Zašto je potrebna transformacija zooloških vrtova?

| More

Životinjama nije drago što su u zoološkom vrtu niti im se sviđa kada ih posjećujemo

Sve više građana svjesno je da životinje u zoološkim vrtovima iznimno pate budući da se nijedna nastamba, bez obzira na to koliko je prostrana, ne može usporediti sa slobodom divljine. Životinje kao izraz patnje, dosade, stresa i depresije pokazuju zoohotična ponašanja, a cijeli koncept oduzimanja slobode povlači za sobom još patnje – hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika. Očuvanje ugroženih vrsta nije prioritet zooloških vrtova niti je učinkovito za životinje

Zoološki vrtovi odvraćaju pozornost od stvarne potrebe da se društvo usredotoči na aktivnosti očuvanja staništa i životinja u divljini. Primjerice, od 378 vrsta životinja u Zagrebačkom zoološkom vrtu samo je 25 životinja u programu zaštite ugroženih vrsta. 353 vrste nisu ugrožene te ne postoji razlog ili izlika zašto se one nalaze tisućama kilometara udaljene od svojeg prirodnog staništa, i to u zatvoru, ali zoološki vrtovi se i dalje promoviraju kao institucije koje spašavaju ugrožene vrste.

No ima li ovih 25 ugroženih vrsta ikakvu šansu za vraćanje u prirodu, što bi trebao biti cilj očuvanja ugroženih vrsta? Vodeći istraživač dr. Paul Dolman iz UEA-ine Škole znanosti o okolišu (School of Environmental Sciences) izjavio je: „Naše istraživanje osporava pretpostavku da je uvijek dobra ideja uspostaviti populaciju za razmnožavanje u zatočeništvu kada je vrsta opasno blizu izumiranja u divljini. Programi uzgoja u zatočeništvu mogu propasti iz mnogih razloga kao što su: kašnjenje u postizanju uspješnog uzgoja, neuspjeh u izgradnji samoodržive populacije, pripitomljavanja i gubitak genetske raznolikosti te loše perfomanse životinje nakon puštanja u divljinu. Uzgoj u zatočeništvu može smanjiti motivaciju i resurse za očuvanje u divljini, s katastrofalnim posljedicama.”

Potrebno je očuvati ugrožene vrste u njihovim prirodnim staništima i prekinuti sve aktivnosti koje iskorištavaju i negativno utječu na stanište i divlje životinje. Zoološki vrtovi rijetko provode programe puštanja ugroženih životinja u prirodu, a i nema smisla uzgajati životinje u zoološkome vrtu ako se ne mogu vratiti u svoja prirodna staništa ili ako su nesposobne preživjeti nakon puštanja iz zatočeništva u prirodu. Osim očuvanja staništa, postoje i utočišta za životinje i rehabilitacijski centri za spašavanje ranjivih divljih životinja, koje su bile zatočene, iskorištavane ili zlostavljane. One prolaze kroz rehabilitacijski centar, a kada god je to moguće, puštaju ih natrag u divljinu. Nažalost, mnoge takve divlje životinje previše su oštećene zatočeništvom da bi se vratile u divljinu. Stoga se smještaju u utočište u kojemu dobivaju doživotnu skrb i prostrano okruženje u kojemu mogu živjeti u miru. Dobri primjeri: https://www.bornfree.org.uk/https://ippl.org/.

Posjet zoološkim vrtovima zapravo nije obrazovno iskustvo

Istraživanje znanstvenika iz nekoliko američkih sveučilišta („Kritička procjena istraživanja o zoološkim vrtovima i akvarijima”, Society and Animals 18 (2010) str. 126-138, Lori Marino, Scott O.Lilienfeld, Randy Malamud) zaključuje da „ne postoji niti jedan uvjerljiv dokaz, pa čak ni nagovještaj, za opravdanost tvrdnje da zoološki vrtovi i akvariji promiču promjenu stava, edukaciju i interes za očuvanje kod posjetitelja”. Isto potvrđuje i istraživanje psihologinje Martine Knežević s Odjela za psihologiju Hrvatskih studija koja u svojemu stručnom radu, prvom ikada provedenom istraživanju posjetitelja Zoološkog vrta grada Zagreba, zaključuje: „Sudionici su naveli djecu i promatranje životinja kao najvažnije motivatore za posjet, dok je edukacija vrlo rijetko na popisu.” („Tko su posjetitelji zagrebačkog Zoološkog vrta: karakteristike i motivacija posjetitelja”, Sociologija i prostor: časopis za istraživanje prostornoga i sociokulturnog razvoja, Vol. 54 No. 2 (205), 2016.)

Također, iz samog promatranja životinje u kavezu ne može se vidjeti njezino prirodno ponašanje kao što je to moguće gledajući dokumentarac o divljim životinjama.


Zoološki vrtovi su golem trošak

Iz financijskih izvještaja vidljivo je da golem dio prihoda Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba dolazi iz gradskog proračuna, i to više od 15 milijuna kuna. (https://zoo.hr/wp-content/uploads/2022/01/FINANCIJSKI-PLAN-USTANOVE-ZA-2022.-GODINU.pdf) Također, iz Plana poslovanja za 2022. godinu vidljivo je da Proračunom Grada Osijeka planirana sredstva iz subvencije za Zoološki vrt u 2022. godini iznose više od 3,9 milijuna kuna, dok je 2021. godine iznosilo pet milijuna kuna. (http://unikom.hr/wp-content/uploads/2022/01/PLAN-POSLOVANJA-ZA-2022.-GODINU-14.01.2022.pdf) Prednost transformacije je i velika ušteda gradovima jer nakon prvog ulaganja u transformaciju uvelike se smanjuju troškovi održavanja.

Ogroman novac koji gradovi nepotrebno ulažu u održavanje zooloških vrtova može biti usmjeren u zaštitu i pomoć životinjama, provedbu Zakona o zaštiti životinja, stvarnu edukaciju djece i za njihovu dobrobit ili jednostavno biti ušteđen. Sve što treba je početi mijenjati zastarjeli i bezobziran odnos prema životinjama. „Vrijeme je za transformaciju”, predlažu Prijatelji životinja.

Zakon i Pravilnik ne propisuju ni najniže standarde

Hrvatski Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova ne propisuju čak ni najniže standarde za veličinu kaveza, skloništa, zdravstvene zaštite, ventilacije, ograde, hrane i vode. Zoološki vrt lako je registrirati jer nema značajnijih uvjeta koje treba zadovoljiti. Kršenja zakona često rezultiraju samo opomenom i davanjem roka da se ispravi kršenje ili čak nema ni toga.

Što je transformacija zoološkoga vrta?

Transformacija zooloških vrtova budućnost je koja će riješiti problem patnje životinja, a podrazumijeva postupno premještanje životinja u utočišta i korištenje virtualnih prikaza životinja. Kako zoološki vrtovi ne bi izgubili svoje posjetitelje, svoja mjesta mogu postupno zamijeniti modernim atrakcijama koje su edukativne i zanimljive, kao što su npr. interaktivni muzeji, istraživački i znanstveni centri, prostori posvećeni obrazovanju o zaštiti okoliša, oporavilišta za divlje životinje i sl.

Brojni su pozitivni primjeri transformacije zooloških vrtova u svijetu. Guangzhou Zoo iz Kine najavio je da će u potpunosti zamijeniti životinje virtualnom realnošću i ostalom tehnologijom. U Južnoj Americi više od 800 životinja iz zooloških vrtova smješteno je u razna utočišta, a organizacija za životinje „Colectivo Alza tu Voz” radi na projektu rekonverzije gradskog zoološkog vrta Santiago. Razmatra i stvaranje prostora koji omogućava virtualno iskustvo s vrstama u njihovim staništima te utočište ili rehabilitacijski centar usredotočen na endemske vrste. Prednost virtualnih prikaza životinja je i ta što su uvijek vidljive i pristupačne za pokazivanje, mogu stvarati realne zvukove svojih vrsta, mogu se kretati i izvoditi pokrete kako bi zabavljale ljude i bile bi vrijedan izvor obrazovanja za sve dobne skupine, osobito za djecu i mlade koji su ionako od rane dobi dobro upoznati s virtualnim sadržajima i kroz njih uče.

Saznaj više na www.zaobidi.net.

Objavljeno: svibanj 2022.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting