Život životinja

| More

J. M. Coetzee

AGM, Zagreb, 2004.

Južnoafrički pisac engleskog jezičnog izraza J. M. Coetzee, koji prema vlastitoj izjavi preferira da ga se oslovljava inicijalima njegova dvostrukog imena, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2003. godine.

Knjiga Život životinjâ sadrži dva predavanja što ih je on akademske godine 1997-98. održao u prestižnom nizu tzv. Tannerovih predavanja na američkom Sveučilištu Princeton. Kao i sva druga predavanja u tom nizu, i Coetzeejeva su se bavila jednim od važnih etičkih pitanja današnjice: govorio je o odnosu ljudskih bića prema životinjama, o problematici životinjskih prava koja, kao gostujuća profesorica na jednom američkom sveučilištu, drži njegova fikcionalna junakinja, književnica Elizabeth Costello. Ova 'predavanja u predavanjima' - prvo o filozofima i životinjama, a drugo o pjesnicima i životinjama - odvijaju se na napetoj podlozi koju pletu glavna junakinja, Elizabeth Costello, njezina obitelj i akademske kolege. Coetzee ovdje spretno konstruira tekst koji se razvija na rubovima i akademske filozofske rasprave i fikcionalne književnosti, i koji bi se unutar starijeg nazivlja klasificirao kao menipska satira (Frye, Bahtin), odnosno kao metafikcija unutar novijega.

Zajedno sa Životom životinjâ ova knjiga u poglavlju Refleksije donosi četiri replike koje su popratile Coetzeejev nastup a kojima su autori književna teoretičarka Marjorie Garber, primatologinja Barbara Smuts, povjesničarka religije Wendy Doniger i zooetičar Peter Singer.

Literatura - John Maxwqell Coetzee: Život životinja [ 31.36 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting