28.08.08. Tragedija krava na hrvatsko-bosanskoj granici

| More

Prijatelji životinja zgroženi stanjem krava u transportu

- Zbog papira umiru na ničijoj zemlji

Nakon današnjeg priloga u podnevnim vijestima na HRT-u 1 o kamionu s 36 krava u zadnjem stadiju trudnoće koji je, zbog neuredne dokumentacije zadržan na ničijoj zemlji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Županje, Prijatelji životinja primili su brojne telefonske pozive šokiranih i uplakanih građana.

Na temelju Pravilnika o transportu živih životinja i Zakona o zaštiti životinja, Prijatelji životinja uputili su pismenu prijavu Veterinarskoj inspekciji ispostava Županja, Veterinarskoj inspekciji Vukovarsko-srijemske županije, Policijskoj postaji Županja, Goranu Jerbiću, načelniku Sektora granične veterinarske inspekcije i međunarodnog prometa, te Anđelku Gašparu, načelniku Sektora za veterinarsku inspekciju pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Prijatelji životinja zgranuti su postupkom hrvatskih carinika i hrvatske države koja je dozvolila patnju životinja koje se čak iz Češke prevoze u Bosnu i Hercegovinu.

Svake godine milijuni životinja s farmi izlažu se nezamislivoj i nepotrebnoj patnji prilikom dugih transporta. Pod ekstremnim uvjetima, iscrpljene i bolesne, gladne i žedne, prevoze se stotine kilometara prema klaonicama ili farmama za uzgoj.

Životinje često provedu i do 72 sata u kamionima, a da nisu iskrcane te su prisiljene obavljati nuždu u kamionu. Životinje koje se prvi put u svom životu stavljaju u kamion uplašene su, osobito ako ljudi koji ih utovaruju s njima postupaju žurno i grubo. Nakon jednog ili dva dana provedena u kamionu bez hrane ili vode one su užasno žedne i gladne. Teško je zamisliti patnju i stres koje životinje proživljavaju kroz strah, mučninu zbog putovanja, žeđ, glad, iscrpljenost i prehlade.

Teško je zamisliti i što u ovome trenutku proživljavaju trudne krave koje su zbog nedostatne dokumentacije 'zapele' na GP Županja-Orašje.

Nedostatak papira ne smije biti razlog da se životinje drže u nehumanim uvjetima bez zadovoljenja osnovnih životnih potreba. Nakon što je Hrvatska dopustila prijelaz životinja preko njenog teritorija bez sve potrebne dokumentacije, nema nikakvog opravdanja prati ruke od ovih životinja već je dužna pobrinuti se za njih na način da dopusti njihov povratak u Republiku Hrvatsku te im osigura osnovne životne uvjete dok se ne riješe administrativni problemi.

Prijatelji životinja od nadležnih zahtijevaju trenutačno rješavanje ove situacije te najoštrije sankcioniranje svih odgovornih koji su uzrokovali ovo mizerno i katastrofalno stanje životinja.

Ovaj slučaj najbolji je pokazatelj zašto se Prijatelji životinja i srodne udruge u svijetu odlučno protive okrutnoj praksi transporta živih životinja i traže njegovu potpunu zabranu.

Članovi udruge Prijatelji životinja i Udruge prijatelja životinja 'Dr. Ivan Rostaš' odmah po dojavi građana krenuli su prema GP Županja-Orašje.

Krave na bosansko-hrvatskoj granici [ 338.42 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting