03.06.08. Obvezno mikročipiranje na odluku gradovima

| More

Prijatelji životinja traže obvezno mikročipiranje svih pasa u Hrvatskoj

- gradonačelnik Velike Gorice o mikročipiranju pasa na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava

Nakon godinu dana apeliranja na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da se promijeni pravilnik o označavanju pasa - odnosno da se uvede obvezno mikročipiranje za sve pse - još uvijek nema naznaka realizacije te, za sve važne, zakonske odredbe.

Prijatelji životinja kontaktirali su trideset gradova i do sada dobili čak 22 javne potpore kampanji, ali ni to, kao ni brojni potpisi građana na pokrenutoj peticiji, nisu potaknuli Ministarstvo da se trgne i pomogne životinjama i lokalnim zajednicama.

Iz tog razloga, udruga Prijatelji životinja poziva gradove da donesu odluke o obveznom mikročipiranju svih pasa, a ne samo novorođenih, kako je propisano Pravilnikom o označavanju pasa, i tako učine korak prema lakšem rješavanju problema napuštanja životinja i njihove skrbi. Tom bi odlukom ujedno potaknuli Ministarstvo na djelovanje.

Grad Velika Gorica već je 2005. donio odluku kojom je obvezao sve skrbnike pasa da mikročipiraju svoje pse, bez obzira na njihovu dob, i time služi kao primjer ostalim gradovima, za koje se nadamo da će uskoro donijeti istu odredbu.

U utorak, 3. lipnja, u 11 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu bit će postavljeni informativni štandovi udruge Prijatelji životinja, Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba u Dumovcu te Info centra za napuštene i izgubljene životinje grada Zagreba.

Na događaju će biti i gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula te prenijeti svoje iskustvo o važnosti donošenja odredbe o obveznom mikročipiranju svih pasa.

Na štandovima će se i dalje potpisivati peticija za izmjenu Pravilnika o označavanju pasa, koja se može potpisati i na stranicama Udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr, pa se pozivaju građani da svojim potpisom pomognu kampanji te potaknu Ministarstvo, ali i svoju gradsku upravu, da donese odluku o obveznom mikročipiranju pasa.

Da je mikročipiranje jednostavan i gotovo potpuno bezbolan postupak, pokazat će Tatjana Zajec označavanjem jednog psa iz Skloništa, ujedno ga nudeći na udomljenje.

Iako označavanje mikročipom uz obvezno cijepljenje stoji samo oko 50 kuna za čitav život psa, do sada je u Hrvatskoj zbog loše zakonske odredbe mikročipirano samo oko 20 posto pasa. To je neprihvatljivo zbog iznimno velikog problema napuštanja životinja i potrebnog velikog izdvajanja financijskih sredstava lokalnih zajednica zbog neodgovornih građana po pitanju rješavanja tog problema i skrbi za životinje.

Nadamo se da će se gradovi Hrvatske ugledati na primjer Velike Gorice i svojim odlukama o obveznom mikročipiranju svih pasa pomoći životinjama i ljudima u svojoj sredini.

Obvezno mikročipiranjeObvezno mikročipiranje [ 57.85 Kb ]Obvezno mikročipiranje [ 71.26 Kb ]Obvezno mikročipiranje [ 66.38 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting