Volontiranje na informativnom štandu

| More

Informativni štandovi su vrlo važni za informiranje javnosti o pravima životinja i nastojite se uvijek kad možete odazvati na poziv da volontirate. Također, nije teško i da sami organizirate informativni štand kako biste promovirali prava životinja.

Kada volontirate na štandu, ozbiljno shvatite svoja zaduženja i ne zaboravite da svojim ponašanjem predstavljate pokret za prava životinja. Svakome tko pristupi štandu treba dati komplet letaka. Letke treba pružiti posjetitelju uz ljubazno: 'Izvolite'.

Svakome tko djeluje zainteresirano ili samo obrati pažnju treba reći 'Dobar dan, slobodno pogledajte naše materijale'. Ipak, treba imati na umu da se u raznim slučajevima treba prilagoditi situaciji (npr. kada netko već uzme listati knjigu, recite mu 'Slobodno prolistajte, knjiga je…'. Posjetitelje treba upoznati s materijalima, knjigama, uputiti ih na potpisivanje informativne liste i peticije, ako se potpisuje.

U slučaju da ima dovoljno volontera na štandu, a nema puno posjetitelja, treba uzeti jedan letak iz kompleta i dijeliti ga prolaznicima pored štanda i u blizini štanda.

U razgovoru s građanima predstavljate pokret za prava životinja pa budite ljubazni, ne ulazite u nepotrebne rasprave, no pazite da pravilno odgovorite na dobronamjerna pitanja.

Važno je educirati se, jer posjetitelji na štandu postavljaju vrlo različita pitanja. Aktivist treba imati znanje o pravima životinja, vegetarijanstvu i veganstvu, o čemu se mogu pronaći informacije na web stranici Udruge, ponajprije u rubrikama Vegetarijanstvo i Česta pitanja, kao i na letcima, u knjigama, na web stranici www.vegekit.prijatelji-zivotinja.hr i na drugim materijalima.

Izbjegavajte međusobna prepucavanja i upozoravanja na štandu dok su posjetitelji prisutni na štandu ili u njegovoj blizini. Dajte kratke, ali jasne informacije, ostavite dobar dojam i djelujte pristupačno, jer posjetitelji znaju biti skeptični ili sramežljivi. Ako je netko od prolaznika neugodan ili vas gnjavi, nemojte s njim ulaziti u raspravu, svađu ili nadmudrivanje, već mu recite da sve može saznati iz ponuđenih tiskanih materijala i fokusirajte se na druge prolaznike.

Na štandu budite u odjeći i obući koja nije životinjskoga porijekla i skinite sunčane naočale. Na štandu nemojte jesti, pušiti, žvakati ili telefonirati, već se u slučaju takvih potreba odmaknite od štanda. Na stolu nemojte držati boce od sokova, grickalice, torbe i bilo što drugo što nema veze sa sadržajem štanda.

Ako se sami kao pojedinac ili skupina odlučite postaviti štand, prikupite sve potrebne materijale unaprijed, a imajte na umu da trebate imati i dozvolu za postavljanje štanda. Štand treba izgledati profesionalno i uredno, a opet privlačan prolaznicima. Koristite fotografije i transparente da privučete pozornost, no ne valja ni pretjerivati u 'kićenju'. Izložite tiskane materijale, informativnu listu, peticiju i knjige te kutiju za donacije.

Za detaljne upute oko postavljanja informativnog štanda, kao i za pomoć oko potrebnih materijala, obratite se Udruzi.

Volontiranje na info štandu [ 54.33 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting