Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 33.

28.02.2006. Kaznena prijava zbog umlaćivanja kokoši štapom!

Prijatelji životinja podnijeli su kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog ubijanja kokoši udaranjem štapom po vratu kod Trogira, a u sklopu usmrćivanja zdravih životinja u svrhu suzbijanja ptičje gripe. Stoga traže pokretanje kaznenog postupka zbog mučenja životinja, kažnjivog po Kaznenom zakonu te kriminalističku obradu kojom će se utvrditi jesu li veterinari umlaćivali životinje samovoljno ili prema nalogu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

28.02.2006. Prosvjed zbog ubijanja kokoši i skrivanja podataka!

Prijatelji životinja pozivaju građane na prosvjed zbog ponovnog nepotrebnog i barbarskog ubijanja zdravih pernatih životinja zbog zaraženosti divljih ptica ptičjom gripom te prikrivanja činjenica medijima i javnosti. Prosvjed, kojim traže odgovornost Ministarstva u postupanju s ptičjom gripom, održat će se u srijedu, 01.03.2006. u 12 sati ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78 u Zagrebu.

27.02.2006. Tamanjenje kokoši štapovima nazvali eutanazijom!

Nakon jučerašnje lažne izjave Ministarstva poljoprivrede da je do podneva ubijeno svih 570 kokoši i ostalih pernatih životinja u krugu od 3 km oko Pantana zbog pojave ptičje gripe među divljim pticama, tzv. dekaptiranje bez odvajanja nastavilo se i poslijepodne. Usprkos pokušajima da se novinarima onemogući pristup kako bi se javnost zaštitila od brutalnih snimaka, razotkriveno je da je 'eutanazirano', zavrtanjem vratova i premlaćivanjem kokoši štapovima, 1195 zdravih domaćih ptica.

26.02.2006. Ministarstvo poljoprivrede lagalo novinarima!

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić iznenađenim novinarima je danas priznao kako je ubijanje zdravih životinja kao mjera predostrožnosti od ptičje gripe u Trogiru, umjesto najavljenog početka u podne, obavljeno ujutro. Razlog 'opravdane laži' je pokušaj da se izbjegne da do javnosti dođu uznemiravajuće snimke poput onih iz Slavonije prije nekoliko mjeseci. Tzv. dekapitiranjem bez odvajanja, koje sramotno nazivaju eutanazijom, pobijeno je 570 kokoši, pataka i purana.

25.02.2006. Nova 'eutanazija' kokoši zbog ptičje gripe!

Sutra će početi tzv. eutanazija 500 kokoši u krugu 3 km od Parka prirode Pantana, zbog pojave ptičje gripe. Takvu je odluku donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva na sastanku kriznog stožera za obranu od ptičje gripe u Trogiru, pokazujući jednaku 'zrelost' kao i pri prvoj pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj prošle godine. Tada je samo u jednom danu pobijeno preko 10.000 zdravih kokoši i drugih ptica u 'preventivne svrhe'.

24.02.2006. Suosjećanjem do zdravlja!

U subotu, 25. 02. 2006. u 12 sati na info štandu kod Cvjetnog trga u Zagrebu, građani će moći dobiti informacije o kravljem ludilu, ptičjoj gripi i ostalim zaraznim bolestima te o vegetarijanskoj prehrani. Aktivisti Prijatelja životinja, zamaskirani u kokoši, dijelit će svježe veganske krafne, simbolički pokazujući u ovo vrijeme fašnika da se ne moramo bojati kokoši i ostalih ptica, već vlastitih želuca i posljedica navike jedenja životinja i namirnica životinjskog porijekla.

23.02.2006. 23 grada zabranila cirkuse sa životinjama u Hrvatskoj!

Rudolf Klennert, gradonačelnik prvog grada u Hrvatskoj koji je zabranio cirkuse sa životinjskim točkama, uputio je apel gradonačelnicima svih ostalih gradova Hrvatske da što skorije donesu takvu odluku. Prije tri dana Gradsko poglavarstvo grada Lepoglave već je pozitivno reagiralo na apel Prijatelja životinja i gradonačelnika Murskog Središća, postavši tako 23.-i grad u Hrvatskoj koji je zatvorio svoja vrata cirkusima sa životinjama.

22.02.2006. Nosila prostrijeljenog psa 500 metara!

Pas s prostrijelnim ranama nanesenima lovačkom sačmaricom, kojeg je Zagrepčanka Josipa Matok nosila 500 m na rukama po ledu na Sljemenu kako bi mu spasila život, dobro se oporavlja nakon operacije. Pas koji nije bio lutalica, ostavljen je promrzao i izmučen, s raznesenom bedrenom kosti kod planinarskog doma Puntijarka. Iako će mu Josipa još dva tjedna morati previjati rane od metaka, traži se odgovoran udomitelj koji će mu pružiti trajni dom.

21.02.2006. Zapljena krijumčarenih strogo zaštićenih kornjača!

Viši inspektor zaštite prirode Željko Vuković u nedjelju je na graničnom prijelazu Bajakovo zaplijenio 22 zaštićene kornjače čančare. Protiv prekršitelja je podnijeta prekršajna i kaznena prijava te je kažnjen novčano. Vrijednost kornjača procijenjena je na 88.000 kuna, a vjerojatno su bile namijenjene zoo shopovima. Prošle godine na istom graničnom prijelazu zaplijenjeno je 504 čančara prilikom nezakonitog prenošenja iz Srbije i Crne Gore.

20.02.2006. Agromafija u Hrvatskoj!

Nakon saznanja da je zaražena krava iz Ivankova prodana 'na crno', dr. Antonela Wendling, čija je veterinarska ambulanta jedini ovlašteni koncesionar na tom terenu, potvrdila je kako se s tog područja 'na crno' trži najmanje 50 posto stoke. Tvrdi da korumpirani veterinari i veterinarski inspektori redovito krše zakon izdajući lažne potvrde, a da hrvatska mesnoprerađivačka industrija za svoj ilegalni rad ima pokroviteljstvo određenih lobija.

20.02.2006. Dokumentarac o industrijskoj proizvodnji hrane!

U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u zagrebačkom kinu Tuškanac u utorak, 21.02.2006. u 21 h bit će prikazan austrijski film 'Kruh naš svagdašnji'. Visokobudžetni dokumentarac sniman gotovo tri godine otkriva potpuno nepoznate procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog podrijetla te potiče na razmišljanje o posljedicama modernih poljoprivrednih metoda na ljude, životinje i okoliš.

19.02.2006. Sumnja se da je Murterarin umro od kravljeg ludila!

Iz zadarske Opće bolnice prije 10 dana u Beč je poslano tkivo 60-godišnjeg pacijenta zbog sumnje u Creuztfeldt-Jakobovu bolest, poznatiju kao kravlje ludilo. Pacijent iz Murtera je primljen u bolnicu krajem prosinca prošle godine zbog promjena u ponašanju, a sumnju liječnika na kravlje ludilo potaknula je njegova klinička slika. Konačna dijagnoza bit će objavljena nakon analize pacijentovog moždanog tkiva u bečkom laboratoriju. (Slobodna Dalmacija)

18.02.2006. Zaražena krava mirno ušla u kamion za klanje!

Kravu za koju su tri testiranja potvrdila da je zaražena kravljim ludilom, prodao je na klanje Ivan Cerančević iz Ivankova kraj Vinkovaca. Prema njegovim riječima, krava Šana je bila najmirnija u staji, čak je i sama mirno ušla u kamion koji ju je odveo na klanje u mesnu industriju Pivac iz Vrgorca, a prodao ju je jer nije mogla imati teliće pa zato nije niti davala mlijeko. Preostalih pet krava, od kojih su dvije trudne, bik i tri teleta će vjerojatno biti 'eutanazirani'.

17.02.2006. Umrle ptice u Hrvatskoj nisu zaražene ptičjom gripom!

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković na jučerašnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare zbog pojave kravljeg ludila u Hrvatskoj rekao da prvi rezultati testova na pronađenih 18 umrlih labudova i manjem broju ptica pokazuju da nisu bile zaražene virusom ptičje gripe. Zbog pojave ptičje gripe u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj, zabranjen je uvoz živih pernatih životinja iz tih zemalja. Zabranama uvoza dosad je obuhvaćeno 26 zemalja.

16.02.2006. Prvi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj!

Hrvatski veterinarski institut s velikom je vjerojatnošću potvrdio prisutnost uzročnika kravljeg ludila. Trostruka analiza mozga oboljele krave, stare pet godina, rođene u Hrvatskoj, no čije je roditeljsko podrijetlo iz Austrije, potvrđuju tu sumnju. Točna lokacija farme u slavonskom mjestu Ivankovo odakle potječe krava, kao i naziv klaonice, gdje je 13.02. zaklana, drže se u tajnosti. Riječ je o prvom slučaju kravljeg ludila u Hrvatskoj. (HRT)

15.02.2006. U klaonici zakolju 15 000 svinja na dan!

Kako bi povećali profit i konkurentnost među europskim proizvođačima svinjetine, u danskom gradiću Horsensu otvorena je mega-klaonica, s visokim stupnjem automatizacije. Vlasnici klaonice ponosni su na visoku iskoristivost svoje proizvodne linije, s obzirom da dnevno zakolju preko 15 000 svinja, što iznosi 10 svinja po minuti, odnosno 4 milijuna godišnje. Klanje se smatra barbarizmom i najbrutalnijim činom u odnosu čovjeka prema životinji.

14.02.2006. Lijekovi ispitani na životinjama ne djeluju na ljude!

Na Sveučilištu u Glasgowu ispituje se novi lijek za koji vjeruju da će smanjiti rizik od posljedica moždanog udara. Istovremeno, znanstvenici u Zürichu trenutno rade na testiranju novog lijeka za koji očekuju da će pomoći u zacjeljivanju ozljeda kralježnice, a uskoro bi se trebao testirati i na ljudima. 33 lijeka za ozljede hrptene moždine i preko 700 terapija moždanog udara nastali su ispitivanjem na životinjama - ništa od toga ne djeluje na ljude.

13.02.2006. Veganska prehrana više pomaže okolišu od eko vozila!

Rezultati istraživanja sa Sveučilišta Chicago pokazuju kako više pomažemo okolišu prelaskom na vegansku prehranu nego kupnjom ekološkog vozila. Zaključeno je kako tipična američka prehrana, od koje oko 28% dolazi iz životinjskih izvora, stvara 1,5 tonu više ugljičnog dioksida po osobi godišnje nego veganska prehrana s istim brojem kalorija. Razlika u emisiji štetnih plinova između vožnje običnim automobilom i eko vozilom je oko jednu tonu.

12.02.2006. Prosvjed protiv ubijanja pasa i mačaka zbog krzna!

Prijatelji životinja pridružuju se udrugama Život i Oslobođenje životinja te pozivaju građane da dođu na prosvjed protiv ubijanja pasa i mačaka zbog krzna, koji će se održati u ponedjeljak, 13. 02. 2006. s početkom u 12 sati ispred Kineskog veleposlanstva u Zagrebu, Mlinovi 132. Prosvjedi će se održati istovremeno ispred kineskih veleposlanstava u 30-tak gradova svijeta, uključujući Tel Aviv, New York, Pariz, London, Berlin, Moskvu i brojne druge.

11.02.2006. Vukovi iz hrvatskog horor zoološkog vrta su dobro!

Pet vukova spašenih iz tzv. zoo-eko Marinići, uspješno se oporavljaju u rimskom skloništu Bioparka Foundation, gdje im je na raspolaganju prostor od 1600 kvadrata. Zbog birokratskih natezanja izgladnjeli vukovi šest su mjeseci čekali spas od sigurne smrti u privatnom zoološkom vrtu, koji je zatvoren zbog užasnih uvjeta držanja te nemogućnosti da osigura životinjama osnovne uvjete za život i bilo kakvu veterinarsku skrb.

10.02.2006. Norveški aktivisti protiv farme krzna!

Aktivisti za prava životinja intenzivno lobiraju da se obustavi izgradnja ogromne farme za uzgoj životinja za krzno, koja bi bila dosad najveća u Norveškoj i na kojoj bi u kavezima bilo zatočeno više od 110.000 životinja. Izgradnja se planira usprkos tome što se većina Norvežana protivi uzgoju životinja za krzno, smatrajući ga etički neprihvatljivim. Vlasnik zemljišta na kojem se planira izgradnja farme primio je dosad oko 18.000 protestnih pisama.

09.02.2006. Mesna industrija prijeti slovenskom predsjedniku!

Slovenski predsjednik i vegan Janez Drnovšek javnim je isticanjem presudne važnosti veganske prehrane na njegovu borbu protiv raka izazvao ogorčenje slovenske mesne industrije. Predstavnici mesne industrije smatraju kako je Drnovšek time napravio štetu slovenskoj industriji mesa te su mu zaprijetili mogućnošću tužbe za izazivanje poslovne štete. Drnovšek se protivi i subvencioniranju mesne industrije, a svojega psa Brodija također hrani vegetarijanski.

09.02.2006. Mesni kriminal u Njemačkoj!

Pohlepa za profitom učestalo odvodi mesoprerađivače u Njemačkoj u kriminal. 'Mesni mafijaši' sustavno varaju potrošače poznatim sistemom prehrane svinja antibioticima, teladi zabranjenim hormonima, a policija i državno tužiteljstvo intenzivno rade na istrazi skandaloznih afera s prodajom pokvarenog mesa i prodajom mesa štakora tvrtke Berger kao 'specijalne delikatese'. Ustajalo meso se i nakon isteka roka valjanosti prerađuje u kobasice.

08.02.2006. Beckham odbio kopačke od klokanove kože!

Engleska nogometna supervijezda David Beckham zgrozio se nad filmom koji mu je poslala udruga za prava životinja VIVA i odbio je nositi najnovije kopačke tvrtke Adidas pod nazivom Predator, nakon što je saznao da su izrađene od kože mladog klokana. Beckham ima multimilijunski ugovor s Adidasom do 2008., prema kojem na SP 2006. mora igrati upravo u 'predatorkama', koje su isprva bile napravljene od sintetičkih materijala.

08.02.2006. Slon spašen iz cirkusa Gärtner!

Francuska organizacija One Voice nakon tri mjeseca intenzivne kampanje uspjela je spasiti zlostavljanu 42-godišnju slonicu Vicky iz cirkuske skupine obitelji Gärtner u Francuskoj. Uz pomoć francuskih vlasti, slonica je oduzeta iz cirkusa i uspješno premještena u zoološki vrt u Gdansku. One Voice planira spasiti preostala tri slona koja je Gärtner dobio od njemačkog cirkusa Althoff, kojem je zabranjen rad u Njemačkoj zbog maltretiranja životinja.

07.02.2006. Hrvat među finalistima za 'Najseksi vegetarijanca'!

Student prava i aktivist u udruzi Prijatelji životinja Ozren Ćuk izabran je među stotinama natjecatelja iz čitave Europe kao jedan od 15 finalista u PETA-inom natječaju za 'Najseksi vegetarijanca današnjice'. Natječajem se želi pokazati kako su vegetarijanci u prosjeku zdraviji i vitkiji od mesojeda, a osim fizičke privlačnosti posjeduju i suosjećajnost prema patnjama preko 50 milijardi životinja koje se godišnje uzgajaju i ubijaju za hranu.

07.02.2006. Bacali voće i povrće na gledatelje borbi bikova!

Policija je prošle nedjelje uhitila 35 aktivista za prava životinja, koji su bacali voće i povrće na ljude koji su išli gledati borbe bikova na 60-u godišnjicu Plaze Mexico, najslavnijeg meksičkog poprišta borbi bikova. Demonstranti su nosili transparente s natpisima 'Zaustavite ovaj masakr' i 'Dosta je nasilja'. Prosvjed aktivista se dogodio tjedan dana nakon što je bik u Plazi Mexico za vrijeme borbe skočio u gledalište i ozlijedio dva gledatelja, nakon čega su ga ubili.

06.02.2006. Crveno meso uzrokuje tumor debelog crijeva!

Znanstvenici u Cambridgeu otkrili su da prehrana bogata crvenim mesom i mesnim prerađevinama može promijeniti DNK i povećati mogućnost pojave raka debelog crijeva. Šansa za oboljevanje od raka debelog crijeva tri je puta veća kod osoba koje redovito konzumiraju više od dvije porcije crvenog mesa na dan. Zdravstveni stručnjaci procjenjuju da bi se oko 70 posto slučajeva raka debelog crijeva moglo spriječiti promjenom u prehrani.

05.02.2006. Soja u adolescenciji štiti od raka dojke!

Prema najnovijim istraživanjima, konzumacija soje prije puberteta može imati veliku ulogu u zaštiti od raka dojke. Na međunarodnoj konferenciji Američkog instituta za istraživanja o raku objavljeno je da je kod žena koje su minimalno tri puta tjedno jele soju zabilježena upola manja učestalost razvoja raka dojke nego kod onih žena koje su soju jele rijetko. Najmanji rizik je zabilježen kod žena koje su ju jele i kao djevojke i u kasnijim godinama.

04.02.2006. Preko 200 ljudi na prosvjedu protiv krzna u Zagrebu!

Na glasnom prosvjedu za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, bučna prosvjedna povorka od preko 200 ljudi danas je u centru Zagreba uzvikivanjem parola, transparentima, zviždaljkama, bubnjevima i megafonom, izrazila svoje protivljenje uzgajanju i ubijanju životinja zbog njihova krzna. Prijatelji životinja smatraju kako je Hrvatska dovoljno osviještena o okrutnosti industrije krzna i etički zrela da se u novi Prijedlog zakona o dobrobiti životinja uvrsti zabrana uzgoja životinja za proizvodnju krzna.

03.02.2006. Dođite na prosvjed protiv krzna!

Prijatelji životinja pozivaju na glasan prosvjed za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, u subotu 4.2.2006. s početkom u 11 sati kod Zdenca života ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prosvjedna skupina, oboružana transparentima, zviždaljkama i bubnjevima, krenut će od HNK Frankopanskom i Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje će im u podne podršku pružiti i poznate osobe s hrvatske i slovenske estrade.

02.02.2006. Prema zabrani uzgoja životinja za krzno u Irskoj!

Organizacija Compassion in World Farming (CIWF) ove godine intenzivira kampanju za zabranu uzgoja životinja za krzno u Irskoj. U Irskoj trenutno postoji šest farmi kuna zlatica, no zabrana uzgoja već postoji u sjevernoj Irskoj. Anketa je prošle godine pokazala da 63% Iraca podržava zabranu uzgoja životinja za krzno, a 95% njih nikada nije nosilo krzno. Krzno oko 140.000 kuna zlatica i lisica koliko ih se godišnje ubije u Irskoj, izvozi se najviše u druge zemlje.

01.02.2006. Svinje razvijaju međusobnu emocionalnu povezanost!

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, navodi kako su svinje izrazito društvene životinje koje razvijaju emocionalnu povezanost unutar grupe, međusobnu komunikaciju i socijalnu hijerarhiju. Prašćići započinju komunikaciju s majkom glasovnim porukama, tjelesnim dodirom i gestama masiranja vimena. Svinje često na liniju klanja dolaze redosljedom onako kako su zajednički živjele u skupini, premda su pri istovaru u klaonici bile raštrkane.

Broj pronađenih vijesti: 33.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2006 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting