Tragična priča o jazavčarki bez noge

| More

U našem gradu Virovitici nedavno se na ulici pojavila jazavčarka bez jedne noge.

Podružnica udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u Virovitici, u suradnji s udrugom za zaštitu životinja 'Šapa' Virovitica, reagirala je na dojavu više građana o pronađenom psu. Nakon što smo pronašli psa utvrdili smo da se radi o socijaliziranoj dobroćudnoj kujici jazavčara kojoj je bila amputirana zadnja noga, ali je bila u dobrom zdravstvenom stanju i nije trpjela bolove. Dogovorili smo suradnju s gospođom Kim koja stanuje u ulici gdje se pas najčešće zadržavao da ga hrani i brine o njemu i krenuli u akciju pronalaženja udomitelja. U subotu, 24.6.2006. fotografirali smo psa i isti dan obavijestili medije te pozvali građane na udomljavanje. U Glasu Slavonije je u utorak, 27.6.2006. izašao članak o apelu kojeg smo poslali, a i na web stranici grada Virovitice se isto mogao pronaći članak o psu.

Na nesreću, jadnog psa, koji je očito prošao strahote u životu (amputacija i napuštanje od skrbnika), bez našeg znanja ulovilo je gradsko komunalno poduzeće 'Flora' i u ponedjeljak 26.6. odvelo u veterinarsku stanicu gdje ga je veterinar Moslavac eutanizirao.

Osim što su sav naš uloženi trud i novac bili uzaludni, 'Flora' je u tom postupku prekršila više zakona - Zakon o dobrobiti životinja, Zakon o veterinarstvu i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi. Po Zakonu o dobrobiti životinja (članak 26., stavka 3.) higijenska služba dužna je pronađene životinje zbrinuti i tek nakon 30 držanja u higijenskom servisu životinja se smije usmrtiti. Zbog čestih dojava građana o nepravilnostima u radu i zbog osnovanih sumnji da 'Flora' krši zakone, udruga Prijatelji životinja najavljuje prijavu zbog počinjenih djela.

Prozivamo gradsku vlast jer upravo ona ima dužnost, prema Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o dobrobiti životinja ali i prema etičkim načelima, riješiti problem napuštenih životinja u gradu na human način - organiziranjem izgradnje skloništa za napuštene životinje i financiranjem programa kastracije, a ne financiranjem poduzeća koje skuplja napuštene životinje s ceste kako bi ih odmah dalo ubiti.

Za nesretnu jazavčarku uspjeli smo u srijedu 28.6.2006 pronaći udomitelja, ali prekasno!

Predsjednica podružnice udruge Prijatelji životinja Virovitica
Irina Flisar

Vezane teme

Jazavčarka bez noge 1 [ 60.16 Kb ]Jazavčarka bez noge 2 [ 54.76 Kb ]Jazavčarka bez noge 3 [ 36.06 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting