Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

28.02.2005. Havaji namjeravaju zabraniti pseće i mačje meso!

Havajsko zakonodavstvo predstavilo je zakonski prijedlog zabrane ubijanja pasa i mačaka za hranu, kao i zabranu prodaje i konzumiranja njihova mesa. Riječ je o važnom presedanu za zaštitu kućnih životinja na Pacifiku i općenito u svijetu. Prijedlog je izazvao proteste nekih azijskih etničkih grupa koje tvrde da je riječ o neutemeljenim stereotipima o njihovoj kulturi te da ne postoje dokazi o ubijanju kućnih životinja za hranu.

26.02.2005. Mučene i žive oderane zbog krzna!

Tajni istražitelj za nedavnih posjeta kineskim farmama krzna zabilježio je nezamislive užase koje prolaze lisice, kune zlatice, zečevi i ostale životinje, izložene u kavezima izravnom suncu, kiši i hladnoći. Bolesne, ozlijeđene i psihotične životinje žvaču vlastite udove i bacaju se neprekidno na rešetke kaveza. Snimke pokazuju životinje koje su do deset minuta nakon deranja krzna još bile žive, teško dišući i polako trepćući.

24.02.2005. Voćem i povrćem protiv raka grlića maternice!

Najnovije različite studije dokazuju vezu između unosa folne kiseline, beta karotena te vitamina A, C i E i smanjenja rizika za pojavu i daljnji razvoj HPV infekcije, displazije i raka grlića maternice. Stoga nutricionisti u prevenciji prekarcinogenih i karcinogenih stanja grlića maternice preporučuju svakodnevni adekvatan unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i sjemenki. (www.vitamini.hr)

22.02.2005. Čuvara u bečkom zoološkom vrtu ubio slon!

Prvi slon koji je 2001. u Europi rođen u zatočeništvu putem umjetne oplodnje, ubio je u nedjelju čuvara u bečkom zoološkom vrtu u Schoenbrunnu probivši ga kljovom. Uprava vrta mogućim razlogom njegova ponašanja navodi trenutno odvajanje od majke. Godine 2002. mladu ženu koja je radila kao čuvarica u schoenbrunnskom zoološkom vrtu ubio je jaguar čiji kavez nije bila dobro zatvorila. (Hina)

20.02.2005. Biljnom hranom protiv visokog kolesterola!

Prehrana bogata prehrambenim vlaknima, sojom i povrćem, smanjuje razinu kolesterola u istoj mjeri kao i statini, lijekovi koji se uobičajeno propisuju kod hiperkolesterolemije, izvještavaju kanadski istraživači. Rezultati istraživanja su pokazali da je model prehrane koji je uključivao veće količine soje, povrća i žitarica gotovo jednako (za 30%) kao i lijekovi statini (za 33%), smanjio razinu LDL ('lošeg') kolesterola u razdoblju od mjesec dana.

18.02.2005. Zabrana lova na lisice stupa na snagu!

Od danas u Velikoj Britaniji stupa na snagu zakon koji, zbog okrutnosti prema divljači, zabranjuje lov na lisice uz pse. Iako su pristaše lova pokazali visok stupanj agresivnosti u obrani tradicije, borci za zaštitu životinja poručuju da će im oči biti širom otvorene te da će nadzirati i prijavljivati svako kršenje zakona. Prekršitelje očekuju kazne i do 5.000 funti (10.000 eura), a sudac ima ovlasti zaplijeniti svu opremu i vozila.

16.02.2005. 'Vječna Treblinka' među najvažnijima u Njemačkoj!

Kontroverzna knjiga 'Vječna Treblinka: naše postupanje prema životinjama i holokaust' Charlesa Pattersona, izabrana je među deset najvažnijih nefikcionalnih knjiga ovoga mjeseca u Njemačkoj. Ova snažna i provokativna knjiga, koja povlači vezu između nacističkog genocida te porobljavanja i pokolja neljudskih životinja u suvremenom društvu, izlazi i u hrvatskom prijevodu.

14.02.2005. Glasno i jasno protiv krzna!

Prosvjedna povorka Glasno protiv krzna okupila je oko 150 domaćih i inozemnih aktivista i simpatizera koji su uz bubnjeve, zviždaljke i transparente prodefilirali u subotnjoj špici središtem Zagreba. Organizatorima udruge Prijatelji životinja po prvi puta pridružili su se aktivisti iz Austrije, Nizozemske i Njemačke kako bi upozorili i ujedno podsjetili javnost na poznati problem uzgajanja i ubijanja životinja radi krzna i ubiranja profita. Neslavna činjenica je da je Hrvatska najveći svjetski proizvođač krzna od činčile. (Novi list)

12.02.2005. Hrvatska u društvu sa zagađivačima!

Protokol iz Kyota o zaštiti klime na Zemlji stupit će na snagu sljedeće srijede bez sudjelovanja SAD-a, Australije, Hrvatske i Monaka. Početni cilj industrijskih zemalja o smanjenju emisije stakleničkih plinova u razdoblju od 1990. do 2012. za ukupno pet posto vjerojatno ni izdaleka neće biti ostvaren - u prvom redu zbog istupanja SAD-a, najvećeg 'proizvođača' stakleničkih plinova. Njemačka je već smanjila emisiju za 19 posto.

10.02.2005. Glasno protiv krzna!

Prijatelji životinja pozivaju vas na prvi prosvjed protiv krzna u Hrvatskoj, koji će se održati u subotu, 12. veljače 2005. s početkom u 11 sati. Bučna povorka oboružana transparentima, zviždaljkama i bubnjevima krenut će od Zdenca života ispred HNK i nastaviti sljedećom rutom: Frankopanska, Ilica, Trg bana Jelačića, Ilica, Margaretska, Trg Petra Preradovića, Preradovićeva, Masarykova, Hrvatsko narodno kazalište.

08.02.2005. Iams - stručnjak marketinške obmane!

Iams godinama iskorištava slabu financijsku situaciju utočišta za pse i udruga za zaštitu pasa, a očito je to počeo činiti i s hrvatskim udrugama koji se bave zaštitom pasa donirajući im hranu. Prijatelji životinja svojom reakcijom ne osuđuju udruge koje su donaciju primile i razumiju koliko im je takva donacija potrebna, no upozoravaju javnost na marketinšku obmanu Iamsa i pokušaj da se trivijaliziraju testiranja na životinjama koje provode u 'nekim tamo dalekim američkim laboratorijima'.

06.02.2005. Zdravom prehranom protiv gihta!

Giht se često naziva 'bolest bogatih', jer se najčešće razvija kao posljedica prehrane bogate mesom i prevelike konzumacije alkohola. Ova bolest je vrsta artritisa koji se javlja u slučaju nakupljanja mokraćne kiseline u krvi, tkivima i urinu. Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt pri probavi određene hrane, stoga je giht usko vezan uz prehranu, a debljina i neprikladna prehrana mogu povećati rizik od razvoja gihta.

04.02.2005. Poginuti za životinje!

Udruga Prijatelji životinja će u subotu, 05. veljače 2005., obilježit će desetu obljetnicu smrti britanske aktivistkinje Jill Phipps povorkom koja će u podne krenuti s informativnog štanda Udruge u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik. Sudionici povorke će nositi ljubičaste vrpce i sliku Jill Phipps, a kretat će se Gajevom, Teslinom, Praškom i Trgom bana Jelačića. Jill je 01. veljače 1995., za vrijeme prosvjeda protiv transporta telića ubijena pod kotačima kamiona koji je prevozio žive životinje.

02.02.2005. Zapalio psa i bacio ga u kontejner!

U nedjelju poslijepodne vatrogasci su, gaseći požar u dvama kontejnerima u Koprivnici, u kontejneru pronašli poluizgorenu lešinu psa. Pas je očito bio čvrsto vezan u bijeloj vreći, a po položaju tijela i grčevito stisnutim zubima moglo bi se zaključiti da je živ izgorio dok se pokušavao osloboditi. Policija još uvijek nije potvrdila da je nepoznati počinitelj zapalio živog psa te ga bacio u kontejner, no nema ni činjenica koje opovrgavaju tu mogućnost.

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting