10.10.09. Kome su deve i ljame domaće životinje?

| More

Prijatelji životinja nastavljaju s prosvjedima zbog životinja u cirkusu

- Cirkusi da, životinje u cirkusima ne!

Životinje ne bi trebale biti iskorištavane na bilo koji način zbog zabave i zarade. Primitivno je koristiti životinje u cirkusima. U cirkusima su životinje izložene dresuri i stalnim nastupima te teškim putovanjima i mučnom životu u kamionima i oko njega, trpe vrućinu ili hladnoću, odnosno, torturu života u cirkusu.

Postoje humaniji načini zabave za djecu i odrasle. Cirkusi iskorištavajući životinje žele pridobiti djecu, odnosno novac njihovih roditelja i time se indirektno zbog stjecanja profita iskorištavaju djeca. Djeca zaslužuju edukaciju o poštivanju drugih živih bića i trebaju znati da životinjama u cirkusu nije zabavno niti bi se tamo trebale nalaziti.

Prijatelji životinja u subotu, 10. listopada 2009. u 16:30 i 19:30 sati, prosvjeduju ispred cirkusa Safari koji je smješten na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Članovi udruge i savjesni građani pozivat će moguće posjetitelje cirkusa da razmisle je li devama i ljamama ili bilo kojim drugim životinjama mjesto na pozornici, na parkiralištima, u kamionima ili oko njih, drugim riječima - u industriji zabave.

U Hrvatskoj je čak 29 gradova donijelo odluku o zabrani cirkusa sa svim životinjama, dok Zakon o zaštiti životinja sadrži odredbu o zabrani korištenja divljih životinja, pa tako članak 53., stavak 1. glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.' To znači da divlje životinje ne smiju ni biti u cirkusu, bez obzira da li nastupaju ili ne. Također, cirkusi prema Zakonu o zaštiti životinja nemaju pravo izlaganja bilo kojih životinja pod bilo kakvim uvjetima (članak 3., stavak 26.).

Iako je potpuno jasno da gotovo niti jedan građanin Hrvatske ne smatra deve i ljame domaćim životinjama, neki pokušavaju izvrnuti zakon. Zakon o zaštiti životinja ne provodi se kako bi trebalo. Veterinarska inspekcija trebala bi biti na strani zakona, građana i životinja, a ne na strani onih koji žele manipulirati zakonom zbog stvaranja profita.

Iako još čeka konkretne postupke prema prvim prijavama, udruga Prijatelji životinja podnosi dodatne prijave s obzirom da cirkusi prema hrvatskom Zakonu o zaštiti životinja nemaju pravo izlagati životinje, bez obzira jesu li one divlje ili domaće. Također, isti zakon ne dozvoljava prisiljavanje životinja na neprirodno ponašanje (članak 4., stavak 2., točka 11.) i njihovo izlaganje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, s obzirom na vrstu (članak 4., stavak 2., točka 13.).

Gradovi koji su zabranili cirkuse sa svim životinjama su Mursko Središće, Varaždin, Donji Miholjac, Rovinj, Velika Gorica, Split, Delnice, Gospić, Kraljevica, Čakovec, Prelog, Ploče, Požega, Ozalj, Bjelovar, Klanjec, Zabok, Novi Marof, Nin, Varaždinske Toplice, Dugo Selo, Križevci, Lepoglava, Vukovar, Novigrad, Sisak, Karlovac, Senj i Dubrovnik. S obzirom na nastalu situaciju, Prijatelji životinja očekuju da i Zagreb donese odluku o zabrani nastupa cirkusima sa životinjama, pored odredbe Zakona o zaštiti životinja. Upravo je zbog pokušaja manipulacije Zakonom potrebna na razini države zabrana kakvu su donijeli navedeni gradovi.

Građani su već pokazali da se ne daju zavaravati od strane onih koji žele zaraditi iskorištavanjem životinja u svrhu zabave. Stoga će Prijatelji životinja nastaviti s prosvjedima, apelirajući na građane da ne zatvaraju oči pred patnjom i gubitkom dostojanstva životinja u cirkusima te da svojim posjetom ne podržavaju cirkuse sa životinjama, a u ovom slučaju i sudjelovanje u kršenju Zakona o zaštiti životinja.

Prijatelji životinja nisu protiv cirkusa već protiv iskorištavanja životinja u cirkusima, predstavama i zbog ljudske zabave općenito, a držanje životinja u cirkusima smatraju posebno primitivnim i okrutnim načinom zabave. Ako nam cirkusi uistinu žele pružiti zabavu, onda bismo se trebali ugledati na one cirkuse koji spektakularnim predstavama mame tisuće posjetitelja i to bez ijedne životinje u cirkusu.

Pogledajte raspored ostalih prosvjeda i potpišite peticiju za hitnu reformu veterinarske inspekcije.

Prosvjed ispred cirkusa Safari [ 88.74 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari [ 92.06 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari [ 65.66 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari [ 79.33 Kb ]Prosvjed ispred cirkusa Safari [ 69.90 Kb ]

Vezane teme

Ljama u cirkusu Safari [ 194.16 Kb ]Deve u cirkusu Safari [ 120.90 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting