16.06.10. Za obavezno mikročipiranje pasa

| More

Poštovani,

želimo Vas izvijestiti da je izašao novi Pravilnik o označavanju pasa, a time i odredba obveznog mikročipiranja svih pasa bez obzira na starost. Molimo Vas da, zbog opće dobrobiti, omogućite javno pozivanje građana i veterinarskih službi da odmah krenu s označavanjem svih pasa mikročipom, kako bi najkasnije od 13. lipnja 2011. svi psi u Hrvatskoj bili označeni mikročipom.

Ovo je rezultat dugogodišnje kampanje koju smo vodili i obavještavali Vas o njezinom napretku. Sada je izuzetno važno da se Pravilnik što prije provede u djelo te da zbog dobrobiti Vaše zajednice i zaštite životinja svi psi budu čim prije mikročipirani. Stoga Vas pozivamo da se aktivno uključite u realizaciju Pravilnika, kako bi se skrbnici pasa obveznim mikročipiranjem potaknuli na odgovorno udomljavanje i postupanje prema životinjama. To je od velike koristi za cijelu zajednicu zbog smanjivanja troškova zbrinjavanja napuštenih životinja.

Označavanje svih pasa mikročipom predstavljat će značajan korak u rješavanju problema napuštenih životinja i neodgovornosti skrbnika pasa, no to je samo jedan od koraka koje lokalne zajednice trebaju poduzeti kako bi pravilno i zakonski skrbile za napuštene životinje. Zakon o zaštiti životinja propisuje konkretne obveze za sve lokalne zajednice koje uključuju skloništa za životinje, osiguranu veterinarsku skrb, informativni centar, edukativne programe, programe udomljavanja, programe kastracije itd.

Udruga Prijatelji životinja 23. listopada 2010. organizira osmi sastanak Mreže protiv napuštanja životinja koja okuplja preko 50 udruga, pojedince i stručnjake te ima podršku Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i inozemnih organizacija. Na sastanku će biti riječ prvenstveno o izgradnji skloništa za životinje i pravilnoj skrbi za napuštene životinje od strane lokalnih zajednica, te o zakonskim obvezama, a razmjenjivat će se i konkretne informacije i iskustva te nuditi savjeti i rješenja.

Stoga već sada koristimo priliku pozvati Vas i Vaše djelatnike da sudjelujete na sastanku, kako bi i Vaša zajednica u potpunosti zadovoljila uvjete propisane Zakonom o zaštiti životinja i radila za napuštene životinja prema uvriježenoj praksi europskih država i gradova, te u skladu s načelima zaštite životinja primjerenima 21. stoljeću.

Osmi sastanak održat će se u suradnji sa Skloništem za napuštene životinje grada Zagreba, s obzirom da je grad Zagreb dosad najviše napravio po pitanju poštivanja zakonskih odredbi i po pitanju pravilnog provođenja zaštite životinja, preventivnog djelovanja i edukacije.

Stoga Vam možemo ponuditi i organizaciju individualnih posjeta Skloništu, predstavljanje projekta izgradnje skloništa i njegovog pravilnog funkcioniranja te, također, objasniti važnost preventivnih programa poput edukativnih programa i programa kastracije. Slobodno nam se javite kako biste već sada potvrdili svoj dolazak na sastanak, te kako biste zatražili organizaciju individualnog posjeta Skloništu ili za bilo koju dodatnu informaciju.

I ove godine možemo Vam ponuditi besplatno ustupanje vizuala naše uspješne kampanje 'Obitelj na more, a pas na ulicu' za jumbo plakate ili druge načine oglašavanja. Kampanja je nacionalna i radimo je u suradnji s poznatim osobama i profesionalnim fotografima, stilistima i dizajnerima. Ovom kampanjom već godinama skrećemo pozornost na napuštanje pasa i zakonski predviđenu kaznu za napuštanje životinja.

Nadamo se Vašem uključivanju u kampanju i javljanje po pitanju navedenih ponuda za odazivom i suradnjom.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

U Zagrebu, 16. lipnja 2010.

Odgovor Karlovac [ 128.31 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting