03.11.10. Odluka o držanju životinja

| More

GRAD DUGA RESA
n/r gospodin Ivan Baršić, gradonačelnik
Trg svetog Jurja 1
47250 Duga Resa

Poštovani gospodine Baršić,

žao nam je što niste bili u mogućnosti odazvati se na osmi sastanak Mreže protiv napuštanja životinja koji je održan 23. listopada 2010. u Zagrebu. Nadamo se da ćemo biti u prilici ubuduće surađivati na ispunjenju obveza lokalnih jedinica sukladno zakonu i propisima u skrbi o napuštenim i nezbrinutim životinjama, što je jedan od interesa građana i na Vašem području, a što oni iskazuju i svojim obraćanjem nama.

Ističemo da se tijekom sastanka Mreže došlo do zaključka kako problem napuštanja životinja i skrbi za napuštene životinje nije odgovornost samo tzv. ljubitelja životinja i građanskih udruga i nikako ne može biti stavljen njima na teret, već je to problem cijele zajednice, s obzirom da se životinje ne napuštaju same već je njihova patnja rezultat neodgovornih pojedinaca koji su dio društva.

Prvenstveno je potrebno da jedinice lokalne i regionalne samouprave ulože napor u sustavno rješavanje problema kako im je to naloženo Zakonom o zaštiti životinja. Također je važna suradnja gradskih/općinskih vlasti s nadležnim državnim tijelima - veterinarskim inspektorima u sankcioniranju neodgovornih skrbnika i zlostavljača kroz prekršajne i kaznene prijave, uz punu suradnju s građanima i njihovim udrugama.

Ipak, prvi korak je donošenje odluke o postupanju sa životinjama koju donosi svaka lokalna zajednica za sebe u skladu s postojećim zakonskim i podzakonskim propisima. Tako, primjerice, Grad Zagreb je još 2008. godine donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama (Službeni glasnik Grada Zagreba, br. 21/2008.). Slične su odluke donijeli brojni gradovi i općine ne bi li se djelovalo preventivno, ali i sankcijama protiv neodgovornih građana koji na taj način razbacuju novac poreznih obveznika i djeluju nečovječno i za svaku osudu. Imajuću u vidu predstojeću sjednicu Gradskog vijeća sazvanu za 18. studenoga 2010., molimo Vas za hitno postupanje kako bi takva Odluka bila donesena u najkraćem mogućem roku i provedena u djelo. Rado ćemo Vam pružiti pomoć prilikom izrade Odluke, odnosno pružiti savjete i informacije vezane uz cijelu problematiku.

Problem velikoga broja napuštenih životinja prisutan je podjednako u gradskim sredinama kao i u manjim mjestima. Stoga u cijeloj zemlji nedostaju skloništa za životinje koja ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o zaštiti životinja i podzakonskim aktima, a uz njih nedostaju i pravilna veterinarska skrb te programi kastracije, udomljavanja životinja i kažnjavanja neodgovornih građana. Edukacija, prvenstveno mladih, o zaštiti životinja propisana je Zakonom, no pokazala se i nužnim sredstvom za sprječavanje napuštanja životinja i poticanja udomljavanja umjesto kupnje životinja i time prevencijom nastanka problema.

Građani mogu pomoći, ali i ovdje je važan utjecaj gradskih/općinskih vlasti kako građani nikako ne bi kupovali životinje već udomljavali napuštene pse i mačke i to samo ako imaju sve potrebne uvjete, što uključuje oko 15 godina svakodnevne skrbi i posvećivanja pažnje, financijske izdatke za hranu, cijepljenje, veterinarsku njegu, liječenje i kastraciju te privremeno zbrinjavanje tijekom odlaska na godišnji odmor. Mogu pomoći educirajući se, kao i širenjem informacija, osudom napuštanja životinja, učlanjenjem u neku od udruga, volontiranjem i tako dalje.

Ako do sada niste imali priliku, iskazujemo spremnost Gradskog ureda i Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba u Dumovcu i naše Udruge, da za Vas i Vaše suradnike organiziramo posjet Skloništu u pratnji voditeljice Skloništa kako bi Vas i na praktičnom primjeru upoznali s provedbom ovih zakonskih obveza.

Sklonište u Dumovcu je ustanova u vlasništvu Grada Zagreba i predstavlja pionirski primjer u Republici Hrvatskoj kako se jedna civilizirana zajednica treba brinuti za napuštene i izgubljene životinje ne zaostajući za najnaprednijim primjerima u Europskoj uniji.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 3. studenoga 2010.

Na znanje: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Uprava za veterinarstvo

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting