25.10.08. Mučan je put od farme do tanjura

| More

Prijatelji životinja pozivaju na veliki prosvjed protiv transporta živih životinja koji završava ulaskom aktivista u kamion

- Trudne krave, koje su 28. kolovoza o.g. provele 70 sati u kamionu i više od 30 sati na GP Županja-Orašje, ukazale su na neprovođenje zakona i pravilnika i okrutnu stvarnost životinja u transportu

Prijatelji životinja žele skrenuti pozornost na patnju šest milijuna životinja koje se godišnje prevozi dulje od 8 sati diljem Europe, kao i na nužnost provođenja i pooštravanja zakona i pravilnika o transportu životinja.

Na hrvatskim granicama kamioni stoje redovno i do pet sati unatoč maksimalna, zakonom propisana dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije traju nerijetko i nekoliko dana. Prijatelji životinja ističu da je transport živih životinja potpuno nepotreban, neetičan i okrutan, te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen. Pored toga Prijatelji životinja naglašavaju i povezanost sadržaja tanjura s okrutnošću prema živim bićima pretvorenim u artikle.

Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti trenutne zakonske regulative, prije svega ograničivši maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od 8 sati. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u međunarodnoj kampanji Handle with Care, pokrenute od organizacije World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Dugačka prosvjedna povorka protiv okrutnosti nad životinjama u transportu krenut će u subotu 25. listopada u 11 sati s Trga kralja Tomislava. Prolazeći preko Trga bana Jelačića, Ilicom i Frankopanskom ulicom, u 12 sati stići će do Trga maršala Tita, gdje će prosvjednici ući u kamion za transport životinja kako bi ukazali na svakodnevnu patnju osjećajnih bića na prometnicama Hrvatske i Europe.

Posljednjih godina znanstvenici postižu konsenzus u stavu i mišljenju o iznimno visokoj razini psihičkog i fizičkog stresa kod životinja u transportu. Posljedično, mnoge zemlje uvode različite stupnjeve regulacije uvjeta transporta životinja u svoja zakonodavstva. Međutim, sama praksa pokazuje poražavajuću istinu o mnogim neodređenim terminima unutar zakonskih odredbi kao i njihovu neučinkovitost. Zbog toga su nužne daljnje zakonodavne promjene i puno bolje kontrole provođenja zakona, ali i znatno veća svijest građana o tome da se konzumacijom mesa i mesnih prerađevina postaje naručitelj patnje, te da svaki pojedinac može odlučiti odbiti sudjelovati u tome.

Poražavajuće statistike o transportu živih životinja:

Povodom međunarodne kampanje Handle with Care tiskan je i edukativan letak o transportu životinja, te na hrvatski jezik preveden film pod nazivom ‘Neki umiru putujući' (Some Lie Dying).

Prijatelji životinja pozivaju sve koji se još nisu prijavili za ovaj prosvjed, da to učine putem prijavnice ili dođu izravno na prosvjed na Trg kralja Tomislava u subotu, u 11 sati.

Dojmljiva PP prezentacija napravljena posebno za ovaj prosvjed moze se vidjeti ovdje.


Transport životinja [ 335.33 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 7 [ 120.87 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 10 [ 123.69 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 9 [ 119.52 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 1 [ 118.00 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 2 [ 88.88 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 5 [ 98.82 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 6 [ 88.48 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 3 [ 105.80 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 4 [ 105.26 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 8 [ 106.70 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting