18.09.09. 2. ZeGeVege festival

| More

Nakon vrlo uspješnog prvog hrvatskog festivala održivog življenja, Prijatelji životinja pozivaju na drugi

Udruga Prijatelji životinja i ove godine organizira ZeGeVege festival održivog življenja. Cilj festivala je upoznati građane s lakoćom življenja na održiv, ekološki i zdraviji način kojim se pri korištenju prirodnih resursa u svrhu ispunjavanja ljudskih potreba ne narušava okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi.

ZeGeVege festival dio je Europskog tjedna mobilnosti, kojeg obilježava Grad Zagreb, a održava se od 16. do 22. rujna u preko 2000 europskih gradova. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je 'Poboljšajmo gradsku klimu'.

ZeGeVege festival održat će se na Trgu bana Jelačića, u petak, 18. rujna 2009. godine od 10 do 22 sata. Sudjelovat će 40 izlagača koji svojim etičkim i ekološkim kriterijima nastoje pridonijeti skladnom suživotu s ostalim živim bićima. Svoju ponudu će predstaviti proizvođači zdrave hrane, eko-poljoprivrednici, proizvođači kozmetike i sredstava za čišćenje koja nisu testirana na životinjama, proizvođači ekološki prihvatljivih ambalaža, prijevoznih sredstava i alternativnih izvora energije te udruge koje promiču održivi način življenja.

Posjetitelje očekuju brojne degustacije i promocije knjiga. Besplatno šminkanje kozmetikom koja nije testirana na životinjama razveselit će mnoge posjetiteljice koje će od vizažistica dobiti korisne savjete o šminkanju.

Na pozornici će se odvijati cjelodnevni program u kojem će nastupati pjevači, plesači, mađioničari, grafiteri i žongleri uz predstavljanje izlagača. Govor vezan za povezanosti prehrane i klimatskih promjena održati će saborska zastupnica Mirela Holy. Iz zabavnog programa izdavajamo neka od poznatih imena kao što su Luka Nižetić, Meri Jaman i Anita Valo (Meritas) i Jelena Radan, Ivana Radovniković, Lea Dekleva te grupe Fini sapuni, Dženeration 81 i DJ Venom. U sklopu večernjeg programa koji će voditi Tamara Loos i Zlata Mück publiku će zabavljati žongleri vatrom iz umjetničke družine Artistika, a tokom dana nastupit će kućni teatar Škripzikl. Nizat će se mnoge plesne skupine egzotičnih plesnih pravaca.

Restoran će nuditi bezmesna jela po promotivnim cijenama (10-18 kuna). Zdravi i ukusni obroci kao što su veganski gulaš, pašticada od seitana, kolači, pite i vege burgeri biti će posluženi u biorazgradivim posudama na osnovi kukuruza koje se u okolišu potpuno razgrade. Uz obrok posjetitelji restorana dobit će sojino mlijeko ili kavu macchiato sa sojinim mlijekom. Recepte zdravih obroka kao i mnoge druge informacije o održivom življenju dobit će svaki posjetitelj Festivala u ZeGeVege vodiču koji će biti otisnut na recikliranom papiru.

Posjetitelji restorana sudjelovati će u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti bogate nagrade. Prva nagrada je vikend za dvije osobe u vegetarijanskom pansionu u Ližnjanu koji je prvi u Hrvatskoj dobio europsku V-oznaku. Posebna nagrada je veganski ručak na jedrilici uz kupanje na otoku Krku za dvije osobe. Ostale nagrade su vrijedni poklon paketi prehrambenih veganskih proizvoda, knjiga, kozmetike i slično.

Za djecu će biti postavljen kutić s cjelodnevnim programom u kojem će se kroz crtanje, bojanje i igranje s plastelinom učiti o važnosti održivog življenja, dok će ih popodne posjetiti Vrečko, čudovište od plastičnih vrećica koje kroz zabavnu priču educira o štetnosti plastičnih vrećica. Djecu će posjetiti i mađioničar JozoBozo koji se protivi korištenju životinja zbog zabave, a pjevat će dječji zbor Kikići. Održat će se radionica ekoloških igračaka i lutkarska predstava. Dio prihoda sa štanda Eko-igračke ide udruzi SMA.T - roditelja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom i traheostomama.

Osim zabavnog i gurmanskog dijela Festivala, za one koji žele više informacija o klimatskim promjenama, uz izložbu eko tematike, cijeli dan će se održavati projekcija dokumentarnog filma o globalnom zatopljenju 'Istina o mesu'. Postavljeno će biti reciklažno dvorište kako bi se potaknuli građani na razvrstavanje otpada i brigu za okoliš i životinje. Električni bicikl i električni skuter bit će također izloženi, a štedne žarulje osvjetljavat će sve štandove.

Pokroviteljstvo ZeGeVege festivalu dao je Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Grafički dizajn festivala sponzorirao je Zale. Ostali sponzori su Alpro, Arto, bio&bio, Bistra, Cherry Blossom,Cro-A-Porter, Encian, Europlakat, Kerschoffset, Iskon, Labud, Libertis, Lush, Macrocruise, MBM, Meridian, Omegol, Philips, PIO, Vectordesign, Vegehop, Zale, a izlagači su Advent, Algoritam, Annapurna, Avon, Biomedis, Biovizija, Dvostruka duga, Eco-Positiva, Eko proizvod, Eko igračke, Eco-natura, Encian, Ganeša, Gea, Glas životinja, Greenergo, Klub mladih tehničara Dubrava, Labud, Lush, Mala performerska scena, Melvita, Omegol, OPG Orešković Lavanda, OPG Vladimir Šinko, OPG Marijan Radanec, OPG Violeta Lovrec, OPG Vlado Posel, Oriflame, Pomozimo hrtovima, Repro eko, Roda, Sklonište za napuštene životinje Dumovec, Sloboda za životinje, Tomar, Uriho, Utočište Ianua, Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva, Zmajevna, Zrno.

Više o ZeGeVege festivalu može se naći na www.zegevege.com.

Za foto galeriju sa ZeGeVege festivala molimo kliknite ovdje.

ZeGeVege festival 2009 [ 581.28 Kb ]

Vezane teme

ZeGeVege festival 2009 [ 0.00 Bytes ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting