Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.08.2012. Dođite na prosvjed protiv pokolja dupina u Japanu!

Prijatelji životinja pozivaju građane da im se pridruže sutra, u subotu 1.9.2012. u 11 sati ispred Veleposlanstva Japana u Boškovićevoj 2 u Zagrebu, na prosvjedu protiv ubijanja dupina u Japanu. Ove godine prosvjedi će se održati simbolično na dan otvaranja sezone lova, 1. rujna, u devedeset i tri grada, prvi put uključujući i Tokio. Svake godine u zaljevu mjesta Taiji u Japanu zakolje se i na druge načine ubije preko 20 000 dupina. Određeni dio njih prodaju u akvarije i vodene zabavne parkove, gdje ih sustavno zlostavljaju i muče radi profita industrije zabave.

30.08.2012. Piknik na Trgu bana Jelačića!

Prijatelji životinja organiziraju u petak, 31.8.2012. u 11 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića piknik, na kojem će biti postavljene deke za piknik s košarama punim zdravog voća, povrća, sendviča i kolača. Na ovom neobičnom pikniku bit će prisutan i Mrkvić, maskota ZeGeVege festivala, koji će pozivati građane da točno za tjedan dana na istome mjestu posjete ZeGeVege festival i dožive njegovu raznovrsnu ponudu i dobru atmosferu. Na pikniku će se također piti smoothiji koji će se raditi na licu mjesta uz pomoć Smoothie Cyclea, bicikla s aparatom za sjeckanje voća ili povrća. Ovom pozivu na ugodno druženje svoju potporu dat će Petra Friganović, Đurđica Vorkapić, IFEEL i drugi. Za ovu prigodu objavljen je i kratki video 'Poznati o veganstvu' u kojem poznate osobe kao što su Steve-O, Mike Tyson, Ellen DeGeneres, James Cromwell i drugi govore o svojoj prehrani.

29.08.2012. Morske ptice pojedu više plastike nego ikada prije!

Novo istraživanje američkih i kanadskih znanstvenika utvrdilo je da morske ptice pojedu puno više plastičnog otpada nego u prošlosti, te da ptice koje su istraživali progutaju količinu plastike koja je među najvećima u svijetu. Istraživanje je provedeno između 2009. i 2010. i uključuje analizu 67 burnjaka, morskih ptica sličnih galebima, koji su nađeni mrtvi na obalama između Long Beacha, Washingtona i otoka Vancouver. Navodi se kako je od istraživanja iz 1987. do danas triput poraslo zagađenje plastikom, odnosno količina plastike koju su progutali burnjaci u Sjevernom Pacifiku. Plastika u moru upija zapanjujuću razinu onečišćenja u vrlo kratkom vremenu, koja ulaze u pticu koja je proguta. Preko 95 posto progutane plastike čine konopci, užad, najlonski konac za udice, stiropor, čepovi od boca i drugi tvrdi komadi odbačene plastike. (wildlifeextra.com)

28.08.2012. Dođite na koncert opernih zvijezda za napuštene životinje!

Udruga za zaštitu životinja Spas, ujedno i azil za napuštene životinje s područja Varaždinske županije, zajedno s opernim zvijezdama organizira 30. kolovoza 2012. u 20 sati humanitarni gala koncert 'Operne zvijezde za Spas'. Koncert će se održati u varaždinskom HNK te će biti dio programa ovogodišnjega Špancirfesta. Nastupit će operne zvijezde, a pozvane su i brojne ugledne osobe iz javnog i političkog života. Ovaj koncert organizira se na inicijativu hrvatskih opernih zvijezda kako bi pomogle udruzi Spas kroz prikupljanje novca prodajom ulaznica (cijena ulaznice je popularnih 50 kn) za koncert te prikupljanjem donacija, budući da su Udruga i azil u izuzetno teškoj financijskoj situaciji. Sav prihod od prodaje ulaznica i donacija ide za izgradnju karantene za bolesne životinje u Udruzi Spas.

27.08.2012. Nestašica vode i hrane prisilit će ljude na vegetarijanstvo!

Na godišnjoj konferenciji u Stockholmu o problematici svjetske opskrbe vodom, gdje je sudjelovalo 2500 političara, predstavnika UN-a, nevladinih organizacija i znanstvenika, vodeći znanstvenici upozorili su da će se svjetska populacija morati prebaciti gotovo u potpunosti na vegetarijansku prehranu sljedećih 40 godina, kako bi se izbjegle katastrofalne nestašice globalnih zaliha hrane. Navode da neće biti dovoljno vode kako bi se proizvela hrana za očekivanih devet milijardi stanovnika u 2050.-oj ako se nastavi ovakav način prehrane u zapadnim zemljama. Vegetarijanskom prehranom može se povećati količina vode nužna za uzgoj više hrane jer je za proizvodnju namirnica životinjskog podrijetla potrebno pet do deset puta više vode nego za vegetarijansku prehranu. Na trećini svjetski obradivih površina uzgajaju se usjevi za prehranu životinja. (guardian.co.uk)

26.08.2012. Paul McCartney osigurao slobodu za zlostavljanog slona!

Paul McCartney privukao je pozornost svjetske javnosti na tragediju slona Sundera u Indiji, koji je godinama zlostavljan i zatočen u tamnoj šupi, gdje se ne može niti okrenuti. Osim što je prisiljen nositi lance sa šiljcima, slon ima teške ozljede oka i kožne lezije od zlostavljanja. McCartney, u suradnji s indijskim ogrankom organizacije PETA, napisao je pismo indijskom ministru šumarstva tražeći da oslobodi nesretnu životinju. Uslijedile su i peticije za Sunderovo oslobađanje, a borbi su se pridružili Pamela Anderson i druge poznate osobe. McCartneyeva molba bila je uspješna jer je objavljeno kako će slona preseliti u utočište za divlje životinje, gdje će živjeti slobodno. Aktivisti PETA-e naporno rade kako bi se osiguralo Sunderovo puštanje na slobodu. (ecorazzi.com)

25.08.2012. Brutalno iživljavanje na životinjama na farmi!

Američko ministarstvo poljoprivrede primilo je pismo u kojem se urgira na ponovno pokretanje klaonica u Hanfordu u Kaliforniji, unatoč tome što je prije nekoliko dana na jednoj od farmi životinja otkriven brutalan slučaj zlostavljanja. Uznemirujuća snimka zlostavljanja nesretnih životinja nedavno je puštena u javnost i prisilila McDonald's, In-N-Out Burger te brojne školske kantine da obustave kupovanje govedine s tog područja. Ministarstvo smatra da snimka ne dokazuje da je bolesno meso životinja zaista stiglo do mesnih prerađivača te da je pušteno u prodaju. Mesni prerađivači u pismu tvrde kako se istraga može nastaviti, ali da to 'ne zahtijeva dugotrajni zastoj poslovanja'. (rtl.hr)

24.08.2012. Inspekcija preporučila umjetne kokoši u predstavi!

Umjesto živih i mrtvih kokoši u predstavi 'Dantonova smrt' redatelja Olivera Frljića, do kraja Dubrovačkih ljetnih igara pod giljotinu će festivalski barjak 'Libertas'. Veterinarska inspekcija najprije je zabranila glumcima da zakolju kokoš na pozornici, a zatim i egzekuciju prethodno usmrćene peradi, najavljujući kazne od 30 do 50 tisuća kuna u slučaju kršenja zakona. Pojašnjenje upravitelja tehnike Igara Vinka Dubovića o tome kako je uzgajivač iz Gornjeg Brgata u svrhu izvođenja komada darovao ubijene islužene tzv. kokoši nesilice nije zadovoljilo veterinarsku inspekciju. U zapisniku ovlaštenog veterinara dr. Darka Rukavine navodi se kako nije poznato kako su usmrćene kokoši koje su organizatori željeli koristiti u predstavi te se zabranjuje njihovo daljnje korištenje. Igrama je preporučio korištenje umjetnih kokoši za izvođenje predstave. (slobodnadalmacija.hr)

23.08.2012. Znanost priznala da hobotnice, papige i svrake imaju svijest!

Skupina kognitivnih i računalnih neuroznanstvenika, neuroanatoma, neurofarmakologa i neurofiziologa na Sveučilištu Cambridge sastavila je i potpisala dokument nazvan 'Cambridge Declaration on Consciousness' kojim je službeno potvrđena činjenica da životinje poput sisavaca i ptica i mnoga druga stvorenja, uključujući hobotnice, imaju iste neurološke supstrate koji stvaraju svijest kao i ljudi. Hobotnice su jedini beskralježnjaci koji su dobili to važno priznanje jer su istraživanja dokazala da koriste oruđe te da imaju vrlo sofisticiranu prostornu navigaciju i pamćenje. Prema toj deklaraciji, dokazi o postojanju razina svijesti sličnih ljudskima zabilježeni su kod nekih ptica, poput afričkih sivih papiga i svraka koje u prepoznavanju vlastite slike u ogledalu pokazuju zapanjujuću sličnost ljudima, čovjekolikim majmunima, dupinima i slonovima. (tportal.hr)

22.08.2012. Užas na najgoroj njemačkoj farmi za uzgoj životinja za krzno!

Tajno nastale snimke i slike njemačke najzloglasnije farme kanadskih kuna u Bielefeldu pokazuju da se životinje drže u velikoj dvorani koja izgleda poput staklenika, zatvorene u sitne žičane kaveze koji su poredani jedni na drugima u redovima. Kontrola temperature je minimalna, pa životinje umiru od iscrpljenosti vrućinom. Kanadske kune u prirodi žive u vodi, vrsni su plivači, a na farmi nemaju načina da se ohlade. Iako su vlasti donijele vlasniku farme, Alfonsu Grosseru, koji je ujedno i predsjednik njemačkog Udruženja uzgajivača životinja za krzno, zabranu smještanja životinja na ovaj način, on je u više navrata ismijao zakonske propise. Protiv Grossera podignuta je prijava zbog okrutnosti i kršenja Zakona o dobrobiti životinja, i traži se zatvaranje farme. (tierschutzbuero.de)

21.08.2012. Vuku u osječkom zoološkom vrtu muhe izgrizle uho!

Bolesnog vuka Reponjicu već mjesec dana napadaju muhe u Zoološkom vrtu u Osijeku. Životinji su izgrizle uho, a u ZOO-u tvrde da mu ne mogu pomoći. Reponjica živi u nastambi s još tri vuka, koji ga 'čupkaju' po bolesnom uhu, pa mu ono teže zacjeljuje. Ipak, ne mogu ga odvojiti od njih jer ga ne bi ponovno prihvatili u čopor. U osječkom Zoološkom vrtu, skriveno od javnosti, prije nekoliko mjeseci već je došlo do tragedije u nastambi klokana, kada je u nastambu uletio pas, a jedan od klokana je u panici udarao glavom u zid dok nije umro. Prije četiri godine u osječkom ZOO-u živjela su dva pothranjena lavića u stravičnim uvjetima. Ondašnja upraviteljica ZOO-a pravdala se da imaju genetski poremećaj, no lavići su bili stradali isključivo zbog nemara i nedovoljne skrbi o njima. (24sata.hr)

20.08.2012. Zaustavljeno giljotiniranje živih kokoši u Dubrovniku!

Prije večerašnje premijere predstave 'Dantonova smrt' zaustavljeno je ubijanje kokoši koje se trebalo odigrati u predstavi. Naime, neposredno prije prve od četiri izvedbe na tvrđavi sv. Ivana, organizatore Dubrovačkih ljetnih igara posjetila je veterinarska inspekcija i izvršila nadzor na temelju prijave udruge Prijatelji životinja. U prijavi se navodi da je u predstavi 'Dantonova smrt' uključeno klanje kokoši, što je potvrdio i Ivica Prlender, ravnatelj i intendant Dubrovačkih ljetnih igara. Izjavio je da nije bio upoznat s činjenicom da se za korištenje životinja u javnim izvedbama, što uključuje i predstave, mora tražiti i dobiti odobrenje nadležnog veterinarskog ureda. Nakon prijave, redatelj Oliver Frljić odlučio je da će u predstavi za scenu giljotiniranja koristiti prethodno ubijene kokoši. (tportal.hr)

19.08.2012. Dirljiv susret braće gorila nakon tri godine razdvojenosti!

Rukovanje, zagrljaji, a potom osmijeh označili su ponovni susret braće gorila, koja se nisu vidjela tri godine. 13-godišnji Kesho i 9-godišnji Alf živjeli su zajedno u dablinskom zoološkom vrtu, a razdvojeni su kad su Kesha, u sklopu uzgojnog programa, prebacili u drugi zoološki vrt. Usprkos tome što se Kesho u safari park Longleat vratio gotovo neprepoznatljiv i znatno krupniji nego što je bio prije tri godine, Alf nije imao problema u prepoznavanju. Sad se ponašaju kao da nikada nisu bili razdvojeni. Zapadne nizinske gorile kao vrsta klasificiraju se kao 'kritično ugrožene', a najviše stradavaju od krivolova i ebole. (index.hr)

18.08.2012. Russell Simmons poziva Lady Gagu na suosjećanje!

Nakon što je Lady Gaga aktiviste koji su je kritizirali zbog nošenja krzna nazvala 'djetinjastima' i 'uvredljivima' te izjavila da ima pravo nositi sve što želi, glazbeni mogul Russell Simmons napisao joj je ljubazno pismo i pozvao je da pogleda video o uzgoju životinja za krzno. Piše joj kako neće suditi o nesvjesnom djelovanju svakog pojedinca, ali da mora progovoriti o deranju kože drugih osjetilnih bića dok su još živa, u vremenu u kojem imamo dostupno odijevanje bez okrutnosti. 'Kao vegan, vjerujem da je najveća karmička katastrofa u povijesti čovječanstva 40 milijardi životinja rođenih svake godine kako bi patile. Životinje koje se uzgajaju za krzno doživljavaju istu sudbinu zbog taštine i pohlepe.' Poziva je da bude na strani ljubavi i suosjećanja jer je to prirodno stanje umjetnika. (globalgrind.com)

17.08.2012. Zabranio zabavnom parku korištenje glazbe Motley Crue!

Tommy Lee, bubnjar grupe Motley Crue, bio je ljut kada je čuo da SeaWorld, poznati američki lanac zabavnih parkova sa zatočenim morskim sisavcima, želi koristiti rock glazbu za svoju novu predstavu s kitovima ubojicama 'Shamu Rocks'. Smatra da je okrutno da morski sisavci nastupaju za zabavu. U pismu Johnu T. Reillyju, predsjedniku parka u San Diegu, Tommy Lee napisao je kako traži da ne puštaju nijednu pjesmu grupe Motley Crue u nijednom od parkova SeaWorlda 'tijekom te žalosne predstave' jer ne žele sudjelovati u stvaranju pakla od života nedužnih životinja. Tommy Lee je aktivni član organizacije PETA i zajedno s PETA-om poziva da se kitovi puste u divljinu. (winnipegfreepress.com)

16.08.2012. UN poziva na održivu prehranu!

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Bioversity International objavili su knjigu 'Sustainable Diets and Biodiversity' u kojoj pozivaju na promicanje održive prehrane i biološke raznolikosti hrane, kako bi se poboljšalo zdravlje ljudi i planeta. Navodi se kako trenutna prehrana nije održiva jer preko 900 milijuna ljudi u svijetu gladuje, oko 1,5 milijarda ljudi je prekomjerne težine ili pretila, a oko dvije milijarde ljudi pati od pomanjkanja određenih vitamina i minerala. Osim osiguravanja dovoljne količine hrane za rastući broj ljudi na Zemlji, problemi su i gubitak biološke raznolikosti i propadanje ekosustava, kao i sve veći ugljični i vodeni otisak zbog transporta i nedostatka hranjivih tvari u hrani. Knjiga dokazuje da moderna prehrana i proizvodnja hrane igraju značajnu ulogu u smanjivanju biljne i životinjske genetske raznolikosti, sa 17.291 vrstom za koje Svjetska unija za zaštitu prirode navodi da im prijeti izumiranje. (evana.org)

15.08.2012. Serija 'Kosti' o egzotičnim životinjama kao ljubimcima!

Stephen Nathan, izvršni producent popularne kriminalističke serije 'Kosti', u kojoj glume Emily Deschanel i David Boreanaz, planira epizodu o krijumčarenju ugroženih vrsta u SAD i o problemima držanja egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca. Ističe kako je zastrašujuće da ima više tigrova kao ljubimaca u Teksasu nego što ih ima u divljini. Emily Deschanel, koja u seriji glumi forenzičku antropologinju Brennan, velika je aktivistica za prava životinja i veganka. Serija je osvojila dvije nagrade Genesis za epizode 'The Woman in Limbo' i 'The Tough Man in the Tender Chicken' zbog podizanja svjesnosti o problemima  vezanima za klaonice svinja i farmski uzgoj kokoši. Deschanel je izjavila da, kada joj netko kaže da je prestao jesti kokoši zbog epizode o farmskom uzgoju kokoši u 'Kostima', smatra to 'malom pobjedom'. (ecorazzi.com)

14.08.2012. Španjolska javnost protivi se držanju dupina u zatočeništvu!

87% španjolskih građana želi zabraniti držanje dupina u zatočeništvu jer vjeruje da su dupini 'sretniji' u divljini. Međunarodne nevladine organizacije diljem Europe pokrenule su kampanju 'SOS dupini" kojom žele uvjeriti španjolsku Vladu da ukine objekte u kojima se dupini drže u zatočeništvu, i podići svijest javnosti o položaju zatočenih dupina u morskim parkovima usmjerenima na zabavu. Španjolska ima najveći broj objekata sa zatočenim dupinima u Europskoj uniji, s 90 dupina, dva beluga kita i šest orki u 11 objekata. Većina se nalazi u popularnim turističkim mjestima kao što su Costa del Sol, Costa Blanca i Kanarski otoci, kao i Madrid, Barcelona, Valencia i Malaga. (wildlifeextra.com)

13.08.2012. Kujica spasila svoju djecu iz požara!

Na YouTubeu našle su se dirljive fotografije kujice koja spašava svoju djecu iz požara. Kujica Amanda, mješanka njemačkog ovčara, bez razmišljanja se vraćala u plamen po svoje štence, jednog po jednog. Riskirajući vlastiti život, sve ih je donijela u vatrogasno vozilo. Kad je iznijela i posljednjeg, legla je kraj njih i nastavila ih štititi svojim tijelom. Od pet psića kojima je bilo svega 10 dana, jedan je ipak zadobio teške opekline i nije uspio preživjeti, no ostala četiri su dobro. Čim je požar ugašen, Amanda i njezina djeca odvezeni su veterinaru, koji su ispričali da je Amanda i ovdje branila svoje psiće kad su joj ih krenuli uzeti da ih mogu pregledati. Na koncu je veterinarima dopustila da pregledaju ostale štence, no odbijala se maknuti od malene kujice koja je bila ozlijeđena. (jutarnji.hr)

12.08.2012. Smanjena potražnja za mesom u SAD-u!

Tyson Foods, najveći američki proizvođač mesa, objavio je da mu je neto dobit pala 61 posto u posljednjem tromjesečnu zbog troškova i manje potražnje potrošača za piletinom i govedinom. Rezultat je pao niže od očekivanja na Wall Streetu i tvrtka je u predviđanjima godišnje prodaje navela da će teški uvjeti na tržištu utjecati na njezin profit u sljedećoj fiskalnoj godini. Izjavila je da je potražnja za crvenim mesom i piletinom tijekom kvartala bila niža od očekivanog, dodajući da će teški uvjeti na tržištu rezultirati manjom zaradom u 2012. od očekivane, a veće cijene žitarica zbog suše mogle bi utjecati na profit tvrtke i u 2013. (nytimes.com)

11.08.2012. Šokantne snimke brutalnog zlostavljanja i klanja svinja!

Aktivisti za prava životinja tajno su snimili okrutno postupanje prema svinjama u pogonu za uzgoj svinja Wally's Piggery NSW blizu australskoga grada Canberre. Gospodarstvo je prljavo i zapušteno, s mnogo bolesnih i ozlijeđenih praščića i njihovih majki, a zaposlenici ih premlaćuju. Krmače pokazuju znakove tjeskobe i žvaču metalne rešetke u uskim boksovima u kojima se ne mogu niti okrenuti. Mrtvi praščići ostavljeni su u boksovima sa svojim majkama tako dugo da su se već počeli raspadati. Vlasnik udara svinje više puta čekićem i onda ih kolje, ostavljajući ih da umiru u agoniji preko šest minuta. Ostaci svinja ostavljeni su u kolicima, gdje ih jedu ostale svinje ili mačke koje žive na posjedu. Aktivisti su snimke proslijedili odgovornim institucijama te traže i peticijom da se pogon za svinje odmah zatvori, a da se zaposlenici sankcioniraju. (aussiepigs.com.au)

10.08.2012. Bezgranična ljubav prema psu koja je dirnula svijet!

Slika Hannah Stonehouse Hudson na kojoj vidimo 19-godišnjeg psa Schoepa kako drijema položene glave na prsima svojeg skrbnika u ovom je trenutku najgledanija fotografija na svijetu. Fotografija je nastala u jezeru Superior gdje prijatelj autorice slike, John Unger, svaki dan donosi svojeg bolesnoga druga kako bi se opustio i usnuo. John je Schoepa našao i spasio dok je bio štene i od tada su nerazdvojni. Schoep je obolio od artritisa, a John je otkrio da mlaka voda ima terapeutski učinak na njegove bolne kosti, pa ga svakoga dana nosi u jezero u kojem je ovih mjeseci idealna temperatura i tamo stoji s njim dok se pas ne opusti i zadrijema. Slika je dosad 'lajkana' 250.000 tisuća puta i podijeljena 150.000 puta, a fotografiju je u tjedan dana vidjelo oko tri milijuna ljudi. (24sata.hr)

09.08.2012. Gorile i ljudi dijele čak 96 posto gena!

U novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature objavljeno je kako su znanstvenici sekvencirali genom gorile, našeg najbližeg srodnika nakon čimpanzi. To je i posljednji sekvencirani genom među genomima velikih čovjekolikih majmuna. 2000. godine sekvenciran je čovjekov, 2005. čimpanzin, a 2011. orangutanov genom. Analiza genoma najvećeg primata pokazala je da čovjek i gorila, koji su se na evolucijskom putu razdvojili prije oko 10 milijuna godina, dijele oko 96 posto svojih gena. S čimpanzama, od kojih su se ljudi na evolucijskom putu razdvojili prije oko šest milijuna godina, dijelimo oko 98 posto gena. Početne analize i usporedbe genetskih sekvenci gorile, čimpanze i čovjeka pokazuju sličnost gena uključenih u razvoj sluha i mozga. Danas su gorile klasificirane kao kritično ugrožena životinjska vrsta koja broji manje od 10.000 jedinki. (jutarnji.hr)

08.08.2012. Nova afera farmaceutske tvrtke koja testira na životinjama!

Američki farmaceutski div Pfizer, kako bi izbjegao suđenje, nagodio se za plaćanje kazne u visini od 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ili u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova, i to od 1997. do 2001. U tužbi stoji da je Pfizer svoje zaposlenike ovlastio za gotovinske isplate podmićivanja i poticanje propisivanja svojih lijekova. Prije tri godine Pfizer je platio za neistinito reklamiranje svojih lijekova 2,3 milijarde dolara. Ovaj Pfizerov skandal u Hrvatskoj buknuo je još prije osam godina, kada je utvrđeno je da su zaposlenici Pfizera u Hrvatskoj prikrivali pravu prirodu tih transakcija, lažno ih prikazujući kao konvencije, darove i sl. (jutarnji.hr)

07.08.2012. Kozmetičke tvrtke testiraju na životinjama zbog profita!

Glumac i komičar Ricky Gervais istupio je protiv kozmetičkih tvrtki koje su žrtvovale svoje principe kako bi, zbog vlastita profita, dobile pristup na kinesko tržište. Yves Rocher, L'Occitane, Mary Kay i Caudalie zbog promjene svoje politike maknuti su s međunarodno prepoznatljive liste tvrtki koje ne testiraju na životinjama. Za razliku od njih, Urban Decay i Paul Mitchell obećali su da neće prodavati svoje proizvode u Kini sve dok Kina ne promijeni svoju poziciju. 'Poput mene, većina će ljudi biti šokirana kad sazna da je testiranje kozmetike na životinjama još uvijek česta zakonska obaveza u Kini. Prema zakonu, kunićima se kozmetičke kemikalije moraju kapati u oči i razmazivati po njihovoj osjetljivoj koži, izazivajući im rane i krvarenje.', naglasio je Gervais. (hsus.typepad.com)

06.08.2012. Čimpanza zamolio posjetitelja ZOO-a da ga oslobodi!

Posjetitelj u jednom britanskom zoološkom vrtu snimio je dirljiv video u kojem se vidi kako ga čimpanza moli za pomoć. Čimpanza mu je pokazao prema vratima i, jezikom gluhonijemih, rekao mu neka ih otvori i pusti ga na slobodu. Prva čimpanza koja je naučila komunicirati znakovnim jezikom bila je Washoe, u SAD-u. Prije svoje smrti 2007. naučila je 350 riječi, koje je onda naučila i svojeg posvojenog sina Louisa. Nakon nje su i mnoge druge čimpanze naučili jeziku gluhonijemih. Čimpanze komuniciraju koristeći čitav niz zvukova i vriskova, ali većina njihove komunikacije ipak se temelji na gestama i izrazima lica, od kojih su mnogi, npr. iznenađenost, sreća ili molećivi i utješni pogledi, vrlo slični ljudskima. (jutarnji.hr)

05.08.2012. Najavili ukidanje invanzivnih pokusa na čimpanzama!

Odbor za okoliš i javne radove američkog Senata dao je odobrenje zakonu kojim se žele ukinuti invanzivni pokusi na čimpanzama i umiroviti čimpanze koje su u vlasništvu američkog Nacionalnog instuta za zdravlje. Zakon će ići na razmatranje Senata, a njime bi se trebalo zabraniti i financiranje istraživanja na velikim majmunima izvan SAD-a. Gotovo 1000 čimpanzi trenutno je smješteno u pet američkih laboratorija. Iako većinu ne koriste za pokuse, zatočene su u kavezima, ponekad desetljećima, zbog pogrešnoga vjerovanja nekolicine znanstvenika da će biti potrebne za neko istraživanje u budućnosti. Dr. Brian Hare, profesor na Sveučilištu Duke, navodi kako je nehumano držati te visoko inteligentne i društvene životinje u malim kavezima i iskorištavati ih za invanzivne pokuse. Pristaše zakona očekuju da će zakon stupiti na snagu do kraja godine. (pawnation.com)

04.08.2012. U Čileu zabranjen McDonald'sov Happy Meal!

Happy Meal i njemu slični proizvodi zabranjeni su u Čileu, nakon što je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje prodaja igračaka zajedno s jelom. Čileanske vlasti na takav korak odlučile su se zbog sve većeg porasta gojaznosti među djecom, gdje je čak 25% 6-godišnjaka pretilo. Autor zakona lance brze hrane nazvao je 'pedofilima 21. stoljeća' te tvrdi da reklamama djecu dovode u zabludu. Čini se da McDonalds, Burger King, KFC i ostale restorane brze hrane, kao i proizvođače pahuljica za doručak, čekaju teška vremena na tržištu te južnoameričke države. (jutarnji.hr)

03.08.2012. Dođite na prosvjed za sankcioniranje zlostavljača životinja!

Udruga Pobjede poziva na prosvjed protiv nasilja nad životinjama u subotu, 4.8.2012. u 10 sati na Trgu dr. Ante Starčevića u Osijeku. Povod prosvjedu je zlostavljanje i zanemarivanje dva psa u Bilju, koje je vlasnica danima držala na lancu, bez vode i hrane, na suncu. Nakon što je veterinarska inspektorica odbila pomoći psima tvrdeći da nisu zlostavljani, aktivisti Udruge preskočili su ogradu i spasili dva psa kojima je pružena veterinarska pomoć, oporavljaju se te im se traže udomitelji. No, u kući u Bilju nalazi se još jedan pas, do kojega se nije moglo doći, pa će se prosvjedom zahtijevati od veterinarske inspekcije rješenje o njegovom oduzimanju. Podržite prosvjed u što većem broju kako bi se sankcionirali zlostavljači, a životinje zaštitile od zlostavljanja. (osijek-online.com)

02.08.2012. Dođite na Vege oazu u Rijeci!

Kako bi lakše podnijeli ljetne vrućine, a ujedno se educirali i pomogli životinjama, Prijatelji životinja organiziraju za građane štand s degustacijom u petak, 3.8.2012. u 12 sati, u Rijeci na Korzu, a štand će biti postavljen i u subotu, 4.8.2012. U riječkoj vege oazi u centru grada građani će se moći uživati u hladnim sočnim smoothijima od voća i sojinog i bademovog mlijeka, zaslađenima agavinim sirupom. Također, moći će saznati na štandu kako se jednostavno radi bademovo mlijeko te vidjeti postupak izrade bademovog mlijeka i na zabavnom filmu koji će se prikazivati. Aktivisti će dijeliti i recepte za smoothije, sladolede i ostale hladne veganske deserte te informativne materijale. Potpisivat će se i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.

01.08.2012. Aktivistice preskočile ogradu i spasile dva psa!

Aktivistice osječke Udruge Pobjede jučer su preskočile ogradu kuće u Belom Manastiru i oslobodile dva zlostavljana psa. Udruga je prethodno tražila intervenciju veterinarske inspekcije i policije nakon dojave da je vlasnica zatvorila kujicu u zakovanu kućicu, zavezanu za lanac, bez hrane i vode na suncu već deveti dan. Policija nije reagirala jer je veterinarska inspektorica Dorotea Astaloš procijenila da zatvorena kujica nije zlostavljana ni zanemarena. Kad su aktivisti izvukli kujicu nije mogla stajati, bila je potpuno dezorijentirana i dehidrirana i teška svega 4,9 kilograma. Nakon što su je odveli veterinaru gdje je primila infuziju, smjestili su je privremeno kod jednog volontera. Spasili su i šarplaninku koja je bila vezana u dvorištu, a u kući strave ostao je još jedan pas, koji je zavijao iz podruma. Udruga hitno traži stalnog ili privremenog udomitelja. (vecernji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2012 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting