Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

20.03.2018. Obilježen Svjetski dan bez mesa

Udruga Prijatelji životinja i građanska inicijativa Vegan Thugz častili su prolaznike veganskim delicijama i dali svima priliku da okuse i osjete dobrobiti suosjećajnog načina života i prehrane te tako i u Hrvatskoj obilježili Svjetski dan bez mesa (Meatout). Meatout se tradicionalno obilježava na samome početku proljeća. Dok se priroda priprema na novi cikus života polaganim izlaskom iz zime, aktivisti su degustacijom ukusne hrane napravljene isključivo od biljnih sastojaka pozvali sve na suosjećanje prema životinjama. Pozitivne reakcije građana pokazale su da je sve manje predrasuda prema veganskoj prehrani, a i one lako nestaju s prvim zalogajem. Svi koju su zakasnili na degustaciju mogu još uvijek kupiti Večernji list uz koji se danas dobije na dar veganska kuharica.

19.03.2018. Ili žmiriš ili si za kastraciju

Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakatima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije. Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, pročitajte OVDJEViše informacija o situaciji s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i razlozima za propisivanje trajne sterilizaciju nalazi se na OVDJE, a svi oni koji žele kastrirati životinje koje su ulične, udomljene ili u procesu udomljavanja na istome mjestu mogu se prijaviti za kastraciju po povoljnijim cijenama.

16.03.2018. Bez mesa, bez stresa

Prvi dan proljeća 20. ožujka povezuje ljude diljem svijeta u pozivu za prestankom jedenja mesa preko svjetske kampanje Meatout (Svjetski dan bez mesa) koja se diljem svijeta obilježava još od 1985. godine. Više od 30 godina mnogi pojedinci slave taj dan odlukom da će prestati jesti meso i živjeti na način da manje štete okolišu, vlastitome zdravlju i životinjama. Oni koji već žive veganskim načinom života raznim akcijama i degustacijama promoviraju takav način života, a u obilježavanju im se pridružuju mediji, tvrtke i institucije. Uz pregršt veganskih proizvoda i raznovrsnost voća i povrća koje polako sve više šareni tržnice ovih proljetnih dana, uistinu će bez mesa biti i bez stresa - i mi, i životinje, ali i jedini dom u kojemu živimo - naš planet. Prijatelji životinja pozivaju sve koji se žele zajedno s njima obilježiti Svjetski dan bez mesa da se ovog proljeća prijave na Vege izazov i uz korisne informacije i recepte iskuse blagodati veganske prehrane.

15.03.2018. Sterilizacija pasa u romskim naseljima Međimurske županije

U 12 romskih naselja u Međimurskoj županiji prema neslužbenim procjenama boravi oko 2600 pasa koje treba cijepiti, označiti, kastrirati ili sterilizirati i zbrinuti. U rješavanje tog problema županiji su se pridružili gradovi i općine, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje će izabrati koordinatora cijelog projekta, a u roku od dva tjedna koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije izradit će plan aktivnosti kako bi se u akciju krenulo početkom travnja. Napušteni psi u Međimurju, a pogotovo u romskim naseljima, velik su problem s kojim smo se konačno odlučili uhvatiti ukoštac i zbog novog Zakona o zaštiti životinja koji se počeo primjenjivati. Problem ćemo uspješnije, kvalitetnije i učinkovitije riješiti zajedno.“, ističe župan Matija Posavec. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman dodaje: „Propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka nužno je zbog zaštite životinja i ljudi. Važno je da ga lokalne zajednice što prije iskoriste kako bi stale na kraj napuštanju i patnji štenaca, te neodgovornim pojedincima.“ (vecernji.hr)

14.03.2018. Medicinsko udruženje za bolničke jelovnike bez životinjskih namirnica

Tijekom godišnje konferencije AMA održane u Chicagu rečeno je da bi, temeljem brojnih znanstvenih istraživanja, sve bolnice i medicinske ustanove trebale nuditi biljne obroke, ali i ukloniti meso, mliječne proizvode i jaja iz svojih jelovnika. Konferencija se održava svake godine pod organizacijom Američkog medicinskog udruženja, a na njoj nazoče vodeći svjetski liječnici. Neal Barnard, predsjednik Udruge liječnika za odgovornu medicinu (PCRM) izjavio je tijekom konferencije: Biljni obroci trebali bi se nuditi svakom pacijentu u bolnicama. Slanina, kobasice, jaja, šunka, kao i druge vrste prerađenog mesa trebaju se izbaciti.“ Nekoliko liječnika na konferenciji također je potvrdilo: To je upravo ono što je potrebno“, osvrnuvši se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije da prerađeno meso uzrokuje rak debelog crijeva i doprinosi razvoju srčanih bolesti. (inourishgently.com)

13.03.2018. Održan 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja

10. ožujka 2018. održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana. Na sastanku su potvrđena i tri temeljna načela Mreže za zaštitu životinja: kontrola razmnožavanja životinja kroz trajnu sterilizaciju, udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja i promocija no kill skloništa vođenih na neprofitnim osnovama. Na sastanku je sudjelovao dr. vet. med. Mislav Kučenjak, viši veterinarski inspektor pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. 

12.03.2018. Zadnji dan za komentar na nacrt zagrebačke Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca

Prijatelji životinja mole sve da ostave svoj komentar na javnom savjetovanju Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca Grada Zagreba, odnosno pohvale propisivanje trajne sterilizacije uz propisane izuzetke kao načina kontrole razmnožavanja. Ovaj hvalevrijedan korak Grada Zagreba treba podršku jer može pomoći spriječiti napuštanje, patnju i smrt brojnih neželjenih pasa i mačaka. Upute za ostavljanje komentara nalaze se OVDJE, više o nužnosti trajne sterilizacije OVDJE, a komentar Prijatelja životinja pročitajte OVDJE. Danas je zadnji dan za ostaviti komentar.

08.03.2018. Pamela Anderson poziva zatvore da poslužuju vegansku prehranu da bi se smanjilo nasilje

Aktivistica za životinjska prava i bivša zvijezda Baywatcha Pamela Anderson, poziva voditelje australijskih zatvora da poslužuju veganske obroke s ciljem smanjenja nasilja u odgojnim ustanovama. Pišući u svojstvu počasnog ravnatelja udruge za prava životinja PETA, Anderson je izjavila: 'Čitala sam vaš plan za rehabilitaciju zatvorenika kroz mentalne vježbe i jogu i željela sam dati prijedlog koji bi mogao dodatno pomoći u smanjenju nasilja, prebacujući se na hranjive veganske obroke u vašoj odgojnoj ustanovi. Ne samo da bi omogućavanje veganske prehrane poštovalo jedan od glavnih načela joge- ahimsa (ne činiti zlo)- na način da se poštede životinjski životi, to bi također moglo pomoći u poboljšanju zdravlja žena u vašem objektu te bi se smanjili dugoročni troškovi zdravstvene zaštite.' Anderson je navela Arizona's Maricopa County Jail kao primjer zatvora koji je uveo obroke bez mesa i rekla da je bilo ekonomske koristi. Napisala je : 'Okružni zatvor u Maricopu prebacio se na vegeterijansku prehranu za svojih 8000 zatvorenika i prijavio uštedu od 273.000 dolara. Godine 2015. otišla sam s predstavnicima PETA SAD-a da poslužujemo ručak zatvorenicima koji su bili impresionirani svježinom i kvalitetom prehrane.' (plantbasednews.org)

05.03.2018. Zagrebačka premijera filma Nevidljive u utorak u 19:30

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane da dođu u Art-kino Grič, 6. 3. u 19:30 sati na premijeru HRT-ova dokumentarnog filma Nevidljive. Film je uspješno prikazan u 1. ožujka u osječkom kinu Urania u organizaciji Udruge Pobjede, a Prijatelji životinja pozivaju sve da ga besplatno pogledaju i u Zagrebu. Scenaristica i redateljica filma, Andrea Čakić, objasnila je zašto se film posvećen životinjama zove Nevidljive: 'One su svuda oko nas, samo što ih ne primjećujemo jer su nevidljive, prikrivene. One sada imaju drugi oblik; oblik hrane, odjeće, kozmetike... zato i ne znamo da su tu. One su naše sugrađanke jer žive iza zidova industrijskih farmi na periferiji naših gradova, iza onih visokih zidova, a mi ih nikada ne vidimo jer izlaze samo jednom...', objasnivši dodatno: 'Protagonisti dokumentarca ispričat će nam kako uspijevaju bez konzumiranja životinjskih proizvoda biti vrhunski sportaši, putovati po svijetu, uživati u hrani i svojem životu poštujući tuđi.'

04.03.2018. Horor u Budrovcima: mrtvi magarci i svinje leže u snijegu

Horor snimka magaraca i svinja koji leže mrtvi ili jedva živi na privatnome posjedu u Budrovcima kraj Đakova, proširila se u četvrtak društvenim mrežama i šokirala korisnike. Ista je uznemirila i Antuna Ponoša, autora emisije o životinjama "Kućni ljubimci", koji je odmah reagirao. S obzirom da se u četvrtak navečer stvari nisu odvijale tempom koji se očekivao, a stanje životinja bilo je već izrazito teško, Ponoš se u petak čuo s vlasnikom i ponudio mu da od njega otkupi dva mlada magarca koji su čudom preživjeli noć. Vlasnik je, kaže, pristao na tu opciju, a kasnije mu je ponudio otkup i ostalih svinja. Ponoš je već organizirao prijevoz i pronašao smještaj za životinje. Vlasnik posjeda navodno je u Irskoj, a brigu o istome preuzeo je njegov sin. (jutarnji.hr)

03.03.2018. Kevin Smith razmatra o prelasku na veganstvo nakon infarkta

Slavni glumac i redatelj Kevin Smith izjavio je da razmišlja o prelasku na biljnu prehranu. Smith je tijekom prošlog vikenda doživio srčani udar te je opisao svoj bliski susret sa smrću na Instagramu. „Potpuni stranci večeras su mi spasili život“, rekao je Smith. „Sada je to sve dio moje priče te sam siguran da ću se morati suočiti s nekim promjenama životnog stila (možda je vrijeme da prijeđem na veganstvo).“ Redatelj se osvrnuo na svoju dugu karijeru te je izjavio da je zadovoljan svojim životom, no naglasio je da ne želi umrijeti prije nego što dobije priliku da radi na još jednom nastavku filmova o Jayu i Silent Bobu. Prošle se godine Smith pojavio u videu sa svojom kćeri vegankom, Harley Quinn Smith, u kojem je dvojac kušao vegansku hranu iz restorana Doomie’s Home Cookin’ iz Los Angelesa. Smitha je impresionirao njihov biljni sendvič s veganskom „svinjetinom“ te je rekao: „Ako ovo znači biti vegan, mogao bih se priviknuti na to.“ (vegnews.com)

02.03.2018. Zastupnici traže globalnu zabranu za ispitivanje kozmetike na životinjama

Ispitivanje na životinjama nezakonito je u Europskoj uniji od 2004. za gotove kozmetičke proizvode te od 2009. za sastojke u kozmetici. Postupno je također zabranjeno reklamiranje proizvoda koji sadrže sastojke testirane na životinjama. Međutim, u otprilike 80 posto ostalih zemalja svijeta, ispitivanje kozmetike na životinjama još uvijek je dozvoljeno. U novoj rezoluciji koju je Odbor za zaštitu okoliša usvojio 20. veljače zastupnici pozivaju na globalnu zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama te na zabranu prodaje novoispitanih proizvoda prije 2023. godine. Rezolucija poziva Europsku uniju da bude predvodnik u borbi za globalnu zabranu unutar okvira UN-a te da se stroge zabrane koje imamo postavljene ne ublaže kroz trgovinske pregovore ili pravila Svjetske trgovinske organizacije. Prema istraživanju Eurobarometra iz 2016. 90 posto građana EU-a slaže se da standardi za dobrobit životinja trebaju biti prepoznati svugdje u svijetu, a 89 posto kaže da EU treba učiniti više u promociji razumijevanja važnosti dobrobiti životinja na međunarodnom planu. (davor-skrlec.eu)

01.03.2018. Biljna prehrana bi Ujedinjenom Kraljevstvu uštedjela 7 milijardi dolara

Novo istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Ghentu pokazuje da bi Ujedinjeno Kraljevstvo uštedjelo 5,21 milijardu funta (7,35 milijarda dolara) sljedećih dvadeset godina kada bi deset posto populacije prešlo na biljnu prehranu. Istraživači su na brojnim studijima proučavali zdravstvene prednosti biljne ishrane te su otkrili da bi u slučaju da deset posto Britanaca uvrsti hranu na bazi soje u svoju dnevnu prehranu, ekonomska štednja iznosila 7,54 milijarda funta (10,63 milijarda dolara). Voditelj istraživanja Lieven Annemans izjavljuje: Naša istraživanja pokazuju da je povećanje biljne ishrane učinkovito, smanjuje ekonomske troškove poput troškova bolničkog liječenja i liječničke skrbi, ali i vodi do povećanja zdravih godina u ljudskom životu te mogućnosti nastavka aktivnog života.“ Dok znanstvenici i dalje dokazuju da je biljna ishrana optimalna za zdravlje, sve veći broj istraživanja povezuje konzumaciju životinjskih proizvoda s povećanim rizikom za razvoj bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. (vegnews.com)

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting