Bajka o sretnoj kravici

Bajka o sretnoj kravici

Divlje životinje Australije

Divlje životinje Australije

Korisni članci

Prisjetimo se

Za Europu bez tuljanovog krzna

Tisak Prehrambene piramide!

Biljnom prehranom do zdravlja

Izjava tjedna

Tjelesno i psihičko zdravlje može se postići samo tamo gdje postoji humanost i etika. - Jack W. Lucas

Arhiva izjava

Izdvajamo

Knjiga

Kritički osvrt na pokuse na životinjama

Vijesti

Koja životinja ima najosjetljiviji nos? 26.07.2014.

Slonov nos nije samo vrlo dug, on je i najosjetljiviji u životinjskom svijetu, tvrdi studija japanskih znanstvenika objavljena u listu Genome Research. Genom afričkog slona ima najveći broj gena koji se odnose na olfaktivne (mirisne) receptore, gotovo 2.000, tvrde znanstvenici. To znači da je u slona osjetilo mirisa pet puta razvijenije nego u čovjeka i dva puta jače nego u psa. Konačno, prema studiji, slon je pretekao i dosadašnjeg šampiona u životinjskom svijetu - štakora. Način funkcioniranja olfaktivnih gena slona nije još dobro shvaćen, no očito im je pomogao da prežive kroz evoluciju. Osjetilo njuha omogućuje životinjama da pronađu hranu i partnera te izbjegnu predatore. Primati i ljudi imaju najslabije gene za miris, otkriva studija, a Niiumura objašnjava da je to možda posljedica jakog razvoja osjetila vida. (index.hr)

Ostale vijesti

Novo na webu

60 milijardi života

Nagradna igra

Dobitnica prošle nagradne igre je Valentina Puklavec.

U novoj nagradnoj igri možete osvojiti poklon iznenađenja. Da biste osvojili nagradu, sve što morate učiniti jest navesti koliko je posto šuma u Kostariki iskrčeno za pašnjake. Sretno!

Točan odgovor:

Vaše ime:

Vaš e-mail:

Napomena: Izvlačenje je svakih mjesec dana, a pitanja i nagrade će se mijenjati.

Recept

Tikvice punjene rižom i indijskim oraščićima

Sastojci: 55 g riže, 4 velike tikvice, 1 žlica ulja, 1 nasjeckan luk, 1 sjeckana crvena paprika, 1-2 češnja češnjaka, 55 g mrkve, 45 g indijskih oraščića (lagano prženih), sol, papar
Priprema: Skuhati rižu. Izrezati uzdužno tikvice na polovice. Izvaditi meso tikvica, ostavljajući oko pola centimetra, i staviti na stranu. Zagrijati ulje u tavi te dodati luk i papar. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta dok luk ne počne smeđiti. Dodati nasjeckan češnjak, sjeckano meso tikvica i ribanu mrkvu te kuhati još nekoliko minuta. Izvaditi u posudu i dodati indijske oraščiće, rižu, sol i papar. Pomoću žlice tikvice napuniti smjesom. Peći u zagrijanoj pećnicu na 190°C tijekom 25-30 minuta.

Čokoladna granita s trešnjama

Sastojci: 5 dl mineralne vode, 125 g šećera, 100 g čokolade za kuhanje, 20 g kakaa, 400 g lubenice, 80 g trešanja, malo maraskina
Priprema: Čokoladu izlomiti, preliti mineralnom vodom te dodati šećer i kakao. Zagrijavati do vrenja i kuhati, neprestano miješajući oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi, izliti u plitku posudu i čuvati u zamrzivaču 4 sata. Svakih 15-20 minuta miješati vilicom tako da se dobije kremasta granita. Lubenicu narezati na kriške, preliti maraskinom i ostaviti da stoji 30 minuta. Trešnje i granitu rasporediti u 4 zdjelice, dodati kriške lubenice te, prema želji, ukrasiti keksima i čokoladom.

Sudjelujte u rubrici Vege recept i pošaljite nam svoje recepte!

Postanite član

Postani član

7. ZeGeVege festival

ZeGeVege festival banner

Reakcije i zahtjevi

Facebook

Web katalog

Web katalog

Postanite član

Članstvo

Anketa

Kako vas se dojmila ovogodišnja kampanja 'Obitelj na more, pas na ulicu?!'?



Link tjedna

Link tjedna - www.stieren.net

Ostali linkovi

Oglasnik

Oglasnik

Fotografija mjeseca

fotografija mjeseca - veljača

Arhiva fotografija mjeseca

Donacija

Aktivnosti

Kalendar aktivnosti

Akcije

Ostale akcije

Preporučujemo AVALON web hosting