08.10.04. Cirkus DA, životinjske točke NE!

| More

Povodom gostovanja cirkusa sa životinjama Gärtner u Križevcima križevački i zagrebački aktivisti udruge Prijatelji životinja poručuju: Cirkus DA, životinjske točke NE!

Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na Šetalištu Dragutina Novaka u Križevcima u petak, 08. listopada 2004. s početkom u 16:30 sati, gdje će aktivisti transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju najužasnije predstave na svijetu. Prosvjed će se ponoviti i prije početka druge predstave u 18:30 sati.

Balansiranje na užetu i gorući obruči nisu zabava! Životinjama u cirkusu nije zabavno - zašto je onda zabavno gledati izmučene zatočene životinje kako izvode neprirodne točke? Životinje u cirkusima su većinu svojih života okovane u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u svojim prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima 90% svojega vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' su često korišteni da bi ih se natjeralo da izvode predstave. Životinje se prevoze u premalenim kamionima, bez obzira na hladnoću ili vrućinu te bez obzira na prirodne potrebe. Na primjer, slonovi koji u prirodi prolaze i do 30 kilometara na dan okovani su lancima u šatorima usred zime ili zatvoreni u kamionima usred ljetnih vrućina po cijele dane. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenja točaka i zatočeništvo.

Da cirkusi mogu savršeno funkcionirati i bez životinjskih točaka, pokazao je svjetski poznat cirkus Cirque du Soeil iz Quebeca: 'Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima', rekao je Pierre Parisien iz obnovljene skupine Cirque du Soleil iz Quebeca koja je razvila cirkusku renesansu širom svijeta. 'To su životinje, a ne izvođači. Morale bi biti u džungli', rekao je artistički direktor te skupine. 'Ne slažemo se s načinom na koji se životinje dresiraju i nisam siguran da slonovi i tigrovi pola života moraju provesti u kavezu i izvoditi trikove širom svijeta', kazao je. 'Više nikada nećemo imati životinje u našim predstavama', dodao je.

Nadamo se da će i Križevci krenuti k novoj i etičkoj budućnosti tako da će biti jedan od mnogih gradova koji su se suprotstavili mučenju životinja.

U prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja, Prijatelji životinja traže zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, koji su već zabranjeni diljem svijeta - od Venecije, Beča, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije do brojnih drugih zemalja i gradova na različitim kontinentima. Očekujemo da će se Križevci pridružiti tom nizu gradova i u budućnosti ne dozvoljavati gostovanje cirkusima sa životinjskim točkama.

križevci1križevci3križevci2

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting