22.04.08. Dopis HRT-u vezan za morskog psa i vuka

| More

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA
Prisavlje b.b.
10000 Zagreb

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom nedavno objavljena dva priloga u sklopu informativnog programa u kojima se na neprikladan način izvještava o mučenju divljih životinja koje su još pritom i zakonom zaštićene vrste.

U Dnevniku HTV1 od 16. travnja 2008. prikazan je prilog o morskom psu 'prascu' koji je ulovljen na otoku Saliju. Ulovljeni morski pas je živ proveo 15 sati u hladnjaku do snimanja priloga, nakon čega je novinarka izjavila da se morski pas 'ponaša čudno' dok se životinja pred kamerama borila za život i umirala, uz polušaljive komentare ribara i novinarke.

U Dnevniku HTV1 od 20. travnja 2008. prikazan je prilog pod nazivom 'Vojo, vujo i crvenkapica' o vuku, kojeg je Vojo Radmilović zarobio u toru. Novinarka Melita Šare je obukla kostim crvenkapice kako bi o svemu obavijestila javnost.

Oba slučaja pokazuju izrazitu neprofesionalnost HTV-a jer je gotovo za nepovjerovati da je ovo mučenje i maltretiranje životinja prošlo, ne samo bez osude i prijava nadležnim inspekcijama od strane novinara i urednika, već i kao svojevrsno odobravanje i sudjelovanje ove javne ustanove u navedenim neetičkim i ilegalnim radnjama. Samom porukom koja se pritom šalje javnosti čini se velika šteta i ugrožava se mokutrpni rad udruga i ministarstva u edukaciji građana po pitanju zaštite životinja i okoliša te poštivanju zakona.

Molimo Vas da učinite sve potrebne korake kako bi se odgovorni urednici i novinari za ove propuste sankcionirali te se nadamo da takvih propusta neće biti u budućnosti.

Također Vas molimo da sa svim, vama dostupnim, informacijama slučajeve prijavite nadležnim institucijama kako bi mogli napraviti uviđaj i sankcioniranje.

Očekujemo Vaše očitovanje o poduzetom.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

Dostaviti:

U Zagrebu, 21. travnja 2008.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting