02.04.10. Općina Donja Dubrava

| More

Općina Donja Dubrava
n/r Marijan Varga, načelnik
Trg Republike 13
40328 Donja Dubrava

Predmet: Zahtjev za prestanak usmrćivanja napuštenih životinja

Poštovani gospodine Varga,

tijekom telefonskog razgovora 2. travnja šokirale su nas činjenice da se uhvaćeni psi usmrćuju u roku od 2-3 dana s obzirom da je to u potpunosti protivno Zakonu o zaštiti životinja i drugim zakonskim aktima te također etički neprihvatljivo.

Razumijemo da postoji nedostatak financijskih sredstava i obveza u održavanju komunalnog reda, no to nikako ne može opravdati Vaše protupravno postupanje.

Ugovor o hvatanju životinja s Veterinarskom stanicom Prelog ne ovlašćuje da se životinje usmrćuju mimo propisa, te smatramo da je takav način zbrinjavanja napuštenih životinja nadalje neodrživ te podliježete odredbama Kaznenog zakona u smislu podnošenja kaznene prijave te Zakona o zaštiti životinja u smislu podnošenja prekršajnog prijedloga.

Pored toga davanjem ovlasti Veterinarskoj stanici Prelog uvlačite i nju u nelegalne radnje što povlači dodatne posljedice za sve uključene. Problem zbrinjavanja napuštenih pasa treba rješavati, ali na način da se ne krši Zakon. Postoji načini rada koji mogu pomoći zbrinjavanju životinja do izgradnje skloništa koji ne uključuju ubijanje i kršenje Zakona.

Kako uviđamo okolnosti ove situacije tražimo da se od ovog trenutka prestane s hvatanjem i ubijanjem pasa, te da zajednički poduzmemo mjere za usklađivanje u zbrinjavanju pasa s zakonskim propisima uz neophodnu suradnju svih jedinica lokalne samouprave - načelnika općina koji također imaju zakonsku obvezu urediti ovu djelatnost i dati doprinos u zbrinjavanju napuštenih životinja sukladno pozitivnim propisima odnosno članak 56. stavak 4. i 5. Zakona o zaštiti životinja ('Narodne novine', br. 135/06.).

Dopis sličnog sadržaja uputit ćemo i odgovornoj osobi Veterinarske stanice Prelog gosp. Mihinjaču.

S poštovanjem,

Sanja Lalić Valečić

U Zagrebu, 2. travnja 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting