Veganstvo kao pozitivna zdravstvena promjena

| More

Veganska prehrana definirana je kao vrsta vegeterijanske prehrane u kojoj se osim mesa i ribe ne koriste niti mliječni proizvodi, jaja, med ili bilo koje druge namirnice životinjskog podrijetla. To je prehrana koju prakticiraju mnogi i time svjedoče konkretnoj pozitivnoj promijeni te je u stalnom porastu broj onih koji su je prigrlili kao i onih koji bi to željeli.

Prihvaćanje veganske prehrane može na mnogo načina promijeniti život, kažu nutricionisti. Gubitak kilograma nije jedina korist. Vegani lako mogu osigurati sve hranjive tvari raznovrsnom konzumacijom mahunarki, žitarica, voća, povrća, gljiva, sjemenki i orašastih plodova, a preko suplemenata osiguravaju vitamin B-12.

Evo nekih od dobrobiti veganske hrane odnosno veganske prehrane:

Dobivate vitamine i minerale prirodnim putem

Veganska prehrana sadržava puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, što znači da ćete unositi veće količine vitamina, minerala, vlakana i drugih vrlo korisnih hranjivih tvari.

Smanjujete rizik bolesti uzrokovanih načinom života

Određene bolesti i rak izravno su povezane s hranom koju konzumiramo, a veganska prehrana eliminirat će mogućnost za mnoge bolesti. Biljna prehrana smanjit će vjerojatnost dobivanja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, moždanog udara, pretilosti i nekih vrsta karcinoma, uključujući karcinom prostate i debelog crijeva. Meso, sir, maslac i drugi životinjski proizvodi glavni su izvori zasićenih masti, a hrana koja sadrži te masnoće povisuje razinu kolesterola. Visoke razine kolesterola povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Američka udruga za zdravlje srca kaže da je prehrana biljnim namirnicama direktno povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnog oboljenja i smrtnosti u općoj populaciji.

Osigurat će vitalnost i dugovječnost

Osim što su istraživanja pokazala da je veganska prehrana bogata raznovrsnim cjelovitim biljnim namirnicama snizuje postotak oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i drugih bolesti, bogatstvo vlakna i antioksidansa osigurat će opću vitalnost i dugovječnost.

Smršavit ćete

Činjenica da su vegani mršaviji možda je posljedica većeg unosa vlakana zbog kojih se osoba može osjećati sitijom. Uklanjanje mesa, mlijeka i jaja iz prehrane te zamjena takvih namirnica cjelovitim biljnim namirnicama prirodno će dovesti do gubitka kilograma. Objavljena istraživanja otkrila su da osobe koje slijede vegansku prehranu imaju nizak indeks tjelesne mase i da je veganska prehrana učinkovitija od većine dijeta za mršavljenje od kojih neke mogu biti vrlo opasne za zdravlje.

Vezane teme

Povrće - izvor: www.hrphotocontest.com [ 51.41 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting