Iditarod - utrka psećih zaprega na Aljasci

| More

Stotine pasa zlostavljane su svake godine u utrci psećih zaprega Iditarod, na iscrpljujućoj stazi od preko 1800 kilometara. Današnji događaji nemaju svrhu izvornog Iditaroda, koji je bio trka poštanskom stazom kojom se žurno dostavljao serum protiv difterije u Nome. Sada su sudionici – od kojih gotovo niti jedan nije izvorni Aljaščanin – motivirani isključivo novčanom nagradom i učinit će gotovo sve da je dobiju.

Wells Fargo & Company, korporacija Chevron i korporacija DaimlerChrysler sponzori su Iditaroda 2007. Nagrada je 250.000 dolara.

U pravilu, psi u Iditarodu su prisiljeni trčati iscrpljujućih 230 kilometara dnevno uz malo odmora. Izloženi su oštrom vjetru, zasljepljujućim snježnim olujama i temperaturama ispod nule, te su često u opasnosti da kroz led propadnu u hladnu vodu. Stopala im bivaju porezana, okrvavljena i izudarana. Mnogi psi istegnu mišiće, zadobiju prijelome ili se razbole od proljeva, dehidracije ili trbušnih upala. U siječnju 2005., 'Časopis za veterinarsku internističku medicinu' objavio je procjenu po kojoj 61 posto od proučavanog broja zaprežnih pasa pokazuje znakove oštećenja želuca ili čira na želucu nakon istrčavanja Iditaroda, nijedan od proučavanih pasa nije pokazao takve simptome prije utrke.

Psi umiru svake godine u Iditarodu. Najmanje četvero je umrlo u trci 2006., u 2005.- najmanje troje je umrlo od pothlađenja, želučanog čira ili 'miopatije zaprežnih pasa' – što je naziv za doslovno istrčavanje do smrti.

Osim izloženosti očiglednoj okrutnosti same utrke, psi korišteni za Iditarod također plaćaju strašnu cijenu iza scene. Nije svaki psić rođen kao brz trkač, pa su oni koji budu ocijenjeni slabijima jer ne posjeduju izuzetnu brzinu i izdržljivost najčešće ubijeni toljagama ili utapanjem. Vlasnici saonica jasno priznaju da psi koji ne zadovolje njihove kriterije bivaju ubijeni i to izjednačavaju s 'čupanjem korova'. Bez iznimke, psi koji prežive probiranje provode život u pretrpanim psetarnicama ispod svakog standarda, koje nadležni inspektorati rijetko ili nikada ne provjeravaju. Mnogi upravitelji psetarnica drže pse svezane kratkim užetima ili lancima, ili ih natrpaju u sićušne zatvorene prostore.

Vezane teme

Iditarod 1 [ 53.39 Kb ]Iditarod 2 [ 56.84 Kb ]Iditarod 3 [ 62.70 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting