07.08.08. Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim

| More

Prijatelji životinja predstavljaju hrvatski prijevod izvještaja 'Stočarska industrija i klima – Europska unija loše čini gorim'

- Nakon švedskog, engleskog i francuskog, a u očekivanju nizozemskog i češkog izdanja, javnosti se na hrvatskom jeziku predstavlja nevjerojatan i alarmirajući izvještaj švedskog zastupnika u Europskom parlamentu, Jensa Holma, i novinara Toiva Jokkale

U svom predgovoru izvještaju 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim', koji je napisao i objavio u suradnji s Toivom Jokkalom, Jens Holm navodi da prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), stočarska i mesna industrija uzrokuju 18% cjelokupne emisije plinova odgovornih za efekt staklenika. To je više od zagađenja koje uzrokuje cijeli svjetski transportni sektor. Prema tome, promjena u našim prehrambenim navikama može dati značajan doprinos neophodnom smanjenju štetnih emisija.

No, takve se neophodne mjere još ne provode. Svjetska proizvodnja mesa povećala se pet puta od 1950. godine te, ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, današnja će se razina proizvodnje udvostručiti do 2020. godine.

Oni koji najviše osjećaju posljedice uništenja planeta jesu siromašne zemlje koje su pogođene ubrzanom sječom šuma, stvaranjem opustošenih terena, nestašicom vode i ostalim problemima koji su uzrokovani djelovanjem stočarske industrije. Također, velike količine žitarica iz zemalja Trećega svijeta uvoze se u Europu kako bi se koristile kao hrana za uzgojene životinje.

Izvještaj 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' ispituje utjecaj neprekidnoga rasta konzumacije mesa na klimatske promjene, i ulogu Europske unije u cijelom procesu. Također, izvještaj razotkriva i kako se kampanje za mlijeko plaćaju novcem poreznih obveznika.

Izvještaj se zaključuje nekim konkretnim zahtjevima koji se mogu provoditi na europskoj razini ili nacionalnima, a odnose se na odbacivanje mesnih subvencija i omogućavanje da meso snosi vlastiti ekološki trošak i uloženi rad kako bi moderna bezmesna hrana mogla pojeftiniti.

'Ovo izvješće daje jasnu i znanstveno potkrijepljenu poruku da Hrvatska zbog dobrobiti ljudi i životinja treba ukinuti subvenciju mesne i mliječne industrije. Ako želi misliti na budućnost i održivost na ovom području, svoju financijsku potporu trebala bi davati proizvodnji hrane koja ne rasipa prirodne resurse i ne razara okoliš u kojem živimo', poručuje Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

'Europljani jedu daleko previše mesa i konzumacija životinjskih proizvoda mora se hitno smanjiti. Hrvatska bi mogla biti zemlja pionir u Europi u usvajanju konkretnih mjera koje bi dovele do ovog smanjenja. Uvjeravam vas da će to naići na dobar prijam među mnogima od nas u Europskom parlamentu', izjavio je Jens Holm.

Jens Holm član je Europskog parlamenta i predstavlja Švedsku ljevičarsku stranku. On je član GUE/NGL parlamentarne skupine i član parlamentarnog Odbora za okoliš i Odbora za međunarodnu trgovinu.

Toivo Jokkala švedski je novinar i pisac. Od 2005. godine glavni je urednik švedskog časopisa za prava životinja Djurens Rätt, a od 2003. do 2006. godine djeluje kao suradnički urednik Fronesisa, nagrađenog švedskog časopisa koji se bavi socijalnim pitanjima.

Primjerak izvješća 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' Prijatelji životinja poslali su nadležnim ministarstvima i organizacijama i pojedincima iz interesnog sektora, a svoj besplatni primjerak mogu dobiti i zainteresirani predstavnici medija.

Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim [ 147.23 Kb ]

Vezane teme

Jens Holm i Prijatelji životinja u Europskom parlamentu [ 34.07 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting