Splitski zoološki vrt

Zoo u Splitu

Roditelji i djeca vegani

Roditelji i djeca vegani

Korisni članci

Prisjetimo se

Prosvjed protiv krzna u Zagrebu 2010.

Spasimo konje

Skupimo potpise za spas konja!

Izjava tjedna

Vrlo sam žalosna što neki dizajneri još uvijek koriste pravo krzno kad su umjetne alternative toliko učinkovite i jednostavne za nabaviti. Je li doista potrebna tolika okrutnost zbog mode? Ne bih rekla. - Twiggy

Arhiva izjava

Izdvajamo

Knjiga

Kritički osvrt na pokuse na životinjama

Vijesti

Umjetni miniorganizmi umjesto pokusa na životinjama 26.02.2015.

Njemački i švicarski znanstvenici razvili su zamjensku metodu pokusima na životinjama, miniorganizam unutar čipa, za što su 2014. godine i nagrađeni. Na ovaj način složeni metabolički procesi u ljudskome tijelu moći će se analizirati realno. Ljudske stanice iz različitih organa mogu se primijeniti na nekoliko različitih mjesta u čipu. Ti miniorgani međusobno su povezani preko malih kanala te se na taj način simulira ljudski krvotok. Kako bi se ispitao učinak tvari znanstvenici najprije učitavaju različite uzorke stanica na čip. Zatim se aktivni sastojak koji se ispituje dodaje putem medija za uzorak stanice onog organa u kojem će tvar biti uvedena u krvotok u realnom ljudskom tijelu. Iste metaboličke reakcije zatim se obrađuju na čipu kao u ljudskom organizmu. Znanstvenici mogu točno vidjeti koji metabolički proizvodi nastaju u određenim uzorcima stanica i hoće li imati i koje učinke imaju na druge stanice. Rezultati se na kraju mogu predvidjeti bolje nego kod pokusa na životinjama jer se učinci na tijelo miša ili štakora ne mogu primijeniti na ljude u omjeru 1:1. (sciencedaily.com)

Ostale vijesti

Novo na webu

Patnja radi krzna

Nagradna igra

Dobitnica prošle nagradne igre je Tamara Franjević.

U novoj nagradnoj igri možete osvojiti dar iznenađenja. Da biste osvojili nagradu, sve što morate učiniti jest navesti što uzrokuje šepavost i pucanje nogu kod pilića i pura. Sretno!

Točan odgovor:

Vaše ime:

Vaš e-mail:

Napomena: Izvlačenje je svakih mjesec dana, a pitanja i nagrade će se mijenjati.

Recept

Tjestenina s kremastim umakom od cvjetače

Sastojci: 500 g tjestenine; 1 glavica cvjetače (samo cvatovi), 1 veliki češanj češnjaka, 1 šalica nezaslađenog kokosovog ili sojinog mlijeka, otprilike ¼ šalice delikatesnoga kvasca, 1 žlica limunova soka, ½ žlice umaka od soje, 1 žličica soli, 1 žličica chilija u prahu, ¼ žličice kurkume, ¼ žličice senfa (po izboru), prstohvat mljevenog crnog papra
Priprema: Skuhati tjesteninu u posoljenoj vodi i ocijediti ju. Otrgnuti cvatove cvjetače i kuhati ih na pari do 10 minuta, dok ne omekšaju. Nakon toga ih staviti u blender, dodati ostale sastojke i miksati na visokoj brzini nekoliko minuta, dok ne nastane glatka, kremasta smjesa. Dodati smjesu u tjesteninu i dobro promiješati. Poslužiti vruće.

Sudjelujte u rubrici Vege recept i pošaljite nam svoje recepte!

V-oznaka

V - oznaka

Kako možete pomoći?

Kako možete pomoći?

Reakcije i zahtjevi

Facebook

Web katalog

Web katalog

Postanite član

Članstvo

Anketa

Treba li zakonom zabraniti iskorištavanje konja za izvlačenje teških drva iz šume?Link tjedna

Link tjedna - www.weanimals.org

Ostali linkovi

Oglasnik

Oglasnik

Fotografija mjeseca

Fotografija mjeseca

Arhiva fotografija mjeseca

Donacija

Aktivnosti

Kalendar aktivnosti

Akcije

Ostale akcije

Preporučujemo AVALON web hosting