Domaće životinje u cirkusu?

| More

Nasilna dresura, mučna putovanja i stalno zatočeništvo u cirkusima odnose se na domaće jednako kao i na divlje životinje. Iako su konji i poniji među životinjama koje se u cirkusima najčešće koriste, najmanje su zaštićeni, budući da su često isključeni iz odredaba Zakona o zaštiti životinja. Samo pozitivna stimulacija i nagrađivanje neće prisiliti životinje da slušaju naredbe i izvode složene manevre karakteristične za cirkuske predstave - dan za danom, stotine puta godišnje. Postoje dani kad se životinja ne osjeća dobro ili, iz bilo kojeg razloga, ne želi nastupati. Budući da cirkusi moraju udovoljiti posjetiteljima koji plaćaju ulaz, treneri si ne mogu priuštiti da se životinja 'izvuče' s lošim nastupom. Posljedice neuspjeha brze su i bolne.

Među pritužbama koje opisuju okrutnost prema domaćim životinjama, koje su PETA-i prijavili posjetitelji cirkusa, nalaze se i sljedeće:

Česti su slučajevi pothranjivanja ponija, korištenih za jahanje u cirkusima te su zabilježeni i slučajevi oduzimanja konja i ponija iz cirkusa od strane vlasti. (Npr. 2000. godine, vlasnik jahanja na ponijima i konjima optužen je po 39 točaka optužnice za okrutnost prema životinjama nakon što mu je oduzeto više od 300 životinja, uključujući i dva konja koja su bila u tako lošem stanju da su morala biti eutanazirana. Također, vlasti u mjestu St Tammany Parish, u američkoj državi Louisiani, našle su deset konja, koji su bili korišteni za jahanje, napuštenih bez vode, hrane i skloništa te u stanju koje je tražilo veterinarsku skrb.

Konji i poniji su vrlo društvene životinje. Nakon iskrcavanja iz prikolica i transportera često ih drže u šatorima, odvojene pregradama od ostalih, što im ne dopušta druženje ili uzajamno njegovanje. Konji su često vezani ili smješteni u male obore kad ne nastupaju ili ne uvježbavaju nastup. Ako imaju prostora za kretanje, taj prostor je obično vrlo malen - mala je vjerojatnost da će se konji u tom prostoru doista kretati ili galopirati. Kod konja kao i kod ostalih životinja u cirkusu primijećeni su i potvrđeni poremećaji u ponašanju.

Kada više nisu korisne, domaće životinje u cirkusu, koje su trpjele omalovažavanje i uskraćivanje cijelog svog života, obično su poslane u klaonicu ili napuštene.

No, kada bi se u cirkusima i brinuli za životinje i pokušali im pružiti što bolju skrb, životinje, bez obzira jesu li domaće ili divlje, i dalje bi patile čitav svoj život jer su sastavni dio cirkusa nastupi, stresna putovanja, loši vremenski uvjeti, buka, smještaj u šatorima… - mučan i tragičan život koji životinje ne izabiru niti zaslužuju.

I na kraju, treba ustvrditi da životinjama nije mjesto u cirkusu, da su cirkusi sa životinjama primitivan način zabave koji zbog svoje okrutnosti prema životinjama treba biti u potpunosti zabranjen te da jasno treba pokazati kako iskorištavanje životinja zbog zabava i profita treba postati sramotnom prošlošću.

Molimo vas da ne posjećujete cirkuse sa životinjama niti podržavate bilo koji drugi oblik iskorištavanja životinja u tzv. industriji zabave.

Vezane teme

Domaće životinje u cirkusu [ 62.65 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting