02.02.10. Turistička vegetarijanska ponuda

| More

Hrvatska obrtnička komora
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK
gosp. Zlatko Puntijar, predsjednik
Ilica 49/II
10000 Zagreb

Predmet: Turistička vegetarijanska ponuda

Poštovani,

udruga Prijatelji životinja je neprofitna udruga koja se bavi promoviranjem prava životinja i vegetarijanstva.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja koje je za nas izradila Spem komunikacijska agencija, u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca. Time se približavamo broju vegetarijanaca u zapadnim zemljama EU koji u pojedinim zemljama broje i 6% stanovnika. Dovoljno je napomenuti da u cijeloj Njemačkoj živi više vegetarijanaca nego Hrvatska ima stanovnika.

Budući da je Hrvatska turistička zemlja, bitno je da i naša turistička ponuda prati trendove i prilagođava se gostima. Kao udruga koja promovira vegetarijanstvo često primamo upite iz inozemstva o vegetarijanskoj ponudi u Hrvatskoj, naročito na obali.

Već pet godina u sklopu kampanje 'I turisti su vegetarijanci' aktivisti Udruge svako ljeto organiziraju vegetarijanske degustacije u gradovima na obali, kako bi skrenuli pozornost na turiste koji nemaju adekvatnu gastronomsku ponudu.

Iako neki ugostiteljski objekti prate potražnju i prilagođavaju svoju ponudu dodavajući vegetarijanske obroke, i dalje turisti koji ne žele jesti namirnice životinjskog podrijetla nemaju veliki izbor.

Najčešći problem na koji se turisti žale je needuciranost osoblja, koje vegetarijancima nudi ribu umjesto mesa, ne znajući da vegetarijanci ne konzumiraju životinje, što uključuje i ribu. Još jedan čest problem je kada ugostitelji u nedostatku ponude nastoje udovoljiti vegetarijancu nudeći prilog (blitva i krumpiri) koji inače poslužuju uz mesni obrok čime gosti, naročito dugoročno, nisu zadovoljni.

Od prošle godine udruga Prijatelji životinja ovlaštena je za izdavanje licence za korištenje europske V-oznake (V-Label) koju u Hrvatskoj ima pansion Cherry Blossom u Ližnjanu. V-oznaka pruža garanciju turistima da proizvod ili usluga zadovoljava sve kriterije i da u procesu proizvodnje nisu korišteni životinjski sastojci. Također, putem baze podataka na službenoj stranici www.v-label.info turisti mogu naći informaciju koji ugostiteljski objekt ima u svojoj ponudi vegetarijanski obrok. Naravno, udruga Prijatelji životinja će u procesu izdavanja licence zainteresiranim ugostiteljima dati upute na koji način ispravno pripremiti bezmesni obrok, a po potrebi i održati kratko predavanje osoblju restorana.

Molimo vas da utječete na proširenje i poboljšanje vegetarijanske ponude u restoranima u vašoj županiji te da proširite vijest o postojanju europske V-oznake u Hrvatskoj.

Više informacija o V-oznaci možete naći u letku kojeg prilažemo i na web stranici www.v-label.info koja je prevedena na hrvatski jezik. O vegetarijanstvu i vegetarijanskim receptima možete saznati više na www.prijatelji-zivotinja.hr, a za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Ivana Surjan
Koordinatorica udruge

U Zagrebu, 2. veljače 2010. godine

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting