07.11.09. Za Samobor bez cirkusa sa životinjama

| More

Trideset gradova zabranilo cirkuse sa životinjama

- Prosvjedna povorka po centru Samobora za zabranu cirkusa sa životinjama u Gradu Samoboru

Prijatelji životinja objavljuju da je Grad Ludbreg zabranio cirkuse sa životinjama i nadaju se takvoj odluci i od Grada Samobora. Stoga udruga Prijatelji životinja organizira u subotu 7.11.2009. u 11 sati povorku za zabranu cirkusa sa svim životinjama u Gradu Samoboru ujedno apelirajući na građane da ne posjećuju cirkus sa životinjama koji trenutno gostuje na području grada.

Članovi udruge Prijatelji životinja i zainteresirani građani prošetat će se s transparentima subotnjom samoborskom špicom krećući se Trgom kralja Tomislava, Ulicom Mirka Kleščića, Trgom Matice Hrvatske, Ulicom Josipa Komarea, Mlinskom ulicom, Ulicom samoborskih bratovština i Perkovičevom ulicom natrag do Trga kralja Tomislava. Pored događanja u centru Samobora, Prijatelji životinja prosvjedovat će ispred cirkusa istog dana u 15 i 18 sati.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je zamolbu Gradu Samoboru da se pridruži gradovima koji su zabranili cirkuse sa svim životinjama i tako postane trideset i prvi grad u Hrvatskoj koji pazi na svoj ugled, volju svojih građana i zaštitu životinja.

Životinje u cirkusima većinu svojih života drže se u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u kamionima. Hrana i voda su im uskraćivani kako bi se izbjegao mogući nered na pozornici. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Često se primjenjuju bičevi, električne palice i drugi 'alati'. Domaće i divlje životinje izložene su mučnim putovanjima od grada do grada zbog zabave i profita.

Iz tih razloga cirkusi sa životinjama zabranjuju se diljem svijeta. Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusu dok je čak 30 gradova u Hrvatskoj zabranilo cirkuse sa svim životinjama.

Iskorištavanje životinja u cirkusu na bilo koji način neprimjereno je i spada pod zastarjelu i nehumanu praksu postupanja prema životinjama. Cirkusi budućnosti su cirkusi bez životinja u kojima ljudi svojim vještinama i znanjem zabavljaju druge ljude. Postoje humani načini zabave za djecu i odrasle. Djeca zaslužuju edukaciju o poštivanju drugih živih bića i trebaju znati da životinjama u cirkusu nije zabavno niti bi se tamo trebale nalaziti.

Podneseno je i više prijava nadležnim institucijama s obzirom da Zakon o zaštiti životinja sadrži odredbu o zabrani korištenja divljih životinja, pa tako članak 53., stavak 1. glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.' To znači da divlje životinje ne smiju ni biti u cirkusu, bez obzira nastupaju li ili ne. Iako je potpuno jasno da gotovo niti jedan građanin Hrvatske ne smatra deve i ljame domaćim životinjama, neki pokušavaju izvrnuti zakon zbog stjecanja profita.

Također, cirkusi prema Zakonu o zaštiti životinja nemaju pravo izlaganja bilo kojih životinja pod bilo kakvim uvjetima (članak 3., stavak 26.). Isti zakon ne dozvoljava prisiljavanje životinja na neprirodno ponašanje (članak 4., stavak 2., točka 11.) i njihovo izlaganje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, s obzirom na vrstu (članak 4., stavak 2., točka 13.).

Društvena svijest sve se više protivi iskorištavanju životinja zbog ljudske zabave općenito, a držanje životinja u cirkusima smatra se posebno primitivnim i okrutnim načinom zabave. Ako nam cirkusi uistinu žele pružiti zabavu, onda bismo se trebali ugledati na one cirkuse koji spektakularnim predstavama mame tisuće posjetitelja i to bez ijedne životinje.

Prosvjed protiv cirkusa u Samoboru 2 [ 114.06 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa u Samoboru 3 [ 112.45 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa u Samoboru 1 [ 104.69 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa u Samoboru 4 [ 135.25 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting