Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 6.

13.07.2020. Izlov trpova na Jadranu

Prijatelji životinja zaprimili su prijavu o protuzakonitom uništavanju i izronjavanju trpova koje se dogodilo ujutro, u četvrtak 9. srpnja 2020., pokraj plaže blizu Punta na otoku Krku, te su počinitelje prijavili Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. Informaciju o ovom prekršaju dojavio je svjedok koji je vidio počinitelja kako nakon više od jednog sata ronjenja na barku izvlači veliku vreću trpova. Dok je jedan počinitelj ronio, drugi ga je počinitelj čekao u barci, nakon čega su oba počinitelja ovog kaznenog djela krenula u „čišćenje” oko stotinu trpova. Trpovi su Zakonom zaštićeni jer su izuzetno važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskoga dna te njihovim izlovom dolazi do izumiranja, tj. pustošenja mora.

10.07.2020. Studenti razvili veganski losos uz pomoć 3D printera

Grupa međunarodnih studenata iz Švedske, Španjolske i Danske nedavno je razvila 3D-printani losos. Prije 3 godine, studenti na doktoratu Robin Simsa, Theresa Rothenbücher i Hakan Gürbüz započeli su zajednički rad na korištenju 3D-printera u razvoju medicinskih tehnologija i okrenuli se plodovima mora i morskim biljkama s misijom stvaranja održive alternative ekološko razarajućoj globalnoj ribarskoj industriji. Da bi napravili losos, studenti - koji zajedno rade pod nazivom "Legendary Vish" - koriste mješavinu gljiva, bjelančevina graška i agensa za geliranje, kao što su agar agar i ulje bogato omega 3 kiselinom kako bi stvorili realnu distribuciju crvenog mesa i bijelog vezivnog tkiva kroz njihov vlastiti postupak tiskanja. Tim također radi sa stručnjacima za aromu kako bi ponovno stvorio nijansiran okus lososa - koji se može koristiti u pripravcima kao što su sashimi i dimljeni losos. (vegnews.com)

07.07.2020. 12-godišnji veganski kuhar Omari McQueen objavljuje prvu kuharicu

Britanski veganski kuhar Omari McQueen - koji ima samo 12 godina - objavit će svoju prvu kuharicu u siječnju 2021. Omarijeva knjiga Omari nazvana Best Bites Cookbook (Kuharica najbolji zalogaji) predstavit će 30 biljnih recepata jednostavnih za pripremu koje je izradio mladi kuhar. "Ne želim da životinje ubijaju ili da ih se jede pa učim ljude mojih godina da budu vegani", rekao je McQueen, koji je sa 7 godina postao vegan. McQueen je već sa osam godina stvorio vlastiti veganski brend „Dipalicious“ nakon pokretanja YouTube kanala na kojem se snimao praveći vegansku pizzu posluženu s vlastitim karipskim umakom. Knjigu će objaviti medijski brend Scholastic UK. „Omari McQueen je inspirativan. Sa samo 12 godina postigao je toliko toga. Njegova strast prema hrani i kuhanju je neodoljiva ", rekla je menadžerica Scholastic UK izdavaštva, Leah James. „Djeca su tijekom karantene bila zauzeta učenjem kuhanj; ne možemo dočekati da Omari podijeli svoje recepte, savjete i entuzijazam sa svojom generacijom i njihovim obiteljima." (vegnews.com)

04.07.2020. Patnja i smrt tisuća životinja u trgovinama

Prijatelji životinja ponovo apeliraju trgovačkim lancima da prestanu sa praksom prodaje živih riba, rakova, školjkaša i drugih mekušaca u supermarketima. Navode da takvom neetičnom, neprimjerenom i neodgovornom postupanju prema životinjama treba doći kraj. Osim što prizori napaćenih, bespomoćnih životinja bačenih na led kako bi što dulje ostale svježe te koje se bore doći do zraka satima, ponekad čak i danima, umirući u teškim mukama izazivaju zgražanje kupaca, u konačnici štete imidžu tvrtke. „Ovdje govorimo o najvećim supermarketima u Hrvatskoj koje smo već nekoliko puta zamolili da ukinu prodaju živih životinja jer osim nehumanih uvjeta držanja koji samo produljuju patnju već ionako izmučenih životinja, dobivamo dojave ogorčenih, izbezumljenih kupaca koji su odlučili bojkotirati kupnju u takvim trgovinama“ – javljaju Prijatelji životinja te smatraju da trgovine ne bi smjele biti mjesta u kojima se žive životinje zlostavljaju i ubijaju.

02.07.2020. Psi i mačke nisu izvor infekcije koronavirusom za ljude

Kućni ljubimci nemaju značajniju ulogu u prijenosu novog koronavirusa, zaključak je istraživanja profesora Ljube Barbića i docenta Vladimira Stevanovića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje, za koje kažu da je trenutačno najveće i najcjelovitije istraživanje uloge ljubimaca u širenju infekcije SARS-CoV-2 na svijetu, obuhvatilo je više od 800 kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka. Prof. Barbić ističe da su istraživanjem u prvom redu obuhvatili pse i mačke jer su u najbližem kontaktu s ljudima. - Ovo istraživanje se nastavlja, od početka pandemije u Hrvatskoj do sada pretražili smo više od 800 kućnih ljubimaca, a nadamo se da će do objave ovog teksta taj broj premašiti i 1000. Među pretraženim životinjama nije bilo pozitivnih na prisutnost virusa, ali potvrdili smo prisutnost protutijela u pasa i mačaka. Dokaz protutijela jedini je način da stvarno potvrdite da je u životinja došlo do infekcije, a da to nije slučajna kontaminacija životinje. Ukupno gledano, to je daleko ispod jedan posto pretraženih životinja i samo je dokaz da kućni ljubimci zasigurno nemaju značajniju ulogu u prijenosu uzročnika - pojasnio je Barbić. Njegov kolega Vladimir Stevanović ističe kako je poznato da kod pasa i mačaka uobičajeno cirkuliraju dvije vrste koronavirusa, ali oni ne prelaze na ljude. Dodao je da se sada pouzdano zna da psi i mačke izlučuju virus vrlo kratko u vrlo maloj količini te nisu izvor infekcije za ljude, već je upravo obrnuti slučaj. (jutarnji.hr)

01.07.2020. Ivo Banac još je 2004. utro put promjenama za životinje

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je s velikim žaljenjem primila vijest da je umro gospodin Ivo Banac, povjesničar, političar i pisac, te izražava sućut njegovoj obitelji. „Gospodin Banac zadivio nas je kada nam je iskazao povjerenje kao tada mladoj i novoj udruzi te je 2004. godine stavio na saborsku raspravu Prijedlog novog Zakona o dobrobiti životinja koji je izradilo nas troje volontera. Tada je održao gorljiv i zapamćen govor koji nas je oduševio i dirnuo. Iako su njegove riječi prije 16 godina ostale neshvaćene za mnoge saborske zastupnike, a neinformiranost i nezainteresiranost pojedinih zastupnika bila je gotovo nevjerojatna te su prijedlog proglasili previše futurističkim, utro je put promjenama. One su uslijedile već 2006. godine donošenjem Zakona o zaštiti životinja koji se dosad mijenjao nekoliko puta upravo zahvaljujući velikom angažmanu naše udruge i stalnim nastojanjima da se u što većoj mjeri zakonski zaštite životinje (a ostalo je na svakome od nas pojedinačno)”, priopćili su u Udruzi. Zahvalili su gospodinu Bancu što je već tada predvodio promjene iznoseći razmišljanja koja su jednako snažna i aktualna i danas: „Do 1999. uopće nismo imali Zakon o zaštiti životinja, one čak nisu priznavane kao bića što osjećaju patnju i bol. Nemam iluzija da ćemo sve bitke dobiti odmah, ali takve se bitke vode posvuda u našem susjedstvu, a zaštitnici životinja iz njih redovito izlaze kao pobjednici... Naše ponašanje prema životinjama brutalizira cijelo društvo... Jednostavno danas imamo institucionaliziranu torturu. Većina urbanih ljudi poput mene teško može pretpostaviti što se događa iza zidova klaonica ili tvorničkih farmi. A svuda oko nas je horor. Zato javnost moramo senzibilizirati.”

Broj pronađenih vijesti: 6.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2020 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting