Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

31.10.2004. Zabrana izlova kitova ostaje na snazi!

Međunarodna konvencija o trgovini ugroženim vrstama odbacila je prijedlog Japana da se odobri komercijalni izlov minke kitova. Time i dalje na snazi ostaje 18-godišnji moratorij na komercijalni izlov kitova. Organizacije koje se bore za zaštitu ugroženih vrsta izrazile su nezadovoljstvo upornim nastojanjem Japana da ponovno pokrene komercijalni izlov kitova. Europska unija i Australija, koje izlov kitova smatraju okrutnim, najavile su još prije zasjedanja da ga neće podržati.

29.10.2004. 90 kokoši spašeno iz ilegalnih baterijskih kaveza!

Pripadnici švedskog ALF-a provalili su na farmu kokoši u mjestu Ljungby i oslobodili 90 kokoši, od kojih su mnoge bile u jako lošem stanju, iz baterijskih kaveza. Tu farmu je 2002. Ministarstvo poljoprivrede prijavilo policiji zbog okrutnosti prema životinjama, ali je na sudu oslobođena optužbe. Švedski Zakon o zaštiti životinja iz 1988. godine zabranjuje baterijske kaveze, ali i danas mnoge farme ilegalno drže kokoši u baterijskom uzgoju. Spašene kokoši provest će svoj prirodni životni vijek kod udomitelja.

27.10.2004. Cirkusi da, životinjske točke ne!

Prijatelji životinja uz veliku potporu savjesnih građana prosvjedovali su u Križevcima i Dugom Selu protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner, koji sa sobom vodi 40 vrsta životinja, a sada svoj glas protiv okrutnosti dižu i u Sisku. Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na parkiralištu Idisa, u četvrtak, 28. listopada 2004. s početkom u 16:30 sati, a prosvjed će se ponoviti i prije početka druge predstave u 19:00 sati. Također, prosvjedi će se ponoviti i u subotu, 30. listopada 2004. u 16:30 i 19:00 sati.

25.10.2004. Charlize Theron protiv nošenja životinjskog krzna!

Oscarom nagrađena glumica Charlize Theron fotografirala se sa svojim psom uz slogan 'Ako ne biste nosili vašeg psa, nemojte uopće nositi krzno', za PETA-nu kampanju protiv nošenja životinjskog krzna. Izjavila je kako nije potrebno nositi pravo krzno kada postoji ekološko i da nema nikakvog smisla ubijati životinje zbog modne industrije.

23.10.2004. Trihineloza i kolinje!

Osječanin koji se 2000. godine zarazio trihinelom jedući svinjsko meso, posljedice osjeća i danas. Takvo životno iskustvo stajalo ga je pakla bolesti koje se ne može doživotno riješiti. U trihineloze nema prevencije lijekovima ili cjepivom ukazuje dr. Ivan Valek, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Od početka ove godine detektirana su 53 pozitivna uzorka svinjskoga mesa, a vrijeme svinjokolja u Slavoniji i Baranji počinje tek sredinom studenoga.

21.10.2004. U Hrvatskoj 200.000 oboljelih od osteoporoze!

Od osteoporoze, bolesti koja uzrokuje smanjenje koštane mase, u Hrvatskoj boluje oko 200.000 ljudi, upozoravaju stručnjaci u povodu 20. listopada, Svjetskog dana osteoporoze. Osteoporoza pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 posto žena starijih od 75 godina te gotovo 30 posto muškaraca nakon pedesete godine života. U svijetu od nje boluje 200 milijuna ljudi.

19.10.2004. Pasivno pušenje šteti psima i mačkama!

Austrijska pneumološka udruga priopćila je kako su psi i mačke koji su izloženi dimu cigareta znatno skloniji kancerogenim oboljenjima od onih čiji vlasnici ne puše. Kod pasa izloženih dimu cigareta opasnost obolijevanja od raka pluća veća je za 60% nego kod pasa čiji vlasnici ne puše. Kod mačaka koje su izložene dimu cigareta mogućnost obolijevanja od limfoma, najčešće vrste raka kod mačaka, 3 puta veća nego kod onih koje nisu izložene dimu.

16.10.2004. Prijatelji životinja pred McDonald'som!

Preko 60 sudionika u bučnoj prosvjednoj povorci protiv McDonald'sa koju je organizirala udruga Prijatelji životinja uzvikivalo je parole i nosilo transparente upozoravajući građane o utjecaju McDonald'sa na patnje životinja, uništavanje okoliša i ljudskog zdravlja. Glasna povorka se kretala od Hrvatskog narodnog kazališta preko Frankopanske i Ilice do restorana u Jurišićevoj. Prosvjedi povodom Svjetskog dana borbe protiv McDonald'sa održali su se i u drugim gradovima Hrvatske te diljem svijeta.

15.10.2004. Prijatelji životinja na Zagreb film festivalu!

Na Zagreb film festivalu, odnosno Festivalu prvih, udruga Prijatelji životinja sudjeluje izložbom, kratkim predstavljanjem uz video projekciju te zanimljivim performansom Roberta Francisztyja 'GMO - Hrana za gladne i siromašne 2' za kojeg je glazbu pripremio Igor Bogdanić, a zakazan je za petak 15. listopada 2004. u 18 sati, u Studenskom centru, Savska 25, Zagreb.

14.10.2004. 'Super Size Me' u Hrvatskoj!

Povodom Svjetskog dana borbe protiv McDonald'sa Prijatelji životinja pozivaju sve građane na pretpremijeru izvrsnog i nagrađivanog filma 'Super Size Me' Morgana Spurlocka koja će se održati 15. listopada 2004., u 16 sati, u kinu Studentski centar, Savska 25, Zagreb, a redovno prikazivanje počinje 28. listopada.

13.10.2004. Dobrobit životinja u saborskoj raspravi!

Danas, 13.10. na zasjedanju Sabora naći će se Prijedlog novog Zakona o dobrobiti životinja udruge Prijatelji životinja, a kojeg je na saborsku raspravu stavio dr. sc. Ivo Banac. Pola sata prije početka zasjedanja Sabora, aktivisti udruge Prijatelji životinja su razvili pet metarski transparent te zastupnicima dijeliti letke. Novi prijedlog Zakona, između ostaloga, traži moderna utočišta za napuštene životinje u kojoj se neće ubijati psi ni nakon 30 dana, odnosno uopće, kao i Hrvatsku koja će štititi sve životinjske vrste.

11.10.2004. Zabranimo cirkuse sa životinjskim točkama!

Aktivisti udruge Prijatelji životinja uz veliku potporu savjesnih građana prosvjedovali su u Križevcima protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner, koji sa sobom vodi 40 vrsta životinja, a sada svoj glas protiv okrutnosti dižu i u Dugom Selu. Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na parkiralištu Sajmišta u Dugom Selu u utorak, 12. listopada 2004. s početkom u 16:30 sati, a prosvjed će se ponoviti i prije početka druge predstave u 19:30 sati.

10.10.2004. I Barcelona protiv cirkusa sa životinjama!

Svjetski cirkus sa životinjama među kojima su i tri slona, sedam tigrova i dva lava nije dobio dozvolu za gostovanje u Barceloni. Gradsko poglavarstvo katalonske prijestolnice obavijestilo je upravu cirkusa da je, prema lani usvojenim odredbama izričito zabranjena uporaba divljih životinja u cirkusima.

09.10.2004. Iams laže o sastojcima pseće i mačje hrane!

Iams zlostavlja i ubija životinje u okrutnim pokusima, no također hrana koju proizvodi može izazvati opasne rizike za zdravlje životinja. Službena izvješća upozoravaju kako Iamsova pseća i mačja hrana sadrži puno manje vitamina, minerala, masnoća, proteina i taurina nego što piše na deklaracijama. Zbog otkrića kako Iamsova hrana sadrži opasno velike količine aminokiseline DL-methionine, Food & Drug Administration naredila je povlačenje oko 128 tona Iamsove pseće hrane iz sedam američkih država.

07.10.2004. Prosvjed protiv cirkusa sa životinjskim točkama!

Zbog gostovanja cirkusa sa životinjama Gärter križevački i zagrebački aktivisti udruge Prijatelji životinja prosvjedovat će ispred samog cirkusa na Šetalištu Dragutina Novaka u Križevcima, u petak, 08. listopada 2004. s početkom u 16:30 sati, a prosvjed će se ponoviti i prije početka druge predstave u 18:30 sati. Aktivisti će transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju predstave iza kojih se krije okrutnost prema životinjama.

04.10.2004. Jedenjem mesa do iscrpljivanja svjetskih zaliha voda!

Vlade će biti prinuđene zatražiti od svojih stanovnika da jedu manje mesa zbog sve većih potreba za zalihama vode, kako izvješćuju stručnjaci za poljoprivredu koji istražuju načine na koji bi se svijet najbolje mogao prehraniti. Trenutno se čak 90% cjelokupnih raspoloživih voda koristi za proizvodnju hrane. Ako ne promijenimo način na koji se hranimo, na svijetu će biti puno više pothranjenih ljudi izjavio je dr. David Molden, glavni stručnjak pri Međunarodnom institutu za vode. (IWMI)

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2004 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting