02.12.09. Tamara Ecclestone otkriva 'golu istinu' o foie gras

| More

Prijatelji životinja i PETA u novoj kampanji protiv guščje paštete

- Nasljednica Formule 1 užasnuta je proizvodnjom 'patnje u konzervi'

Ne noseći ništa osim narukvice, s dva pačića, pokraj natpisa 'Gola istina: foie gras je patnja u konzervi', nasljednica Formule 1 Tamara Ecclestone zvijezda je najnovijeg plakata za People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), a kojeg za Hrvatsku preuzimaju Prijatelji životinja. Plakat je snimio cijenjeni fotograf Karl Grant. U ekskluzivnom intervjuu za PETA-u Tamara objašnjava golemu količinu patnje koja ide uz svaki komadić ove okrutne 'delicije'.

Tamara kaže: 'Da bi se proizveo foie gras, patke i guske prisilno se hrani tako da se metalne cijevi uguraju niz njihove vratove. Kukuruzna kaša pumpa se u njihove želuce, dva ili tri puta dnevno, svakoga dana i tako tjednima... Cijevi im ponekad probiju grla, uzrokujući teške ozljede koje im pijenje čine bolnim ili čak nemogućim'.

Foie gras je guščja i pačja pašteta koja se dobiva tako što se nakon četiri tjedna šopanja gusaka i patki njihova jetra povećaju na 6 do 12 puta normalne veličine. Ona izgledaju kao blijeda, napuhana smjesa veličine dinje, a ne kao malen, čvrst i zdrav organ. Tada se guske i patke kolju, a u daljnju obradu i, u konačnici, ljudsku konzumaciju, puštaju se bolesni organi tih izmučenih životinja.

Prisilno hranjenje odnosno proizvodnja foie gras je toliko okrutna da je zabranjena u 16 zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Međutim, još uvijek je zakonom dopušteno prodavati u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i diljem Europe. Među onima koji su progovorili protiv foie gras su Sir Roger Moore, papa Benedict XVI i njegovo visočanstvo princ Charles, koji je zabranio foie gras na kraljevskom jelovniku.

Tamara je kćerka mogula Formule 1 Bernieja Ecclestonea i hrvatskog modela Slavice Ecclestone, a časopis Forbes proglasio ju je jednom od 'najseksi milijarderskih nasljednica'. Osim što je osnovala vlastitu TV produkcijsku tvrtku, Tamara izvješćuje za SKY Italia o luksuznom stilu života i party sceni iza zavjesa utrka Formule 1.

Plakati s Tamarom Ecclestone pojavit će se u Hrvatskoj početkom prosinca, a Prijatelji životinja ovom kampanjom traže zakonsku zabranu prodaje foie gras i apeliraju na restorane i trgovine da guščju i pačju paštetu odmah izostave iz svoje ponude.

Tamara Ecclestone foie gras plakat [ 430.01 Kb ]

Vezane teme

Tamara Ecclestone protiv foie gras [ 729.25 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting