21.01.10. Krvavo sunce Japana

| More

Prijatelji životinja performansom protiv kitolova ispred Veleposlanstva Japana

- Aktivisti Prijatelja životinja priključuju se akcijama diljem svijeta protiv kitolova i u znak potpore organizaciji Sea Shepherd

Povodom napada japanskog unajmljenog zaštitarskog broda Shonan Maru 2 na plovilo Ady Gil ekološke organizacije Sea Shepherd kad je sudarom 5. siječnja prepolovio i potopio jedan od najbržih trimarana na svijetu, Prijatelji životinja održat će prosvjed pred Veleposlanstvom Japana u Zagrebu.

Vizualno atraktivana akcija tijekom koje će aktivistica Prijatelja životinja 'probodena harpunom' leći ispred Veleposlanstva Japana za spas kitova i u znak potpore Sea Shepherdu održat će se u četvrtak 21. siječnja u ulici J. R. Boškovića 2 s početkom u 12 sati.

U vodama oko Antarktika Sea Shepherd brodovima redovito ometa japanski kitolov koji je na tom području potpuno zabranjen međunarodnim zakonima. Na uništenom Ady Gilu nalazilo se četvero Novozelanđana te po jedan Australac i Nizozemac, i pravo je čudo da nitko nije poginuo.

Aktivisti Sea Shepherda prošle su sezone nanijeli težak udarac japanskom kitolovu, koji je umjesto planiranih 1035 uspio pobiti 551 kita. Japan se, naime, opravdava da kitove lovi u 'znanstvene svrhe', no kitovo meso završava na japanskim tržnicama.

U prošlom stoljeću ubijeno je dva milijuna kitova i to okrutnim metodama koje uzrokuju sporo umiranje. Neke su vrste zbog pretjeranog izlova dovedene na rub opstanka, što je prisililo Međunarodnu komisiju za kitolov da prihvati negodovanje svjetske javnosti i 1986. zabrani komercijalni kitolov. Unatoč zabrani kitolova, zemlje kao što su Japan, Norveška i Island, iskoristile su postojeće 'rupe' u zakonu te nastavile izlov kitova. Istim metodama koje su se koristile u prošlim stoljećima, svake godine ubije se 2000 kitova.

Kitove ubijaju harpunima, koji se nalaze u posebnim topovima na palubama brodica, a njihova je zadaća da prodru 30 cm u utrobu kita prije nego što eksplodiraju u samom tijelu. Na taj način harpun uzrokuje šok za životinju i velike ozljede utrobe. Iako je harpun snažno oružje, rijetko uzrokuje trenutačnu smrt kita. Novija istraživanja pokazala su da kitovi mogu umirati i do sat vremena nakon napada harpunom.

Nevladine organizacije okupljene u Whalewatch već godinama djeluju unutar Međunarodne komisije za kitolov i provode kampanje kojima se pozivaju vlade zemalja na suradnju, kako bi upravo svojim zalaganjem, dobrom voljom i članstvom stale na kraj ovoj nepotrebnoj praksi, naglašavajući pritom da ne postoji humana metoda ubijanja kitova.

Republika Hrvatska je 10. siječnja 2007. g. postala punopravnom članicom Međunarodne komisije za kitolov, podržavši tako globalnu zaštitu kitova.

Prijatelji životinja pozivaju pojedince i udruge da se priključe prosvjedima protiv kitolova kako bi se zaustavilo bezakonje japanskih kitolovaca. Bez obzira gdje živjeli, svatko od nas utječe na oceane, mora i sve njihove stanovnike svojim stavom, načinom prehrane i života općenito.

Krvavo sunce Japana 1 [ 71.66 Kb ]Krvavo sunce Japana 2 [ 114.92 Kb ]Krvavo sunce Japana 3 [ 100.41 Kb ]Krvavo sunce Japana 4 [ 110.37 Kb ]Krvavo sunce Japana 5 [ 92.28 Kb ]Krvavo sunce Japana 6 [ 91.80 Kb ]Krvavo sunce Japana 7 [ 77.39 Kb ]

Vezane teme

Ady Gil 1 - copyright Sea Shepherd [ 30.98 Kb ]Ady Gil 2 - copyright Sea Shepherd [ 37.42 Kb ]Ady Gil 3 - copyright Sea Shepherd [ 28.39 Kb ]Ady Gil 4 - copyright Sea Shepherd [ 30.34 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting