Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

15.08.2018. Za vikend besplatne radionice i predavanje u Osijeku i Zagrebu

Američki aktivisti iz pokreta za zaštitu i prava životinja, John Oberg i Victor Sjodin, održat će predavanje u Osijeku (GČ Gornji Grad) u petak 17. 8. u 19:30 te radionice u Osijeku u subotu 18. 8. u 10 sati i u Zagrebu u nedjelju 19. 8. u 16 sati. Predavanje je namijenjeno za javnost, a radionice za aktiviste za prava životinja i veganstvo. Victor Sjodin je dopredsjednik međunarodne skupine za zagovaranje veganstva Vegan Outreach, a pod nazivom The un-examined meal” održat će javno predavanje o istraživanju kako ono što jedemo utječe na nas same i na svijet u kojemu živimo. Za aktiviste će na radionici govoriti o moći koju aktivizam ima u spašavanju eksponencijalno više životinja i na koje se sve načine može djelovati. John Oberg je direktor za nove medije u međunarodnoj organizaciji za zaštitu životinja sa sjedištem u SAD-u, The Humane League (THL). John nadgleda prisutnost THL-a na društvenim medijima i u protekle dvije i pol godine deseterostruko je povećao broj pratitelja Facebooka i Instagrama THL-a. Predavanje i radionica održat će se na engleskom jeziku.

14.08.2018. Poznatog vukovarskog doktora novčano kaznili zbog usmrćivanja životinja

Djevojka iz Vukovara, 24. prosinca prošle godine, na samo badnje jutro, svjedočila je bacanju štenaca u rijeku Vuku. Njezinom brzom reakcijom nesretni psići ipak su spašeni, pozvana je policija, a o slučaju je odmah obaviještena i Udruga studenata Pravnoga fakulteta u Zagrebu za pravnu zaštitu životinja - Animalex, koja je napisala prijavu veterinarskoj inspekciji. Nažalost, štenci, kao i njihova mama kuja, uginuli su u veterinarskoj ambulanti u Vukovaru, ali inspekcija je prekršajno prijavila počinitelja. Počinitelj - ugledni vukovarski pedijatar je nepravomoćnom sudskom presudom kažnjen s 15.000 kuna zbog napuštanja kućnih ljubimaca.

13.08.2018. ''Vlasnički'' psi jedini su uzrok problema napuštanja!

Upozoravajući i očajnički apeli udruga za zaštitu životinja, koje obavljaju krvav posao koji je u nadležnosti gradova i općina, upozoravaju da je dosta netočnih informacija u javnosti i da je krajnji trenutak da gradovi i općine počnu rješavati uzrok problema, a to su „vlasnički”, odnosno skrbnički psi. 43 udruge koje čine Mrežu za zaštitu životinja ujedinjene su u pozivu lokalnim zajednicama i medijima da za mišljenje o problemu napuštenih pasa i mačaka ne pitaju uzgajivače pasa, već udruge koje svakodnevno na svojim leđima nose teret zbrinjavanja odbačenih štenaca i mačića – neprekidnog niza bolesnih, izgladnjelih, izmrcvarenih, živih zakopanih životinja koje nalaze na ulicama, po kanalima, u šumama ili su ozlijeđene ili mrtve nakon što ih netko baci preko ograda azila. Udruge članice Mreže poručuju da su izmučene skupljanjem ucrvanih, pretučenih, ugušenih, utopljenih, bolesnih, ranjenih i krvavih pasa i mačaka koje su napustili njihovi donedavni skrbnici. Traže da sve lokalne zajednice slijede primjer njih 70-ak koje su već donijele odluku o obaveznoj trajnoj sterilizaciji, čime postižu smanjenje broja napuštenih životinja i financijske uštede. Također, traže pomoć medija u promicanju udomljavanja napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.

12.08.2018. Trgovački lanci u borbi protiv plastike

U skladu s europskom direktivom o smanjenju upotrebe plastike za 20 posto do 2025. godine, u Hravstkoj su prvi reagirali Lidl i Kaufland. Ta dva trgovačka lanca namjeravaju odustati od prodaje plastičnih artikala za jednokratnu upotrebu poput slamčica, jednokratnih čaša, tanjura i pribora za jelo te štapića za uši s plastičnom drškom. (net.hr)

11.08.2018. DORH podigao optužnicu protiv mučitelja psa

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog počinjenja kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona, objavljeno je na mrežnim stranicama DORH-a. Okrivljenika se tereti da je 6. srpnja 2018. u Črešnjevu, u alkoholiziranom stanju konopom zavezao psa pasmine zlatni retriver za vinogradski stup i dvaput ga udario sjekirom po glavi, nakon čega se pas uspio istrgnuti s konopa i pobjeći. Mediji su kasnije objavili da su zlostavljanome psu ozljede sanirane u veterinarskoj stanici te da je nakon oporavka predan udruzi koja se bavi zbrinjavanjem pasa. A policija je tada objavila da je 66-godišnjak, dok je zlostavljao životinju, imao 2,91 promila alkohola u krvi. (net.hr)

10.08.2018. Mreža za zaštitu životinja: Ostavljajte životinjama vodu i hranu

Nakon vijesti da je jedna Osječanka dobila upozorenje komunalca zbog zdjelice vode koju je ostavila za napuštene mačke s obzirom na visoke temperature, uslijedile su žestoke reakcije građana i udruga za zaštitu životinja. Zbog toga se očitovao osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekavši da se radi o velikom nesporazumu i da nitko ne zabranjuje da se voda stavlja na ulicu kako bi ju koristile napuštene mačke ili psi. No ističe da se po komunalnom redu zabranjuje ostavljanje hrane kako se ne bi stvarao otpad koji će privlačiti glodavce. Prijatelji životinja i ostale udruge iz Mreže za zaštitu životinja pozivaju građane da pomognu životinjama tijekom vrućih ljetnih dana i da ostavljaju životinjama svježu vodu i hranu, ali i da redovito sklanjaju ostatke hrane i otpad s ulica. 

09.08.2018. Povratak običnih dupina

Tijekom redovnog monitoringa dobrih dupina koji Institut Plavi svijet provodi u području sjeverne Dalmacije u  suradnji s Parkom prirode „Telaščica“ i Nacionalnim parkom „Kornati“, istraživači su tijekom posljednjeg obilaska područja u srpnju, zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina (Delphinus delphis), regionalno izumrlom vrstom koja u Jadranu više ne obitava! Danas je vrsta u većem broju prisutna samo još u Alboranskom moru, području oko Malte i u nekim dijelovima Egejskog mora.“ kaže dr.sc. Holcer. Svi dupini i kitovi danas su zakonom zaštićeni te je zabranjeno njihovo proganjanje i uznemiravanje, no unatoč zakonskoj zaštiti, kod većine vrsta bilježi se pad brojnosti. Institut poziva i sve građane da im dojave ako su vidjeli kitove ili dupine. (net.hr)

08.08.2018. Pate i umiru zarobljene u kamionima na 37 °C

Prijatelji životinja i Eurogroup for Animals upozoravaju na užase prijevoza živih životinja, dok potresne fotografije slavne Jo-Anne McArthur svjedoče što sve prolaze životinje radi mesa. Dok ljudi diljem svijeta trpe posljedice visokih temperatura i toplinskih valova, od očiju javnosti skrivena je nezamisliva patnja životinja poput krava i ovaca koje se, zbog potražnje za mesom, prevoze izvan granica EU-a. Provodeći dane u kamionima u kojima se temperatura penje i do 37 ºC, one dižu glave boreći se da udahnu svježi zrak, prisiljene danima stajati u vlastitom urinu i izmetu, te trpe žeđ i glad čekajući prelazak preko granice. Ima i slučajeva umiranja životinja kada kamioni danima zapnu na granici. Animal Welfare Foundation samo u razdoblju od 16. do 23. srpnja 2018. istražila je uvjete u kojima je više od 4000 živih životinja prevezeno iz Europe u Tursku. U to vrijeme temperature na granici između Bugarske i Turske bile su između 33 i 38 ºC na otvorenome. Iako zakonski propisi EU-a nalažu da se dobrobit životinja mora zaštititi i poštovati tijekom cijelog tijeka putovanja, pa i onda kada je krajnje odredište izvan granica EU-a, praksa pokazuje da je to rijetko slučaj. Izvoz živih životinja iz Europske unije u druge zemlje neetičan je i stravičan. Stoga se Prijatelji životinja zalažu da Komisija odlučno djeluje i ukine u državama članicama praksu prijevoza živih životinja! (zdravakrava.24sata.hr)

07.08.2018. Belgija privodi kraju uzgoj životinja radi krzna!

Flandrijska vlada usvojila je odluku koja predviđa kraj uzgoja životinja radi krzna, a ona označava kraj uzgoja radi krzna u Belgiji. Naime, svih preostalih 17 farmi za uzgoj trenutno se nalazi u Flandriji, a morat će prestati s radom do 2023. godine. U svojoj izjavi, ministar Weyts je izjavio: "Uzgoj životinja radi krzna nedavno je zabranjen u Valoniji (2015.) i Bruxellesu (2017.), ali one su bile simbolične jer tamo ionako nije bilo farmi. U Flandriji još postoji 17 farmi koje imaju dopuštenje za držanje 325 000 životinja, a tamo se svake godine ubije preko 200 000 životinja." Predstavnik belgijske organizacije za zaštitu životinja GAIA, Michel Vandenbosch, izjavio je: "Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna nije više dio našeg vremena, a taj stav podržava i velika većina flamanskog stanovništva." Ankete provedene u Belgiji potvrđuju da tamošnji stanovnici uzgoj radi krzna ne smatraju prihvatljivim. Anketa iz 2015. je pokazala da 85% flamanskih građana podržava zabranu takvog uzgoja. Nova zakonska odredba predviđa i zabranu još jedne velike okrutnosti prema životinjama - prisilno hranjenje gusaka kako bi se proizveo tzv. "foie gras".

06.08.2018. Ribe u moru, povrće na tanjuru

Postavljanjem jumbo plakata, kampanja udruge Prijatelji životinja pod nazivom „Poštujmo naše more”, koja se provodi u suradnji s organizacijom Eurogroup for Animals, ulazi u svoju treću fazu. Prijatelji životinja već su u sklopu kampanje poslali priobalnim gradovima i općinama besplatne pripreme za edukativne natpisne ploče o zabrani pecanja na plažama, a trgovačkim lancima apel da u svojim trgovinama ne prodaju žive ribe i rakove za ljudsku prehranu. Riblja industrija u brojkama najokrutnija je po broju jedinki ubijenih svake godine, a u Hrvatskoj je 2016. godine ulovljeno i uzgojeno 85 028 tona ribe. U svijetu je čak 90 % velikih ribljih populacija istrijebljeno u posljednjih 50 godina! Kako bi omogućili ribama da ih se čuje i vidi i izvan morskih dubina, Prijatelji životinja postavit će 30 plakata u petnaestak hrvatskih gradova. Simpatičnim porukama hrvatskim će građanima poručiti: „Ribe u moru, povrće na tanjuru. Morske životinje osjećaju bol kao i mi. Poštujmo njihov život i slobodu.”, a turistima iste poruke na engleskom jeziku.

03.08.2018. Konkretni pomaci u provedbi Zakona o zaštiti životinja napokon vidljivi

Iz udruge Prijatelji životinja uputili su dopis prema svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave sa zamolbom za očitovanje o napretku u implementaciji novog Zakona o zaštiti životinja s podrškom od strane Udruge općina i Udruge gradova. Sve je više i dobrih primjera potpune provedbe kontrole mikročipiranja te konkretnih postupanja prema neodgovornim skrbnicima nečipiranih pasa. Komunalni redari iskorištavaju mogućnost dijeljenja upozorenja, pismenih i usmenih, a ne ustručavaju se niti napisati kazne te proslijediti određene slučajeve veterinarskoj inspekciji na daljnje postupanje.

01.08.2018. Trgovine nisu klaonice

Prijatelji životinja kontaktirali su trgovačke lance u Hrvatskoj kako bi im uputili apel da se priključe kampanji odlukom da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu. Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting