Vuna i lanolin

| More

Ovce su vjerojatno prva životinjska vrsta koju su ljudi pripitomili prije kojih 10.000 godina. Današnja ovce rezultat su višestoljetnog selektivnog uzgoja i imaju malo sličnosti sa svojim divljim precima.

Život ovaca nije previše zabavan. Ovcama naraste mnogo više vune nego što im je potrebno za zaštitu i stoga pate tijekom vrućina. Paradoksalno, ovce s najviše vune, merino, uzgajaju se u najtoplijim i najsušim klimatskim uvjetima - u Australiji. Nakon što im se odstrani vuna, ovce su istog trena izložene hladnoći i vlagi. Od rođenja do smrti, prema ovcama se odnosi okrutno, od uzgoja, šišanja, transporta i na kraju klanja.

Ovce koje se uzgajaju zbog vune ne umiru od starosti. Komercijalna proizvodnja vune neizbježno je povezana s proizvodnjom mesa. Ovce uvijek završe na nečijem tanjuru, ili štapu kebaba. Uistinu, mlado janje često ne navrši ni godinu dana života prije nego ga pretvore u odreske. Ponajčešće janjad ne dožive šest mjeseci starosti, ili čak manje, četiri mjeseca. Svake godine Australija i Novi Zeland izvoze oko 500.000 tona mesa ovaca i janjića. Oko sedam milijuna živih ovaca i janjića se također izvoze, ponajviše u zemlje Bliskog Istoka gdje se preživjeli suoče s ritualnim klanjem. Neke vrste vune izravni su proizvod klaonica, skinute s kože zaklanih ovaca i janjića. Kupnjom vune podržava se i klanje.

U mnogim dijelovima svijeta, uključujući Veliku Britaniju, ovce svojim prehrambenim navikama onemogućavaju regeneraciju šuma, pri čemu nastaju opustošena područja poput Sahare u Africi i opustošenih poljana Škotske, Walesa i Yorkshira.

Kada se vuna odstrani s ovce (mrtve ili žive), bogata je prirodnom mašću koja se zove lanolin. Ta mast se uklanja prije prerade vune u predivo ili filc. Međutim, ona se ne baca, već se koristi kao osnova za proizvodnju kozmetike, losiona i pomada.

Vuna, kao roba međunarodne trgovine, predstavlja oko 3% svjetskog tržišta vlaknima. Dakle, svijet bi mogao savršeno funkcionirati i bez vune. Postoji mnogo prirodnih biljnih i sintetičkih vlakana koja se mogu koristiti umjesto vune.

Ne kupujte odjeću koja sadrži vunu i proizvode s lanolinom.

Lanolin [ 24.20 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting