Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

30.05.2005. Projekcija filma 'Povratak supova'!

U okviru obilježavanja međunarodnog dana biološke raznolikosti Francusko veleposlanstvo poziva na projekciju filma 'Povratak supova', autora Michela Terrassea, potpredsjednika Francuske lige za zaštitu ptica, a tom prigodom bit će prisutan i Goran Sušić Iz Ornitološkog instituta Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti. Projekcija će se održati u utorak, 31.05 u 18 h u Francuskoj medijateci u Zagrebu, Preradovićeva 5.

28.05.2005. Virusom dobivenim od hrčka ubila ljude!

Organi donatorice u SAD-u zaražene virusom kojeg je dobila od svoga hrčka prenijeli su bolest na četiri pacijenta kojima su transplantirani, zbog čega su tri osobe umrle. Svi su umrli od virusa limfocitični koriomeningitis (LCMW) koji prenose glodavci, a infekcija je krenula od zaražene donatorice iz Rhode Islanda koja je umrla iz nepoznatih razloga i čiji je hrčak, testiran na virus LCMW, bio zaražen. (Jutarnji list)

26.05.2005. EU odbacuje daljnja testiranja na životinjama!

Europski sud pravde u Bruxellesu odbacio je francusku žalbu na zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama u cijeloj EU. Francuska je tražila ukidanje najkontroverznijeg dijela EU zakona iz 2003. koji poziva na progresivno ukidanje testiranja kozmetike na životinjama. Tražila je da se omogući testiranje supstanci na životinjama u cilju razvitka i marketinga kozmetike. (Jutarnji list)

24.05.2005. Ilegalna klaonica u Zagrebačkoj županiji!

Veterinarski inspektori su prije nekoliko dana na području Zagrebačke županije otkrili ilegalnu klaonicu, protiv čijeg su vlasnika poduzete zakonom predviđene mjere. Vlasnik klaonice će biti kažnjen i zbog odlaganja životinjskoga otpada na nedopuštenoj lokaciji, čime je ugrožavao obližnje vodocrpilište pitke vode. Inspektori su u objektu zatekli junicu, tri janjeta te veće količine smrznutog mesa. (Jutarnji list)

22.05.2005. Krijumčarene kornjače vraćene kući!

504 kornjača čančara koje je državljanin Srbije i Crne Gore u nedjelju ujutro pokušao prokrijumčariti u Hrvatsku a potom odvesti u Njemačku, prije četiri dana su iz Državnog azila za životinje u Ruščici kod Slavonskog Broda vraćene u njihovo prirodno stanište u Svilanjac, između Beograda i Niša. Krijumčar je kažnjen s 20 000 kuna, a protiv njega su djelatnici Policijske postaje Otok kod Vinkovaca podnijeli i kaznenu prijavu.

20.05.2005. Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea!

Udruga Prijatelji životinja obilježava Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea, te nakon akcija Ariel pere krvavo i Max Factor šminka krvavo ponovno poziva građane da ne kupuju proizvode koji su testirani na životinjama. Aktivisti Udruge će u subotu, 21.05., na Preradovićevom trgu, transparentima, videom, dijeljenjem letaka i crno-bijele liste upućivati građane da bojkotiraju proizvode P&G-a, a u 12 sati će info stand Udruge posjetiti i predstavnici Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

18.05.2005. Predstavljanje 'Vječne Treblinke' u KIC-u!

Prijatelji životinja pozivaju u četvrtak, 19.05., u 19 sati na predstavljanje knjige 'Vječna Treblinka' Charlesa Pattersona, u KIC-u, Preradovićeva 5. O knjizi će govoriti: Boris Beck, novinar i kolumnist Nacionala; dr. sc. Suzana Marjanić s Instituta za etnologiju i folkloristiku; Hrvoje Jurić s Katedre za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu; Bernard Jan, književnik i prevoditelj te Miroslav Vukmanić iz izdavačke kuće Genesis.

16.05.2005. Ribari zatukli dupina!

Dupina koji se nasukao na obalu lučkoga grada Zamboango City i zapetljao u ribarske mreže, ribari su udarali veslima sve dok ih lučki radnici nisu zaustavili. Ozlijeđena životinja ipak je umrla dva sata poslije. Iako su ribari tvrdili kako su mislili da je riječ o morskom psu, dužnosnik gradskoga ureda za poljoprivredu rekao je: 'To ne može biti istina. Oni su znali da je to bio dupin i samo su željeli njegovo meso, koje jedu'.

14.05.2005. Čuvar zgnječen između slonova u cirkusu!

46-godišnji čuvar cirkusa Arnardo, koji je trenutno na turneji po Norveškoj, hitno je helikopterom prebačen u bolnicu, nakon što je ostao zgnječen između dva slona u gradu Oslu i zadobio ozbiljne ozljede na licu i tijelu. Čuvar je ozlijeđen dok je gradio ogradu oko cirkuskog šatora. Cirkus Arnardo ne namjerava otkazati nijednu predstavu zbog ovog događaja.

12.05.2005. Prijatelji životinja na Sajmu udruga mladih!

Prijatelji životinja sudjelovat će i ove godine na Sajmu udruga mladih, koji se održava u četvrtak, 12. svibnja od 9 do 18 sati te u petak, 13. svibnja, u Studenskom centru (Savska 25) u Zagrebu. Udruga će u četvrtak u 13:40 sati imati prezentaciju o pokolju tuljana u Kanadi, predstavljanje knjige Charlesa Pattersona 'Vječna Treblinka' i projekciju filma 'Meet Your Meat', a u petak, u 12 sati će sudionicima Sajma ponuditi degustaciju veganske hrane.

10.05.2005. Predstavljanje 'Vječne Treblinke' u Zagrebu!

U srijedu, 11. svibnja u 19 sati, u klubu Mama (Preradovićeva 18), Prijatelji životinja predstavit će knjigu Charlesa Pattersona 'Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust'. Knjiga nas upoznaje s općim korijenima nacističkog genocida te porobljavanja i pokolja neljudskih životinja u suvremenom društvu, istodobno iznoseći dokaze o uznemiravajućoj vezi između iskorištavanja životinja i Hitlerovog konačnog rješenja.

08.05.2005. Uzgojene ovce s organima čovjeka!

Znanstvenici u Nevadi uzgojili su 50-ak ovaca s ljudskim srcem, mozgom i jetrom te očekuju da će, uspiju li njihovi pokusi u cijelosti, i ovce počnu janjiti mlade s ljudskim organima, spasiti ljude koji čekaju transplantacije. U fetuse ovaca ubrizgavaju se ljudske stanice kako bi se mladi izlegli s već formiranim organima čovjeka. Dosad su uspjeli dijelom promijeniti organe odraslih ovaca, no nijedna nema potpuno identičan organ kao čovjekov.

06.05.2005. O klanju na 'Sedam dana stvaranja'!

U sklopu porečkog festivala 'Sedam dana stvaranja' prekjučer je prikazana dokumentarna trilogija 'Cuki, Prašćina i Teza' autora Elvisa Lenića. Oni najzagriženiji su sa zanimanjem pogledali Lenićev beskompromisni dokumentarac, komentirali i nasmijali se surovoj realnosti kolinja, dok su neki prolaznici, vidjevši brutalne scene klanja, šiktanje krvi i bespomoćno svinjsko roktanje, odustali od boravka u klubu. (Glas Istre)

04.05.2005. Sve životinje imaju iste dijelove!

Aktivisti Prijatelja životinja će u četvrtak, 5. svibnja, u 12 sati na Trgu bana Jelačića, jasnim porukama iscrtanima na njihovim gotovo golim tijelima pokazati kako svi imamo iste dijelove te da životinjama izlaganje mučnim uvjetima industrijskoga uzgoja te nasilje klanja i komadanja izazivaju jednaku psihičku i fizičku bol kakvu bi osjetili i ljudi. Pozvat će građane da postanu vegetarijanci i da ne sudjeluju u klanju životinja konzumiranjem njihovih leševa.

02.05.2005. Brigitte Bardot protiv ubijanja pasa u Srbiji!

Francuska glumica Brigitte Bardot poslala je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću pismo u kojemu ga moli za prekid masakra nad psima lutalicama u Srbiji. Glumica je reagirala na brojne apele društava za zaštitu životinja koji ukazuju kako se, uz podršku vlade, psi lutalice hvataju okrutnim metodama, premlaćuju do smrti, truju, ubijaju od strane lovaca i umiru u agoniji, a njihovo krzno se prodaje. Bardot traži od Tadića da promijeni takvo stanje donošenjem zakona o zaštiti životinja, njihovu cijepljenju i sterilizaciji.

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting