Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

30.04.2005. Smanjuje se broj nosoroga u Nepalu!

Broj ugroženih jednorogih nosoroga u Nepalu znatno je opao zbog nedopuštenog lova. U prebrojavanju 2000. godine zabilježen je rast populacije od 25%, no nakon pet godina broj jedinki pao je s 600 na manje od 400. Životinje su nedovoljno zaštićene, pa dolazi do njihova lova. Iako je trgovanje rogovima ove životinje međunarodno zabranjeno, lovokradice su spremne na rizik zbog velikog profita ako prodaja uspije, a uspije vrlo često.

28.04.2005. Prijatelji životinja u Kutini!

Udruga Prijatelji životinja će u petak, 29. travnja 2005., u 19 sati, u klubu Arcus u Kutini promoviranjem knjige 'Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust' Charlesa Pattersona, projekcijama filmova i predavanjem predstaviti rad Udruge te govoriti o pokretu za prava životinja u Hrvatskoj.

26.04.2005. 500 eura kazne za nešetanje psa triput dnevno!

Po novom propisu gradskog vijeća u Torinu 'vlasnici' pasa će morati platiti kaznu od 500 eura ako ne izvedu psa barem triput dnevno. Građanima je također zabranjeno bojenje dlake pasa kao i svaki oblik zlostavljanja životinja zbog estetskih razloga, kao što je rezanje noktiju. U Torinu će biti nezakonito pretvarati pse u smiješne kitnjaste igračke. U zakonu stoji i da se psi mogu šetati i uz bicikl, no tako da to previše ne izmori psa.

24.04.2005. Čimpanza u zoološkom vrtu ovisan o nikotinu!

U južnoafričkom zoološkom vrtu Bloemfontein pokušavaju nagovoriti čimpanzu Charlija da prestane s pušenjem, lošom navikom koju je stekao oponašajući posjetitelje i skupljajući cigarete i opuške koje su mu bacali. Charli je već počeo pokazivati znakove prave nikotinske ovisnosti, a ima i tri pokvarena zuba zbog limenki slatkih osvježavajućih pića koje mu ljudi bacaju.

22.04.2005. Dan planeta Zemlje!

Zelena akcija povodom Dana planeta Zemlje organizira eko-plac na kojem će sudjelovati i Prijatelji životinja sa svojim informativnim štandom. Štandovi na eko-placu bit će postavljeni u parku Maksimir, uzduž glavnog perivoja, u subotu, 23. travnja 2005., od 10 do 19 sati.

20.04.2005. Max Factor šminka krvavo!

Nakon akcije 'Ariel pere krvavo' Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana zaštite laboratorijskih životinja ponovno pozivaju građane da ne kupuju proizvode koji su testirani na životinjama. U četvrtak, 21. travnja 2005., u 12 sati, aktivistice udruge Prijatelji životinja prošetati će našminkane 'krvavo' Trgom bana J. Jelačića kako bi pokazale svu okrutnost koja se krije iza testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama.

18.04.2005. Mogućnost pandemije ptičje gripe!

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su da bi se virus ptičje gripe, koja je u tri azijske zemlje uzela 50 života, mogao proširiti i na druge kontinente. Smrtnost od virusa ptičje gripe iznosi 62 %, a njome je zaraženo 79 osoba oboljelih u kontaktu sa zaraženom peradi. Mutacija virusa omogućila bi prijenos s čovjeka na čovjeka, što može dovesti do pandemije s milijunima žrtava. Do sada nema ni jednog oboljelog iz Europe.

16.04.2005. Mlijeko povećava rizik za Parkinsonovu bolest!

30-godišnje istraživanje u kojem su sudjelovala 7504 muškarca pokazalo je da svakodnevna konzumacija jedne ili dvije čaše mlijeka može kod sredovječnih muškaraca povećati rizik za pojavu Parkinsonove bolesti. Ispitanici koji svakodnevno konzumiraju mlijeko imaju u odnosu na muškarce koji uopće ne piju mlijeko 2,3 puta veći rizik da će oboljeti od Parkinsonove bolesti. Znanstvenici nisu uspjeli utvrditi koji je sastojak mlijeka uzrok ove pojave.

14.04.2005. EU blokira Zakon protiv baterijskog uzgoja kokoši!

Komisija Europske unije odredila je kako švedski Zakon protiv baterijskog uzgoja kokoši nesilica nije valjan. Komisija planira zakonskim putem prisiliti Švedsku da odbaci zakon, jer smatra da Švedska njime ometa slobodno kretanje između država članica. Kada su zakonom zabranjeni baterijski kavezi, u Švedskoj ih je proizvodila samo jedna kompanija, dok je inozemnim kompanijama onemogućena prodaja kaveza u Švedskoj.

12.04.2005. U drugoj fazi lovci će ubiti 200 000 beba tuljana!

Danas je prvi dan druge faze kanadskog godišnjeg komercijalnog pokolja tuljana. Tijekom prve faze lova krajem prošlog i početkom ovoga mjeseca u zaljevu St. Lawrence, lovci su zatukli i oderali oko 90 000 tuljana. U drugoj fazi pokolja koji započinje sutra na sjevernozapadnoj obali Newfoundlanda, lovci planiraju ubiti više od 200 000 beba tuljana zbog prodaje njihova krzna na europsko i azijsko tržište.

10.04.2005. U ruskom cirkusu izgorjela 21 životinja!

Četiri morska lava, deset pasa i sedam mačaka izgorjelo je u požaru u šatoru ruskog cirkusa Rosgoscirk, za vrijeme njihove turneje po Indiji. Životinje su umrle dok je cirkus boravio u Bombaju, gdje je izazvao žestoke osude grupa za prava životinja. Aktivisti su u više navrata upozoravali na zanemarivanje i loše uvjete držanja životinja u cirkusu, a o tragediji će ruskom predsjedniku Putinu pisati i Pamela Anderson.

08.04.2005. Vukovi iz Rijeke preseljeni u Osijek i Ruščicu!

Jučer kasno navečer četiri vuka dopremljena su u osječki zoo vrt, a četiri vuka u Državni azil za smještaj zaplijenjenih ili ranjenih zaštićenih životinja u Ruščicu kod Slavonskog Broda. Vukovi su oduzeti riječkoj Udruzi Eko ZOO zbog 'neprihvatljivih uvjeta u kojima su životinje boravile', a na temelju rješenja o oduzimanju osam vukova koje je izdala Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

06.04.2005. Jesti za život!

Prijatelji životinja će na Svjetski dan zdravlja, u četvrtak 7. travnja u 19 sati u klubu Mama (Preradovićeva 18) održati predavanje s diskusijom i projekcijom o povezanosti vegetarijanstva i zdravlja. Prikladno planirana vegetarijanska prehrana je zdrava, nutricionistički zadovoljavajuća i koristi zdravlju u prevenciji i liječenju srčanih bolesti, moždanog udara, raznih karcinoma, šećerne bolesti, osteoporoze i drugih bolesti današnjice.

05.04.2005. U Izraelu zabranjeno prisilno šopanje gusaka i pataka!

Izraelski vrhovni sud odbio je zahtjev Ministarstva poljoprivrede za još jednom odgodom zabrane prisilnog šopanja gusaka i pataka, koju je Sud donio još u kolovozu 2003. Od 1. travnja ove godine prisilno šopanje gusaka i pataka smatra se kršenjem Zakona o dobrobiti životinja i zabranjeno je u Izraelu. Izrael je četvrta zemlja u svijetu u proizvodnji foie grasa, a većinu izvozi u zemlje Europske Unije i Japan.

03.04.2005. Uz biljnu hranu bez pojave raka gušterače!

Istraživanje kanadskih znanstvenika s University of Montreal sugerira da konzumacija voća i povrća može spriječiti pojavu raka, gušterače. Ranija istraživanja su pokazala da prehrana koja obiluje zasićenim mastima, slanim mesnim prerađevinama i mliječnim proizvodima povećava rizik za pojavu raka gušterače. (ABC News)

01.04.2005. U tri dana ubijeno preko 69 000 tuljana!

U posljednja tri i pol dana kanadski lovci na profit ubili su udarcima harpuna po glavi preko 69 000 tek rođenih beba tuljana. Prijatelji životinja pozivaju građane da dođu na njihov štand u subotu, 2. travnja, ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici između 10 i 14 sati, potpisati peticiju protiv ovog najvećeg masakra sisavaca u povijesti te da bojkotiraju kanadske proizvode sve dok ova zemlja dopušta ovakve monstruozne zločine nad životinjama!

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting