10.07.09. Ribe nisu plivajuće povrće

| More

Prijatelji životinja iz ribarskih mreža upozoravaju na patnju vodenih životinja

Prijatelji životinja 'zapetljani' u ribarske mreže žele simbolično ukazati na patnje riba od prvog gušenja nakon vađenja ribarskim mrežama do smrti koja može potrajati i danima i tjednima od izvlačenja iz njihova staništa.

Aktivisti udruge Prijatelji životinja akciju će održati u petak 10. srpnja 2009. u 11 sati, u Marmontovoj ulici u Splitu, gdje će biti postavljen i informativni štand Udruge.

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha baš kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde inteligentnih, kompleksnih životinja kolju se uz vrlo malo razumijevanja za njihovu patnju. Ribe bivaju probodene, zgnječene, ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to dok su pri punoj svijesti.

Agoniju riba se ne doživljava, te senzibilne životinje svedene su na 'plivajuće povrće' koje se mjeri u tonama. Njihova staništa se nemilice pustoše, a broj pojedinačnih ubijenih životinja je toliko velik da je nemjerljiv.

Ribe pate!

Ribe izrazito pate kada ih hvataju i ubijaju radi njihova mesa. Bilo da su uhvaćene udicom ili mrežom, ribe proživljavaju strah baš kao i ljudi. Po sposobnosti osjećanja boli, ribe su izjednačene s ljudima, psima, mačkama i svim drugim životinjama.

Ribe su, zajedno sa slučajnim žrtvama, uključujući dupine, ptice i kornjače, uhvaćene i stisnute satima s kamenjem i krhotinama u velike mreže (koče). Izvučene iz morskih dubina, ribe proživljavaju naglu promjenu tlaka, pri čemu često jak unutarnji pritisak dovodi do prsnuća plivaćega mjehura, iskakanja očiju i izbacivanja želuca na usta. Tada ih bacaju na palubu broda gdje se polako guše ili umiru zgnječene. Druge su još žive kada im prerežu vratove i raspore trbuhe.

'Sportskim' ribolovom smatra se pecanje udicom, ali također može uključivati uporabu luka i strijele, mreža, koplja i pušaka. Godišnje se za potrebe ribarske industrije te za 'sport' ili 'rekreativno' pecanje milijarde riba podvrgava velikoj boli, strahu i umiranju u agoniji. Njihova pogibelj naziva se ulovom, a ne mjeri se brojem ubijenih jedinki već u tonama. Uzgojene ribe izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale.

Jedenje riba nije zdravo!

Ribe zbog nemogućnosti izlučivanja zadržavaju teške metale u tijelu, nakupljene ljudskim zagađivanjem mora. Nekoliko tisuća ljudi umire svake godine od posljedica trovanja ribom i školjkašima. Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporuča apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja u odraslih. Mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u ribi, rakovima i školjkašima iz Jadranskog mora, utvrđena je njihova znatna zagađenost. Meso riba, kao i meso ostalih životinja, sadrži kolesterol, a biljni izvori omega-3 masnih kiselina zasigurno su zdraviji izbor.

Lovljenjem riba istrjebljuju se mora!

Hrvatska ne samo da nemilice kočama izlovljava Jadransko more, već i podvodnim farmama zagađuje okoliš. Zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno je na tisuće vrsta živih organizama. Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosustave da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život.

Pozivamo građane da ne jedu stanovnike jezera, rijeka, mora i oceana, već da razmisle o vegetarijanstvu i suosjećanju prema živim bićima s kojima dijelimo ovaj plavi planet.

Video s najavom akcije može se pogledati na www.youtube.com/afcroatia

Ribe nisu plivajuće povrće - Split [ 128.88 Kb ]Ribe nisu plivajuće povrće - Split2 [ 123.93 Kb ]Ribe nisu plivajuće povrće - Split3 [ 122.39 Kb ]Ribe nisu plivajuće povrće - Split4 [ 129.38 Kb ]Ribe nisu plivajuće povrće - Split5 [ 115.56 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting