Cirkusi

cirkus6 Životinje prisiljene nastupati u cirkusima izložene su nasilnoj dresuri, mučnim putovanjima i stalnom zatočeništvu. Šaren ceremonijal prikriva činjenicu da su životinje zatočenici koje se prisiljava da izvode neprirodne i često puta bolne točke. Cirkusi bi vrlo brzo izgubili svoju privlačnost kad bi pojedinosti o postupanju prema životinjama, zatočenju, obuci i "odlasku u mirovinu" postali široko poznati. Cirkusi sa životinjama primitivan su način zabave koji zbog svoje okrutnosti treba biti u potpunosti zabranjen.

Borbe bikova

Borbe bikova Iako je Španjolska poznata po raznim okrutnim praksama s bikovima, bikijade u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori jednako su okrutne. Tijekom borbi bikova iskorištava se prirodni nagon životinja kako bi ih se navelo da nasrću jedna na drugu i bodu se. Prilikom odvijanja borbi krše se odredbe Zakona o zaštiti životinja koje se odnose na poticanje agresivnosti i huškanje te ostale načine zlostavljanja životinja (izazivanje straha, stresa, patnje, boli, ozljeda), kao i na organiziranje i sudjelovanje u klađenju.

Borbe pasa

Borbe pasa 1 Iako su zakonom zabranjene u većem dijelu svijeta, borbe pasa održavaju se i dalje u pomno odabranim, napuštenim prostorima, daleko od očiju javnosti. Scenarij je uvijek isti: uz iznimno stroga pravila, dva se psa sučeljavaju u ringu boreći se sve dok jedan ne posustane, nakon čega njegov skrbnik mora javno priznati kako je protivnikov pas bolji ili borba završava smrću jednog od pasa. Borbe se intenzivno održavaju i na svim prostorima bivše Jugoslavije, a u nekim područjima ovakav način brutalnog iskorištavanja pasa unosan je posao.

Konjički "sportovi" i natjecanja u povlačenju trupaca

Natjecanja konja u povlačenju trupaca Konjički "sportovi" poput utrka i jahačkih sportova dio su industrije koja iskorištava životinje u svrhu ljudske zabave. Također, natjecanja konja u povlačenju trupaca (''šlajs'' ili ''štraparijade'') održavaju se u Liču u Gorskom kotaru te u drugim dijelovima Hrvatske. Na tim manifestacijama dovoze se trupci teški i po dvije tone, a konji pojedinačno ili u paru vuku goleme trupce, najčešće po dubokome blatu, a trpe i teško zlostavljanje bičevanjem, ubadanjem štapovima s metalnim šiljcima i udarcima rukom.

Okrutnost cirkusa

Zakon o zaštiti životinja: prijedlozi Udruge

Natjecanje-konji vuku trupce Bačke Oštarije

Cirkusi s domaćim životinjama

Preporučujemo AVALON web hosting