Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

30.04.2012. Radnici u klaonici osuđeni na zatvorsku kaznu!

Dva radnika u klaonici u engleskome gradu Brentwoodu, koji su prošle godine snimljeni kako sadistički zlostavljaju svinje, osuđeni su na šest i četiri tjedna zatvorske kazne zbog kršenja engleskog Zakona o dobrobiti žvotinja. Organizacija Animal Aid potajno je snimila Piotra Andrzeja Wasiuta i Kellyja Smitha dok su gasili cigarete na licima svinja, brutalno ih udarali, šutirali, vukli za uši 'oborene' svinje na klanje, koristili oruđe za udaranje svinja u lice i nepropisno omamljivanje, dok su svinje vrištale od boli i straha. Najmanje jednoj su prerezali grlo i ostavili je ležati na podu u grčevima, da umire u lokvama krvi. Iz organizacije Animal Aid navode kako zlostavljanja u klaonicama ostaju nedokumentirana. (care2.com)

29.04.2012. Koncert etno glazbenika za napuštene pse!

Etno grupa Afion održat će 2.5.2012. u 20h, u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, humanitarni koncert za štićenike azila Dumovec, a pridružit će im se i glazbeni gosti: Damir Imamović, zbor Čipkice i Sevdah trio. Prihod od koncerta namijenjen je nabavi vrijedne veterinarske opreme. U predvorju KD Lisinski nalazit će se štand na kojem će se posjetitelji moći informirati o radu azila i kupiti brojne dizajnerske predmete hrvatskih modnih dizajnera. Kupnjom ovih proizvoda izravno se pomaže rad azila Dumovec i promovira poruka udomljavanja napuštenih kućnih životinja. (azilzagreb.com)

28.04.2012. Potpišite peticiju za spas pčela od pesticida!

Posljednjih godina osjeća se nagli pad populacije pčela, među kojima su određene vrste već izumrle, dok su neke američke vrste na svega 4% nekadašnjega broja. Pčele godišnje opraše 90% bilja i usjeva, pa je njihov nestanak povezan i s nestankom mnogih biljaka, voća i povrća. Sve više istraživanja upućuje da su neonikotinoidni pesticidi glavni uzrok umiranja pčela. Zbog masovnog javnoga pritiska, dioničari najvećega proizvođača kemikalija, tvrtke Bayer, mogli bi glasati da se zaustavi proizvodnja toksičnih sredstava. Četiri europske zemlje (Slovenija, Francuska, Italija i Njemačka) već su zabranile otrove te se određene populacije pčela polako oporavljaju. Kako bi Bayer prestao proizvoditi otrovne pesticide, potpišite peticiju čiji cilj je skupiti pola milijuna potpisa. (biosvijest.hr)

27.04.2012. Veganka Heather Mills pobjeđuje u skijanju!

Heather Mills, dugogodišnja aktivistica za prava životinja, vlasnica kompanije Redwood i veganskog restorana VBites, osvojila je četiri zlatne medalje na natjecanju u skijanju u Aspenu u Koloradu prošloga tjedna, čime se priprema za natjecanje na Paraolimpijskim igrama u Rusiji 2014. Heather se počela natjecati u skijanju tek prije godinu dana, a svoju izdržljivost i spremnost pripisuje rigoroznim treninzima i veganskoj prehrani, koju je prihvatila kad joj je lijeva noga amputirana ispod koljena, što joj je pomoglo u izlječenju. Izjavila je kako je prehrana na biljnoj osnovi čini živom i potpuno je izmijenila njezin život.

26.04.2012. Besplatna kastracija slobodnoživućih mačaka!

U petak, 27.4., američka organizacija Alley Cat Rescue obilježava dan kastracije slobodnoživućih mačaka, kojim poziva veterinare i građane da utječu na smanjenje broja napuštenih mačaka i njihovu eutanaziju u 'skloništima', prakticirajući metodu 'uhvati-kastriraj-vrati'. Ovom metodom slobodnoživuće mačke hvataju se, kastriraju, cijepe i vraćaju tamo gdje žive. Mačići i mace koji su socijalizirani pokušavaju se udomiti, dok ostale vraćaju na hranilišta. Predsjednica ACR-a, Louise Holton, poziva veterinare da na ovaj dan besplatno kastriraju barem dvije slobodnoživuće mačke, čime pokazuju suosjećanje prema životinjama. (saveacat.org)

25.04.2012. Kina zahtijeva pokuse na životinjama za kozmetiku!

Organizacija BUAV, zajedno s kolegama iz Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pokrenula je inicijativu s kozmetičkim tvrtkama kako bi utjecali na Kinu da prihvati već potvrđene alternative testiranju kozmetike na životinjama. Aktivisti za zaštitu životinja i kozmetička industrija vrlo su zabrinuti zbog nedostatka alternativa testiranju na životinjama za kozmetiku u Kini, kao i zahtjevima za dodatnim testiranjima čak i onih proizvoda koji su već prije testirani drugdje. Kozmetičke tvrtke opiru se daljnjim pokusima na životinjama kada je poznato da su proizvodi sigurni i već dugo prihvaćeni diljem svijeta. Cilj inicijative je uvjeriti kinesku vladu na promjene, što bi omogućilo etičnu trgovinu. (buav.org)

24.04.2012. Pogledajte film o progresivnim metodama istraživanja!

Povodom obilježavanja današnjega Svjetskog dana zaštite životinja u laboratorijima, Prijatelji životinja će u 12h na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održati performans u kojem će prikazati strahote tzv. The Draize Eye Testa za kozmetičke proizvode. Tim bolnim testom mjeri se štetnost kemikalija koje se kapaju u oči kunića, promatrajući oštećenja poput crvenila, oteklina, iscjetka, krvarenja ili sljepoće oka. Dijelit će se i bijela lista proizvoda koji nisu testirani na životinjama i pozivati na potpisivanje peticija protiv testiranja na životinjama. U 18h u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I), može se pogledati promocija filma 'Sigurniji lijekovi' i sudjelovati u raspravi. Film propituje tradicionalne metode istraživanja i uspoređuje ih s progresivnim dosezima u razvoju biomedicine.

23.04.2012. Indija zabranila pokuse na životinjama u obrazovne svrhe!

Indijsko Ministarstvo okoliša i šuma zabranilo je korištenje živih životinja za seciranje i druge pokuse u obrazovnim i istraživačkim institucijama. Iz zabrane su izuzeti znanstvenici koji provode nova molekularna istraživanja. Ministarstvo je izdalo smjernice da se na sveučilištima, u školama, istraživačkim institutima, bolnicama i laboratorijima umjesto živih životinja koriste efikasne zamjenske metode, koje su ne samo dostupne, već i superiorne u nastavi farmacije i biologije. Predstavnici Etičkog povjerenstva, imenovanog od Povjerenstva za kontrolu i nadgledanje pokusa i životinja, moći će nenajavljeno doći u obrazovne institucije i laboratorije u inspekciju životinja. Za kršenje zabrane predviđene su novčana kazna i kazna zatvora od pet godina. (timesofindia.indiatimes.com)

22.04.2012. Na Dan planeta Zemlje pogledajte 'Zemljane'!

Povodom današnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje, udruga Prijatelji životinja poziva građane da pogledaju dokumentarni film o ekologiji i nenasilju nad životinjama 'Zemljani' (Earthlings). Film je dobio mnoge prve nagrade na stranim filmskim festivalima i dojmljiv je dokument našeg odnosa prema životinjama i prirodi. U naraciji glumca vegana Joaquina Phoenixa i glazbu vegana Mobyja, ovaj snažan i edukativan dokumentarac svakoga će duboko dirnuti i potaknuti na suosjećanje. Prikazujući istinu skrivenu običnom čovjeku, nadmašuje filmove slične tematike i poziva na promjenu u cilju očuvanja planeta Zemlje.

21.04.2012. Životinje sa strašnim mutacijama zbog zagađenja!

Nakon izlijevanja nafte iz bušotine British Petroleuma 2010., posljedice u Meksičkom zaljevu su stravične. Pronađen je alarmantan broj deformacija kod raznih morskih životinja, sa strašnim mutacijama. Mnogi škampi nađeni su s tumorima na glavi ili bez oklopa na glavi i oko škrga, bez očiju, a najstrašnije deformirane su majke škampovi na kojima su ostala spojena tijela potomaka. Ribe su bez očiju ili bez očnih duplji, bez pokrivala preko škrga, a najčešći slučajevi su ribe s otvorenim ranama, čirevima ili s velikim rozim izraslinama na glavi ili škrgama. Mnogi rakovi pronađeni su bez barem jedne noge ili s rupama u oklopu, kao i u oklopima bez šiljaka ili u deformiranim oklopima čiji oblik ili veličina ne odgovaraju rakovom tijelu. Nafta i jednako štetni disperzanti korišteni za čišćenje naftne mrlje drastično su izmijenili genom morskih bića. (jutarnji.hr)

20.04.2012. Pas čuvao mrtvoga psa na prometnoj cesti!

Snimke i fotografije crne labradorice koja je ležala čuvajući pregaženog žutog labradora na prometnoj cesti u Kaliforniji, zaokupila je putem američkih medija veliku pozornost javnosti. Prolaznik koji je ugledao pse zaustavio se, postavio oko njih čunjeve i snimio labradoricu koja nije željela ostaviti mrtvoga psa. Mnogi su nakon objave priče željeli usvojiti psa, uključujući i dobročinitelja koji je pomogao, no javili su se njeni skrbnici. Iako je pas na njih reagirao s prepoznavanjem, djelatnici službe za životinje najavili su da će najprije pogledati njihov dom i izdati im opomenu zato što pas nije registriran i što su ga pustili da se izgubi. (abclocal.go.com)

19.04.2012. Sudjelujte u akciji čišćenja okoliša!

Zelena čistka, najveća akcija čišćenja ikad provedena u Hrvatskoj, 21. travnja okupit će nikad viđeni broj volontera diljem Hrvatske. Organizator akcije je Udruga Žmergo iz Opatije, koja u Hrvatsku dovodi i koordinira provedbu akcije Let's do it – World cleanup!. Akcija će 21.4. biti provedena i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji, a tijekom godine slične akcije provodit će čak 82 zemlje. Pozivaju se svi građani da kartiraju divlja odlagališta otpada diljem Hrvatske, odnosno da označe putem pametnih telefona, GPS-a i fotoaparata kritične točke. Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Cilj je osvijestiti građane kako trebaju omogućiti sebi i svojim potomcima pravo na čist okoliš. (net.hr)

18.04.2012. Izjave svjedoka ključne kod zlostavljanja životinja!

Na internetskom servisu YouTube osvanula je snimka u kojoj se nepoznati nasilnik iživljava nad psom koji nepomično leži, a ovaj ga udara šakama i nogama i prijeti mu. Snimku je neki građanin snimio iz tramvaja na tramvajskom okretištu Savski most u Zagrebu u nedjelju oko 15 sati. Autor snimke navodi kako je počeo snimati nasilnika nakon što je psa primio iznad glave i bacio ga na asfalt, što se na snimci ne vidi. Luka Oman, predsjednik udruge 'Prijatelji životinja', izjavio je kako se za ovakvo zlostavljanje životinje može dobiti i zatvorska kazna do 6 mjeseci zatvora, uz novčanu kaznu do 15.000 kuna. No, ističe da takva kazna nipošto nije dovoljna. Svatko ima građansku dužnost prijaviti zlostavljanje životinja policiji. 'U ovom slučaju izjave svjedoka bit će ključne jer video kao takav ne prikazuje cijeli događaj', kaže Oman i dodaje kako bi se ovog muškarca moglo teretiti i za remećenje javnog reda i mira. (jutarnji.hr)

17.04.2012. Joss Stone za prestanak testiranja kozmetike na životinjama!

Glazbenica Joss Stone pridružila se organizaciji Cruelty Free International, dajući potporu njihovoj misiji prestanka testiranja proizvoda na životinjama diljem svijeta. Cruelty Free International, nova neprofitna organizacija, radit će s vladama, zakonodavcima, tvrtkama i srodnim organizacijama diljem svijeta, s ciljem nalaženja globalne strategije borbe protiv pokusa na životinjama radi testiranja kozmetičkih proizvoda. Usprkos napretku s nekim zemljama i kompanijama, u kozmetičkim testiranjima životinje kao što su kunići, zamorci, miševi i štakori rutinski prisilno hrane, guše, ubrizgavaju im razne kemikalije i ubijaju ih. Važno je da sve zemlje zabrane testiranja na životinjama kako bi se izbjeglo prebacivanje testiranja u zemlje bez djelotovornih zakona. (looktothestars.org)

16.04.2012. Španjolski kralj na udaru kritika zbog lova na slonove!

Španjolski kralj Juan Carlos oštro je kritiziran jučer u medijima jer je otišao u lov u Bocvanu u trenutku kada se Španjolska suočava s dubokom financijskom krizom. Privatna posjeta španjolskog kralja Bocvani ostala bi tajna da se kralj nije sapleo na stepenicu i polomio kuk, nakon čega je hitno avionom prebačen na operaciju u bolnicu u Madridu. Mnogi španjolski mediji objavljivali su jučer fotografiju kralja kako stoji ispred ustrijeljenoga slona, slikanu tijekom sličnog putovanja u Bocvanu 2006. godine. Posebno mu zamjeraju što je lovom na slonove pokazao neosjetljivost i na ekonomske probleme građana Španjolske. (bljesak.info)

15.04.2012. Ljudi poriču da životinje pate kako bi ih mogli jesti!

U novom istraživanju psihologa s australskog Sveučilišta u Queenslandu, koje je isključilo vegetarijance, sudionici su se trebali obavezati da će jesti ili kriške mesa ili jabuke. Prije jedenja, svatko je napisao esej opisujući potpuni životni ciklus zaklane životinje, a zatim ocijenio mentalne sposobnosti krave ili ovce. Oni koji su znali da će trebati kasnije jesti meso donijeli su u prosjeku mnogo konzervativnije procjene životinjskog uma, poričući da bi životinje mogle dovoljno misliti i osjećati da pate. Istraživači su zaključili kako su ljudi, živeći u mesožderskim kulturama, mogli razviti strategiju poricanja kako bi bolje uskladili moral s tradicijom te kako bi mogli nastaviti jesti meso bez osjećaja krivnje. (scientificamerican.com)

14.04.2012. Dr. Cuddy iz serije 'Dr. House' promovira vegetarijanstvo!

Lisa Edelstein, koja u seriji 'Dr. House' glumi doktoricu Cuddy, pozirala je obnažena na krevetu od zelenog povrća poput šinata i blitve, sa sloganom 'Eat Green To Go Green' ('Jedi zeleno i (p)ostani zelen'), u reklamnoj kampanji organizacije PETA. Cuddy je vegetarijanka od svoje 15. godine, a u posljednjem intervjuu rekla je da je njena želja sudjelovanjem u reklami promovirati vegetarijanstvo. Izjavila je i da nikada nije bila veliki mesožder, a prestala je jesti meso nakon što je sanjala da jede piletinu, no u snu je shvatila da su to zapravo minijaturne ljudske noge i ruke. (tportal.hr)

13.04.2012. Pomoć napuštenim psima i mačkama u Karlovcu!

Grad Karlovac dodijelio je za 2012. godinu 25 tisuća kuna udruzi 'Mijau-Karlovac', koja će dobivena sredstva utrošiti na sterilizaciju slobodno živućih mačaka i uređenje legalnih hranilišta. Udruga postoji od veljače 2011. i dosad su uspjeli kastrirati preko stotinu mačaka s karlovačkog područja te mnogima naći i odgovarajući dom. Udruzi se može pomoći udomljavanjem mačaka i donacijama, a više infomacija može se dobiti od predsjednice Snježane Neuhold (091/597-0624). Ostalih 25 tisuća kuna dobila je udruga 'Udomi me Karlovac', čiji se aktivisti potpuno besplatno i volonterski bave udomljavanjem pasa iz Skloništa za napuštene pse u Utinji. Više informacija o tome kako pomoći može se dobiti na brojeve mobitela 099/786-6615 (Kristina) ili 098/635-463 (Jasminka). (kaportal.hr)

12.04.2012. Koncert za pomoć napuštenim životinjama u Sisku!

U Klubu mladih SKWHAT (Perivoj Viktorovac b.b.) u Sisku u petak, 13.4.2012. od 20h, održat će se humanitarni koncert za pomoć udruzi za zaštitu životinja Patronus Sisak, koja brine o napuštenim životinjama. Mladi hardcore i punk bendovi koncertom žele podići svijest o odgovornosti ljudi prema životinjama te pozivaju da se pomogne udruzi Patronus donacijom u hrani za životinje ili uplatom na žiro račun 2484008-1105370346 (Raiffeisenbank). Na kocertu će se po simboličnim cijenama prodavati vege specijaliteti koje će pripremiti članovi bendova, a svoj štand će imati i Prijatelji životinja. Prije koncerta, volonteri udruge Patronus i Info centra za mlade Sisak održat će u 17h javnu tribinu na kojoj će govoriti o odgovornom postupanju prema životinjama i sprečavanju njihova zlostavljanja.

11.04.2012. Vetam ubio prošle godine preko 100 pasa!

Prijatelji životinja pozvali su građane da pišu predstavnicima Grada Osijeka i traže da Grad raskine ugovor s Veterinarskom stanicom Vetam, koja je koncesionar skupljanja pasa lutalica za osječko područje. Traže i da Osijek donese odluku prema kojoj će ukinuti mogućnost usmrćivanja pasa nakon 60 dana, da zatraži sankcioniranje Vetama zbog netransparentnosti i višekratno dokumentirane nebrige prema psima te da sklopi ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica s udrugom Pobjede. U Vetamovom skloništu u Belom Manastiru u 2011. boravio je 191 pas, od kojih su usmrtili 104 i udomili 87 pasa, a trenutno se u njemu nalazi 29 pasa. Iz osječkoga azila udruge Pobjede 2010. udomljena su 163 psa, 2011. 131 pas, 2012. 49 pasa, trenutno su tamo 164 psa, a nijedan nije ubijen. 

10.04.2012. Trodimenzionalna simulacija industrijskih farmi za studente!

Organizacija PETA najavila je svoju novu turneju od jeseni po studenskim domovima, kojom će pokušati studentima dočarati kako žive životinje na industrijskim farmama. Iskustvo prve putujuće trodimenzionalne industrijske farme sastojat će se od ogromnog šatora u kojemu će studenti biti stavljeni u položaj životinja u industriji mesa, tako što će sjediti u sanducima u prirodnoj veličini u kojima su životinje zatočene tijekom trudnoće, i odatle će moći gledati trodimenzionalnu verziju PETA-inog videa 'Stakleni zidovi', čiji je narator Paul McCartney. Nakon izlaska iz tog iskustva, studenti će moći dobiti besplatne letke i literaturu, kao i uzorke veganske hrane, kako bi lakše izabrali suosjećajni način prehrane. (ht.ly)

09.04.2012. Mickey Rourke gradi sklonište za pse u Rumunjskoj!

Poznati glumac Mickey Rourke udomio je psa lutalicu tijekom snimanja trilera 'Dead in Tombstone' u Rumunjskoj. No, nakon što je čuo da u zemlji postoji jako puno pasa lutalica, odlučio je skupiti 1,5 milijuna eura za izgradnju skloništa za napuštene pse. Rourke će osobno uložiti 250.000 dolara u sklonište, koje bi trebalo biti veličine nogometnog igrališta i zbrinuti tisuće pasa. Planira posjećivati Rumunjsku kako bi pratio napredovanje projekta, a parnere je već našao u veterinarima. (bucharestherald.ro)

08.04.2012. Sirova jela u 'Večeri za pet'!

Sljedeći tjedan, od ponedjeljka 9.4.2012., u popularnoj emisiji 'Večera za pet' na RTL-u svoja kulinarska umijeća predstavit će pet 'sirovojelaca', koji ne kuhaju, već pripremaju hranu. Raw food ili sirovo jelo, što neki zovu i 'živa hrana', naziv je za prehranu koja se temelji na sirovim namirnicama. Ovotjednih petero kandidata već su dulji niz godina vegetarijanci, ali u zadnje vrijeme jedu samo sirovu hranu. Jedini muškarac ovoga tjedna, Darko, otvara tjedan sirovom večerom u kojoj će ponuditi, između ostalog, sirove palačinke. (artofrawfood.com)

07.04.2012. Dirljiv dokumentarac o smrti majmuna zbog sječe prašuma!

Dirljiv dokumentarni film Patricka Rouxela, djelomično snimljen u nacionalnim parkovima Indonezije, prikazuje tužnu sudbinu Green, ženke orangutana, koja je umrla u azilu za životinje nakon što je šuma u kojoj je živjela posječena i spaljena do temelja. Rouxel je filmom želio skrenuti pozornost na uništavanje prirodnih resursa, za koje krivi industriju drva, celuloze, papira i palminog ulja, ali i potrošački mentalitet. Snimci poslednjih trenutaka života majmunice smjenjuju se sa slikama sječe drveća na Sumatri i proizvoda od drveta koji su rezultat masovne sječe šuma. Na Sumatri na stotine primata redovito biva uhvaćeno u klopke i suočeno s dugotrajnim umiranjem od povreda. (sloboda-za-zivotinje.org)

06.04.2012. Poljska zabranila uzgoj genetski modificiranog kukuruza!

Marek Sawicki, poljski ministar poljoprivrede, potvrdio je kako Poljska uvodi potpunu zabranu uzgoja genetski modificiranog kukuruza pod oznakom MON810, čiji je proizvođač američka korporacija Monsanto, jer pelud od ove vrste kukuruza možda ima štetan utjecaj na pčele. Odluka je donesena nakon angažmana i prosvjeda tisuća prosvjednika u Varšavi, koje je organizirala koalicija pod nazivom 'Poljska slobodna od GMO-a'. Tijekom prošloga mjeseca i Francuska je uvela zabranu na MON810 soj modificiranog kukuruza od kompanije Monsantno. (advance.hr)

05.04.2012. Napušteni psi žive u hororu šinteraja!

Prijatelji životinja uputili su novi dopis gradonačelniku Osijeka, tražeći hitno rješavanje alarmante situacije za napuštene pse na osječkom području. Povodom novih šokantnih fotografija i snimaka iz šinteraja u Belom Manastiru, Udruga ponavlja svoj zahtjev da Grad Osijek raskine ugovor sa sudski kažnjavanom Veterinarskom stanicom Vetam, koja kontinuirano krši zakone i dobiva gotovo dva milijuna kuna za zbrinjavanje napuštenih pasa, koje drži u šinteraju zanemarene i bolesne. Traži i da Osijek ukine mogućnost usmrćivanja napuštenih pasa nakon 60 dana i da sklopi ugovor o skrbi za napuštene životinje s udrugom Pobjede, koja uspješno vodi registrirani azil za pse u Nemetinu, natoč malim financijskim sredstvima.

04.04.2012. Štakori odlučuju jednako efikasno kao ljudi!

Štakori su učinkoviti jednako kao i ljudi u korištenju informacija iz različitih osjetilnih izvora pri donošenju najbolje odluke, otkriva studija objavljena u SAD-u, u 'Journal of Neuroscience' od 14. ožujka. Anne Churchland, profesorica neuroloških znanosti u laboratoriju Cold Spring Harbor, objasnila je kako je kod ljudi već dokazano postojanje optimalne kombinacije višestrukih osjetilnih stimulacija, istodobno vizualnih i auditivnih, koje omogućuju donošenje odluke, no ovo istraživanje je prvi dokaz za to da sličan mehanizam postoji i kod drugih vrsta, odnosno glodavaca. Time se daje naslutiti da su isti neurološki sklopovi nastali evolucijom odgovorni za slično ponašanje ljudi i štakora. (tportal.hr)

03.04.2012. Spriječen uvoz zaštićenih egzotičnih vrsta papagaja!

Prošli mjesec inspekcija zaštite prirode, u suradnji s carinskom službom, na graničnom prijelazu Duboševica spriječila je protuzakoniti uvoz zaštićenih egzotičnih vrsta ptica u Republiku Hrvatsku. Utvrđeno je kako je riječ o papagajima sljedećih vrsta - lori, plavočela amazona, australski kraljevski papagaj, velika aleksandra i burk papagaj. Inspekcija je ptice oduzela i zbrinula ih u Državni azil 'Ruščica' kod Slavonskog Broda, a protiv prekršitelja, četiri hrvatska državljanina, pokrenuti su optužni prijedlozi. Procjenjuje se da se ptice prodaju za oko 12.300 kuna, dok u zoo-trgovinama ta vrijednost može biti i dvostruko veća. (zastita-prirode.hr)

02.04.2012. Kunići i druge životinje nisu uskršnji darovi!

Udruga Utočišta kunića i divljih zečeva 'Mrkvica' - Utočište TarraLand uputila je građanima apel da napuste praksu darivanja kunića i ostalih životinja povodom nadolazećeg Uskrsa. Kunići i ostale životinje nisu stvari, već novi članovi obitelji koji traže ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa. Navodi da kućne ljubimce ne treba nepromišljeno darovati, već bi ih trebali udomljavati samo oni koji poznaju njihove potrebe i imaju mogućnost ispunjavati ih. Također, poziva građane da, umjesto kupnje, radije udomljavaju životinje. Udruga uvijek rado prima pomoć u obliku hrane, stvari i financijske pomoći za svoje štićenike. (zagrebancija.com)

01.04.2012. Pesticidi krivi za uništavanje pčela!

Dok su pesticidi imali tek 'trivijalan' učinak na populacije pčela u laboratorijskim pokusima, znanstvenici navode kako su istraživanja u prirodi pokazala da kemikalije mogu imati 'velike posljedice'. Uobičajeni pesticidi, poznati kao neonikotinoidi, udvostručuju broj 'nestalih' pčela ili onih koje se ne uspiju vratiti s traženja medonosnih biljaka. Kemikalije također smanjuju broj matica u leglu za 85%. Kažu i da bi se zbog pesticida veličina pčelinje populacije mogla drastično smanjiti i da bi pčele mogle postati još osjetljivije na parazite i nedostatak hrane. (newser.com)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2012 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting