Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

29.06.2004. Aktivist u kavezu zbog egzotičnih životinja!

Aktivisti udruge Prijatelji životinja će u četvrtak, 1. 07. 2004., u 12 sati, protestirati ispred Pet centra u Heinzelovoj 62, egzotičnom životinjom zatvorenom u kavez, transparentom i dijeljenjem letaka te pozvati javnost da ne sudjeluje u nehumanoj trgovini egzotičnim životinjama. Prijatelji životinja će pet shopove u Zagrebu koji prodaju egzotične životinje prijaviti Veterinarskoj inspekciji, koja će utvrditi (ne)primjerenost držanja životinja.

27.06.2004. Kamion pun medvjeđih šapa!

Ruski carinici zaplijenili su kamion koji je išao za Kinu, nakon što su u njemu otkriveno skoro 800 odrezanih medvjeđih šapa, koje su na cijeni kao egzotično jelo. Nezakonita pošiljka je također sadržavala sortirane jelenje rogove i životinjsko krzno. U mnogim dijelovima Rusije ima mnogo lovokradica, naročito u Sibiru i područjima dalekog istoka. Dvanaest godina nakon pada sovjetske vladavine ekološka svijest je vrlo slabo razvijena u javnosti i vrlo slabo zastupljena u državnim zakonima. (Reuters)

24.06.2004. Obitelj na more, a pas na ulicu!

U sklopu kampanje udruge Prijatelji zivotinja Obitelj na more, a pas na ulicu!, uz jumbo plakat, informativne standove i letke, 25. lipnja 2004. u 20 sati u klubu Mama održat će se i predavanje o čovjekovom odnosu prema psima, psihologiji i naravi pasa, najčešćim pogreškama pri odgoju i drugim srodnim temama. Prijatelji životinja također pozivaju građane na udomljavanje pasa iz gradskog azila u Dumovcu koji se mogu vidjeti i na Oglasniku za odomljavanje životinja.

21.06.2004. Strah od kravljeg ludila!

Zagrepčani su ozbiljno shvatili priču o djevojci koja navodno boluje od Creutzfeld-Jakobove bolesti jer se prodaja govedine u posljednjih nekoliko dana drastično smanjila, u nekim mesnicama čak i 50 posto, kažu rezultati Večernjakova istraživanja. Iako u mnogima mesnicama nerado govore o padu prodaje govedine i junetine, pokušavajući tako spriječiti dalje gubitke, hrpa neprodane govedine u hladionicima pokazuje drukčije. (Večernji list)

18.06.2004. Eksperimenti odvajanja od majke!

Centar za zdravstvene znanosti Sveučilišta u Koloradu koristio je majmune u eksperimentima odvajanja od majke da bi proučio efekte na mladuncima kada se oni odvoje od svojih majki. Vidljiv je veliki strah i pomutnja kod majki, a kod mladunčadi jaka depresija, tjeskoba, usamljenost i strah koji imaju doživotne psihološke posljedice. Takvi nepotrebni eksperimenti su osuđivani od mnogih te je IDA (www.idausa.org), pozvalo Sveučilište da oslobodi te inteligentne i osjećajne životinje.

16.06.2004. Prijatelji životinja pred Saborom!

Udruga Prijatelji životinja sastavila je prijedlog novoga Zakona o dobrobiti životinja, koji je predan na razmatranje u Sabor. U sklopu kampanje za lobiranje novog Zakona Udruga je izradila i letak koji će aktivisti u četvrtak, 17. lipnja 2004. u 9 sati, dijeliti saborskim zastupnicima prije početka rada Sabora. Ovim putem Prijatelji životinja žele pozvati sve saborske zastupnike da podrže prijedlog Zakona o dobrobiti životinja.

15.06.2004. Napuštena i zatvorena umrla od gladi!

U napuštenoj hali tvrtke Kromatpak na Miroševcu susjedi su pronašli mrtvu ženku psa i njenih pet živih štenaca. Kuja je ostavljena te je bez hrane, vode i skrbi umrla u mukama. Susjedi su ženku psa pokopali, a štence nahranili i preuzeli do udomljenja. Pokrenuta je i istraga od strane Noine Arke da se utvrde okolnosti smrti kako bi se mogla podignuti prijava protiv vlasnika.

14.06.2004. Čimpanze bi mogle izumrijeti za pedeset godina!

Čimpanze, najbliži čovjekovi rođaci, mogle bi izumrijeti za pedesetak godina jer ih love zbog mesa, a ugrožavaju ih i bolesti te nestanak šuma, poručeno je istraživanjem predstavljenim na konferenciji Saveza za zaštitu afričkih čimpanza (PASA) u Johannesburgu. U studiji je na temelju rasta broja siročadi čimpanzi koja dolazi na skrb PASA-e izračunato smanjenje broja čimpanza u divljini. Studija procjenjuje da je na svako siroče koje stigne do PASA-e ubijeno deset čimpanza u divljini. (hej.hr)

12.06.2004. Životinje razumiju riječi!

Škotski ovčar iz Njemačke zapanjio je znanstvenike svojim vokabularom od 200 riječi i nevjerojatnom sposobnosti učenja novih bacio je potpuno novo svjetlo na evoluciju jezika. Otkriće možda ne iznenadi vlasnike pasa, ali svakako može obnoviti pitanja o tome što je jezik i je li on jedinstven samo ljudima. "Pitamo se što sprečava životinje da govore. Ograničenje sigurno nije njihova sposobnost da čuju i razumiju", kaže Julia Fischer iz Institita za evolucijsku antropologiju Max Planck u Leipzigu. (Iskon)

10.06.2004. Još jedna alternativna metoda za ispitivanje lijekova!

Škotska biotehnološka tvrtka CXR Biosciences razvija novi postupak testiranja lijekova bez korištenja životinja. U suradnji sa Roslin Institute u Edinburghu došlo je do napretka u uzgoju stanica jetre iz matičnih stanica. Nakon što ovaj projekt bude priveden kraju bit će moguće još jednim postupkom obavljati testiranja lijekova i otkrivanje mogućih oštećenja jetre bez bezrazložnog usmrćivanja životinja. Osim toga, novi će postupak pružiti preciznije rezultate testiranja i velike financijske uštede. (BBC)

08.06.2004. Gradska odredba o pravima životinja!

Gradsko vijeće jednog uspješnog talijanskog gradića izglasalo je odredbu o pravima životinja koja između ostalog zabranjuje kuhanje živih jastoga kao nepotrebno mučenje. U istoj odredbi je određeno da širina kaveza za ptice mora biti najmanje pet puta duža od raspona krila ptice koja se drži u njemu, a visina tri puta. Odredba također zabranjuje držanje zlatnih ribica u okruglim staklenim posudama.

06.06.2004. Greenpeace u Barceloni pozvao na zaštitu oceana!

Aktivisti ekološke organizacije Greenpeace u Barceloni su, uoči obilježavanja Svjetskog dana okoliša, ispred katedrale Svete obitelji pokušali skrenuti pozornost javnosti na nedovoljnu zaštitu oceana, ističući natpise na španjolskom i engleskom jeziku 'Spasite naše oceane'. Članovi Greenpeacea svojim prosvjedom traže hitan moratorij na sustav ribarenja u dubokim vodama gdje se koriste mreže potegače, te upozoravaju na sve veću potražnju konzumenata za 'plodovima mora'.

03.06.2004. 4 tisuće Britanaca ima kravlje ludilo!

U novom istraživanju koje je financirala vlada Velike Britanije ustanovljeno je da oko 3800 ljudi u sebi ima ljudski oblik bolesti kravljeg ludila. Znanstvenici su istraživanje proveli na 12.674 čovjeka, tj. na uzorcima iz njihovih slijepih crijeva i tonzila. Otkrili su čak tri različite varijante CJD-a, a broj od oko 3800 zaraženih dobili su kada su pomnožili prosjek oboljelih sa cijelom populacijom.

02.06.2004. Predstavljanje novog Zakona o dobrobiti životinja!

Udruga Prijatelji životinja sastavila je prijedlog novog Zakona o dobrobiti zivotinja po uzoru na zakone drugih zemalja uz suradnju sa pojedincima i ustanovama iz zemlje i svijeta. Prijatelji životinja i Liberalna stranka organiziraju press konferenciju povodom predstavljanja prijedloga novog Zakona o dobrobiti životinja Republike Hrvatske koja će se održati 3. lipnja 2004. u 11 sati u dvorani Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru te će prijedlog novog Zakona o dobrobiti životinja biti predan u Sabor na razmatranje.

01.06.2004. U Europi se povećava zagađenje i potrošnja energije!

Europska agencija za okoliš upozorava da se Europa ne drži svoga obećanja o zaštiti okoliša. EA tvrdi kako najnoviji trendovi sve jasnije potvrđuju postojanje klimatskih promjena na kopnu i u moru. Agencija upozorava na zabrinjavajuće razine zagađivanja zraka u urbanim sredinama, na zagađenje vode poljoprivredom te na povećanje količina ambalaže i drugog otpada. Agencija također tvrdi da se nastavlja zagađivanje vode nitratima u poljoprivredi.

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2004 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting