Kroketi i vege odresci

| More
Popečci od tikvica s bademima

Sastojci: za oko 6 komada: 1 srednja tikvica, 1 šalica sitnih zobenih pahuljica, 4 žlice zobenog brašna, 4 žlice zobenog vrhnja, 3 češnja češnjaka, grančica svježeg bosiljka, pola šalice badema, sol, suncokretovo ulje

Priprema: Tikvicu naribati (krupniji ribež) i posoliti. Ostaviti kratko kako bi počela otpuštati tekućinu. Dodati brašno, zobene pahuljice i sitno sjeckani češnjak i lišće bosiljka. Sve zajedno dobro izmiješati i ostaviti kratko. Pahuljice će početi upijati tekućinu i smjesa će postati kompaktna. Oblikovati popečke debljine 1 – 1,5 cm. U svaki utisnuti jedan cijeli badem. Ostatak badema usitniti i u njih uvaljati samo drugu stranu popečka (onu koja nema utisnut badem). Pržiti u zagrijanom ulju prvo stranu s cijelim bademom. Kada dobije zlatnu koricu, pržiti još kratko s druge strane. Poslužiti (umjesto kruha) uz varivo od mladoga graha i krastavce začinjene s malo limuna ili umeboshi octa.

Vege ''purica''

Sastojci: 400 g čvrstog tofua, 6 žlica umaka od soje, 4 žlice sezamova ulja, 4 žlice suhog bijelog vina, 6 žlica vode, crni papar

Priprema: Tofu dobro ocijediti. U manjoj zdjeli pomiješati polovinu navedene količine umaka od soje, sezamova ulja, bijelog vina i vode te popapriti. Tofu staviti u tu marinadu te ostaviti u njoj najmanje 4 sata, a najbolje preko noći; pritom ga nekoliko puta okrenuti da se ravnomjerno začini. Marinirani tofu staviti u posudu za pečenje pa ga preliti svježom marinadom koju ste pripremili od ostatka sastojaka. Peći na 180 °C oko 40 minuta, a zatim ga pažljivo okrenuti te peći još 40-ak minuta. Tofu tijekom pečenja često podlijevati marinadom. Prije rezanja ostaviti da odstoji neko vrijeme i malo se ohladi. Poslužiti uz kuhano ili pečeno povrće.

Pakore (ili indijsko povrće u šlafroku)

Sastojci: 1 šalica brašna od slanutka, 3 žlice rižinog brašna, 1 žlica mljevenog korijandera (sjemenke), 1 žlica lišća korijandera, kurkuma, 1 žlica sjemenki kumina, sol, nasjeckan feferon (po želji), oko 1 šalica hladne vode, povrće za paniranje (tikvice, luk, cvjetača, krumpir, celer, listovi špinata...), ulje za prženje

Priprema: Pomiješati obje vrste brašna i začine. Uz miješanje, dodavati hladne vode po potrebi, dok se ne dobije tijesto kao za palačinke, ali gušće. Oprati, očistiti i osušiti povrće te ga narezati na manje komade. Umakati povrće u tijesto i pržiti u vrućem ulju (temperaturu ulja provjeriti tako da se u njega ubaci kap tijesta – mora odmah isplivati, ali ne i potamnjeti). Ako je ulje prevruće, pakore neće biti hrskave, a ako je prehladno, bit će masne. Ocijediti višak ulja na papirnatom ubrusu i poslužiti toplo uz umak po želji.

Prženi ravioli s bundevom

Sastojci: za tijesto - 250 g pšeničnoga glatkog brašna tip 550, 250 g pšeničnog oštrog brašna tip 400, 300 ml vode, 1 žličica soli, 5 žlica maslinova ulja, 1 žlica vinskog octa; za nadjev - 500 g očišćene žute bundeve, 100 ml maslinova ulja, 2 luka, sol, papar, kumin, ulje za prženje

Priprema: Na zagrijanom ulju pirjati sitno nasjeckan luk i bundevu narezanu na kockice dok tekućina ne ispari. Na kraju posoliti i dodati kumin i papar. Umijesiti glatko tijesto, razvaljati na 1/2 cm debljine i kalupom izrezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti jednu žlicu nadjeva od bundeve, tijesto preklopiti, a rubove pritisnuti vilicom. Raviole pržiti u dubokom ulju do zlatnožute boje, a zatim ih staviti na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća. Poslužiti uz topli umak od rajčice.

Popečci od bundeve

Sastojci: 1/2 šalice rižinog mlijeka, 1/2 manje bundeve hokaido, 6 žlica brašna tip 850, 2 žlice rižinog brašna, 1 žlica morske soli; ulje za prženje; umak od soje

Priprema: Oguliti bundevu i naribati je na krupno. Umiješati sol te jedno i drugo brašno. Zagrijati ulje i staviti manje popečke (oko 3-4 cm veličine) pa pržiti dok ne porumene. Prije prženja mogu se uvaljati u sezam. Izvaditi na papirnati ubrus da se ocijede i posuti s nekoliko kapi sojinog umaka. Od ove smjese dobit ćete 25 popečaka. Mogu se poslužiti uz gusto varivo od povrća i mahunarki, uz razne juhe ili kao ukusan slani snack uz neko ukiseljeno povrće.

Hrustavci od bundeve

Sastojci: 1 kg bundeve, 1 češnjak, brašno za paniranje, ulje za prženje, sol

Priprema: Bundevu oguliti i narezati na kocke. Staviti kocke u zdjelu, posoliti ih i povaljati u brašno. Pobrašnjene kocke protresti prije prženja da se odstrani suvišno brašno. U tavu staviti dosta ulja i češnjaka radi mirisa. Kad se ulje zagrije, pržiti kocke bundeve na jačoj vatri. Pržene kocke vaditi šupljom žlicom, složiti ih na pladanj i posuti sjeckanim peršinom.

Medaljoni tempeha u umaku od vrganja

Sastojci: 400 g tempeha, 100 g suhih vrganja, 100 g poriluka, 2 žličice aru praha, sol, papar; ulje

Priprema: Izrezati tempeh na kockice i popržiti na grilu. Suhe vrganje namakati sat vremena u hladnoj vodi. Poriluk izrezati na kolutiće i pirjati na malo ulja. Procijediti namočene vrganje i pirjati ih nekoliko minuta s porilukom, pa zaliti vodom u kojoj su se namakali. Dodati sol i papar te zgusnuti s aru prahom. Umak preliti po grilanom tempehu.

Sirove pljeskavice od gljiva

Sastojci: 2 šalice ribane mrkve, 2 šalice sitno nasjeckanih šampinjona, 1 šalica usitnjenog luka, 3/4 šalice narezanog celera, 1 šalica namočenih oraha i usitnjenih u brašno, 1/2 šalice namočenih sjemenki bundeve i usitnjenih dok su još mokri u brašno, 1/4 šalice vode, 1 žličica kadulje, 1 žličica mažurana, 1 žličica timijana, 1 šalica mljevenog lana

Priprema: Pomiješati mrkvu, gljive, celer i luk. Pomiješati s orasima i bučinim sjemenkama te dobro miješati rukama. Dodati vodu i pomiješati sve u smjesu. Dodati začinsko bilje i dobro promiješati. Umiješati mljevene lanene sjemenke, najprije pola, pa kasnije još pola. Oblikovati u pljeskavice široke 10 cm, a debele ne više od 2,5 cm. Ispadne 8-9 pljeskavica. Staviti na list papira dehidratora i dehidrirati 5-6 sati na 42°C. Umjesto u dehidrator pljeskavice se mogu staviti u poluotvorenu pećnicu na 40 do 45 °C. Treba ih nakon 1-2 sata okrenuti na drugu stanu, pa sušiti još 5 sati kako bi izvana dobile tvrdu koricu, a iznutra ostale mekane.

Veganski Poutine

Sastojci: vrećica smrznutog pomfrita, ulje za prženje, sol; za umak - 1 luk, ulje, sol, žličica umaka od soje, 2 žlice brašna, malo limunovog soka; za sir od soje - 1 litra sojinog mlijeka, 2 žlice soka od limuna; sol, začini po želji

Priprema: Pomfrit ispeći na puno ulja i posoliti. Za umak, luk sitno narezati i prepržiti na ulju da dobije smeđu boju (oko 15 minuta), dodati sve ostale sastojke i pomiješati. Sojino mlijeko staviti grijati, dodati sok od limuna i pustiti da se mlijeko zagrije, ali ne i da provri. Dok se počne dizati para, isključiti vatru, ostaviti mlijeko da se ohladi (minimalno pola sata), pa procijediti kroz gazu. Lagano pritiskanjem iscijediti vode koliko ide. Žlicom lagano prebaciti krem sir u zdjelicu. Posoliti i začiniti sir. Posložiti pomfrit, prepečeni luk i krem sir u zdjelu i poslužiti.

Kolutići luka prženi u smjesi piva i peršina

Sastojci: 2,2 dl pive, 1 šalica brašna, 3 šalice fino sjeckanog peršina, 1 luk, sol, ulje za prženje

Priprema: Umiješati pivo i brašno. Kad je tijesto glatko, dodati peršin i sol, promiješati i pustiti da odstoji 30 minuta. Izrezati luk na kolute debljine 0,5–1 cm i odvojiti prstene. Umočiti prstene u tijesto i pržiti ih 1-2 minute na ulju dok ne dobiju zlatnu boju, povremeno ih okrećući. Osušiti ih na papirnatom ubrusu, dodatno posoliti i, po želji, poslužiti s nekim zelenim umakom.

Sojini odresci na naglo

Sastojci: dehidrirani sojini odresci, sol, papar, lovorov list, senf, maslinovo ulje

Priprema: U posudi 15-ak minuta prokuhati sojine odreske sa solju i lovorovim listom. Sojine odreske, upravo izvađene iz vode (bez cijeđenja) i premazane senfom, staviti na hladno maslinovo ulje u tavi i pržiti. Voda će postupno ispariti i odresci će dobiti boju. Pred kraj ih posuti solju i paprom.

Kroketi od prosa i badema

Sastojci: 1 šalica kuhanoga prosa, 1 šalica kuhane crvene leće, 1½ šalica kukuruzne krupice, ½ šalice mljevenih badema, 4 žlice na sitno naribane mrkve, 4 žlice na sitno naribanog luka, ½ žličice soli, ¼ žličice kurkume, 1/5 žličice čilija, suncokretovo ulje za prženje

Priprema: U zdjeli pomiješati proso, leću i pola šalice kukuruzne krupice. Dodati mljevene bademe, naribano povrće i začine. Sve dobro pomiješati dok ne nastane jednolika smjesa. Oblikovati krokete i uvaljati u preostalu 1 šalicu kukuruzne krupice. Pržiti na zagrijanom suncokretovom ulju i ocijediti na papirnatom ubrusu.

Popečci od prosa

Sastojci: 1 šalica prosa, 2 šalice vode, 2 prstohvata soli, 1 crveni luk, 1 dl suncokretovog ulja

Priprema: Oprati proso i staviti kuhati u hladnu vodu. Kad voda zakuha, dodati sol i nastaviti kuhati još 15-20 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se hladi. U mlak proso umiješati nasjeckan luk, pa oblikovati popečke. Zagrijati tavu i pržiti popečke na vrućem ulju, dok ne porumene.

Tortice od tofua

Sastojci: 300 g svježeg ocijeđenog čvrstog tofua, 2 nasjeckana režnja češnjaka, komad naribanoga svježeg đumbira od 2,5 cm, čili papričica, 4 žlice nasjeckanog peršina, 50 g brašna, sol, ulje za prženje

Priprema: U dubokoj zdjeli izmiješati krupno naribani tofu, češnjak, đumbir, čili papričicu i peršin. Umiješati brašno i sol i napraviti ljepljivu zrnatu smjesu. Pokriti i staviti u hladnjak na jedan sat da smjesa malo očvrsne. Raditi male popečke i peći u ulju da budu zlatno-smeđi s obje strane.

Sirovi falafel

Sastojci: 1/2 šalice bundevinih sjemenki, 1/2 šalice suncokretovih sjemenki, 1/4 šalice oraha, šaka svježeg peršina, 2-4 polovice sušenih rajčica, 1-2 usitnjena češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, usitnjen mali suhi čili, sok 1/2 limuna, suhi origano, provansalski začini, sol, papar

Priprema: Sjemenke samljeti u mlincu za kavu u fino brašno. Sitno nasjeckati orahe, prethodno namočene rajčice i peršin. Dodati ih, zajedno s ostalim sastojcima, brašnu od sjemenki i dobro promiješati rukama. Uzeti malu količinu smjese i oblikovati loptice veličine oraha. Trebalo bi se dobiti 10-12 loptica. Loptice se mogu poslužiti na listovima salate, uz naribanu mrkvu i prešani crveni kupus ili neko drugo povrće te uz kremasti umak od avokada, a također i s pecivom, uz dodatak veganske majoneze i ajvara.

Fitness ćevapi

Sastojci: 100 g sojinih ljuskica, 60 g sojinoga brašna (3 žlice); kurkuma, češnjak i luk u prahu, umak od soje, crvena paprika u prahu, sol, papar

Priprema: Sojine ljuskice ubaciti u neposoljenu kipuću vodu i pustiti da se kuhaju nekoliko minuta, uz stalno miješanje, dok ne nabubre. Nakon kuhanja, dobro ih ocijediti u cjedilu s malim rupicama dok većina vode ne izađe iz njih, a mogu se i pritisnuti žlicom da se bolje ocijede. Ocijeđene ljuskice prebaciti u lonac i dodati sve ostale namirnice. Treba paziti da se ne pretjera sa začinima. Dobro izmiješati smjesu dok se sve namirnice ne sjedine. Rukama oblikovati ćevape, da su otprilike debeli kao palac, a dugački kao kažiprst, a trebalo bi se dobiti 16 ćevapa. Ćevape stavljati u lim na papir za pečenje, a zatim u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C na otprilike 40 minuta. Gotovi su kad dobiju lijepu tamnosmeđu boju i kad se stvrdnu i postanu hrskavi. Poslužiti uz sezonsku salatu.

Falafel

Sastojci: 250 g suhe leće ili slanutka (po želji), 1 žličica sode bikarbone, 5 čaša vode, 3 češnja usitnjenog češnjaka, 1 žličica kima, 1 žlica peršina, 1 žličica soli, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice mljevene paprike, 1 i 1/2 žličica integralnoga brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 žličica korijandera, 1 manji naribani krumpir, ulje za prženje

Priprema: Namočiti leću ili slanutak u 5 čaša vode, dodati sodu bikarbonu i ostaviti da stoji 10 sati. Dobro ocijediti slanutak i samljeti ga, staviti ga u duboku posudu, pa dodati sve začine osim brašna i praška za pecivo. Mikserom umutiti smjesu, dodati brašno, prašak za pecivo i naribani krumpir te nastaviti s miksanjem da smjesa bude glatka. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Navlažiti ruke vodom i oblikovati male kuglice (velike oko 3 cm). Pržiti ih u ulju 2-3 minute na laganoj vatri, dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople stavljati u lepinju ili tortilju i dodati salatu i umak po volji (rajčicu, krastavce, mrkvu, luk, papriku i sl.).

Popečci od leće

Sastojci: 100 g suhe leće (zelene ili smeđe), 350 ml tople vode (za namakanje leće), 1-2 žličice soli, ½ žličice papra, 2 žličice slatke mljevene paprike, 1 žličica češnjaka u prahu (ili 1-2 žličice svježeg), 3 žličice mažurana, 100 g sitno nasjeckanog luka, 200 g grubo narezanog luka, 100-150 g krušnih mrvica, 2 žličice senfa (može blago ljuti); ulje za prženje

Priprema: Leću namočiti preko noći, a drugi dan je dobro isprati. Sve sastojke, osim krušnih mrvica i sitno nasjeckanog luka, ispasirati štapnim mikserom da se dobije kaša. Premjestiti je u veliku zdjelu i dodati sitno nasjeckani luk i krušne mrvice. Prvo miješati vilicom, a zatim mijesiti rukama. Dodati po malo krušne mrvice, da smjesa bude dovoljno čvrsta. Oblikovati popečke i peći ih na vrućem ulju, oko 5 minuta sa svake strane.

Popečci od riže i mrkve

Sastojci: 1 šalica smeđe riže, 1 žličica kurkume, 2 šalice vode, 500 g naribane mrkve, 2 glavice sitno nasjeckanog luka, 20 crnih nasjeckanih maslina, 1 žličica currya, 2 žličice soli, oko 100 g polubijelog brašna (tip 850), ulje

Priprema: Rižu skuhati u vodi kojoj smo dodali kurkumu. Kuhati je oko 35 minuta i onda ostaviti da stoji još 10 minuta dok ne upije svu vodu. Riži dodati sve sastojke osim ulja i dobro pomiješati. Brašna dodati koliko je potrebno da možemo raditi popečke. Popečke uvaljati u brašno ili krušne mrvice i peći u vrućem ulju sa svake strane, ovisno o veličini, 5-8 minuta.

Pečenka

Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana, umak od soje, senf, češnjak, 3-5 dl ulja (po ukusu), sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira

Priprema: Komade seitana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 3-5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći oko 1 sat na 200°C. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.

Popečci od heljde

Sastojci: 2 šalice heljde, 1 šalica ječmenih pahuljica, 1 glavica luka, 100 g bučinih golica, 3 češnja češnjaka, 1 šalica umaka od rajčice, 3 žlice delikatesnog kvasca, vezica celerovog lišća, sol, ulje

Priprema: Heljdu skuhati (1 šalicu heljde kuhati u 3 šalice vode). Bučine golice propržiti i samljeti u mlincu za kavu. Češnjak i lišće celera nasjeckati. Luk očistiti, nasjeckati i pirjati na malo vode ili ulja. Dodati kuhanu heljdu i ostale sastojke, pa sve dobro izmiješati. Od nastale smjese oblikovati popečke, složiti ih u namašten pleh i zapeći u pećnici dok ne porumene. Smjesu se može, umjesto izrade popečaka, razvaljati u pleh, zapeći, pa potom rezati na komade željene veličine. Poslužiti uz svježu salatu.

Kroketi od brokule

Sastojci: 225 g brašna od slanutka, 2 žličice soli, ½ žličice praška za pecivo, 300 ml hladne vode, 700 g brokule (narezane na cvjetove), začini po želji (asafetida, kurkuma, korijander, ljuta paprika), ulje

Priprema: U velikoj zdjeli promiješati brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo. Polako doliti hladnu vodu i miješati pjenjačom dok se ne dobije glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće. Zagrijati ulje. Staviti u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočiti, tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet. Svaki cvijet vaditi iz tijesta odvojeno i brzo stavljati u ulje. Istovremeno pržiti nekoliko kroketa, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi. Izvaditi ih i staviti u mrežicu da se cijede. Poslužiti još tople uz rižu i pirjano povrće.

Odresci od špinata

Sastojci: 0,5 kg špinata, 250 g riže, ulje, brašno, žličica začina, peršinov list, papar, sol

Priprema: Očišćen i opran špinat skuhati u slanoj vodi. Ocijediti ga i sitno nasjeckati. Rižu skuhati u vodi sa žličicom začina. Ocijediti je i prosušiti. Pomiješati špinat, rižu, sitno nasjeckan peršinov list, papar, sol i malo brašna. Oblikovati odreske, uvaljati ih u brašno i peći na vrućem ulju da porumene sa svih strana.

Kroketi od riže

Sastojci: 2 šalice kuhane integralne riže, 1 žlica sitno ribanog crvenog luka, krušne mrvice, ulje

Priprema: Umijesiti smjesu od riže i luka i formirati odreske. Uvaljati ih u krušne mrvice i stavljati na pladanj. Zagrijati ulje i pržiti ih. Nakon prženja stavljati ih na papirnate ubruse, da se ocijedi suvišna masnoća.

Odresci od slanutka i ječma

Sastojci: 1 zdjelica kuhanog ječma, 1 zdjelica kuhanog i propasiranog slanutka, 1 zdjelica zobenih pahuljica, 2 narezana ili naribana korijena celera, 1 nasjeckana glavica luka, 1 nasjeckan češanj češnjaka, 2-3 žlice umaka od rajčice, 1-2 žlice ulja, malo soli

Priprema: Sve sastojke dobro promiješati. Možemo dodati više umaka. Neka masa malo odstoji. Zatim oblikovati odreske i peći.

Popečci od blitve i zobenih pahuljica

Sastojci: 100 g zobenih pahuljica (krupnih), 200 g blitve, 1 glavica luka, 2-3 češnja češnjaka, 1 šalica umaka od rajčice, 100 g sjemenki suncokreta, 2 žlice delikatesnog francuskog kvasca, vezica peršinovog lišća, sol

Priprema: Luk očistiti, nasjeckati i propirjati na malo vode ili ulja. Češnjak i peršin sitno nasjeckati. Suncokret malo propržiti, pa samljeti u mlincu za kavu. Blitvu skuhati, ocijediti, nasjeckati, dodati ostale sastojke, pa sve dobro izmiješati. Od te smjese praviti popečke, složiti ih u nauljeni pleh i peći u pećnici na 220°C dok ne porumene. Kad je jedna strana zapečena, okrenuti ih na drugu stranu. Umjesto pravljenja popečaka, smjesu se može razvaljati u pleh, zapeći dok ne porumeni, a tek potom rezati u kocke željene veličine. Poslužiti uz salatu od svježeg povrća.

Zapečeni seitan sa začinima

Sastojci: 1 kg seitana (narezanog na rezance), 3 žlice kečapa, 2 žlice soja sosa, 2 žličice šećera, ¼ žličice đumbirova korijena, ¼ žličice mljevenoga crvenog papra, ¼ šalice i 2 žlice vode, 1 žlica kukuruznog škroba

Priprema: U posudi visine oko 30 cm, na srednje jakoj vatri, zapeći seitan sa svih strana. Dodati kečap, soja sos, šećer, đumbir, papar i ¼ šalice vode. Zagrijati dok ne zavri. Smanjiti vatru, poklopiti i kuhati 5–10 min.

Zapečeni krumpir sa špinatom i šampinjonima

Sastojci: 200 g šampinjona, 1 žlica začina za juhu, 500 g krumpira, češanj češnjaka, pola žličice muškatnog oraščića, papar, sol, 300 ml sojinog mlijeka, 500 g špinata, 1 žlica škrobnog brašna, pola luka

Priprema: Špinat oprati i kratko uroniti u kipuću vodu. Krumpir oguliti i narezati na kriške, kao i šampinjone. Vatrostalnu posudu nauljiti i naizmjence u nju slagati povrće - krumpir, pa šampinjone i na vrh špinat. Sojino mlijeko začiniti i dodati nasjeckani luk i češnjak, potom začin za juhu i škrobno brašno i preliti preko povrća. Peći oko 40 minuta na 170°C.

Popečci od zobenih pahuljica

Sastojci: 2 naribane mrkve, 1 nasjeckana glavica luka, 1 žlica peršina, 1,5 zdjelica zobenih pahuljica, 1 zdjelica mljevenih sjemenki suncokreta, 1 zdjelica naribanog ili nasjeckanog korijena celera, 1 zdjelica soka od rajčice, 1/8 žlice bosiljka, malo soli

Priprema: Sve sastojke promiješati, oblikovati popečke i peći u pećnici na 180°C.

Popečci od tofua

Sastojci: 300 g svježeg tofua, pola vezice svježeg peršina, 2 manje glavice luka, 3 žlice senfa, krušne mrvice (oko 3-4 žlice), sol, papar, crvena paprika u prahu, ulje za prženje

Priprema: Tofu usitniti vilicom i dodati peršin i luk koje smo prethodno usitnili u multipraktiku. U tu smjesu dodati senf i ostale začine te na kraju krušne mrvice. Mijesiti dok se sastojci ne povežu. Oblikovati popečke i pržiti ih u srednje vrućem ulju dok ne budu zlatno smeđi, negdje od 7-8 minuta sa svake strane. Ulje ne smije biti prevruće da popečci ne izgore izvana, a unutra ne ostanu sirovi.

Odresci od leće ili graha

Sastojci: 2 zdjelice pirea od leće ili graha, 1 nasjeckana glavica luka, 2,5 zdjelice mrvica kruha ili kuhane smeđe riže, 1 zdjelica nasjeckanih oraha, 1-2 žlice umaka od rajčica, sok od rajčica, malo soli

Priprema: Sve sastojke pažljivo promiješati. Dodati sok od rajčice da možemo načiniti odreske. Sve staviti na lim i peći u pećnici na 180°C, da se dobro zapeče.

Tofu loptice

Sastojci (za dvije osobe): 200 g tofua, 1 žlica soja sosa (tamari ili shoyu), 1 žličica sjeckanog peršina, 1-2 češnja češnjaka, 1 mala glavica luka, 2 žlice krušnih mrvica, 1 žlica sojinog brašna, muškatni oraščić, mljevena paprika, papar, sol; ulje za prženje

Priprema: Tofu usitniti vilicom ili rukama. Pomiješati sa soja sosom, brašnom, peršinom, sjeckanim češnjakom i lukom i začinima te promiješati. Raditi male loptice i pržiti u ulju dok ne budu svijetlosmeđe.

Popečci od rajčica

Sastojci: 2 tikvice, glavica luka, peršin, bosiljak, 4 rajčice, brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, papar, ulje za prženje

Priprema: Naribati luk i tikvice. Od oljuštenih rajčica napraviti kašu i u nju dodati luk, tikvice i ostale sastojke. Staviti onoliko brašna koliko je potrebno da smjesa bude gušća od tijesta za palačinke. Žlicom vaditi smjesu i peći je u obliku popečaka na vrelom ulju. Pečene popečke vaditi rupičastom žlicom i stavljati na papirnati ubrus da se ocijede od ulja.

Pečene paprike punjene bijelim grahom

Sastojci: 1 i 1/2 šalica kuhanog bijelog graha, 2-3 mlada luka, 1-2 češnja češnjaka, 2 žlice krušnih mrvica, malo ribanog dimljenog tofua, sol, 3-4 srednje velike rog paprike, maslinovo ulje

Priprema: Na maslinovom ulju propirjati češnjak i mladi luk, dodati grah i krušne mrvice te posoliti. Napuniti paprike i peći na 200°C 20 minuta ili dok se paprike ispeku.

Popečci od mrkve i prosa

Sastojci: 1 šalica prosa, 2 šalice vode, 2 mrkve (srednje veličine), 2 žlice sojinoga brašna, 1-2 žlice zobenih pahuljica, sjeckani peršin, sol, papar, mljevena paprika, ulje za prženje

Priprema: Proso kuhati s vodom i malo soli, dok ne nestane vode. Mrkvu naribati što tanje. Pomiješati proso, mrkvu, sojino brašno, zobene pahuljice, sol, papar, papriku i peršin. Tijesto ne smije biti premokro; trebalo bi biti čvrsto, ali ljepljivo i podatno. Ako je tijesto presuho dodati malo vode, a ako je premokro dodati malo zobenih pahuljica ili brašna. Oblikovati male popečke i peći u ulju.

Burgeri od quinoe

Sastojci: 3/4 šalice kuhane quinoe, mrkva, 400 g skuhanog bijelog graha, 3 mlada luka, 1/4 šalice izgnječenog tofua, pola šalice krušnih mrvica, po žličica kima i soli, kukuruzno brašno, maslinovo ulje

Priprema: Quinou potopiti u mlaku vodu, ostaviti pola sata i zatim dobro isprati. Staviti quinou i vodu u posudu u omjeru 1:1,5, posoliti i kuhati dok voda ne ispari. U blenderu grubo isjeckati mrkvu. Dodati procijeđeni grah, krupno izrezan mladi luk, tofu, quinou, krušne mrvice i začine. Kratko usitniti dok se ne dobije smjesa s krupnijim komadima povrća. Napraviti pljeskavice, uvaljati ih u malo kukuruznog brašna i staviti u hladnjak na 15 minuta. Zagrijati malo maslinovog ulja, ali da ne bude previše vruće. Pržiti oko pet minuta sa svake strane.

Pečenje od seitana i povrća

Sastojci: 1 kg seitana, 1 kg krumpira, 500 g paprike, 500 g mrkve, 500 g artičoka, 300 g graška; za marinadu: 1 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, ružmarin, papar, sol, češnjak, origano

Priprema: Seitan narežemo na komade i mariniramo 24 sata u marinadi od maslinovog ulja, sojinog umaka i začina. Marinirani seitan pečemo na 180°C 30-40 minuta. Krumpire i mrkvu nauljimo i začinimo te pečemo na 180°C 30-40 minuta. Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodamo ostalo povrće i pečemo sve zajedno još 10 minuta. Za prilog možemo poslužiti francusku salatu s majonezom bez jaja.

Paprike punjene bundevom i krumpirom

Sastojci: desetak zelenih paprika; za nadjev: 1/2 kg na sitne kockice narezanog krumpira, 30 dag na sitne kockice narezane žute bundeve, glavica crvenog luka, ulje, sol, papar, žlica pirea od rajčice

Priprema: Očistite povrće, narežite krumpir i bundevu. Luk popržite da bude staklast. Sve pomiješajte i začinite. Napunite paprike, poredajte ih u vatrostalnu posudu i prelijte svaku uljem. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220-230 Celzijevih stupnjeva i pecite 25-30 minuta.

Vege ćevapi

Sastojci: 450 g sejtana, 150 g sojine šunke, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, 100 g glutenskog brašna, 50 g krušnih mrvica, 50 g škrobnog brašna (Gustin i sl.), 50 ml ulja, mješavina začina za ćevape ili začini po želji

Priprema: Sejtan samljeti u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhati. Pomiješati sejtan i sojinu šunku, dodati luk, ulje i začine. Postupno dodavati glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice, uz stalno miješanje dok se sastojci ne povežu. Oblikovati ćevape i kratko pržiti u fritezi da se ćevapi ne bi raspadali na roštilju ili pržiti dulje samo u fritezi.

Pečene paprike punjene rajčicom, lukom i bosiljkom

Sastojci: 4 crvene paprike, 1/2 kg rajčice, 1 luk, 1 šalica svježeg lišća bosiljka, 3 češnja češnjaka, oko 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar

Priprema: Ugrijati pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i lagano namastiti kalup za pečenje. Po dužini prepoloviti paprike, očistiti i posložiti u kalup. U zdjeli izmiješati nasjeckanu rajčicu, luk, bosiljak, usitnjeni češnjak, 2 žlice maslinovog ulja te sol i papar po ukusu. Napuniti paprike i peći oko 20 minuta tj. dok paprika ne omekša.

Sojini popečci

Sastojci: 6 dkg sojinih ljuspica skuhati prohladiti i ocijediti, 15 dkg bijeloga griza razmutiti u vodi 1 sat, 9 dkg mljevenih oraha, 15 dkg dimljenog tofua naribanog, bijeli luk po želji, sol, peršin

Priprema: Nakon sat vremena sve izmiješati te napraviti popečke i pržiti da porumene s obje strane. Slagati u tepsiju jedan do drugog i zaliti vodom no ne i da budu pod vodom, dodati začine i staviti u zagrijanu pećnicu da prokuha 10-tak minuta.

Kroketi od žitarica i mahunarki

Sastojci: 1 šalice mrkve narezane na štapiće, voda, prstohvat morske soli, 2 šalice kuhane riže ili prosa, 1 šalice kosanog peršina, malo brašna ako je potrebno, tamno sezamovo ulje

Priprema: Kuhajte mrkvu 2-3 minute s prstohvatom soli u posudi u kojoj je 1 cm vode, dok ne omekša. Sačuvajte vodu za umak. Ocijedite mrkvu i pomiješajte s kuhanim žitaricama i peršinom. Oblikujte lopte ili ovalne oblike. Ako je smjesa presuha, stavite malo brašna s malo vode da navlaži, kako bi se zadržao oblik lopte. Ako je prevlažna, uvaljajte loptu u suho brašno. Nakon oblikovanja, lopte pržite u vrućem ulju nekoliko minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.

Kroketi od povrća i smeđe riže

Sastojci: 60 g crvene paprike (narezane na kocke), 30 g naribane mrkve, 250 g kuhane smeđe riže, malo vode (prema potrebi), 1 žlica brašna, 1/4 žličice timijana, 1/4 žličice soli, ulje za prženje

Priprema: Na malo ulja popržiti papriku i mrkvu i povremeno miješati dok povrće ne omekša. Ako je potrebno, dodati malo vode da povrće ne zagori. Ohladiti. U drugoj posudi pomiješati povrće, rižu i ostale sastojke. Napraviti oko 6 kroketa i ispržiti ih na malo ulja 5-7 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Proljetne okruglice od špinata

Sastojci: 40 dag mladoga špinata, 1 šalica zobenih pahuljica (sitnih), 1 šalica kus-kusa (integralnog), brašno T-850, 4 dl vode, 1 žličica praška za pecivo, sol, papar, sitno sjeckani list peršina, češnjak i luk u prahu, ulje za prženje

Priprema: Špinat očistiti i prokuhati 3-4 min. Ocijediti i sitno nasjeckati. U slanoj vodi kuhati zobene pahuljice i kus-kus. Ohladiti. Promiješati sa sitno sjeckanim špinatom, praškom za pecivo i začiniti mješavinom začina. Prema potrebi, smjesu za okruglice 'učvrstiti' brašnom T-850. Oblikovati kuglice i pržiti u ulju.

Punjeni kupus

Sastojci: 1 glavica kupusa, malo dimljenog seitana rezanog na uske trake, 2 šalice zobenih pahuljica s malo temeljca, 2 žlice ulja, 2 žlice soja-sosa, sol, malo brašna tip 850

Priprema: Od seitana, pahuljica, ulja, soja-sosa, soli i brašna umijesiti homogenu smjesu za punjenje kupusa. Glavici kupusa odrezati korijen i pažljivo odvajati listove od sredine, pazeći da se ne oštete. Kad sredina ostane mala, pažljivo ju izrezati i izvaditi. od nadjeva formirati kuglu, staviti je u sredinu kupusa i po redu lagano vraćati listove natrag jedan po jedan. Staviti u nauljeni okrugli kalup za pečenje i malo nauljiti. Zapeći u pečnici na 140oC, pokriti folijom i tako peći oko 30 minuta. Zatim otkriti i peći još 180oC da dobije koricu.

Pohani seitan s bukovačama

Sastojci: seitan (pšenično meso), bukovače, brašno, soja sos, krušne mrvice

Priprema: Seitan izrežemo na tanke šnite i mariniramo ga u soja sosu. Koristeći čačkalice, spajamo šnitu seitana sa bukovačom (seitan stavljamo u sredinu bukovače, te je zatvorimo s čačkalicom), umočimo u brašno, pa u smjesu brašna i vode, pa u krušne mrvice. Pržimo na vrućem ulju.

Napomena: Važno je da smjesa brašna i vode dobro prekrije površinu gljive i seitana, tako da se 'pohanac', prilikom prženja, nebi napilo ulja. Ulja bi trebalo biti toliko da 'pohanci' ne dotiču dno posude, odnosno da slobodno plivaju na površini. Temperaturu ulja možemo provjeriti tako da ubacimo komadić kruha u vruće ulje. Ako za 30-ak sekundi dobije zlatnosmeđu boju, znači da je temperatura dobra za pohanje.

Ražnjiči od sojinih komadića, šampinjona i povrća

Sastojci: sojini komadići, luk i drugo razno povrće, soja sos, šampinjoni, brašno

Priprema: Sojine komadiće prokuhamo i ocijedimo, povrće kao npr. luk, paprika, tikvice, patlidžan nasjeckamo i sve skupa popikamo na štapić. Pripremimo marinadu od soja sosa, papra, mljevene paprike, češnjaka i drugih začina po želji. Ražnjiće ostavimo malo da se mariniraju pa ih zatim pečemo na roštilju, vrućem ulju ili pohamo.

Vegetarijanski ražnjići

Sastojci: 1 kg šampinjona, 250 g sojinih komadića (ili sejtana), 1 kg patlidžana, 1 kg tikvica, 1 kg paprike, 1 kg luka, sojin umak, usitnjeni češnjak, sol, papar, maslinovo ulje

Priprema: Patlidžane oprati i narezati na ploške debele oko 2 cm te dobro posoliti. Ostaviti da stoje oko pola sata, zatim istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati umak od soje i češnjak. Šampinjone oguliti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabadati komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (poslagano u tepsiji u dva sloja). Kad budu pečeni, još ih malo poprskati uljem (i sojinim umakom ako nisu dovoljno slani).

Ražnjići od seitana

Sastojci: za ražnjiće: 1 manja cvjetača, 1 manji brokoli, 2 mrkve, 10 mahuna, 10 kocki seitana; za preljev: 1 jušna žlica rižina misoa, 1 jušna žlica ječmenog misoa, 2/3 šalice vode ili temeljca, 1 jušna žlica limunova soka, 1 čajna žlica limunove korice

Priprema: Prokuhajte povrće u malo vode (svako odvojeno) nekoliko minuta. Poslažite na štapiće naizmjenično sa seitanom. Pomiješajte sve sastojke za preljev i prelijte preko ražnjića.

Vegetarijanski roštilj

Sastojci: 1 šalica miješanog začinskog bilja češnjaka u soku od limuna, 12 malih gljiva narezanih na listiće, 2 tikvice narezane na ploške, 1 mala glavica luka, 1 mali patliđan narezan na ploške, 2 paprike narezane na komadiće, listovi salate (po želji)

Priprema: U veliku plastičnu vrećicu uliti marinadu. Dodati preostale sastojke i dobro promiješati. Zatvoriti vrećicu i marinirati u frižideru najmanje 30 minuta. Odvojiti povrće i sačuvati marinadu. Peći povrće na rostilju 10-12 minuta, jednom okrenuti i stalno premazivati sa preostalom marinadom. Povrće poslužiti na pladnju i ukrasiti listovima salate.

Japanski pohani tofu

Sastojci: 300g tofua, 3 žlice kukuruznog brašna, ulje za prženje, 2 žlice sezamovih sjemenki, sol

Sastojci za marinadu: 1 žličica đumbira, 50 ml soja-sosa, 1 češanj češnjaka

Priprema: Đumbir, soja umak i protisnuti češnjak izmiješati u manjoj zdjelici s 2 žlice vode. Tofu narezati na kocke i preliti pripremljenom marinadom te ostaviti stajati 1 sat. Marinirani tofu uvaljati u kukuruzno brašno pomiješano sa sezamom i malo soli i pržiti u dubokom ulju nekoliko minuta dok ne dobije lijepu svjetlosmeđu boju. Izvaditi i staviti na upijajući papir.

Popečci od cvjetače

Sastojci: grašak, listovi špinata, krumpir, glavica cvjetače, 2 mrkve, brašno, mrvice, sol, papar, ulje za prženje

Priprema: Povrće prokuhajte u slanoj vodi, ocijedite i sitno nasjeckajte, pa dodajte brašno umiješano u vodi, papar i sol te sve dobro izmiješajte. Žlicom oblikujte mjerice smjese pa ih uvaljajte u brašno, zatim u vodu i brašno i mrvice, pa pržite na vrelom ulju da porumene.

Popečci od špinata

Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica, 1 šalica kukuruzne krupice, 0,5 kg svježeg špinata, 1 mladi luk, češanj češnjaka, sjemenke kopra, 1 šalica oraha, sol, peršinov list, sezamove sjemenke

Priprema: U slanoj vodi skuhati zobene pahuljice i kukuruznu krupicu. U gustu smjesu dodati na pari 2-3 minuta kuhan i izrezan špinat, mladi luk, češnjak, sjemenke kopra, narezane orahe i peršinov list. Sve izmiješati, posoliti, oblikovati popečke i peći po dva sa svake strane na laganoj vatri. Pečene popečke poslužiti uz povrće, primjerice brokulu kuhanu na pari i posutu mrvicama te umak po želji.

Okruglice od soje u bešamel umaku

Sastojci: 100 g sojinih ljuskica, 200 g svježeg tofua, 1 dl sojinog vrhnja, 400 g riža, prezla, brašno, sojin umak, sol, papar, peršin

Priprema: Sojine ljuskice prokuhati u slanoj vodi i potom izvaditi i ocijediti. U posebnoj posudi mikserom miksati svježi tofu da se dobije glatka masa. Pomiješati ljuskice, tofu, brašno, sojino vrhnje i začine i sve dobro promiješati. Od dobivene smjese oblikovati kuglice, uvaljati u brašno i pržiti na ulju sa svih strana. Izvaditi i na salveti ocijediti od viška masnoće. Servirati uz rižu i umak.

(za 4 osobe)

Marinirani seitan s povrćem

Sastojci: 20 dg svježeg seitana, 30 dg tikvice, 15 dg mrkve, 30 dg paprike, 1 glavica luka, sol, papar, curry, đumbir, crvena paprika,peršin, sojin umak

Priprema: Seitan najmanje 1 sat marinirajte u sojinom umaku, muškatnom oraščiću i đumbiru. Marinirani seitan ispržite u dubokom ulju pa iscijedite na papirnatom ubrusu. Nasjeckajte povrće i na preostalom ulju kratko popirjati uz dodatak začina (sol, papar, crvena paprika, curry ili po želji).

(za 4 osobe)

Pohana brokula

Sastojci: 750 g brokule, malo brašna, ulje, krušne mrvice, sol, malo currya

Priprema: Brokulu rastaviti na manje cvjetove i prokuhati 10 minuta u malo posoljene vode, ocijediti je i ohladiti. Uvaljati brokulu u mješavinu brašna i vode uz dodatak currya, zatim u mrvice i pržiti u vrućem ulju sa svih strana. Poslužiti s kriškama limuna.

Falafel

Sastojci: (za 4-6 osoba) 200 g slanutka, 1 velika glavica luka, 2 režnja česnjaka, 2 žlice krušnih mrvica, 1 žlica svježeg kosanog korijandra, 1 žlica svježeg kosanog peršina, pola žličice kumina, ulje za prženje, sol, crni papar; za umak - 150g jogurta od soje, 1 žlica nasjeckanoga krastavca, 1 žlica kosane svježe mente, 1 režanj nasjeckanog češnjaka, sol, papar

Priprema: Samljeti slanutak (koji se preko noći namakao u vodi, ali bez kuhanja). Sitno naribati luk i nasjeckati češnjak. Izmješati u jednoličnu smjesu slanutak, luk, česnjak, mrvice, korijander, peršin, kumin, sol i papar. Navlaženim dlanovima oblikovati plosnate kuglice i ispržiti ih u dubokom ulju. Mogu se poslužiti u lepinji sa salatom od tanko narezanog miješanog povrća i umakom od sojinog jogurta (pomiješati gore navedene sastojke).

Prženi tofu

Sastojci: 1 blok čvrstog tofua (oko 150 g), umak od soje, ¾ šalice brašna, 1 žličica mljevene paprike, 1 i pol žličica soli, malo papra, ulje za prženje

Priprema: Tofu izrezati na ploške, pa prerezati dijagonalno da se dobije 8 dugačkih trokuta. Marinirati oko 5 minuta u umaku od soje. U zdjelu staviti brašno, papriku, sol i papar. Promiješati. Dodati marinirani tofu i promiješati da se tofu prekrije brašnom. Otresti višak brašna i pržiti u vrelom ulju dok ne potamni, oko 3-4 minute sa svake strane. Izvaditi na papirnati ubrus da upije višak ulja.

Paprike punjene krumpirom

Sastojci (za 4-6 osoba): 1 kg oguljenog krumpira, 6-8 paprika srednje veličine, 5 žlica maslinovog ulja, pola šalice pasirane rajčice, pola vezice peršina, muškatni oraščić, sol i papar po ukusu

Priprema: Krumpir naribati, posoliti i papriti, dodati malo muškatnog oraščića. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti umakom od paradajza i ukrasiti peršinom. Peći oko pola sata na 180°C.

Paprike punjene grahom

Sastojci: 6 velikih paprika, 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka), 1 glavica luka, 2 mrkve, 4 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, pola šalice pasirane rajčice, 1 žlica sojinog umaka, pola vezice peršina, sol i papar po ukusu

Priprema: Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar i na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od paradajza i ukrasiti sojinim vrhnjem. Peći oko pola sata na 180°C. Servirati uz rižu ili neku drugu žitaricu.

Ražnjići s rižom

Sastojci (za 2 osobe): 400 g tofua, 1 luk, 1 paprika, 2 šalice kuhane riže, malo svježeg bosiljka, 1 žlica margarina, mljeveni crni papar, sol, 150 ml kečapa, 3 češnja češnjaka, 1 žličica slatke paprike u prahu, maslinovo ulje

Priprema: U skuhanu rižu staviti margarin i bosiljak nasjeckan na male komadiće te dobro izmiješati. Narezati tofu na kockice. Izrezati luk na 4 komada i oguliti mu koru. Narezati papriku na komade. Tofu, luk i papriku nabosti na štapiće za ražnjiće. Ugrijati ulje u tavi tako da bude duboko oko 1 cm. Pržiti ražnjiće u vrućem ulju oko 1 minutu na jakoj vatri, a onda još 3-4 minute na slabijoj vatri, s obje strane. Popapriti. Za umak pomiješati kečap, zdrobljeni češnjak i papriku u prahu. Poslužiti rižu i ražnjiće, prelivene umakom.

Kroketi s prosom i tofuom

Sastojci: 1/2 šalice prosa, 1/4 šalice svježeg tofua, 1/2 šalice sitno naribanog dimljenog tofua, 1 sitno naribana mrkva, 1 naribani crveni luk, 1-2 žlice krušnih mrvica, 3 češnja češnjaka, 1/4 žličice đumbira u prahu, prstohvat papra, 1 žličica octa, sol; ulje za prženje

Priprema: Proso meko skuhati u slanoj vodi i ohladiti. Svježi tofu izmrviti vilicom, a dimljeni tofu i mrkvu sitno naribati. Usitniti češnjak. Sve pomiješati. Dodati još i naribani luk, krušne mrvice i začine. Od smjese oblikovati krokete i pržiti u dubokom ulju. Kad porumene, odložiti ih na papirnati ubrus da se upije višak ulja.

Odjevena brokula

Sastojci: 1 kg brokule, 300 g svježeg tofua, 4-5 žlica krušnih mrvica, 1-2 žličice korijandra, 1-2 žlice tahinija (pasta od sezama) ili gomashija (sezam sa solju), 3-4 žlice sitno naribane mrkve, 1-2 žlice umeboshi octa, 2 žlice sjeckanog vlasca, prstohvat bijelog papra, suncokretovo ulje; smjesa za tijesto - 1/2 šalice brašna tip-850, 1/2 šalice vode, 3 prstohvata soli; 2 žlice svijetlih sezamovih sjemenki, 2 žlice tamnih sezamovih sjemenki, krušne mrvice

Priprema: Brokulu očistiti, razdvojiti na manje cvjetiće i blanširati u malo vode. Ostaviti da se ohladi. Od tofua, mrvica, tahinija, korijandra, mrkve, vlasca, umeboshi octa i papra zamiješati smjesu. Zamotati cvjetiće brokule u nju. Od brašna, soli i vode umiješati glatko tijesto, kao za palačinke. Na poseban tanjur staviti krušne mrvice pomiješane sa sezamovim sjemenkama. Zamotanu brokulu umočiti u tijesto, zatim u mrvice, pa u vrelo duboko ulje. Kad porumene, izvaditi na papirnati ubrus.

Povrće na žaru

Sastojci (za 4 osobe): 1 glavica crvenog luka, 1 paprika 1 mlada tikvica, 1 poriluk, 2 rajčice, 1 patlidžan, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

Priprema: Povrće očistiti. Crveni luk narezati na četvrtine (probosti čačkalicom da se za vrijeme pečenja ne bi raspao), patlidžan na ploške, rajčicu na polovice, paprike ostavljamo cijele, poriluk i tikvice na ukošene kolutove. Staviti peći na roštilj s jedne i druge strane dok ne omekša. Za vrijeme pečenja prskati maslinovim uljem. Gljive na roštilju peći tako da im odstranimo stručke, dakle koristimo samo kapice. U udubljenje po želji staviti malo margarina, soli i papra. Skinuti s vatre u posudu i posipati sitno nasjeckanim češnjakom, preliti maslinovim uljem i posoliti.

Pohani sojini medaljoni

Sastojci: 200 g sojinih medaljona, polubijelo brašno, sojino ili zobeno nezaslađeno mlijeko, ulje, krušne mrvice, sol, umak od soje, senf, češnjak

Priprema: Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijediti i ohladiti. Medaljone preko noći marinirati u marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Uvaljati medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, biljnoga mlijeka i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnuti mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče. Zatim pržiti u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti sa salatom od mrkve i celera ili francuskom salatom.

Krumpir i patlidžan u umaku od rajčice

Sastojci: 2 krumpira, 2 patlidžana, 7-8 rajčica, 1 luk, 1 čajna žličica gorušice, 1,5 jušna žlica ulja, 1,5 čajna žličica kurkume, 3/4 čajne žličice papra, 1,5 čajna žličica soli, 1/2 jušne žlice šećera, 2 komada čilija

Priprema: Krumpir ogulite, izrežite na kocke i skuhajte. Rajčice operite,odstranite im kožicu i izrežite na kocke. Gorušicu ispržite na malo ulja, nekoliko sekundi dok gorušica ne prestane pucketati te dodajte patlidžan narezan na kockice, čili i luk. Nakon toga dodajte rajčice i na kraju kuhani krumpir.

Popečci od špinata

Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica, 1 šalica kukuruzne krupice, 0,5 kg špinata, mladi luk, 1 češanj češnjaka, sjemenke kopra, šalica oraha, sol, peršin, sezamove sjemenke

Priprema: U slanoj vodi skuhati zobene pahuljice i kukuruznu krupicu. U gustu smjesu dodati na pari kuhani i izrezani špinat, mladi luk, češnjak, sjemenke kopra, narezane orahe i peršinov list. Oblikovati popečke, uvaljati u sezamove sjemenke i peći po 2 minute sa svake strane na laganoj vatri. Pečeno odložiti na ubrus zbog suvišne masnoće.

Odresci od soje

Sastojci: 1 šalica soje, 20 dag integralnog brašna, crvena paprika, mažuran, sol, papar

Priprema: Jednu šalicu soje namočiti večer prije. Kuhati oko 1 sat u ekspres loncu. Nakon što je soja kuhana, samljeti je u mašinici za mljevenje. U samljevenu soju dodati malo soli, mažurana, crvene mljevene paprike i vrlo malo papra. Dodati integralnog brašna kako bi odresci bili kompaktniji za pečenje. Nakon pečenja posložiti na papirnate salvete kako bi upile masnoću.

Prženi slanutak

Sastojci: 1/2 kg ili 3 konzerve slanutka, 1 luk, 1 češnjak, 3 svježe rajčice, 1 paprika, curry ili začini po želji, sol, papar, peršin

Priprema: Slanutak skuhati ili izvaditi iz konzerve, isprati i ostaviti u cjedilu da se osuši. Luk i češnjak narezati i popržiti na malo ulja u velikoj tavi dok ne postane zlatne boje, potom dodati slanutak i pržiti. Rajčice narezati na komadiće, dodati u tavu i pržiti dok se ne raspadnu. Začiniti prema ukusu.

Recept ustupila Anita Euschen

Popržene gljive s tofuom

Sastojci: 500 g tofua, 1 luk, 250 g gljiva, curry ili začin po želji, sol ili umak od soje, ulje

Priprema: Tofu narezati na kocke veličine 2 cm, uvaljati u curry s malo soli ili sa sojinim umakom. Luk sitno nasjeckati, a gljive oprati i narezati. U zagrijanu tavu s uljem dodati pola količine luka i pržiti dok ne pozlati, potom dodati tofu i pržiti dok ne postane hrskav. Tofu prebaciti u posudu sa strane, u tavu dodati ostatak luka i gljive te pržiti dok gljive ne omekšaju. Poslužiti zajedno.

Recept ustupila Anita Euschen

Zapečene tikvice i šampinjoni

Sastojci: 4 srednje velike tikvice,narezane na tanke kriške, 1/2 šalice šampinjona, 1 češanj češnjaka, 250 ml sojinog vrhnja, 2 rajčice, ulje, muškatni oraščić, sol, papar

Priprema: Posudu u kojoj ćete zapeći ovo jelo premažite uljem i posipajte nasjeckanim češnjakom, te posložite tikvice i šampinjone. Sojino vrhnje, sol i papar prelijte preko tikvica i gljiva. Na vrh po želji možete složiti kolutove rajčice. Posipajte muškatnim oraščićem i zapecite u pećnici na 230 Celzijevih stupnjeva dok tikvice ne omekšaju.

Vege recept [ 63.96 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting