Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.12.2005. Akcija protiv utrki pasa na Staru Godinu!

Sussex Greyhound Action će danas od 18 do 19:30 h održati akciju ispred sportskog terena Brighton & Hove gdje će se u to vrijeme održati utrka pasa hrtova. Britanska industrija utrki hrtova godišnje ubije preko 10.000 uglavnom štenaca i mladih hrtova, jer ne uspiju doseći trkače standarde. Zbog velikog broja ozljeda na trkalištima na tisuće pasa 'umirovljuju' u dobi s dvije i pol godine i eutanaziraju ili ubijaju utapanjem i trovanjem, jer ih je teško udomiti.

30.12.2005. Ismijavanje patnji životinja u Big Brotheru!

Prijatelji životinja poslali su reakciju producentima reality showa Big Brother, zbog emisije emitirane 27. 12. 2005., u kojem su stanari kuće darovali jednom od finalista za rođendan svinjsku glavu, čemu su se svi grohotom smijali. Iako smo svjesni da natjecatelji u Big Brotheru nisu osvješteni o važnosti poštivanja neljudskih života, smatramo neprimjerenim ismijavanje patnje životinje koja je bila brutalno zaklana zbog nečije obijesti i 'zabave'.

29.12.2005. Zlostavljanje životinja - krivično djelo i u Srbiji!

Od 1. 1. 2006. u Srbiji stupa na snagu Krivični zakonik, u čijem čl. 269. stoji: 'ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest meseci'. Do sada je u Srbiji zlostavljanje životinja bio prekršaj, niske kazne nisu sprečavale česte slučajeve sakaćenja, osljepljivanja, kamenovanja, spaljivanja i drugih oblika zlostavljanja životinja, a u samoj zemlji vlada visoka tolerancija prema takvom ponašanju.

28.12.2005. Hormoni u mesu uzrokuju celulit kod muškaraca!

Istraživanja pokazuju da je sve učestalija pojava celulita kod muškaraca povezana s konzumiranjem hrane životinjskoga porijekla. Naime, uzrok tome su hormoni za poticanje rasta koji se dodaju u hranu životinjama u farmskom uzgoju, zbog povećanja težine te bržeg rasta i prirasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz takve hrane. (www.plivazdravlje.hr)

27.12.2005. Austrijski parlament zabranjuje pokuse na majmunima!

Zahvaljujući intenzivnoj kampanji udruge VGT, austrijski parlament donio je odluku kojom od 1. siječnja 2006. zabranjuje sve pokuse na svim vrstama majmuna, koji nisu u interesu same životinje. Iako su zadnje čimpanze povučene iz pokusa u Austriji 2002., javna rasprava o opravdanosti pokusa na svim majmunima dovela je do zakonske zabrane koja bi trebala utjecati da takvu zabranu donesu brojne druge zemlje koje provode pokuse na majmunima.

26.12.2005. Mlijeko uzrokuje akne!

Dosadašnja su istraživanja pokazala da djeca koja konzumiraju velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda često pate od akni, a uzrok pojave akni može biti povišena razina joda u mlijeku. Istraživanja provedena u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Italiji pokazuju da krave često dobivaju hranu obogaćenu jodom koja bi trebala smanjiti izglede za pojavu infekcija kod životinja, koje se javljaju zbog masovnog farmskog uzgoja.

25.12.2005. Božić ispred pokusnih laboratorija!

Aktivisti za prava životinja proveli su Božić prosvjedujući ispred Covance laboratorija, gdje su dokumentirani užasni slučajevi mučenja i ubijanja majmuna za pokuse. Zaposlenici majmune vežu, dave, bacaju u kaveze, a bolesne životinje ne dobivaju nikakvu veterinarsku skrb. Prestravljenim majmunima su silom ugurane cijevi kroz nosnice do trbuha, guše se i krvare, pate od stalnog stresa i proljeva te se samoranjavaju zbog nedostatka socijalizacije.

24.12.2005. Ne poklanjajte životinje za Božić!

Neki Britanci napuštaju ljubimce jer im ne pristaju uz novi kauč, objavilo je, među ostalim, Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti nad životinjama (RSPCA) u godišnjem priopćenju kojim upozorava kako se ne bi smjelo poklanjati životinje za Božić. RSPCA u svojim centrima prihvaća napuštene životinje koje pronađu na cesti dan nakon Božića. Prošle su godine primili 530 pritužbi zbog životinja koje su napuštene u razdoblju do 23. 12. do 6. 1.

23.12.2005. Mariah Carey poslala PETA-i osam krznenih kaputa!

Pjevačica Mariah Carey razveselila je najveću svjetsku organizaciju za prava životinja PETA-u, kada joj je proslijedila osam krznenih kaputa koje je dobila od svojeg ruskog obožavatelja. Time se pridružila sve većem broju poznatih osoba poput Pamele Anderson, Pink, Stelle McCartney, Kim Basinger, Joaquina Phoenixa i Gorana Višnjića koje podupiru kampanju protiv ubijanja životinja zbog njihova krzna te odbijaju promovirati životinjsko krzno.

22.12.2005. Je li i njima sretan Božić?

U četvrtak, 22. 12., na info štandu na Trgu Petra Preradovića Prijatelji životinja prikazat će izložbu o povezanosti mesne industrije s gladi u svijetu i iskorištavanjem prirodnih resursa, a u 11,30 sati će dijeliti veganske kolače i topli čaj. Aktivisti će potom s pjevačicom Mineom posjetiti Centar 'Sv. Vinko Paulski' za djecu s posebnim potrebama te im predati prigodne darove i donirati potrebne predmete u ime fondacije Stumme Brüder Stiftung.

21.12.2005. Labudovi i dalje umiru!

Na Našičkom ribnjaku od 21. listopada do 1. prosinca 2005. umrla su ukupno 72 labuda, no analize na ptičju gripu se više ne rade, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Mladen Pavić. Prema riječima direktora Našićkog ribnjaka, Zvonka Ibriksa, prilično je iznenađujuće što nadležno ministarstvo nije tražilo analizu na ptičju gripu na ostalim umrlim labudovima, posebice jer se radi o velikom broju ptica.

20.12.2005. Paris Hilton najgore odjevena osoba 2005.!

Paris Hilton, pobornica nošenja životinjskoga krzna, uvjerljivo je pobijedila na PETA-inom natječaju za najgore odjevenu osobu 2005. Za razliku od prošlogodišnjeg natječaja, ove godine s liste su izostale Marta Stewart, Victoria Beckham i Alicia Keys. Sve tri su prije nosile krzno, no nakon što im je PETA pokazala snimke uzgoja i ubijanja životinja zbog njihova krzna, podupiru kampanju protiv krzna i tvrde da ga više ne namjeravaju nositi.

19.12.2005. Bugarska i Češka ubijaju pse i mačke zbog krzna!

Prošlog je tjedna poznata protivnica nošenja krzna Heather Mills McCartney zatražila zabranu trgovine mačjim i psećim krznom u EU, nakon što je u Velikoj Britaniji izbila velika afera zbog otkrića da se u brojnim modnim prodavaonicama diljem Europe mogu kupiti kaputi napravljeni od krzna pasa i mačaka. Bugarska proizvodi godišnje desetke tisuća psećeg krzna koje prodaje diljem Europe. Procjenjuje se da se u tu svrhu samo u Sofiji ubije svake godine oko 10.000 pasa, a u Češkoj oko 3.000 mačaka.

18.12.2005. Psi se smiju!

Patricia Simonet, koordinatorica Službe za zaštitu životinja u Spokaneu u SAD i znanstvenica koja proučava ponašanje životinja, na međunarodnoj konferenciji predstavila je rezultate istraživanja u kojem tvrdi da se psi mogu smijati i da taj 'smijeh' smiruje druge pse. Nakon što je psima u jednom prihvatilištu reproducirala preko zvučnika zvukove koje drugi psi ispuštaju kad se igraju ili kad iščekuju izlazak, psi su prestali lajati za manje od jedne minute.

17.12.2005. Propadanje ekosustava prijeti ljudskom zdravlju!

Brza industrijalizacija, pretjerano izlovljavanje ribe, korištenje pašnjaka i krčenje šuma su uništili izvore čiste vode za piće te su povezani s tisućama smrti svake godine, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Po mišljenju stručnjaka WHO-a, pritisak na ekosustave će se povećati s očekivanim povećanjem svjetske populacije, što će dovesti do povećanja prijetnje temeljima ljudskog zdravlja u mnogim dijelovima svijeta.

16.12.2005. Veterinarski inspektor naredio ubijanje pasa!

Veterinarski inspektor Stjepan Čukulin iz Vrbovca je prije dva dana naredio mještanu da ustrijeli iz pištolja dva cijepljena psa, dok njihov skrbnik nije bio kod kuće. Svoj je ilegalni i neprofesionalni postupak objasnio sumnjom da su psi možda bijesni, s obzirom da je u istom dvorištu ranije bila bijesna lisica. Mještani sela su, slijedeći takvu praksu, počeli ubijati svoje pse i mačke te će vjerojatno do kraja vikenda likvidirati sve kućne životinje u selu.

15.12.2005. 20 gradova zabranilo cirkuse sa životinjskim točkama!

Varaždinske Toplice i Nin pridružili su se 18 hrvatskih gradova koji su dosad zabranili nastupe cirkusa sa životinjama. Inspekcija zaštite prirode je ponovnim nadzorom zloglasnog cirkusa Gärtner utvrdila kako cirkus i dalje ne posjeduje potrebne dozvole za držanje i korištenje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta. Inspekcija je cirkusu izdala Rješenje po kojem ne može više raditi ako u roku od 90 dana ne dobije potrebne dozvole.

14.12.2005. Želi zaklati mladog konja u Varaždinu!

Članovi konjičkog kluba Varaždin '95 i varaždinska podružnica Prijatelja životinja pokušavaju spasiti konja, starog tek 2,5 godine, kojega vlasnik želi poslati u petak na klanje. Bolestan i jako mršav konj, prekriven znojem i prljavštinom, smješten je u drvenoj šupi u polju. Iako je posuđeno 5.500,00 kn za otkup konja i nađen smještaj u Konjičkom klubu, vlasnik je zaprijetio da možda ipak neće danas dozvoliti već dogovoreni transport.

13.12.2005. Predavanje o vegetarijanstvu!

Prijatelji životinja će u utorak, 13. 12. 2005. u 19 sati održati predavanje uz projekciju filma 'Meet Your Meat' u zagrebačkoj XVI. gimnaziji u Križanićevoj 4a. Govorit će o prednostima vegetarijanstva za životinje, okoliš i zdravlje. Film, čiji je narator poznati glumac i vegetarijanac Alec Baldwin, pokazuje rutinsku okrutnost prema pilićima, kravama i svinjama u svim fazama njihova kratkog života, dok ih se uzgaja kako bi postali hrana.

12.12.2005. Štakori razlikuju ljudske jezike!

Najnovije istraživanje španjolskih znanstvenika je pokazalo da štakori mogu po ritmu jezika uočiti razliku između, npr., danskog i japanskog jezika. Njihova studija upućuje da su životinje, osobito sisavci, razvili neke sposobnosti uporabe i razvoja jezika puno prije nego što se jezik uopće razvio. Istraživanje po prvi puta pokazuje da te vještine, osim ljudi ili životinja kao što su majmuni, posjeduju i pripadnici drugih životinjskih vrsta.

11.12.2005. Japan potvrdio 21. slučaj kravljeg ludila!

Japan je potvrdio 21. slučaj kravljeg ludila. Zaražena je krava na svijet došla u veljači 2000. god., tj. prije nego li je Japan zabranio hranu od mesa i koštane srži, za koju se smatra da uzrokuje kravlje ludilo. Nedavno zabilježen slučaj bovine spongioformne encefalopatije (BSE) u Japanu otkriven je neposredno prije očekivane odluke o ukidanju zabrane uvoza goveđeg mesa iz SAD-a, uvedene nakon što je u toj zemlji zabilježen slučaj BSE-a.

10.12.2005. U Norveškoj zatvorena farma krzna!

Norveška organizacija za zaštitu životinja tajnom inspekcijom razotkrila je užasne uvjete u kojima su se držale životinje na farmi krzna u Østlandetu. Snimke i fotografije proslijedili su novinarima, mjesnim vlastima i policiji. Tri dana ranije lokalne vlasti zadužene za dobrobit životinja posjetile su farmu ne našavši joj nikakve zamjerke. No, čak je i Norveško udruženje uzgajivača krzna otkrilo tako mnogo kršenja pravila da su odlučili zatvoriti farmu.

09.12.2005. Prijavite se za izbor najseksi vegetarijanke/ca!

Organizacija PETA i ove godine traži svakodnevne obične ljude, poput vas, da se prijave na popularan on-line izbor najseksi vegetarijanke/ca Europe. Možete osvojiti nevjerojatne cruelty-free nagrade, a fotografija pobjednice/ka će biti objavljena i u PETA-inom časopisu Animal Times. Ohrabrite i vaše veg(etarij)anske prijatelje da se prijave, kao što su to već učinili neki aktivisti. I požurite, jer je danas posljednji dan za vaše prijave!

08.12.2005. Ubojica pasa ustrijelio štene!

Ubojica pasa, kojeg mještani Velike Kosnice kraj Velike Gorice poznaju kao psihički bolesnu osobu, u ponedjeljak je u blizini dječjeg igrališta ustrijelio sačmaricom šestomjesečnu mješanku Saru. Mještani ga sumnjiče i za nestanak najmanje deset pasa u zadnjih nekoliko mjeseci te ubojstvo još jednog psa, jer već dulje vrijeme prijeti da će pobiti sve pse u mjestu. Također, u strahu su da je ubojica pasa spreman ubiti i čovjeka.

07.12.2005. Prosvjed ispred cirkusa Gärtner u Osijeku!

Prijatelji životinja, Život i Osječki zeleni uz podršku civilne scene i savjesnih građana pozivaju prosvjedom na bojkot predstava iza kojih se krije velika okrutnost te apeliraju na Gradsko poglavarstvo da se odlukom o zabrani nastupa cirkusa sa životinjama Osijek pridruži gradovima koji su to dosad učinili. Prosvjed će se odvijati od 15:30 h ispred cirkusa Gärtner na lijevoj obali Drave, na prostoru iza parkirališta Copacabane, u četvrtak, 8.12.2005.

06.12.2005. Autom vukli psa dok nije iskrvario do smrti!

Prošli petak nepoznati počinitelji su mladom psu konopcem vezali donju čeljust oko zubiju i zatim ga vukli cestom privezanog za automobil sve dok nije umro, a leš su ostavili nasred Avenije Dubrovnik u Zagrebu. Izranjavano i krvavo tijelo psa pronašao je vozač, koji je o tome obavijestio udrugu za zaštitu životinja Futura. Savez udruga za zaštitu životinja će protiv nepoznatog počinitelja okrutnog ubojstva podnijeti kaznenu prijavu.

05.12.2005. Ivan Ljubičić će biti sponzor brijunskih slonova!

Nakon saznanja da brijunski ZOO ima novčanih problema, kao prvi sponzor javio se poznati hrvatski tenisač Ivan Ljubičić, koji je ponudio donaciju za Sonyja i Lanku, slonove zbog čijeg je zlostavljanja Anton Gärtner 2000. kažnjen novčanom kaznom. Sony sa svojih 5,5 tona i 38 godina te Lanka sa 4,5 tona i 36 godina, na dan pojedu oko 100 kilograma sijena, 50 kilograma kruha, voća i povrća te popiju od 50 do 80 litara tekućine. (Večernji list)

04.12.2005. Kolinje i trihinela u cetinskome kraju!

U Veterinarskoj stanici u Hrvacama otkriven je prvi slučaj trihinele u cetinskome kraju i to na uzorku svinjskog tijela koji je donesen s triljskog područja. Svinju je vlasnik kupio od preprodavača, a na temelju ušne markice vidljivo je da ona potječe iz Vukovarsko-srijemske županije. U cetinskome kraju, kao i u drugim dijelovima Hrvatske brutalan barbarski običaj kolinja je u punom jeku. Prošle godine u Cetinskoj krajini otkrivena su tri slučaja trihinele.

03.12.2005. Cirkus Gärtner ilegalno drži zaštićene životinje!

Inspekcija Uprave za zaštitu prirode Đakovo cirkusa Gärtner u srpnju 2004., utvrdila je da cirkus posjeduje 10 strogo zaštićenih vrsta divljih životinja. Za zaštićene životinje cirkus je posjedovao samo izvozna dopuštenja, dok za dvije zaštićene vrste kornjača nije posjedovao nikakvu dokumentaciju. Kako su prekršajni sudovi prema tada važećem Zakonu o zaštiti prirode bili nenadležni za vođenje ovakvih postupaka, Inspekcija nije bila u mogućnosti podnijeti prekršajnu prijavu za gore opisane prekršaje.

02.12.2005. 17 gradova zabranjuje, a Osijek ugošćuje cirkus!

Požega, Bjelovar, Klanjac i Zabok su odlukama o zabrani nastupa cirkusa sa životinjskim točkama ušli među 17 hrvatskih gradova u kojima cirkusi sa životinjama nisu dobrodošli. Istovremeno, Osijek od ovoga vikenda ugošćuje zloglasni cirkus Gärtner, zbog čega udruge Život, Osječki zeleni i Prijatelji životinja organiziraju konferenciju za medije i prosvjed, te još jednom od gradonačelnika Osijeka traže zabranu cirkusa sa životinjskim točkama.

01.12.2005. Pilići se neće roditi u galeriji!

Dr. vet. med. Željko Gottstein s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu službeno je potvrdio da se iz stotinjak jaja koja su se 20 dana nalazila u neispravnom inkubatoru na brizi osoblja u Galeriji PM, neće roditi pilići. Inkubator iz kućne radinosti nabavio je Siniša Labrović za svoju izložbu 'Jaja', želeći ukazati na 'duhovito ophođenje sa silama prirode, životom i evolucijom'. Nadamo se da će se ipak napokon baviti umjetnošću, a životinje pustiti na miru.

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting