02.09.10. Ribe nisu plivajuće povrće

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na opustošenost mora i patnju stanovnika voda

- Zapetljani u ribarske mreže, aktivisti Prijatelja životinja pozivaju na suosjećanje i pravo riba na život

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha jednako kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde tih inteligentnih, kompleksnih životinja kolje se zbog ljudske prehrane. Ribe bivaju probodene, zgnječene ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to često dok su pri punoj svijesti.

Agonija riba se ne doživljava već se te životinje tretiraju kao 'plivajuće povrće' čiji se životi mjere u tonama. Njihova staništa nemilice se uništavaju i pustoše, a broj pojedinačnih ubijenih životinja je toliko velik da je nemjerljiv.

Aktivisti udruge Prijatelji životinja održat će u četvrtak 2. rujna u 11 sati na Narodnom trgu u Zadru pored postavljenog informativnog štanda performans kojim žele skrenuti pozornost na patnju riba i izlovljenost mora. Razodjeveni i zapetljani u ribarske mreže, aktivisti pozivaju na ekološki prihvatljiviju i etičniju prehranu.

Zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno je na tisuće vrsta živih organizama potrebnih za održavanje ekosustava. Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosustave da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život.

Hrvatska ne samo da kočama nemilice izlovljava Jadransko more, već i podvodnim farmama zagađuje okoliš i uništava morsko dno koje zbog toga postaje pustinja na kojoj više nema života.

Ribe u uzgoju izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale.

Mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u ribi, rakovima i školjkašima iz Jadranskog mora, utvrđena je njihova znatna zagađenost. Ribe, zbog nemogućnosti izlučivanja, teške metale zadržavaju u tijelu, čemu je uzrok ljudsko zagađenje mora. Nekoliko tisuća ljudi umire svake godine od posljedica trovanja ribom i školjkašima.

Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporuča apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja u odraslih. Meso riba, kao i meso ostalih životinja, sadrži kolesterol, a biljni izvori omega-3 masnih kiselina daleko su zdraviji izbor.

Često se meso riba uvrštava u vegetarijansku prehranu, što je potpuno pogrešno. Europski parlament nedavno je izglasao amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza 'vegetarijansko’ i 'vegansko’. Ovaj amandman isključuje iz uporabe izraze poput peskovegetarijanstva te jamči da proizvodi koji se deklariraju kao 'vegetarijanski' ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, dok oni s deklaracijom 'veganski' niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.

Prijatelji životinja pozivaju građane da ne jedu stanovnike jezera, rijeka, mora i oceana, već da razmisle o vegetarijanstvu ili još bolje veganstvu i tako spriječe ubijanje životinja, uništavanje okoliša i očuvaju vlastito zdravlje.

Akcija za ribe u Zadru 1 [ 123.53 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 2 [ 95.18 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 3 [ 91.15 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 4 [ 106.98 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 5 [ 121.14 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 6 [ 109.39 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 7 [ 118.77 Kb ]Akcija za ribe u Zadru 8 [ 97.02 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting