Testiranje hrane

| More

Industrija ne testira samo lijekove, boje, kemijske i kozmetičke preparate na psima i mačkama, već i hranu za kućne životinje. Sunday Express razotkriva laboratorijske testove koji se provode za IAMS (koji je u vlasništvu konzumerističkog diva Procter & Gamble i nastupa pod zaštitnim znakom Eukanuba) na psima i mačkama, od kojih su neki bili omamljeni i ubijeni. Nitko ne zna da li se eksperimenti koji su bili provođeni od 1991. do 2000. provode i danas. Sunday Express izvještava o tome kako je kod 24 pasa odstranjen desni bubreg, a lijevi djelomično oštećen kako bi se proučavalo kako bjelančevine reagiraju kod pasa koji imaju oštećenje bubrega. Osam pasa bilo je ubijeno kako bi se analiziralo tkivo njihovih bubrega. Bolesni psi nisu bili liječeni jer bi liječenje ugrozilo rezultate istraživanja. Dvadeset i četiri mlade i trudne ženke pretrpjele su ozbiljna oštećenja bubrega: njihovi abdomeni bili su razrezani, jedan bubreg bio im je odstranjen, a 75% drugog bubrega oštećeno. Njihova opskrba neophodnom krvlju bila je smanjena, ostavljajući životinju sa samo jednom osminom normalne bubrežne funkcije. Dehidriranim psima davana je samo tekućina, bez ikakvog drugog tretmana.

Tijekom ovog eksperimenta, četiri psa morala su biti uspavana zbog uremije (prekomjerne količine toksina u krvotoku, koja se očituje mučninom, povraćanjem i dehidracijom). Još deset pasa bilo je ubijeno sedam mjeseci kasnije kako bi se moglo analizirati koliki je dio bubrega ostao neoštećen. Ovo je vjerojatno razlog zašto IAMS-ova hrana za kućne životinje ima na etiketi natpis 'ova hrana garantira zdravlje urinarnog trakta'.

Drugi eksperimenti ticali su se poticanja pretilosti kod steriliziranih ženskih mačaka koje su potom izgladnjivane. Vivisekcija je također dala svoj doprinos razvoju hrane za kućne životinje. Učinci uzimanja vlaknaste hrane analizirani su tako da bi se mačkama izvadio želudac; alergije su namjerno izazivane kod mladunčadi, a veza između hrane i oštećenja kože može se proučavati jedino namjernim izazivanjem potonjeg.

IAMS-Eukanuba odgovorili su na pritužbe sa svih strana svijeta preko jedne od najvažnijih agencija za odnose s javnošću na svijetu (Fleissman-Hillard Inc.)

IAMS je branio svoje eksperimente i izjavio da neće više provoditi one koji podrazumijevaju eutanaziju pasa i mačaka, iako su priznali postojanje takvih pokusa do ožujka 2001. Kompanija iz San Marina ostaje namjerno nejasna po slijedećim pitanjima:

Neki eksperimenti su opisani na web-stranici www.uncaged.co.uk/iams.htm

Daljnje informacije dostupne su u IAMS-u (Wonderfood Spa - Via 28 Iuglio 218 - 47031, Republika San Marino)

(Preuzeto iz knjige Fido non si fida. Come difendersi da scatoletta pazza, autori S. Apuzzo - E. Meyer. Knjiga se može nabaviti preko fondacije Franca Melchiori Fasan-ONLUS)

Vezane teme

Testiranje hrane [ 36.74 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting