Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

30.11.2005. Izvršen inspekcijski nadzor zbog tigrića u Pasha-i!

Na temelju prijave udruge SUZA i intervencije policije zbog maltretiranja tigrića u lokalu Pasha, veterinarska inspektorica Ljerka Fučkala izvršila je inspekcijski nadzor i zabranila Zlatku Budinu iz Križevaca držanje divljih životinja kao životinja za društvo te njihovo iznajmljivanje. Tigrić je bio iznajmljen Milanu Raiću iz Pasha-e koji ga je izložio stresu zbog promocije lokala. Prekršeni su Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode.

29.11.2005. Joaquin Phoenix odbija nositi kožu!

Poznati glumac, vegan i glasnogovornik organizacije PETA, Joaquin Phoenix, u svojem najnovijem filmu 'Walk the Line' o životu glazbenika i pjevača Johnny Casha, odbio je nositi čizme, jakne i ostalu odjeću od životinjske kože. Phoenixov odlučan stav o okrutnosti i povezanosti industrije mesa i kože, još je za vrijeme snimanja filma 'Gladijator' potaknuo cijelu filmsku ekipu da u filmu nose isključivo materijale od umjetne kože.

28.11.2005. Pamela Anderson želi Mercedes bez kože!

Glumica, vegetarijanka i aktivistica za prava životinja Pamela Anderson, napisala je pismo Mercedes-Benzu kojim je izrazila želju kupiti njihovo vozilo G-klase bez kožnih sjedišta. Ona upozorava kako se životinje ubijaju zbog kože te trpe bolna sakaćenja i okrutnost tijekom transporta i klanja. Početkom 2005. PETA je od Mercedes-Benza dobila jamstvo da će se budući modeli te klase proizvoditi u varijanti s kožom i bez nje.

27.11.2005. Proteini soje mogu sniziti kolesterol!

Nakon analize 57 studija koje su istraživale utjecaj sojinih proteina na razinu kolesterola dokazano je da konzumacija dva serviranja termički neobrađene soje dnevno može smanjiti razinu kolesterola za 9 %. Proizvodi koji najbolje djeluju su sojini orasi, prah soje koji se posipa po gotovoj hrani ili svježe i jestivi dijelovi sojinog graha. Blagotvorno djelovanje sojinih proteina manifestira se već mjesec dana nakon konzumacije soje.

26.11.2005. Održan prosvjed protiv lomitelja kostiju!

Bez obzira na kišu, danas je održan prosvjed ispred zgrade u kojoj živi Antun Brkić. Legalno prijavljen prosvjed Prijatelja životinja ometala je unaprijed organizirana skupina podupiratelja Antuna Brkića, glasno provocirajući i vrijeđajući prosvjednike. Prosvjednike i neke od prisutnih medija nepoznata osoba iz zgrade u kojoj živi Antun Brkić polila je prljavom vodom. Prosvjednici su do kraja ostali smireni i, uz pomoć policije, prosvjed je završio mirno.

25.11.2005. Prosvjed protiv mučitelja beagleova!

Prijatelji životinja pozivaju građane na miran prosvjed u subotu, 26. studenoga 2005. u 12 sati ispred zgrade u kojoj živi Antun Brkić u Dugavama, Hribarov prilaz 9 u Zagrebu. Prosvjedom će se tražiti da se konačno kazne svi odgovorni u aferi beagle, a Antunu Brkiću hitno zabrani rad na Veterinarskom fakultetu i predavanje studentima. Bit će prisutni i spašeni psi beagleovi koji su, nakon što im je Brkić za pokus ispilio kosti, trebali biti usmrćeni.

24.11.2005. Nepoznati sadist objesio psa u Puli!

Jučer su učenici u blizini pulske osnovne škole Vidikovac pronašli obješenog psa. Današnja će obdukcija otkriti da li je pas bio usmrćen prije vješanja te će se potražiti čip koji bi otkrio skrbnika. Ovakva ponašanja prema životinjama nisu samo sporadična pojava u Puli, jer obješene pse i mačke često pronalaze i u Šijanskoj šumi. Dosad u Puli još nitko nije kažnjen zbog trovanja i vješanja pasa i mačaka. Pulska udruga Snoopy nudi nagradu od 4.000,00 kn onome tko otkrije vjerodostojni identitet počinitelja ovog zločina.

23.11.2005. Predavanje o Družbi Adria!

Hrvatsko planinarsko društvo Zagreb-Matica i Planinarsko ekološka sekcija Društva pozivaju na predavanje u četvrtak, 24. studenoga 2005. u dvorani HPD Zagreb-Matica, Petrićeva 4/II s početkom u 20 sati. Na predavanju s projekcijama 'Družba Adria - Saga o ubijanju Jadrana' predavač će biti Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.

22.11.2005. Otrovano 30 mačaka u Zagrebu!

Nakon što je u nedjelju zlostavljač bacio kujicu, sa četvrtog kata otkriveno je da se u Zagrebu dogodio još jedan slučaj ubojstva životinja. Svih 30 mačaka o kojima se posljednjih desetak godina u napuštenom paviljonu Zagrebačkog velesajma brinuo bivši voditelj kopiraonice, tijekom vikenda su otrovane. Policija još nije upoznata s ovim slučajem, a za prekjučerašnje ubojstvo psa još ne može potvrditi da je krivac skrbnik kujice. (Jutarnji list)

21.11.2005. Brain Holidays za Prijatelje životinja!

Prijatelji životinja u suradnji s popularnim reggae bandom Brain Holidays, fotografkinjom Robertom Bratović te dizajnerkom Irenom Bručić objavili su novi letak za mlade. Letak će se dijeliti po školama s namjerom poticanja suosjećanja prema životinjama i aktivizma za njihova prava među tinejđerskom populacijom. Basist Nikola Marjanović za taj letak dao je svoju izjavu o vegetarijanstvu.

20.11.2005. Ubojica bacio svojega psa s četvrtog kata!

Zlostavljač koji je u lipnju ove godine napustio psa ostavivši ga vezanog za klupu, danas popodne ubio je svoju kuju bacivši je s četvrtog kata kroz prozor svoga stana na Srednjacima. Prestravljeni svjedoci koji su se našli u blizini pozvali su policiju, ali nažalost nitko nije mogao pomoći kujici koja je 20 minuta umirala u teškoj agoniji. Prijatelji životinja su ogorčeni i traže najstrožu kaznu prema Kaznenom zakonu i hitnu promjenu postojećeg Zakona o dobrobiti životinja prema kojem se takvi zločini ne mogu kazniti.

19.11.2005. Pas, tigar, lav, slon i žirafa na jelovniku!

Gosti na grandioznom otvorenju noćnog safarija u ZOO vrtu na sjeveru Tajlanda neće samo imati priliku vidjeti, nego i kušati divlje životinje. Na jelovniku će se pored uobičajenog tajlandskog psećeg mesa naći i tigar, lav, slon i žirafa, a gosti će za ovaj pokolj i navodni kulinarski užitak platiti samo 110 dolara. Ovakva bahatost digla je na noge zaštitnike životinja, ali i znatno širu zajednicu, zbog straha da će ohrabriti lovce te pogoršati ionako lošu sliku Tajlanda kad je tretman divljih životinja u pitanju.

18.11.2005. Performans protiv krzna u Mariboru!

Udruga Prijatelji životinja pridružila se slovenskim aktivistima za prava životinja Ljudje za etično kulturo u performansu protiv krzna, koji se održao u petak, 18.11. u Mariboru. U performansu, koji je privukao veliku pažnju građana i medija, 'zatučena' je zbog krzna slovenska teen pop zvijezda Sebastian. Ovaj dojmljiv performans, kojim se skrenula pozornost na okrutnost i besmislenost uzgoja i ubijanja životinja zbog krzna, može se vidjeti na filmu.

17.11.2005. 13 gradova u Hrvatskoj zabranilo cirkuse!

Kraljevica, Prelog i Ploče pridružili su se etički osviještenim gradovima u Hrvatskoj i zabranili nastupe cirkusa sa životinjskim točkama. Tom civiliziranom odlukom odbijaju primitivno profiterstvo te sprečavaju i nabavu novih životinja za cirkuse koje će biti podvrgavane torturi zbog ljudske zabave. Životinje u cirkusima putuju od grada do grada, žive u kamionima ili ispred njih, trpe okrutne treninge i izvode besmislene pokrete na predstavama.

16.11.2005. Hamburgeri povećavaju rizik za astmu kod djece!

Prema studiji objavljenoj u časopisu Allergy u kojoj je sudjelovalo 1321 dijete dobi između 10 i 12 godina, konzumacija junk fooda može povećati rizik za razvoj astme. Naime, istraživači su otkrili da djeca koja jedu hamburgere više od jednom tjedno, u odnosu na djecu koja ne jedu hamburger, imaju 75% veću vjerojatnost da će imati astmu i 100 posto veću vjerojatnost da će imati probleme s disanjem (zvučno disanje).

15.11.2005. Protiv ubojice jazavaca pokrenut prekršajni postupak!

Nakon prijave udruge Prijatelji životinja Ive Čovića iz Županje zbog hvatanja jazavaca sa psima jamarima i ubijanja kako bi od njihova tkiva pravio mast, na temelju inspekcijskog nadzora izdano je rješenje kojim mu se zabranjuje hvatanje divljih životinja u prirodi ili njihovo usmrćivanje. Sudu u Županji podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Čovića zbog kršenja Zakona o veterinarstvu i Zakona o dobrobiti životinja.

14.11.2005. Festival novog cirkusa bez životinja!

Prijatelji životinja pozivaju na konferenciju za medije, vezanu uz zabrane cirkusa sa životinjama u hrvatskim gradovima te predstavljanje Festivala novog cirkusa. Konferencija će se održati u utorak, 15. 11. u 12 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, a govorit će direktor Festivala Ivan Kralj, gradonačelnici Rudolf Klennert i Tonino Picula, voditeljica Maja Vučić, glumac Igor Hajdarhodžić te predsjednik Udruge Luka Oman.

13.11.2005. Naomi Campbell dvolična zbog krzna!

Supruga pjevača Paula McCartneya, aktivistica protiv mina Heather Mills McCartney, optužila je top model Naomi Campbell za dvoličnost, jer je ona ranije pozirala u reklami za kampanju protiv nošenja životinjskoga krzna, a kasnije ga je sama kupovala i nosila. 'Kako je to površno, plitko i dvolično, jednako kao i ubijati milijune životinja,' dodala je Mills McCartney , koja se danas bori da spriječi trgovinu mačjeg i psećeg krzna iz Azije u Europu.

12.11.2005. Voće i povrće štiti od raka gušterače!

Prema istraživanju objavljenom u časopisu 'Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention', osobe koje su dnevno konzumirale barem pet serviranja voća i povrća, imale su za 50% manji rizik od razvoja raka gušterače u odnosu na osobe koje su konzumirale dva i manje serviranja voća i povrća. Najbolju zaštitu od spomenute bolesti pružilo je sljedeće povrće: crveni luk, mrkve, žuto povrće, zeleno lisnato povrće i kupusnjače.

11.11.2005. Pružimo dom starijim i ranjenim psima!

Prijatelji životinja u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo te Skloništem za napuštene životinje u Dumovcu organiziraju akciju udomljavanja napuštenih i ranjenih pasa. Akcija pod nazivom 'Pružimo im dom' održat će se na Trgu bana Jelačića, u subotu 12.11., a osim informiranja građana putem info štandova, u 11:55 Lana Klingor, Nikolina Pišek i Robert Bošković predstavit će tri psa iz Skloništa te pozivati na udomljavanje.

10.11.2005. Sl. Brod ugošćuje, a devet gradova zabranilo cirkus!

Prijatelji životinja održat će u četvrtak, 10.11., na stadionu NK Željezničar u Slavonskom Brodu, s početkom u 18:30 sati prosvjed protiv zloglasnog cirkusa Gärtner, gdje će aktivisti transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju predstave. Nedavnom zabranom nastupa cirkusa sa životinjskim točkama u Gospiću i Čakovcu, devet hrvatskih gradova odbilo je cirkuse sa životinjama, iza kojih se krije velika okrutnost.

09.11.2005. Holokaust nad ljudima i holokaust nad životinjama!

U srijedu, 9. studenoga 2005. u 19:30 sati u Dvorani III Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u Zagrebu održat će se predstavljanje intrigantne knjige Charlesa Pattersona 'Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust' te rasprava na temu 'Holokaust nad ljudima i holokaust nad životinjama'. O knjizi će govoriti: mr. sc. Andrea Feldman, Hrvoje Jurić, dr. sc. Suzana Marjanić te mr. sc. Zoran Čiča.

08.11.2005. Monstrum s Pešćenice se nije pojavio na sudu!

Na prvom ročištu suđenja zakazanog 8.11.2005. u 10:30 sati u Općinskom sudu u Vrbovcu, zbog brutalnog ubojstva psa Ostoja Babić se nije pojavio te će biti zakazano novo ročište na koje će biti prisilno doveden. Vrhovni sud je predložio izricanje bezuvjetne zatvorske kazne u trajanju od dva mjeseca, no konačna presuda će biti izrečena tek nakon drugog ročišta na kojem će predsjedati sutkinja Jasna Zoretić.

07.11.2005. Ubojica psa napokon na sudu!

U utorak, 8. studenog u 10:30 sati u Općinskom sudu u Vrbovcu zakazano je prvo ročište na kojem će se suditi Ostoji Babiću. Prije gotovo godinu dana 66-godišnji Ostoja Babić brutalno je probadao i premlatio do smrti naizmjenično željeznom šipkom, vilama i sjekirom oko sat vremena svojega psa mješanca zato jer mu 'nije dobro čuvala kuću'. U Zagrebu do sada nitko još nije bio kažnjen zbog okrutnosti nad životinjama.

06.11.2005. Delnice - sedmi grad u Hrvatskoj zabranio cirkus!

Na sjednici Gradskog poglavarstva 2. studenog, čelni ljudi grada Delnice jednoglasno su donijeli odluku o zabrani nastupa cirkusa sa životinjskim točkama. Time su Delnice, nakon Murskog Središća, Varaždina, Donjeg Miholjca, Rovinja, Velike Gorice i Splita, postali sedmi grad u Hrvatskoj koji se pridružio Veneciji, Beču, Barceloni, Rio de Janeiru i stotinama drugih gradova diljem svijeta koji su odbacili barbarsko mučenje životinja u cirkusu.

05.11.2005. Hrvati najradije jedu piliće!

Pulsovo istraživanje, provedeno prije pojave ptičje gripe, pokazalo je da Hrvati najčešće i najradije jedu piliće, čak 96%. Svinje jede 92% stanovništva, a krave i telad 82%. Tzv. divljač te janjad i slične vrste životinja konzumiraju uglavnom rjeđe od jednom mjesečno. Ispitanici do 35 godina životinje kupuju u modernijim tipovima trgovina, dok stariji ispitanici nabavljaju mrtve životinje u mesnicama ili iz vlastitog uzgoja, odnosno od rođaka i prijatelja.

04.11.2005. Operacija T4 u centru Zagreba!

Prijatelji životinja u subotu, 5. studenog 2005., pozivaju na dojmljiv performans Roberta Francisztyja koji započinje kod fontane ispred Katedrale u 12 sati. Osim autora, u izvedbi će sudjelovati bljuvačica vatre Senata Hren i naratorica Nina Ćorić. Autor glazbe je Igor Bogdanić, a videa Dražen Jeren. Ovaj performans najavljuje promociju kontroverzne knjige Charlesa Pattersona 'Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust'.

03.11.2005. D. Miholjac zabranjuje dok Sl. Brod ugošćuje cirkuse!

Dok su Mursko Središće, Varaždin, Velika Gorica, Rovinj, Split i Donji Miholjac zabranili gostovanje cirkusa sa životinjskim točkama i time se pridružili Veneciji, Beču, Barceloni, Rio de Janeirou i stotinama drugih gradova diljem svijeta, Slavonski Brod ugošćuje ozloglašeni cirkus Gärtner. Za Slavonski Brod sramotno je da u njemu gostuju cirkusi sa životinjskim točkama iza kojih se krije sva nekultura odnosa čovjeka prema životinji, a gostovanje cirkusa Gärtner za svaku je osudu.

02.11.2005. Svijet dupina!

Hrvatsko-američko društvo, Petrova 119, poziva na predavanje koje će se održati u četvrtak, 3. studenog 2005., s početkom u 18 sati. Predavanja pod nazivom 'Svijet dupina - upoznajte ta čarobna bića' održat će Dina Kuiš, apsolventica biologije, koja je radila za Blue World Institute u Lošinju, od 2000. do 2003. te za Ischia Dolphin Project u talijanskoj Ischiji 2004.

01.11.2005. Zabranjeno držanje ribica u okruglim posudama!

U Rimu je odnedavno zabranjeno držanje zlatnih ribica u okruglim staklenim posudama, jer borci za prava životinja to smatraju okrutnim. Naime, smatraju da od toga ribice mogu oslijepiti, a stručnjaci tvrde da u takvim posudama ribice nemaju dovoljno kisika. Rim se time založio da akvarijske ribice budu priznate kao zanimljive individue koje zavređuju naše postovanje, suosjećanje i ljubav, jednako kao mačke, psi i ostale životinje.

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting