22.04.07. Promjenom prehrane protiv globalnog zatopljenja

| More

Prijatelji životinja povodom Dana planeta Zemlje pozivaju udruge za zaštitu okoliša na suradnju

Zagrijavamo naš planet do uzbunjujuće razine s mogućim katastrofalnim posljedicama. Godina 2005. bila je najtoplija zabilježena godina. Zamislite pregrijan automobil ili raskuhan ručak. Sada to zamislite u planetarnim razmjerima. U filmu i knjizi Ala Gorea, 'Neugodna istina' (An Inconvenient Truth) jasno su iznesena predviđanja znanstvenika o otapanjima polarnih pokrova, podizanju nivoa mora, poplavama, uništavajućim sušama i sve jačim uraganima i olujama.

Izvješće iz studenoga 2006. koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavilo je da uzgoj stoke generira veću emisiju stakleničkih plinova - 18 posto - od svih automobila i kamiona zajedno. Jedna kalorija životinjske bjelančevine zahtijeva više od 10 puta toliku potrošnju fosilnog goriva - oslobađajući više od 10 puta više ugljičnog dioksida - nego jedna kalorija biljne bjelančevine. Milijarde životinja naguranih u tvorničkim farmama svake godine proizvedu ogromne količine metana. Kišne šume se sijeku ekstremnom brzinom za pašnjake i za uzgoj žitarica za ishranu životinja. Uzgajanje životinja za hranu uz golemu potrošnju prirodnih resursa i velike ekološke štete, direktno uzrokuje i globalno zatopljenje.

Udruga Prijatelji životinja uputila je svim udrugama koje se bave ekologijom i zaštitom okoliša dopis u kojem ih pozivaju da zajedničkim snagama upute građanima apel za promjenu prehrane koja će rezultirati smanjenjem globalnog zatopljenja, odnosno smanjenjem emisije metana i ugljičnog dioksida (CO2), sječe prašuma, uporabe pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje te smanjenjem enormne potrošnje prirodnih resursa. Nužna je edukacija o direktnoj povezanosti konzumacije namirnica životinjskoga podrijetla s globalnim zatopljenjem i uništavanjem okoliša.

Povodom Dana planeta Zemlje, udruga Prijatelji životinja sudjelovat će na Eko-placu organiziranom od strane Zelene akcije koji će se održati 21. i 22. travnja na Trgu Petra Preradovića. Na informativnom štandu građanima će se pružiti informacije o povezanosti globalnog zatopljenja i načina prehrane. Građani će moći pogledati film 'Proždirući zemlju' o ekološkim aspektima vegetarijanstva te dobiti informativne letke izrađene posebice za ovu prigodu.

Organizacija Greenpeace u suradnji s drugim udrugama pokrenula je program 'Ecological Footprint' kako bi, između ostalog, ukazala da je veganstvo najjednostavnije i najučinkovitije rješenje za smanjenje globalnog zatopljenja i zaštitu okoliša.

Svako tko želi zaštititi okoliš treba imati informacije o direktnoj i velikoj povezanosti načina prehrane i uništenja planeta. Kao što kaže Paul McCartney, 'Tko god želi spasiti planet, mora prestati jesti meso. To je najvažnija stvar koju pojedinac može učiniti.'

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting