Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

30.05.2004. Tužba zbog Atkinsove dijete!

Jody Gorran iz Floride se pridržavao Atkinsove dijete siromašne ugljikohidratima i bogate proteinima u razdoblju od dvije godine te mu je razina kolesterola narasla do opasne razine. Dva mjeseca nakon što se prestao pridržavati odredbi Atkinsove dijete, razina kolesterola se spustila. Poslije operacije pročišćavanja arterija i ugradnji stenta, podnio je sudsku tužbu tražeći nadoknadu, a zahtijeva i da Atkinsovi proizvodi pogodni za ovaj način prehrane nose upozorenja o potencijalnoj opasnosti. (BBC)

28.05.2004. MTV ne želi reklamu za dokumentarac o McDonald'su!

Kabelska mreža MTV odbila je emtirati reklamu za dokumentarac 'Super Size Me' koji kritički sagledava utjecaj fast fooda na zdravlje. Ovaj dokumentarac režirao je Morgan Spurlock koji je mjesec dana jeo samo u McDonald'su te se udebljao i pogoršalo mu se zdravlje. Za 'Super Size Me' Spurlock je proglašen najboljim redateljem dokumentarca na ovogodišnjem festivalu Sundance, a film se prikazuje i u američkim kinima.

26.05.2004. Zoo zbog etike prestaje držati slonove!

Zoološki vrt grada Detroita prestao je držati slonove zato što u zoo-u mogu razviti bolesti uzrokovane zatočeništvom. Azijske slonice usprkoj prostranoj nastambi imaju problema s artritisom. Slonovi u divljini žive u obiteljskim zajednicama, sklapaju prijateljstva i općenito pokazuju društvenost sličnu ljudima. Zoo je odlučio Winky i Wandu osloboditi i poslati u park u kojem će se slonice moći družiti s pripadnicima svoje vrste i gdje će nestati njihovi zdravstveni problemi i psihičke patnje.

25.05.2004. U Austriji uskoro potpuna zabrana baterijskih kaveza!

U Austriji je na vidiku potpuna zabrana držanja kokoši u baterijskim kavezima zahvaljujući velikoj i uspješnoj kampanji koja još traje i koja uključuje spašavanje kokoši, snažnu medijsku pokrivenost, ulične demonstracije, pisma upućena vladi, te potporu stranke Zelenih i socijaldemokrata. Austrijski sudionici u kampanji traže zabranu svih kaveza, nezavisno od Evropske Komisije koja će do 2013. zabraniti korištenje standardnih kaveza, dok će nadalje dozvoljavati korištenje 'poboljšanih' kaveza. (WAN)

23.05.2004. Zakon o guščjoj jetri prošao u Kalifornijskom senatu!

Ove godine je kalifornijski zakonodavac John Burton predstavio zakonski prijedlog kojim bi se zabranilo šopanje pataka i gusaka u Kaliforniji. Zakon bi također zabranio prodaju bolesne jetre pataka i gusaka dobivene njihovim šopanjem. Kalifornijski senat i njegovi birači su prihvatili prijedlog, a nakon glasanja povjerenstva u kalifornijskoj zakonodavnoj skupštini, Kalifornija bi mogla postati prva država koja ima zabranu šopanja pataka i gusaka.

21.05.2004. Epidemija bruceloze!

Na području Bosne i Hercegovine širi se stočna bolest bruceloza koja može biti opasna i za ljude. Bruceloza se pojavila na području Banja Luke gdje je u lokalne bolnice smješteno nekoliko stotina ljudi. Voditelj Instituta za epizotiologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dr. Tarik Bajrović zdravstvenu situaciju u Bosni i Hercegovini smatra alarmantnom te upozorava kako je moguće dalje širenje ne samo bruceloze nego i Q groznice. (hej.hr)

19.05.2004. Sajam udruga mladih!

Udruga Prijatelji životinja sudjeluje na Sajmu udruga mladih, koji će se održati 20. i 21. svibnja 2004. u Studentskom centru u Zagrebu, Savska 25. U sklopu programa Prijatelji životinja će se predstaviti promotivnim materijalima, a 20. svibnja u 14 sati i prezentacijom uz projekcije vezane uz vegetarijanstvo i vivisekciju.

18.05.2004. Moby priprema vegansku kuharicu!

Poznati pjevač Moby, koji je strastveni vegan i ima poznati restoran s veganskim specijalitetima, piše kuharicu s odabranim jelima koja će uskoro biti objavljena. Jednom prilikom je izjavio da se kao vegan ne mora gotovo ničega odreći, a pri samoj pomisli da bi pojeo meso mu se okreće želudac.

16.05.2004. Kompleks superiornosti!

U medicinskom istraživanju koje je tajno snimljeno na Cambridgeu, majmunima je odrezan dio lubanje i isisan dio mozga ili im se ubrizgale toksične tvari. Wendy Higgins, borac za ukidanje vivisekcije, o eksperimentu je izjavila da majmuni nemaju iste bolesti mozga kao ljudi, ali imaju isti kapacitet boli. Eksperimenti na životinjama znače nanošenje ogromne patnje drugim vrstama zbog ljudskog dobitka. U istinski civiliziranom svijetu bi svi takvi eksperimenti bili zabranjeni. (WAN)

11.05.2004. Sajam etičke kozmetike!

Udruga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana prigovarača savjesti organizira dvodnevni Sajam etičke kozmetike. Informativni štandovi biti će postavljeni na na Trgu kralja Tomislava u petak 14.05.2004. od 10 do 18, kao i u subotu 15.05.2004. od 10 do 15 sati. Posjetitelji sajma moći će potpisati peticiju za pravo na prigovor savjesti protiv seciranja životinja u školama i na fakultetima. Nakon Sajma, u 17 sati, održat će se predavanje uz projekciju o vivisekciji, u klubu Mama, Preradovićeva 18.

07.05.2004. Objavljeni rezultati kampanje : Jedite manje mesa!

Povjerenstvo za suosjećajno svjetsko gospodarstvo je objavilo zapanjujuće rezultate kampanje vođenu stručnjacima iz raznih područja, uključujući stručnjaka za pitanja zaštite okoliša Jonathona Porritta. Kampanja sažima najnovija istraživanja, pokazujući da globalni porast konzumacije mesa ima razorni učinak na osiromašene poljodjelce u zemljama u razvoju, na glad u svijetu, na okoliš, na životinje na farmama i na naše vlastito zdravlje. Sva istraživanja se mogu vidjeti na www.eatlessmeat.org.

04.05.2004. Nove bizarnosti genetike!

Britanski su znanstvenici otkrili novu tehniku kojom se mogu mijenjati genetska svojstva životinja. Kako bi provjerili učinkovitost svoje metode, znanstvenici iz Instituta Roslin uveli su u stanice svinja i kokoši gene meduza. Tako stvorene transgenske svinje i kokoši na običnom svjetlu imaju zelenkastu boju kože, a na plavom svjetlu njihovi goli dijelovi sjaje poput svjetiljki.

01.05.2004. Australija želi eliminirati 20.000 koala!

Demokratska stranka Australije pozvala je zbog prekomjernog množenja na akciju promišljenog ubijanja prekobrojnih 20.000 koala. Vlada Južne Australije zasad je odbila pozive na masovni odstrel, pokušavši umjesto toga problem prekomjernog množenja koala riješiti sterilizacijom životinja i preseljenjem na kontinent. Ubijanju se protivi i organizacija Australian Koala Foundation.

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2004 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting