Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

29.02.2004. Povezanost žive sa trajnim oštećenjem mozga u djece!

Tim stručnjaka istraživao je povezanost između unosa žive putem kontaminiranih morskih životinja i oštećene funkcije mozga u djece i adolescenata. Otkriveno je da izloženost putem majčine prehrane i izloženost putem hrane tijekom djetinjstva utječe na moždane funkcije. Metilživa je štetna kemikalija koja kontaminira slatkovodne i morske životinje, a u ljudi uzrokuje oštećenja u živčanom sustavu, pogotovo u fazi kad se mozak razvija. (vitamini.hr)

26.02.2004. Najseksi vegetarijanke!

PETA je predstavila pobjednike izbora 'najseksi vegetarijanca'. Sestre Justine (28) i Lisa Bradley (26) iz Hollywooda proglašene su najseksi vegetarijankama. Pet su godina veganke, a volonterski sudjeluju u kampanji 'Moda sa suosjećanjem', kojom se PETA protivi krznenoj odjeći. Amerikanac Zachary Hocker (21) muški je pobjednik, studira pravo na sveučilištu Yale kako bi mogao zastupati prava životinja. (Večernji list)

24.02.2004. Svinje umiru od gladi i žeđi!

Prema dojavi građana na farmi Ćulibrk u mjestu Milanovci kod Zdenaca tisuću svinja su napuštene od vlasnika i umiru od gladi i žeđi. Vlasnik farme Milan Ćulibrk ne dozvoljava lokalnim novinarima niti ostalim zainteresiranim građanima da provjere u kakvim uvjetima žive svinje. Slučaj je prijavljen veterinarskoj inspekciji.

22.02.2004. Humane Society traži prestanak korištenja čimpanzi!

Humane Society iz SAD-a (HSUS) traži od ministarstva zdravstva SAD-a da okonča korištenje čimpanzi u biomedicinskim istraživanjima i testiranjima do 2005. i da trajno premjesti čimpanze u prikladna utočišta. Taj zahtjev je slijedio nedavni komentar višeg dužnosnika Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) da se može predvidjeti kraj istraživanja nad čimpanzama u SAD-u, kada je upitan kako pristupa činjenici da će druge zemlje zabraniti istraživanja nad velikim čovjekolikim majmunima. (WAN)

21.02.2004. Virus ptičje gripe se širi na druge životinjske vrste!

Od virusa ptičje gripe na Tajlandu su uginule dvije mačke, što opravdava bojazan znanstvenika da se virus među raznim vrstama može širiti jednako brzo kao što se proširio u različitim zemljama. Do sada su od posljedica virusa u Vijetnamu i na Tajlandu umrle 22 osobe. Zdravstveni radnici strahuju da bi njegovo širenje na druge životinjske vrste moglo dovesti do mutacije i smrtonosnih posljedica te prouzročiti globalnu pandemiju. (Hina)

18.02.2004. U Tajvanu zabranjena prodaja psećeg mesa!

Tajvanski parlament je zabranio prodaju psećeg mesa u namjeri da spriječi klanje pasa. Originalni zakon zabranjuje ubijanje kućnih ljubimaca zbog mesa, kože ili drugih dijelova radi novčane koristi. Ali nije uspio zaustaviti trgovce u prodaji zaklanih pasa ili zaustaviti restorane u ponudi psećeg mesa. Oni su uspijevali izbjeći kaznu izjavama da nisu sami ubijali životinje, kaže Wang Sing, koji je predložio dopunu zakona. (WAN)

16.02.2004. Mjesec dana u McDonald'su!

Morgan Spurlock se mjesec dana hranio isključivo u McDonald'su, a svoje rapidno fizičko propadanje zabilježio je u dokumentarcu 'Super Size Me'. Nakon što je proveo dva mjeseca oporavljajući se, izjavio je: 'Tako sam brzo nabio težinu da su me koljena boljela, tijelo mi se zapravo raspadalo. Počeo sam se umarati, boljela me glava; jetra mi se napunila mašću. Razina šećera u krvi je porasla, a krvni tlak postao je potpuno nekontroliran.'. (klik.hr)

14.02.2004. Dr. Atkins je u trenutku smrti bio težak 117 kilograma!

Dr. Robert Atkins, čija dijeta težište stavlja na hranu bogatu bjelančevinama (poput mesa, jaja i sireva) umro je bolestan od srca, tlaka i debljine, objavljuje list "Wall Street Journal", navodeći kao izvor izvješće njujorškog mrtvozornika. Prije smrti, doživio je i srčani infarkt, a već ranije je imao problema s visokim tlakom i srčanom insuficijencijom. (BBC)

12.02.2004. U minskom polju stradalo 20 koza!

U minsko polje kod Vukšića u blizini Benkovca ušlo je stado koza u kojem je poginulo 20 životinja, doznaje se u zadarskoj Policijskoj upravi. (Hina)

10.02.2004. Ronioci pokušali iz zemlje izvesti prstace!

Carinski službenici tri su strana državljana zaustavili na graničnom prijelazu Goričan. Kod njih je pronađeno 320 kilograma kamenja s prstacima, izvađenog iz mora u akvatoriju Poreča. U carinskom postupku za učinjeni prekršaj nedopuštenog izvoza zaštićene vrste izrečena je kazna od 30 tisuća kuna. Izlovom prstaca razara se stjenovita obala, pri čemu nastaje još veća šteta jer se uništavaju i staništa drugih morskih organizama. (Hina)

07.02.2004. Ponovno trovanje pasa i mačaka u Dubrovniku!

Već nekoliko godina zaredom u Dubrovniku se periodično ponavlja masovno trovanje pasa i mačaka. Organizirano postavljanje otrova po gradskim ulicama, parkovima pa čak i vrtovima građana ugrozilo je živote brojnih kućnih ljubimaca, kako onih napuštenih tako i onih koji su članovi obitelji. Do sada je u Dubrovniku stradalo čak dvije stotine pasa i mačaka od trovanja.

05.02.2004. Nastavak kampanje protiv krzna!

Nakon akcija u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu i Sisku udruga Prijatelji životinja nastavlja kampanju protiv krzna. Prosvjedi i akcije održat će se u subotu, 7. veljače 2004. u Rijeci, Splitu, Koprivnici i Osijeku, gdje će aktivisti uz pomoć letaka i transparenata, pa i postavljenih štandova i prikaza krvavih bundi informirati javnost o okrutnosti nošenja životinjskog krzna. Prijatelji životinja pozivaju građane na odbacivanje okrutnog i neekološkog načina odijevanja.

04.02.2004. U Nebojanu 60 ovaca umrlo zbog izgladnjelosti!

Na čuvanju kod Željka Antoliša u petrinjskom selu Nebojanu umrlo je više od 60 ovaca, janjaca i koza u vlasništvu Drage Marijana, a po nalazima Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, životinje su umrle zbog ekstremne izgladnjelosti. "Zbog kršenja više odredaba Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu protiv vlasnika i držatelja stada podnijet ću prekršajne prijave", izjavila je veterinarska inspektorica mr. Sava Bonković. Što će biti s još 90 iznemoglih životinja koje su na rubu smrti zbog dugotrajne gladi, žeđi i lošeg smještaja još se ne zna. (Hina)

03.02.2004. Umjetnica nastavlja ubijati životinje zbog umjetnosti!

Švedska umjetnica koja ubija životinje u svom radu nema namjeru odustati od te prakse, posvjedočila je njena galerija. "Naravno da će ona nastaviti sa svojim umjetničkim radom" kaže Bjoern Wetterling, vlasnik galerije u Stockholmu. "Njezin rad bavi se pitanjem licemjerja u sporenju oko prava životinja. Da li je bolje ubiti životinju zbog make up-a, nego zbog stvaranja umjetnosti?" pita on. "Pokušao sam je nagovoriti da proba raditi s većim životinjama, poput pasa." kaže Wetterling. (WAN)

02.02.2004. Ritual polaganog iskrvarenja životinja!

Ukupno 988 osoba ozlijedilo se u Turskoj pri pokušaju ubijanja ovaca ili krava za proslavu najveće muslimanske svetkovine Kurban Bajrama, izvijestila je agencija Andolija. Mnogu vjernici su došli u bolnicu s posjekotinama na rukama koje su zadobili kada su sami pokušali zaklati te životinje. Drugi su slomili ruke ili noge kada su ih napale uspaničene životinje. Kurban Bajram, poznat pod nazivom svečanost žrtvovanja traje tri dana tijekom kojih muslimanske obitelji trebaju ritualno ubiti životinju. (Hina)

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2004 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting