da proizvodimo više emisija štetnih plinova na taj način nego automobilima i zrakoplovima, što je ludo i za pomisliti. Okrutnost je strašna, a ja ne želim to podržavati i želim živjeti zdravijim životom”. „Svaki vegan kojega sam sreo rekao je da je to najbolja odluka koju su ikad donijeli. Kad pogledate taj dokumentarac i vidite kako vam meso začepljuje arterije, kad vidite što stavljaju u meso, u hranu koju svi jedemo… nema šanse da ću to ignorirati”, rekao je Hamilton napominjući da želi ohrabriti i druge da postanu vegani. Otkrio je da je na odluku utjecala i zdravstvena povijest njegove obitelji, u kojoj je bilo slučajeva bolesti krvožilnog sustava i karcinoma. (fresh.hr)

18.09.2017. Strava u Kninu: vezan žicom, probijene lubanje, s teškim ozljedama

Udruga za zaštitu životinja Berta iz Knina objavila je u nedjelju uznemirujuću objavu na Facebooku. Netko je psu u njihovu gradu nanio izrazito teške ozljede i još uvijek je neizvjesno hoće li pas preživjeti, a karakter ozljeda ukazuje da se radi o najgoroj vrsti iživljavanja i zlostavljanja. Nažalost, on je ujedno i jedini pas koji je preživio u krvavom pohodu pri čemu je vjerojatno pet pasa smrtno stradalo. Mladog haskija u teškom stanju, vezanih nogu, uočio je slučajni prolaznik i odmah nazvao veterinara. Još neidentificiranim oštrim predmetom psu su nanesene teške ozljede glave, probijena mu je lubanja, iščupana tri zuba, otečene su mu vilica i jezik, na tijelu ima nebrojeno otvorenih bolnih rana, a prednje šape bile su mu čvrsto vezane žicom. Pas je star oko godinu i pol dana i, prema riječima Gordane Gambirože iz Berte, miran je i dobroćudan. S obzirom na to da se radi o očito namjernom zlostavljanju životinje, volonteri su sve prijavili policiji, a sumnjaju na jednu osobu koju su susjedi vidjeli da kopa rupe na livadi i vuče pse u tačkama. Budući da veterinarski troškovi za liječenje mladog haskija neće biti mali, iz udruge Berta mole za pomoć, a obratiti im se možete na njihovoj Facebook-stranici. (jutarnji.hr)

16.09.2017. Glumica Natalie Portman producirala film ''Jesti životinje''

Novi dokumentarac „Jesti životinje”, koji je producirala i pripovijeda glumica veganka Natalie Portman, prikazan je prvi put na Fimskom festivalu u Tellurideu u američkoj saveznoj državi Colorado. Portman je bila nadahnuta da usvoji vegansku prehranu nakon što je pročitala knjigu „Jesti životinje” iznimno popularnog i nagrađivanog pisca Jonathana Safrana Foera. Kontaktirala je autora kako bi napravio dokumentarac temeljen na njegovoj knjizi. Film slijedi priču knjige o otkrivanju zlostavljanja životinja svojstvenom industrijskom uzgoju, ali dodaje vizualne elemente za koje je Foer rekao da će pomoći otkrivanju istine koja se nalazi u pozadini uzgoja životinja. Prvo prikazivanje filma bilo je popraćeno oduševljenim ovacijama i veganskim prijamom. Kasnije ovoga mjeseca Environmental Media Association predat će Natalie Portman posebnu nagradu za predanost za njezin rad na dokumentarcu. (vegnews.com)

14.09.2017. Libanon donosi prvi Zakon o zaštiti životinja!

Nakon višegodišnjeg lobiranja od strane neprofitne organizacije Animals Lebanon, libanonski predsjednik Michel Aoun donio je prvi Zakon o zaštiti životinja u toj državi. „Ovim zakonom libanonski propisi su strogi, ako ne i stroži od ostalih zakona u regiji”, izjavio je Jason Mier, izvršni direktor te organizacije. Zakon propisuje do četiri mjeseca zatvora i novčane kazne do 100 milijuna libanonskih funta (66 000 američkih dolara) zbog zlostavljanja i kućnih životinja i onih divljih koje se koriste za zabavu u zoološkim vrtovima i cirkusima. Zakon također zabranjuje držanje divljih ili ugroženih životinja kao ljubimaca, što bi moglo u Libanonu poremetiti trenutačnu masivnu trgovinu rijetkim životinjama. „Ne očekujemo da ćemo vidjeti poboljšanja sljedećeg tjedna ili sljedećeg mjeseca, no sada imamo alate i put”, rekao je Mier. (vegnews.com)

12.09.2017. Međimurjem i dalje teturaju ozlijeđeni i bolesni psi

U Paragu, jednom od najvećih romskih naselja u Međimurju, trenutačno je oko 150 pasa, od kojih je više od pola zaraženo šugom. Teturaju ulicama, a oni najstariji među njima leže u šupama i čekaju svoju smrt. Puno je trudnih kujica, štenaca i ranjenih pasa. Sve to dočekalo je volontere azila Prijatelji Čakovec, koji su se odazvali pozivu predstavnika naselja i došli vidjeti kako mogu pomoći. „Dočekali su nas ljudi koji žele da se ti psi maknu. Ostavljeni su u njihovu naselju, prvo ih nisu hranili kako se tu ne bi i zadržali, a onda su im počeli davati sve što im ostane. Psi nisu ni gladni ni mršavi, ali prvi put sam pomislila da bi bilo bolje da ih nema nego što ovako žive. Pred nama su se i parili jer se kujice tjeraju”, kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila u kojemu su u tri dana iz naselja zbrinuli 20 pasa. Sve ovo moglo bi se riješiti, ističu volonteri, samo da je volje i želje lokalnih zajednica. Osim grada Čakovca, nitko nije napravio ništa, iako su održani brojni sastanci na kojima su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Skloništu treba pomoć za liječenje, cijepljenje, čipiranje, kastraciju te tablete protiv buha i krpelja. Donacije se mogu uplatiti na njihov račun, HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode, Čakovec. (vecernji.hr) 

07.09.2017. Dođite svi na 10. ZeGeVege festival!

U petak 8. 9. i subotu 9. 9. 2017. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića udruga Prijatelji životinja organizira jubilarni, deseti po redu ZeGeVege festival održivog življenja, središnji godišnji događaj u Republici Hrvatskoj o održivom načinu života, etici prehrane i brizi za okoliš. 10. ZeGeVege festival još je posebniji jer iza sebe ima tradiciju, dobar imidž i više od 250 000 posjetitelja! Na području cijelog Trga bana Jelačića naći će se: više od stotinu izlagača, sedam restorana i picerija, šator s predavanjima i radionicama i pozornica s cjelodnevnim plesnim programom s gostima iz inozemstva. Uz popularnu vegansku hranu poput delicija s afričkog kontinenta, veganske pizze, burgera, gulaša, pašticade, nudli, sirovih torti i sladoleda, meksičke i sirove čokolade, svježeg voća i povrća, posjetitelji će se, kada se umore od hodanja i degustiranja, moći okrijepiti veganskom pivom ili kavom s biljnim mlijekom. Brojna predavanja privući će sve koji žele prevladati predrasude o veganstvu i saznati više o životinjama spašenima s farma, veganskoj prehrani djece i sportaša ili o veganstvu i seksu. Na radionicama će se moći naučiti kako pripremiti šnenokle, majonezu ili kajganu bez jaja ili pak biljna mlijeka i domaće veganske paštete. Posjetitelje očekuju i: šminkanje veganskom kozmetikom, nagradna igra i električni bicikl na sklapanje. Svi posjetitelji dobit će i dvojezičnu brošuru ZeGeVegea s receptima, veganskim trendovima u svijetu i drugim korisnim informacijama i zanimljivostima.

05.09.2017. Uskoro će svi jesti umjetno meso

Prije četiri godine nizozemski znanstvenik Mark Post, profesor na Sveučilištu Maastricht, prvi je proizveo sintetski burger koji je zatim u Londonu pripremio poznati engleski chef Richard McGeown. Na konferenciji za novinare, Mark Post tada je otkrio da se umjetni burger sastoji od 20 000 tankih niti mišićnog tkiva koje su uzgojene iz matičnih stanica uzetih iz mišićnog tkiva krave u klaonici. Njegova je cijena bila visoka, čak 300 000 dolara, no Post u suradnji s biotehnološkom kompanijom Mosa Meat sada pokušava razviti komercijalno konkurentan proizvod do 2020. godine. Cijena bi mogla biti oko 10 dolara, no nakon nekoliko godina komercijalne proizvodnje cijena će i dalje padati. Demografske procjene pokazuju da će svjetska populacija do 2050. godine doseći 9,7 milijarda ljudi, dok bi se potrošnja mesa mogla udvostručiti. S druge strane, uzgoj stoke i proizvodnja mesa odgovorni su za 18 posto emisije stakleničkih plinova. Osim Marka Posta, na razvoju sintetskog mesa rade i neke američke te izraelske skupine. (jutarnji.hr)

04.09.2017. Milijarder Richard Branson: za 30 godina svijet bez mesa

Milijarder Richard Branson, vlasnik brenda Virgin i odnedavno zagovornik prehrane na biljnoj osnovi, predvidio je da bi se u roku od 30 godina u svijetu moglo prestati konzumirati meso te da će se ljudi u skoroj budućnosti održati isključivo na biljnoj prehrani i čistom mesu, i to zahvaljujući ulaganju od 17 milijuna dolara u Memphis Meats, prvu tvrtku s kultiviranim mesom, a prvi proizvodi očekuju se do 2021. godine. Ova tvrtka razvija način za proizvodnju pravog mesa od životinjskih stanica, bez potrebe za hranjenjem, uzgojem i klanjem stvarnih životinja”, s namjerom smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, životinje i javno zdravlje. U nedavnom intervjuu Branson je izjavio: Oduševljen sam što sam uložio u Memphis Meats. Vjerujem da za 30 godina nećemo više trebati ubiti nijednu životinju i da će sve meso biti ili čisto ili na biljnoj osnovi, imati isti okus i biti puno zdravije za sve. Ako su njegova predviđanja istinita, to bi moglo spasiti svijet od potencijalne krize hrane jer je uzgoj životinja neodrživ način snabdjevanja ljudi potrebnim hranjivim tvarima. I istraživanje sveučilišta u Oxfordu nedavno je predvidjelo da bi veganstvo moglo spasiti svijet. (livekindly.co)

02.09.2017. Glavne novine u Velikoj Britaniji potiču čitatelje da postanu vegani

Prošli tjedan popularne britanske novine The Daily Telegraph objavile su na naslovnici važno pitanje svojim čitateljima: „Je li vrijeme da postanete vegan?” dajući odgovor već na prvim stranicama: „Postanite vegan!” Članak Diane Henry, dobitnice godišnje nagrade za pisca kuharice, govori o tome da je veganstvo u posljednje vrijeme sve popularnije u Velikoj Britaniji. Lanac supermarketa Sainsbury’s značajno je povećao veganske proizvode nedavno dodajući vegansku pizzu sa sirom. Jednako tako, M & S sada ima više od 1800 veganskih prehrambenih proizvoda i navodno je njihov veganski sendvič vrlo popularan. Henry raspravlja o načinu na koji zaštita okoliša i održivost igraju ulogu u odluci javnosti da kuša jela na biljnoj osnovi komentirajući da „industrijski uzgoj stoke najviše pridonosi stakleničkim plinovima te koristi zemlju, vodu i energiju i zahtijeva hranu koju mogu jesti ljudi”. The Telegraph nije prva velika publikacija koja se bavi veganskim pitanjima. Nedavno su britanske novine The Independent dopustile da se uključi mišljenje koje je pozivalo na „kraj industrije mesa i mlijeka”. (livekindly.co)

Broj pronađenih vijesti: 11.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2017 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting